Як чистити опеньки

Как чистить опятаКрім всіляких овочів і фруктів, осіння пора щедро пригощає нас унікальним даром природи — грибами. Найврожайнішими грибами вважаються опеньки — їх легко і швидко можна набрати цілий кошик. Ростуть опеньки зазвичай цілими родинами на старих пнях і деревах, в буреломах і біля підніжжя старих дерев. Лучні опеньки ростуть на лісових галявинах і узліссях.

Але для того щоб поласувати смачними грибочками, їх потрібно не тільки знайти і зібрати, але ще й правильно почистити і приготувати. Рецепт готування у кожного справжнього грибника є свій, а от про те, як правильно почистити опеньки, ми зараз детально розповімо.

Як чистити опеньки

Найперше, що потрібно зробити після того, як опеньки були принесені додому — це швидко розсортувати гриби. Із загальної маси одразу ж видаляються зіпсовані і старі гриби, а також примірники, уражені черв’яками. Якщо поразка незначне, то зіпсовану частину гриба можна відрізати й викинути, а хорошу пустити на подальшу переробку.
При зборі опеньки акуратно зрізують ножем, але якщо цього зроблено не було, то при чищенні слід повністю видалити ту частину гриба, яка містилася в землі. У опеньків часто зустрічаються зіпсовані ніжки, так і незіпсована нижня частина ніжки зазвичай буває твердуватою на смак, тому її можна з легкістю видалити.

Багато хто задається питанням, а чи варто видаляти хвилястий комірець з ніжки гриба? Насправді, ніякої практичної необхідності в цьому немає, тільки марно витрачають час і сили. Кінцевий смак грибного страви ніяк не залежить від наявності цього самого комірця. Тому, видаляти чи ні, залежить виключно від особистих уподобань.

Мити чи не мити?

Після того як гриби перебрані і розсортовані, їх потрібно промити в проточній воді або замочити — але тільки в тому випадку, якщо вони не призначені для сушіння. Якщо помити гриби, призначені для сушіння, якісно висушити їх вже не вийде. Справа в тому, що цей продукт дуже сильно вбирає воду, тому чистити опеньки можна лише сухим методом. Крім того, промиті опеньки швидко потемніють і втратять вигляд.

Дивіться також:  Компот з кизилу на зиму

Сухий метод полягає в ретельному видаленні з кожного грибочка всього, що на нього налипло — листочків, голок, бруду, піску та іншого лісового сміття. Зробити це можна за допомогою м’якої ганчірочки без ворсу, а деякі примудряються навіть використовувати суху зубну щітку. Якщо це зручно та ефективно, то чому б і ні? Опеньки — гриби досить чисті, тому ручна чистка не займе багато часу.

Для всіх інших методів обробки, таких як маринування, соління та смаження, гриби можна замочити на 20-30 хвилин в злегка підсоленій воді. Не варто тримати гриби у воді дуже довго — вони сильно напитаются водою і втратять свій унікальний смак.

Для тих, хто все-таки віддає перевагу прибирати подшляпную плівку, рекомендуємо промити опеньки під сильним струменем води — таким чином, ніжна плівка просто змиється.

Промиті опеньки варяться в підсоленій воді приблизно півгодини, а потім можна приступати до соління або маринування.

Ось, власне, і все, що слід знати про чищення опеньків.