Як чистити опеньки

Как чистить опятаКрім всіляких овочів і фруктів, осіння пора щедро пригощає нас унікальним даром природи — грибами. Найврожайнішими грибами вважаються опеньки — їх легко і швидко можна набрати цілий кошик. Ростуть опеньки зазвичай цілими родинами на старих пнях і деревах, в буреломах і біля підніжжя старих дерев. Лучні опеньки ростуть на лісових галявинах і узліссях.

Але для того щоб поласувати смачними грибочками, їх потрібно не тільки знайти і зібрати, але ще й правильно почистити і приготувати. Рецепт готування у кожного справжнього грибника є свій, а от про те, як правильно почистити опеньки, ми зараз детально розповімо.

Як чистити опеньки

Найперше, що потрібно зробити після того, як опеньки були принесені додому — це швидко розсортувати гриби. Із загальної маси одразу ж видаляються зіпсовані і старі гриби, а також примірники, уражені черв’яками. Якщо поразка незначне, то зіпсовану частину гриба можна відрізати й викинути, а хорошу пустити на подальшу переробку.
При зборі опеньки акуратно зрізують ножем, але якщо цього зроблено не було, то при чищенні слід повністю видалити ту частину гриба, яка містилася в землі. У опеньків часто зустрічаються зіпсовані ніжки, так і незіпсована нижня частина ніжки зазвичай буває твердуватою на смак, тому її можна з легкістю видалити.

Багато хто задається питанням, а чи варто видаляти хвилястий комірець з ніжки гриба? Насправді, ніякої практичної необхідності в цьому немає, тільки марно витрачають час і сили. Кінцевий смак грибного страви ніяк не залежить від наявності цього самого комірця. Тому, видаляти чи ні, залежить виключно від особистих уподобань.

Загрузка...

Мити чи не мити?

Після того як гриби перебрані і розсортовані, їх потрібно промити в проточній воді або замочити — але тільки в тому випадку, якщо вони не призначені для сушіння. Якщо помити гриби, призначені для сушіння, якісно висушити їх вже не вийде. Справа в тому, що цей продукт дуже сильно вбирає воду, тому чистити опеньки можна лише сухим методом. Крім того, промиті опеньки швидко потемніють і втратять вигляд.

Дивіться також:  Як варити курячу грудку

Сухий метод полягає в ретельному видаленні з кожного грибочка всього, що на нього налипло — листочків, голок, бруду, піску та іншого лісового сміття. Зробити це можна за допомогою м’якої ганчірочки без ворсу, а деякі примудряються навіть використовувати суху зубну щітку. Якщо це зручно та ефективно, то чому б і ні? Опеньки — гриби досить чисті, тому ручна чистка не займе багато часу.

Для всіх інших методів обробки, таких як маринування, соління та смаження, гриби можна замочити на 20-30 хвилин в злегка підсоленій воді. Не варто тримати гриби у воді дуже довго — вони сильно напитаются водою і втратять свій унікальний смак.

Для тих, хто все-таки віддає перевагу прибирати подшляпную плівку, рекомендуємо промити опеньки під сильним струменем води — таким чином, ніжна плівка просто змиється.

Промиті опеньки варяться в підсоленій воді приблизно півгодини, а потім можна приступати до соління або маринування.

Ось, власне, і все, що слід знати про чищення опеньків.