Як заготовити насіння кабачків

kabachokГородники, які вирощували кабачки не перший рік, напевно мають кілька особливо улюблених сортів. Однак завжди існує ймовірність, що в наступному сезоні знайти в продажу їх насіння виявиться справою непростою. Не виключений варіант, що схожість насіннєвого матеріалу також буде не на висоті, а вирощені плоди розчарують невідповідністю очікуваним характеристиками.

Щоб усунути імовірність таких сюрпризів, досвідчені дачники воліють використовувати насіння, отримані від власного врожаю. Тим більше, що з заготівлею і зберіганням садивного матеріалу впорається навіть овочівник-новачок.

Як правильно вибрати і виростити насіннєві плоди?

Саме по собі розведення кабачків на присадибній ділянці – справа нескладна. Однак якщо мова йде про вирощування насінників, то початківцям городникам слід знати кілька особливостей процесу.

  • Необхідно брати до уваги перехресне природу запилення сімейства гарбузових, до якого відносять і кабачки. Висока ймовірність перезапилення диктує необхідність ізольованою посадки рослин одного сорту від їх близьких родичів: інших сортів кабачка, огірків, гарбуза або патисонів. Відстань повинна бути не менше 100-150 метрів. При неможливості дотримання цієї умови застосовуйте штучне запилення.
  • Вибирайте для насіннєвого матеріалу тільки чисті сорти. Використання насіння, отриманих з кабачків-гібридів, призведе до непередбачуваних наслідків. Найчастіше результат таких посадок не виправдовує очікувань дачника, демонструючи плоди з характеристиками, абсолютно невідповідними сорту.
  • Рослини, що плануються для отримання насіннєвого матеріалу, вимагають дещо іншого догляду, ніж їх звичайні побратими. Їхні плоди мають потребу в більш швидкому процесі дозрівання, щоб насіння встигли сформуватися і визріти ще на грядці. Для цього насіннєві кущі менше поливають і підгодовують, ніж всі інші посадки. Крім того, після утворення перших 2-3 зав’язі центральний стебло рекомендується прищипувати.
  • Для одержання насіння завжди відбирають найбільш рівні, великі і здорові екземпляри, що володіють усіма необхідними сортовими ознаками (вагою і формою плоду, забарвленням шкірки) в повному обсязі.
Дивіться також:  Моделюючі креми для тіла
Загрузка...

Отримання насіння: маленькі хитрощі

Щоб заготовити дійсно якісне насіння, необхідно їх збирати з абсолютно доспілих плодів. Визначити момент збору можна за двома основними ознаками.

  • Кущ з насінниками зів’яв і пожовтів. Це означає, що активна вегетація рослини закінчилася і листя зі стеблами віддали плодам максимум поживних речовин, щоб ті зберегли їх до наступного сезону.
  • Шкірка кабачків стала такою щільною, що на ній навіть не залишається подряпин від нігтя або гострої тріски. Крім того, її колір стає максимально інтенсивним: чорно-зеленим, оранжевим або насиченим кремовим, залежно від сортових особливостей.

Будь-які, навіть самі спілі примірники вимагають остаточного дозаривания протягом 3-4 тижнів в сухому приміщенні, де забезпечено гарне провітрювання.

Остаточна обробка посадкового матеріалу

Щоб насіння краще зберігалися, їх необхідно правильно підготувати. Робиться це в кілька етапів.

  • Доспілий плід розрізають уздовж навпіл і все насіння витягають назовні, розкладаючи для просушування на скляної, пластикової або керамічної поверхні. Якщо ви сушіть посадковий матеріал на металевому піддоні або листі, обов’язково покладіть на нього щільний папір або картон.
  • Перед розкладанням на просушування насіння не можна промивати, звільняти від перегородок і зброджувати.
  • Сушити насіння краще всього на відкритому повітрі, але захищаючи їх від прямого сонця. Якщо погодні умови не дозволяють це зробити, розкладіть насіння в домашніх умовах і сушіть при кімнатній температурі.
  • Не забувайте періодично перемішувати урожай, щоб забезпечити рівномірне просушування і виключити можливість утворення цвілі.

Як правильно зберігати насіннєвий матеріал?

Заготовляти насіння улюблених сортів можна щорічно, але зберігати їх рекомендується кілька років, щоб завжди був запасний посадковий матеріал на випадок непередбачених ситуацій на кшталт перезапилення або неврожаю з-за поганої погоди.

  • Закладати на зберігання варто тільки добре просушені насіння, так як надлишок вологи дуже швидко призведе до появи плісняви і псування садивного матеріалу.
  • Не люблять кабачки занадто високих температур в приміщенні. Оптимальні умови зберігання – від +10° С до +15° С.
  • Дуже важлива для насіння гарна вентиляція, тому в якості тари для них вибирають повітропроникні коробки з картону, паперові пакети й конверти, полотняні мішечки. У герметичних скляних або керамічних ємностях можна зберігати тільки дуже добре просушені насіння.
  • Не забувайте зазначити на упаковці культуру, назву сорту і дату заготівлі посадкового матеріалу.
  • В сухому і прохолодному приміщенні при гарній вентиляції насіння кабачка можуть зберігатися до 7 років без втрати схожості. Проте найкращі показники має посадковий матеріал у віці двох-трьох років.
Дивіться також:  Синці під очима у дитини