Як смажити цвітну капусту на сковороді

Как жарить цветную капусту на сковородеЦвітна капуста – один з найбільш корисних продуктів харчування. При невисокою калорійністю вона містить безліч необхідних організму вітамінів, макро — і мікроелементів, більшість з яких зберігається навіть при термічній обробці. Приготувати цей овоч можна різними способами. Один з найпростіших – посмажити. Однак для цього потрібно знати, як смажити цвітну капусту на сковороді, щоб вона вийшла смачною і зберегла корисні властивості.

Особливості приготування

Знання деяких секретів дозволить приготувати на сковороді з цвітної капусти безліч поживних страв.

  • Для смаження на сковороді підходить не тільки свіжа кольорова капуста, але і заморожена. Розморожувати її не треба – достатньо відварити протягом 2-3 хвилин в підсоленій воді, потім вийняти шумівкою і дати воді стекти. Після цього готувати її потрібно точно так само, як і свіжу, дотримуючись вказівок в рецепті.
  • При виборі свіжої цвітної капусти для смаження краще віддавати перевагу зібраної недавно. Листя у неї свіжі і зелені. Пожухшие листя – свідчення того, що капуста лежить давно і теж вже недостатньо свіжа. Також не варто брати качани, суцвіття яких покриті темними плямами – це гниль, яка швидко поширюється, роблячи капусту непридатною для вживання в їжу. А ось молочний відтінок суцвіть про якість капусти не каже: він залежить від сорту овочів і умов його вирощування (на сонці або в тіні).
  • Перед приготуванням капусту потрібно помити і розібрати на суцвіття, потім опустити їх в підсолену воду. Солі треба взяти чайну ложку з гіркою на літр води. Через 10 хвилин з поверхні води потрібно буде зібрати комах і гусениць, які неодмінно спливуть, а суцвіття ще раз промити і дочекатися, коли з них вода стече.
  • Більшість рецептів приготування смаженої на сковороді цвітної капусти передбачає попереднє її відварювання, однак у цьому немає необхідності, якщо ви віддаєте перевагу, щоб капуста була хрусткою. Можете її не відварювати, а відразу смажити. Але при цьому врахуйте, що попереднє відварювання капусти скорочує час її приготування на сковороді, завдяки чому вона вбирає в себе менше масла і залишається не дуже калорійною. Нетривалий відварювання (до 5 хвилин) не зашкодить.
  • Якщо вибрано рецепт приготування капусти в клярі або паніровці, при холодній обробці капусти ніжки у суцвіть краще не зрізати через них її зручно тримати, умочуючи в тісто. Однак можна обійтися і без ніжок, вмочаючи суцвіття з допомогою виделки.
  • Спочатку капусту смажать на середньому або навіть сильному вогні, щоб вона покрилася кіркою, яка захистить її від втрати корисних речовин. Потім вогонь прибирають до мінімуму, накривають кришкою сковороду і смажать капусту до готовності. Якщо використовується кляр, то смажити потрібно весь час на середньому вогні в достатній кількості олії.
Дивіться також:  Яловичі котлети в духовці

В іншому приготування залежить від рецепту, на який припав вибір.

Загрузка...

Як швидко посмажити цвітну капусту

Склад:

  • цвітна капуста – 0,5 кг;
  • сіль – за смаком;
  • масло рослинне – скільки буде потрібно на обсмажування;
  • часник (не обовязково) – 2 зубчики.

Спосіб приготування:

  • Підготовлену цвітну капусту (промиту, розібрану на дрібні суцвіття) відваріть в підсоленій за смаком воді протягом 4-5 хвилин після її закипання.
  • Часник наріжте пластинами і обсмажте у великій кількості олії, поки пластини не потемніють. Виловите їх з масла і викиньте – вони вже зробили свою справу, віддавши маслу аромат.
  • Вийміть шумівкою капусту або відкиньте її на друшляк. Коли вода стече, покладіть на сковороду з киплячим маслом.
  • Обсмажуйте на середньому вогні без кришки, поки капуста не придбає апетитний відтінок і не почне покриватися легкої скоринкою.

Подавати таку капусту можна як гарнір або основної страви. В останньому випадку до неї підійде часниковий соус.

Як смажити цвітну капусту в паніровці

Склад:

  • цвітна капуста – 0,5–0,6 кг;
  • панірувальні сухарі – 100 г;
  • яйця – 2 шт.;
  • зелень (не обов’язково) – 50 р;
  • сіль – за смаком;
  • масло рослинне – скільки буде потрібно для смаження.

Спосіб приготування:

  • Помийте капусту розберіть на суцвіття, не занадто дрібні. Відварити в солоній за смаком воді 3-5 хвилин. Відкиньте на друшляк, щоб стекла вода.
  • Дрібно порубаєте зелень і змішайте її з панірувальними сухарями.
  • Збийте виделкою яйця.
  • Умочіть кожне суцвіття в яйце, обваляйте в сухарях і покладіть на сковороду з киплячим маслом.
  • Обсмажуйте на середньому вогні до готовності, не забуваючи періодично перевертати, щоб утворилася апетитна скоринка з усіх боків.

Капуста, пожаренная в паніровці, – це самостійне блюдо. Подавати можна зі сметаною.

Дивіться також:  Пиріг з шовковицею і вишнею на кефірі

Цвітна капуста в клярі

Склад:

  • цвітна капуста – 0,5–0,6 кг;
  • яйце – 2 шт.;
  • молоко – 100-120 мл;
  • сіль – за смаком;
  • чорний мелений перець – за смаком;
  • борошно – 80-100 г;
  • рослинне масло – скільки знадобиться на смаження.

Спосіб приготування:

  • Помийте цвітну капусту. Розбираючи її на суцвіття, подбайте, щоб вони були середнього розміру: занадто великі розріжте навпіл.
  • Опустіть капусту в підсолену воду і поваріть пару хвилин. Якщо хочеться, щоб капуста залишилася хрусткою, її можна смажити на сковороді без варіння.
  • Збийте яйця.
  • Борошно просіяти, змішати з сіллю і чорним меленим перцем, додавши їх по смаку.
  • Додавайте потроху борошно в яйця, щоразу добре розмішуючи, щоб не було грудочок.
  • Розведіть тісто молоком до отримання консистенції рідкої сметани.
  • Розігрійте на сковороді олію.
  • Умочіть в кляр кожне суцвіття, покладіть на сковороду і обсмажте з усіх боків до утворення рум’яної скоринки.

Цвітна капуста в клярі – смачне і ситне блюдо, яке готується дуже швидко. Подавати його можна з сирним соусом.

Загрузка...

Цвітна капуста в сирному клярі

Склад:

  • цвітна капуста – 0,6–0,7 кг;
  • пиво – 100-125 мл;
  • яйце – 2 шт.;
  • борошно – 80-100 г;
  • твердий сир – 100 г;
  • сіль – за смаком;
  • приправи – за смаком;
  • рослинне масло – по потребі.

Спосіб приготування:

  • Капусту розберіть на суцвіття середнього розміру, помийте їх і відваріть протягом 2-3 хвилин на пару.
  • Дрібно натріть сир.
  • Яйця збийте, змішайте з борошном, сіллю і перцем, тертим сиром.
  • Розбавте пивом до отримання тесту, за консистенцією нагадує рідку сметану.
  • Умочуючи в тісто суцвіття капусти, обсмажте до утворення золотистої скоринки з усіх сторін на сковороді з розігрітим маслом.
  • Викладіть в друшляк, щоб скло зайве масло.

Така капуста – відмінна закуска до пива або вина, але є її, звісно, можна і без них. Таке блюдо припаде до душі любителям сиру.

Дивіться також:  Буженина в домашніх умовах

Оригінальний рецепт смаженої цвітної капусти

Склад:

  • цвітна капуста – 0,6–0,7 кг;
  • молоко – 125 мл;
  • яйце куряче – 2 шт.;
  • манна крупа – 50 г;
  • сіль, спеції – за смаком;
  • рослинне масло – скільки буде потрібно.

Спосіб приготування:

  • Цвітну капусту розберіть на невеликі суцвіття, середні і дрібні розріжте на кілька частин. Добре промийте, покладіть в глибоку сковороду. Якщо капуста заморожена, її досить просто висипати на сковороду.
  • Влийте в сковороду півсклянки води, посоліть за смаком, додайте спеції і поставте на середній вогонь, закрити сковороду кришкою.
  • Коли вода википить, додайте до капусти масло, перемішайте і починайте смажити.
  • Збийте разом молоко, манку, яйце, злегка підсолити цю суміш.
  • Залийте сумішшю жарящуюся капусту, швидко перемішайте і смажте ще 10 хвилин на середньому вогні, час від часу перемішуючи. Постійно перемішувати не потрібно, так як інакше капуста не придбає апетитного відтінку.

Блюдо виходить дуже смачним. Ще смачніше воно буде, якщо полити його сирним соусом.

Цвітна капуста, смажена з ковбасками

Склад:

  • цвітна капуста – 0,4–0,5 кг;
  • мисливські ковбаски – 0,3 кг;
  • баклажан – 0,2 кг;
  • цибуля – 100 г;
  • морква – 100 г;
  • кріп – за смаком;
  • сіль – за смаком;
  • рослинне масло – скільки буде потрібно.

Спосіб приготування:

  • Підготуйте капусту, розібравши її на дрібні суцвіття, промивши і вимочивши в підсоленій воді, щоб видалити комах.
  • Баклажани наріжте кубиками, опустіть на півгодини в солону воду, промийте і обсушіть.
  • Цибулю очистіть, дрібно поріжте.
  • Моркву крупно натріть.
  • Ковбаски наріжте кружальцями.
  • Обсмажте в глибокій сковороді цибулю і моркву.
  • Через 5 хвилин додайте до них баклажани, посмажте ще 5 хвилин.
  • Додайте ковбаски, посмажте їх разом з баклажанами 5 хвилин.
  • Покладіть у цю ж сковороду цвітну капусту, смажте овочі ще 5 хвилин.
  • Посоліть, поперчіть, додайте кріп і залийте невеликою кількістю води (вистачить і половини склянки).
  • Накрийте кришкою і тушкуйте, поки вода не випарується майже повністю.

Це незвичайне блюдо з цвітної капусти підкорює з першої ложки.

Смажити цвітну капусту на сковороді нескладно. Процес приготування смачних страв не займає багато часу. Між тим страви виходять смачними, смачними, ситними.