Які продукти викликають газоутворення і здуття живота

ЧечевицаЛюдський організм отримує необхідну для життя енергію з їжею, яку вона вживає.

Наскільки корисні продукти харчування і що саме з’їдає людина – все це впливає на якість життя в цілому і на стан травлення зокрема.

Самопочуття ШКТ безпосередньо залежить від кількості, що надійшла їжі, її виду та складу. Завданням травної системи є переробка продуктів і засвоєння їх організмом.

Більшість людей чули про принципи правильного харчування, але далеко не всі використовують їх у повсякденному житті. Тому порушення функціонування травної системи проявляються у багатьох. Досить поширеною проблемою є надмірне газоутворення і здуття живота.

Ці неприємні симптоми часто з’являються з-за патологій ШКТ і наявності таких хвороб, як, наприклад, коліт, гастрит, панкреатит.

Страждають метеоризмом і практично здорові люди. Виною тому – вживання їжі, яка його провокує.

Продукти, що викликають метеоризм

І. Підвищують утворення газів навіть у відносно здорових людей такі продукти харчування:

  • Квасоля, горох, боби, сочевиця – ці бобові можна назвати передовиками, оскільки саме від них найчастіше з’являється метеоризм. У плодах цих культур в значній кількості міститься білок. Він не руйнується в процесі термообробки, а в шлунку не розщеплюється. Білок розпадається тільки в товстому кишечнику, утворюючи сірководень і аміак. Щоб зменшити можливий метеоризм після вживання бобових, потрібно замочувати їх на кілька годин у холодній воді.
  • Капуста (броколі, білокачанна, брюссельська) – у ній міститься значна кількість вуглеводів. Щоб їх перетравити, шлунку потрібно додатковий час, особливо якщо вживати сирі овочі.
  • Яблука, груші, перець, редис, огірки, зелень – ці продукти багаті клітковиною і складними вуглеводами. Якщо з’їдати їх багато в сирому вигляді, у животі може початися буря. Тому фруктами захоплюватися не варто, а овочі треба вживати у вареному або запеченому вигляді.
  • Свіжі борошняні вироби, випечені з використанням дріжджів. Потрапивши в шлунок, вони довго перетравлюються, можуть викликати бродіння і метеоризм.
  • Напої з газом: лимонад, кола, пепсі, мінеральна вода. Газові бульбашки вільно вступають в ШКТ, там накопичуються. І якщо їх занадто багато – починають проситися на вихід. В силу зниження моторики шлунка, хронічних хвороб або переїдання гази вийти не можуть і починає розпирати живіт.
  • Жувальна гумка і цукерки – під час їх вживання в надлишку заковтується повітря. Його кількості досить, щоб посилити газоутворення.
Дивіться також:  Продукти, що містять щавлеву кислоту

ІІ. Продукти, які викликають газоутворення і здуття живота при умові порушення травлення:

  • Жирна і гостра їжа – вона дуже погано засвоюється при патології підшлункової залози, печінки. Перетравлення відбувається повільно, супроводжується тяжкістю в шлунку і газоутворенням. Спеції та прянощі, які наповнюють гострі страви, дратують ШКТ і також викликають метеоризм.
  • Молочні та кисломолочні продукти створюють проблеми шлунку, якщо присутній лактазна недостатність. Найчастіше метеоризм проявляється після склянки незбираного молока. Свіжі кисломолочні продукти рідко можуть стати причиною здуття живота. А от вчорашній кефір або ряжанка – запросто.
  • Каші вівсяна, гречана.
  • Гриби – вони містять білки і хітин, створюють проблеми при перетравленні.

В окремих людей метеоризм можуть викликати навіть макарони, ковбасні вироби або сухофрукти. Кожен організм індивідуальний, і, вивчивши його особливості, можна насолоджуватися улюбленими стравами і не страждати від надмірного газоутворення.

Загрузка...

Поєднання продуктів, що викликає метеоризм

З апетитом з’ївши кілька страв, через деякий час можна відчути значний дискомфорт. Здуття живота перекреслює задоволення, отримане від ситного обіду.

А причина в тому, що одночасне вживання різних продуктів викликає посилене газоутворення в кишечнику. Адже для перетравлення кожного окремого виду їжі у ШЛУНКОВО використовуються відповідні ферменти.

Спільна їхня праця менш продуктивна, вони ніби заважають один одному. Крім того, їжа відрізняється кислотно-лужними властивостями. Як результат – у шлунку відбувається процес бродіння з подальшим здуттям.

Тому бажано уникати такого поєднання продуктів:

  • Каші і кислі фрукти.
  • Соки і білкові, солоні або крохмалисті страви.
  • Молочні продукти і риба або кислі фрукти.
  • Страви з бобових і чорний хліб.
  • Напої з газом і будь-яка їжа.
  • М’ясо і каші або картоплю.
  • Фрукти зі свіжими овочами.

Такі продукти, як диня, кавун і молоко, не потрібно поєднувати ні з чим. Їх вживають окремо.

Дивіться також:  Натрій в організмі людини

Для того щоб у животі був комфорт, потрібно намагатися їсти вищеперелічені продукти окремо один від одного з інтервалом години на два.

Виправдовують себе і принципи роздільного харчування. Їх успішно використовують не тільки тоді, коли потрібно схуднути, але і для того, щоб уникнути будь-яких шлункових проблем. Продукти бажано поєднувати так, щоб створювалася помірно кисле і помірно лужне середовище.

Підвищений газоутворення у дітей

Здуття животика у малюків спостерігається вже на третьому тижні життя.

Після годування можуть з’явитися коліки, і дитина реагує на біль голосним плачем і поджиманием ніжок до животика. Мама відразу визначає причину сліз: у малюка накопичилися гази.

Зайве газоутворення у немовлят викликають такі причини:

  • Малюк неправильно захоплює груди і ковтає багато повітря.
  • Попадання в шлуночок шкідливих мікроорганізмів. Вони проникають з молоком, якщо мамі довелося пити ліки з-за ускладнень, викликаних важкими пологами.
  • Мама з’їла продукти, що провокують метеоризм у дорослих. У малюка вони викликають такі ж проблеми. Тому годуючим мамам потрібно дотримуватися дієти, дуже обережно комбінувати продукти, щоб не нашкодити шлунку дитини.

А ось від такої їжі потрібно тимчасово повністю відмовитися:

  • Незбиране коров’яче молоко.
  • Свіжа капуста.
  • Огірки і солодкий перець.
  • Виноград, родзинки.
  • Груші.
  • Страви з бобів.
  • Газована вода.

Коли грудне вигодовування закінчилося і дитина починає харчуватися разом з дорослими, не варто йому купувати продукти і готувати страви, що викликають газоутворення. Або хоча б потрібно використовувати їх поменше.

Дитяча травна система ще надмірно чутлива до всього нового. Вона не може виробити достатньої кількості ферментів, необхідних для переробки такої їжі. Непогано б привчити дитину до правильного харчування, а не до солодощів і чіпсам.

Дивіться також:  Модні комбінезони 2018-2019: красиві комбінезони - фото, фасони, новинки, тенденції

Перелік продуктів, підвищують газоутворення у дітей старшого віку, той же, що і у дорослих. До того ж вони люблять те, що шкідливо: газовані напої, фаст-фуд, чіпси і солодощі. Забороняти абсолютно все і завжди можна. Достатньо знати міру і тримати харчування дитини під контролем.

Поєднання продуктів, яке викликає метеоризм у дітей, частіше всього таке:

  • Молочні продукти і свіжа випічка.
  • Кислі фрукти з сирими овочами.
  • Вишні, сливи, абрикоси та молочні вироби.

Продукти можуть впливати на організм людини абсолютно по-різному. Все залежить від фізіологічних особливостей кожного індивіда.

Немає необхідності позбавляти себе задоволення і викреслювати з раціону все, що може викликати здуття і надмірне газоутворення. Але варто виконувати два правила:

  • Їсти невеликими порціями.
  • Їсти страви варені, тушковані, печені, але не смажені.