Як зробити домашню ковбасу в домашніх умовах

Все більше людей сьогодні усвідомлено підходить до вибору продуктів у своєму раціоні. М’ясні вироби промислового виробництва займають верхні позиції у списку продуктів харчування, які дієтологи рекомендують виключати з меню. Але відмовитися від бутербродів на сніданок під силу не кожному. Тому багато господинь задаються питанням: як зробити домашню ковбасу в домашніх умовах, щоб догодити уподобанням членів сім’ї і одночасно подбати про їхнє здоров’я.

Виявляється, різні сорти домашньої ковбаси не так вже й складні в приготуванні, до того ж виготовляючи цей продукт самостійно, можна регулювати рівень вмісту солі, використовувати сорти м’яса і приправи на свій смак.

Як зробити домашню ковбасу з свинини

Класичні смажені ковбаски готуються з свинячого м’яса, проте завжди можна замінити його на телятину, м’ясо птиці або використовувати одночасно кілька сортів м’яса, створюючи свій ідеальний рецепт.

Інгредієнти:

  • жирна свинина (якщо м’ясо нежирне, додати сало) — 5 кг;
  • підготовлені свинячі кишки;
  • часник — 2-3 головки;
  • сіль — 100 р;
  • спеції (чорний, духмяний і червоний перець, мускатний горіх, коріандр, паприка).

Приготування:

  • Нарізати м’ясо і сало шматочками 0,5-1 см (можна перемолоти в м’ясорубці).

  • Часник очистити і дрібно порубати.
  • М’ясо посолити, додати часник і вибрані спеції, ретельно перемішати.

  • Накрити м’ясо плівкою, прибрати в холод на ніч. Так м’ясо просолится і просочиться ароматом спецій.
  • Для формування вироби краще всього використовувати спеціальну насадку для м’ясорубки. Начинити свинячу кишку не дуже щільно, намагаючись розподілити шматочки жиру і м’яса рівномірно.

  • Скачати ковбаси в спіралі (кільця) і перев’язати х/б ниткою типу «ірис». Так зручніше ковбасу варити і смажити.

  • Викласти ковбаски у вогнетривку форму, змащену маслом. Наколоти оболонку в декількох місцях, щоб при приготуванні пар міг вийти вільно.

Варка

  • У велику каструлю або казан налити води і довести до кипіння. Обережно покласти в каструлю кільце ковбаси і від закипання варити 3-5 хвилин. Якщо все зроблено правильно — ковбаса не лопне.
  • По черзі зварити всі ковбаси.

  • Після варіння витягнути ковбасу і дати охолонути і обсохнути

Смаження

  • Нагріти духовку до 200 градусів, готувати 30 хвилин.
Дивіться також:  Як заморозити аличу

  • Перевернути ковбаски на іншу сторону, щоб все рівномірно підрум’янилося, і готувати ще 30 хвилин (може трохи більше, дивіться коли з’явиться золотистий рум’янець — значить готово!)

Після того як ковбаса готова не можна відразу її розрізати, щоб не витік весь сік. Пробувати можна тільки через годину. І після зберігати її в холодильнику не більше 4 днів.

Якщо Ви зробили багато домашньої ковбаси в домашніх умовах і не з’їсте її в зазначений строк зберігання, то її можна заморозити. Але заморозка рекомендується тільки в крайніх випадках, оскільки смакові якості трохи притупляються.

У селах ковбасу укладали в керамічний посуд і заливали смальцем. Так вона зберігалася дуже довго.

Цей рецепт можна спростити, прибравши варіння ковбаси, тоді приготування в духовці займе на 20 хвилин більше.

Загрузка...

Ліверна ковбаса домашня

Другий за популярністю рецепт домашнього м’ясного делікатесу містить печінка — неймовірно корисний продукт. Використовуючи менше часнику і солі, не застосовуючи спеції, можна адаптувати рецепт для дитячого харчування.

Ось простий рецепт як зробити ліверну ковбасу в домашніх умовах всього за кілька годин.

Інгредієнти:

  • 1 кг м’ясних продуктів (яловича печінка, свиняче сало, яловичина/телятина);
  • ½ Головки часнику;
  • підготовлена свиняча кишка;
  • спеції (чорний, духмяний і червоний перець, мускатний горіх, коріандр, паприка);
  • сіль — 2 ст. л.

Приготування:

  • Подрібнити яловичу печінку в комбайні або м’ясорубці.
  • Все м’ясо проварити: сало протягом 5 хв. від моменту закипання води, телятину варити 15 хв., яловичину — 20 хв.
  • М’ясо остудити, подрібнити разом з очищеним часником.
  • Змішати печінку і м’ясо, посолити, додати спеції.
  • Начиняють кишку получившимся фаршем.
  • Варити ковбасу на помірному вогні близько 50 хв.
  • Готовий виріб остудити, зберігати в холодильнику.

Домашня ковбаса варена

Неодмінним атрибутом новорічного столу в Росії вважається салат «Олів’є», а його обов’язковий інгредієнт — докторська ковбаса. Спеціально для цього салату, а також просто для смачних бутербродів є спосіб як зробити домашню варену ковбасу в домашніх умовах.

Склад:

  • свинина жирна — 1,3 кг (або 1 кг нежирної свинини, 300 г сала);
  • цибуля — 3 шт.;
  • часник — 3-4 зубчики;
  • яйце куряче — 1 шт.;
  • манна крупа — 1 ст. л.;
  • масло рослинне — 1 ст. л.;
  • сіль — 1 ст. л.;
  • спеції (чорний перець, мускатний горіх, інші за смаком);
  • желатин — 1 ст. л.;
  • пакет для запікання або харчова плівка.
Дивіться також:  Баклажани, запечені в духовці

Приготування:

  • Приготувати дрібно рубаний фарш зі свинини (додати сало при необхідності), цибулі і часнику. Якщо частина м’яса залишити нарубаним на дрібні кубики, вийде шинка ковбаса. Також можна дрібно нарізати частина сала для отримання вареної ковбаси за типом «Аматорської».
  • У фарш додати яйце, добре перемішати.
  • Посолити, додати манку, спеції, желатин і рослинне масло, ретельно вимісити масу, розподіляючи спеції.
  • Фарш викласти в пакет і сформувати рулет, перетягнути його мотузкою, відступаючи рівну відстань.
    Укласти фарш щільно в харчову плівку трохи складніше. Від рулону потрібно відокремити квадратний відріз плівки, в середину покласти фарш, сформований в ковбаску, туго обгорнути плівкою і зав’язати кінці з обох сторін.
  • Відварити ковбасний виріб протягом 2 годин в великій каструлі, щоб вода покривала батон ковбаси, на невеликому вогні, підтримуючи кипіння. Якщо приготовані ковбаски в плівці, вони варяться не більше години, так як виходять набагато меншого розміру.
  • Після закінчення часу приготування продукт охолодити, не розпаковуючи, не менше 6 годин.

Кілька додаткових порад

  • Приготувати домашню докторську ковбасу за цим рецептом можна в мультиварці (режим «Гасіння»), при цьому в чашу мультиварки потрібно налити вже гарячу воду. Зручно готувати варену ковбасу, використовуючи спеціальний циліндричний пристрій з кришками на пружинах — ветчинницу.
  • Рецепт можна адаптувати для приготування в духовій шафі. Для цього потрібно обернути пакет для запікання, начинений фаршем, в 2-3 шару фольги. Запікати ковбасу перші 15 хвилин при 190 градусів, ще 30 хвилин при 150 градусах; далі звільнити палицю ковбаси від фольги, додати трохи води в деко і готувати 10 хвилин.
  • Щоб надати домашньої вареній ковбасі приємний рожевий відтінок, використовується сирої буряковий сік, як фіксатор забарвлення у фарш додається 2-3 ложки спирту або горілки.
Загрузка...

Сиров’ялена ковбаса

Процес приготування домашнього сиров’яленого делікатесу займає не менше місяця, але час очікування того варте. На виході виходить продукт, в якості якого можна бути абсолютно впевненим, смак же не тільки не поступається, але перевершує багато зразки промислового виробництва.

Дивіться також:  Компот з аличі і кабачків на зиму

Братися за приготування сиров’яленого вироби краще в прохолодну пору року.

Склад:

  • м’ясо — 1 кг;
  • коньяк — 1 ч. л.;
  • аскорбінова кислота — 0,5 г;
  • підготовлена свиняча кишка;
  • сіль — 35 г;
  • цукор — 20 г;
  • спеції на Ваш смак (наприклад, чорний перець, мускатний горіх).

Приготування:

Для приготування не занадто жирної сыровяленой ковбаси рекомендується використовувати суміш нежирного м’яса (яловичина і свинина 2:1) і ¼ об’єму сала.

  • М’ясо і сало нарізати шматками не більше жерла м’ясорубки.
  • М’ясо посолити, приправити спеціями, додати коньяк, перемішати, накрити марлею або тканиною, прибрати в холодильник.
  • Витримувати в холоді 6-7 днів, щоденно перемішуючи. Готовність м’яса визначається за став темним кольором, збільшеній щільності.
  • Видалити великі частини спецій (наприклад, листя лавра, якщо використовувався), пропустити через м’ясорубку з крупною сіткою.
  • Додати аскорбінову кислоту. Якщо вона рідка в ампулах — просто влити у фарш. Якщо це таблетки, подрібнити їх у скляному або пластиковому посуді в порошок, розвести невеликим об’ємом води. Фарш з аскорбіновою кислотою ретельно вимісити.
  • Щільно начинити фаршем кишку, сформувати ковбасу, проколоти оболонку, щоб видалити повітря.
  • Ковбасу підвісити або покласти під гніт в холодильнику для усадки. Перевіряти, щоб не збирався повітря, періодично проколювати оболонку.
  • По закінченні тижня ковбаса стане більш щільною — саме час в’ялити її в тіні і без протягів, наприклад, на балконі. Процес займає близько 2 тижнів, температура не повинна перевищувати +10 градусів (якщо температура вище, в денний час залишати в холодильнику). Продовжувати іноді робити проколи в оболонці для видалення повітря. Ковбаса готова, коли стане легше на чверть від початкової ваги.

Відео-рецепт як зробити ковбасу в домашніх умовах

Який би рецепт не використовувався, домашня ковбаса неодмінно викличе схвалення у сім’ї, зібралася за столом. Продукт власного приготування не страшно пропонувати дітям, так і дорослі, одного разу спробувавши, навряд чи захочуть повернутися до купівлі заводський м’ясної продукції.