Як заморозити листя салату на зиму

Как заморозить листья салатаНе так давно заморожування овочів вважалася чимось екстраординарним, адже навіть холодильники не у всіх були. Що ж говорити про морозильних камерах?

Але часи змінюються, і у господинь з’явилася можливість заморожувати не тільки, припустимо, болгарський перець, але і більш примхливі овочі. Наприклад, зелень.

Хоча часто хазяєчок підстерігають невдачі у вигляді зіпсованого продукту. Адже не всі овочі можна піддавати заморожуванню. Практика показує, що безглуздо заморожувати банани, редис, капусту, цикорій, листя салату… Ці овочі при заморожуванні «вмирають». А адже овочі і фрукти заморожують саме для того, щоб зберегти в них вітаміни.

Так чи варто переводити продукти таким варварським способом?

Взяти хоча б салат… Найчастіше його вживають в сирому вигляді, адже в ньому тільки немає вітамінів! Але в той же час його листочки настільки ніжні, що при будь-якій можливості зберегти салат запас господиню чекає невдача.

Але що робити, якщо з якоїсь причини перед господинею лежить гора розеток або качанчиків салату? Адже їх відразу з’їсти неможливо, а в холодильнику вони теж недовго пролежать.

Можна спробувати заморозити. Але як показує практика, заморозити листя салату легко, але після розморожування вони розм’якшуються, перетворюючись майже що в «кашу», і їх ніхто не хоче їсти.

Як заморозити листя салату

Для заморозки годиться тільки самий свіжий, хрусткий і пружний салат, щойно зірваний з грядки.

Розетки з листям салату перебирають, видаляючи зів’ялі і пожовклі листочки, зрізають коріння. Потім занурюють салат в холодну воду і добре промивають.

Розетки викладають на бавовняну тканину і добре просушують, не допускаючи в’янення.

Після цього кожну розетку щільно загортають у фольгу, а ту, в свою чергу, герметично упаковують в поліетиленовий пакет і прибираємо в морозильну камеру.

Дивіться також:  Піца на дріжджовому тесті з баликом і моцарелою

Так як салат після розморожування розкисає, то його використовують практично в замороженому вигляді, нарізаючи розетку поперек тонкими стрічками і додаючи в такому вигляді в салат.

Багато господинь вважають, що добре піддається заморожуванню рукола, а ось салат латук краще не заморожувати. Можна спробувати заморозити салат ендивій або эскариол. Ці цикорные салати холодостійкі, і їх листочки не руйнуються навіть при весняних або осінніх заморозках.

Загрузка...

Як заморозити бланшовані листя салату

Так як ендівій і эскариол годяться для гасіння, вимиті листя салату перед заморожуванням ріжуть на смужки, складають у друшляк і бланшують у киплячій воді приблизно дві хвилини. Потім опускають друшляк в холодну воду, швидко остуджують і залишають в друшляку, щоб стекла вся вода.

Після цього салат розкладають в пластикові контейнери – «на один раз» – добре закривають і прибирають в морозильну камеру.

Такий салат додають, не розморожуючи, при гасінні овочів, при приготуванні зеленого супу або як самостійне блюдо, довівши до готовності методом того ж гасіння.

Як заморозити варені листя салату

Найчастіше салат використовується в сирому вигляді, але деякі його сорти можна варити або тушкувати. Наприклад, зеленого листя цикорію або эскариола виходить смачний і корисний гарнір для других страв. Ось його-то і можна заморозити.

Для цього вимиті зелене листя салату ріжуть стрічками і тушкують 10 хвилин в невеликій кількості підсоленої води. Потім їх викладають на друшляк, відціджують від зайвої води і після цього упаковують в пластикові контейнери. У міру потреби салат в контейнерах, не розморожуючи, підігрівають в мікрохвильовці і використовують як гарнір.

За таким же принципом відварюють і качанчики салату вітлуф. Для цього їх ретельно промивають в холодній воді, потім заливають невеликою кількістю води – тільки щоб вона прикрила овочі – і тушкують 10-15 хвилин. Салат відкидають на друшляк і дають воді стекти.

Дивіться також:  Буженина в домашніх умовах

Після цього герметично упаковують в невеликі вакуумні пакети або відповідні контейнери і заморожують. Перед використанням тушковані листя салату розігрівають в мікрохвильовці і заправляють вершковим маслом.

Як заморозити пюре з листя салату ендивій або эскариол

Підготовлені зелене листя салату заливають невеликою кількістю води, солять і тушкують до м’якості. Потім їх протирають, розкладають у герметично закриваються пластикові контейнери і заморожують.

Перед використанням пюре підігрівають і заправляють вершковим маслом.

Але, незважаючи на всі хитрощі заморозити листя салату на зиму, найкраще його вживати свіжим.