Як зробити суші в домашніх умовах: рецепти покроково з фото

Це пікантна і дуже незвичайне блюдо сьогодні придбала неймовірну популярність в світі. Тому багато господинь задаються питанням: як зробити суші в домашніх умовах? Приготувати цей делікатес можна навіть не маючи великого досвіду в кулінарії, головне, знати кілька секретів.

Як правильно варити рис для суші

Самий головний секрет смачних суші полягає в правильному приготуванні рису. Адже саме це продукт є основою і від його якості в кінцевому підсумку залежить смак готове страви. Детальна інструкція допоможе освоїти цю складну науку.

  • Рис ретельно промийте в холодній воді не менше 3-5 разів.

  • Залийте чистою водою і залиште на пів годинки.

  • Злийте воду, в якій рис настоювався, і залийте чистою у співвідношенні 1,25 склянки на 1 склянку крупи.
  • Поставте на плиту і доведіть до кипіння на сильному вогні. Після чого варіть рівно одну хвилину, а потім ще 15 хвилин при слабкому бурління, збавивши газ до середнього. І не забувайте часто помішувати.

  • Вимкніть вогонь і залиште кашу на плиті під щільно закритою кришкою ще на 10 хвилин. Рис для суші готовий.

Освоївши ази варіння рисової крупи можна сміливо братися за саму страву. Докладні рецепти розкажуть і про те, як в домашніх умовах зробити суші з урахуванням основних японських традицій. А невеликі варіації на цю тему підкажуть, з чим і як можна експериментувати.

Загрузка...

Суші для початківців

Суши для начинающих

Якщо суші ви вирішили приготувати вперше в житті, то слідуйте простому рецептом у вас вийде відмінна страва, гідне справжніх самураїв.

Для початку підготуйте продукти:

  • 200 г філе скумбрії;
  • 200 г рису спеціально для суші;
  • 6 ст. л. рисового оцту і ще трохи для маринування риби;
  • корінь імбиру в маринаді;
  • щедру жменю солі;
  • 1-2 ст. л. цукру;
  • соєвий соус.

Рецепт приготування:

  • Приготуйте рис за описаним вище методом. Поки він буде остигати, розчиніть сіль і цукор в оцті. Залийте отриманою сумішшю кашу.
  • Поки вона настоюється, займіться приготуванням начинки. Рибне філе розділіть на досить товсті пластини (1-2 см) уздовж волокон. Рясно полийте шматочки рисовим оцтом. Маринуйте 15 хвилин.
  • Застеліть дощечку харчовою плівкою. Викладіть смужки скумбрії, зверху рівномірний шар рису. Накрийте ще шаром плівки і придавіть чим–небудь важким. Під пресом суші має провести не менше 3–х годин.
  • Зніміть верхній шар плівки і гострим ножем наріжте спресований напівфабрикат квадратиками невеликого розміру. Подавайте із соєвим соусом і маринованим імбиром.

Порада: перед нарізанням суші і в процесі змочуйте ніж в холодній воді. Цей прийом допоможе отримати ідеальні кубики, величиною буквально на один–два укусу.

Покроковий рецепт класичних суші

Щоб приготувати суші за класичним рецептом доведеться освоїти науку виготовлення ролів. Для традиційного рецепту знадобляться стандартний набір продуктів.

Дивіться також:  Мариновані помідори з болгарським перцем

Згідно з традиціями японці вживають суші в основному з свіжої риби. На жаль, знайти цей продукт високої якості в наших магазинах не завжди вдається. Тому перед тим, як зробити суші в домашніх умовах, запасіться достатньою кількістю солоної, слабосоленої або копченої риби.

Інгредієнти:

  • 2 ст. японського рису;
  • слабосолона червона риба (сьомга, форель);
  • 1 найсвіжіший огірок;
  • сир фетакса 150 грам або інший м’яких сортів;
  • 2 ст. л. рисового оцту;
  • 2,5 ст. л. цукру;
  • 2 ч. л. солі;
  • соус васабі;
  • подрібнений імбир маринований;
  • водорості норі.

Приготування:

  • Рис промийте у воді, поки вона не стане зовсім прозорою.

  • Після цього відваріть його зазначеним вище способом.

  • Поки він ще не охолов, приготуйте заправку. Змішайте оцет, цукор, сіль і на повільному вогні грійте суміш, ретельно помішуючи. Тільки не варто доводити до кипіння. Коли крупинки цукру і солі розчиняться, потрібно знімати з вогню.

  • Перекладіть рис в чашку. Якщо він надто вологий, то відкиньте на друшляк для усунення зайвої вологи.

  • Полийте рис соусом. Перемішайте і поставте в холодильник приблизно на 1 годину.

Підготовка інших інгредієнтів

  • Поки рис настоюється огірок ріжемо і рибу довгими скибочками завтовшки 1 див.

  • Також ріжемо, сир.

Як робити роли

Наступний крок один з найбільш відповідальних. Насправді крутити роли не складно, потрібно лише трохи попрактикуватися. Головне, придбати спеціальний бамбуковий килимок, який іменується макісу. Він складається з окремих соломинок, укріплених між собою нитками, що дозволяє скручувати трубочки різного обсягу і формувати готовий виріб на свій розсуд.

  • Отже, на макісу покладіть лист норі пухирчатою стороною вгору. Сухі водорості дуже крихкі, але досить швидко пом’якшуються, тому великої проблеми з крученням ролів не виникає.

лист нори

  • Змочіть руки водою, набирайте рис жменями і рівномірно розподіляйте на поверхні водоростей. При цьому не забувайте про те, що з кожної сторони основи потрібно залишити порожній простір приблизно в 1-1,5 см.
Дивіться також:  Курка, запечена у фользі в духовці цілком

  • Як тільки рисовий пласт буде сформований, змастіть його центральну частину соусом, васабі. Не забувайте, що він має занадто гострий смак, тому не варто перестаратися з його кількістю. Якщо не хочете гостроти в страві, то пропустіть цей пункт.

  • Рибу, сир і огірки, заздалегідь нарізані тонкими скибочками, довільно викладіть по всій рисової основі.

  • Тепер переходите до скручування, допомагаючи собі килимком. Скручувати слід досить щільно, щоб у шарах не утворювалися порожнечі.
  • Край норі обов’язково змочують водою, щоб він добре зафіксувався.

скручивание роллов

  • Отриману «ковбаску» нарізати ножем на невеликі шматочки. Якщо все зробили правильно, то роли вийдуть щільними і не будуть розвалюватися при подачі.

Домашні суші з оселедцем

Як ще зробити суші в домашніх умовах – рецепти підкажуть, які варіації на цю тему можна приготувати на власній кухні. Наприклад, дуже смачне японське блюдо можна отримати з рису і оселедця.

Інгредієнти:

  • 100 р відповідного рису;
  • 100 г філе солоної оселедчика;
  • 1 огірочок;
  • м’який сир;
  • листи норі;
  • 1 ст. л. рисового оцту;
  • 1 ст. л. кунжутного насіння.

Як смачно приготувати:

  • Відваріть рис. Якщо спеціального роздобути не вдасться, можна використовувати і звичайний. Головне, не перетримати його на плиті.
  • Поки каша тепла, залийте її рисовим оцтом і трохи остудіть.
  • В цей час наріжте оселедцеве філе тонкими скибочками, а огірочок з сиром брусочками.
  • На бамбуковий килимок постеліть лист норі гладкою стороною вниз. Розкладіть щільним шаром рис, посипати кунжутним насінням, зверху викладіть скибочки оселедця, сиру і огірки.
  • Скрутіть за допомогою килимка щільну ковбаску і наріжте її на окремі роли. Подавати можна з будь-яким соусом на свій смак: майонез, соєвий, васабі і т. д.
Загрузка...

Курячі суші

До речі, готувати суші можна не тільки з різними видами риби, але і з будь-якими морепродуктів: кальмари, креветки, крабовими паличками. При бажанні, традиційну рибу можна навіть замінити куркою. Смак вийде незвичайний і дуже цікавий.

Дивіться також:  Як зробити роли в домашніх умовах: покроковий рецепт з фото

Інгредієнти:

  • 1 куряче філе;
  • за смаком оливкова і кунжутне масло;
  • 200 г відвареного рису;
  • м’який сир;
  • ½ Частина авокадо;
  • свіжий огірочок.

Приготування:

  • Змішайте на сковороді оливкову і кунжутне масло і обсмажте в ньому куряче філе до готовності. Його попередньо варто розрізати на кілька довгих скибочок.
  • Бамбуковий килимок застелити харчовою плівкою, зверху розкладіть рівним шаром відварної і приправлений за смаком рисовим оцтом рис. Зверху накрийте шаром норі.
  • Викладіть в середину шматочки обсмаженої курки і довгі брусочки огірків і сиру. Зверху розкладіть пластини очищеного і нарізаного на пластини авокадо.
  • Скрутіть в трубочку. Готове суші наріжте на маленькі кубики і подавайте з будь-яким підходящим соусом.

Пісні суші з грибами

У дні дієти або поста можна приготувати блюдо зовсім без риби або м’яса. Наступний рецепт розповість, як зробити пісні суші в домашніх умовах.

Інгредієнти:

  • 2 ст. готового рису;
  • 2 ст. л. рисового оцту;
  • 2 ст. л. коричневого цукру;
  • не більше 1 ч. л. солі;
  • 400 г свіжих грибів;
  • норі;
  • 200 г салату, наприклад, руколи;
  • 3 ст. л. соєвого соусу;
  • пару шматочків маринованого імбиру.

Приготування:

  • У готовий ще теплий рис додайте суміш оцту з цукром і сіллю.
  • Поки він настоюється, обсмажте гриби на невеликій порції рослинної олії. Рукколу нарвете руками.
  • На килимок з бамбука викладіть рис тонким шаром, зверху рукколу і гриби.
  • Сформуйте плотненькую ковбаску і наріжте її на невеликі роли.

Покрокова інструкція як робити домашні суші (відео)

Як показують останні рецепти, готувати суші можна абсолютно з різних продуктів. Взявши за основу традиційний спосіб можна експериментувати з барвами і формами. Головне, щоб готування приносила задоволення і тоді страва завжди буде мати великий успіх.