Холодець: користь і шкода

Царський блюдо холодець – справжня окраса святкового столу, яке споконвіку гостюет на наших столах. Що цікаво, на Русі його подавали тільки в багатих будинках. Причому, рецепт дещо відрізнявся від того, який дійшов до нашого часу. Зазвичай готували холодець в кінці застіль: збирали всі залишки м’ясних продуктів, їх нарізали кубиками і трохи проварювали в м’ясному бульйоні. Потім гарячу суміш розливали по пиалкам, і ставили у холодне місце.

Сьогодні холодець готують по-іншому, однак рецептура все ж залишає великий простір для фантазії. В одних сім’ях, наприклад, воліють «збірний» холодець, для якого беруть кілька видів м’яса і птиці. В інших – готують холодець виключно на свинини або яловичини. Природно, в залежності від набору продуктів зазнає зміни калорійність страви, трохи варіюється його вплив на організм.

А що в складі?

Хімічні складові холодцю вражають своїм різноманіттям і різноманітністю. У готовому блюді містяться пристойні дозування кальцію, фтору, сірки, фосфору, міді, рубідію, бору, алюмінію, ванадію. Причому переважна більшість припадає на кальцій, сірку і фосфор. Холодець дуже довго вариться, однак незважаючи на це в ньому зберігається достатньо велика кількість вітамінів А і В9, аскорбінової кислоти.

Загрузка...

Природний колаген для природної молодості

Якщо набір білків, вуглеводів і біологічно активних сполук є різним для кожного окремого сорту холодцю, то велика кількість колагену – це те спільне, що об’єднує всі його види. Холодець можна вважати фаворитом серед продуктів харчування за вмістом корисної речовини.

Колаген є обов’язковим учасником процесу оновлення клітин, перешкоджає стирання хрящів, бореться зі зморшками. При варінні велика його частина руйнується, однак того, який залишається в студні, цілком достатньо, щоб надати сильний вплив на організм. Таким чином, сповільнюються процеси старіння, оздоровлюються суглоби.

Дивіться також:  Як зберігати ізюм

Крім колагену, у холодець міститься велика кількість желатину. У поєднанні з молекулами колагену він утворює стійкі сполуки, які перешкоджають стирання хрящів, покращують амортизацію і рухливість суглобів. Саме тому дуже часто навіть лікарі, які визнають ефективність виключно офіційної медицини, рекомендують пацієнтам з проблемами опорно-рухового механізму регулярно вживати холодцы і холодці.

У складі холодцю просто дивовижна концентрація вітамінів групи В, ретинолу і гліцину, а також цілий комплекс незамінних амінокислот. Вони мають противірусну дію, сприяють засвоєнню кальцію і відповідають за утворення гемоглобіну, при дефіциті якого організм не може нормально функціонувати. Ретинол підвищує імунітет і позитивно впливає на зорові нерви, аминоуксусная кислота (гліцин) – необхідна для нормальної життєдіяльності головного мозку і нервової системи, знімає психологічне перенапруження і навіть допомагає впоратися з депресією.

Без міри навіть ліки – отрута!

Це вираз доречно не тільки відносно лікарських препаратів. Якщо є холодець у величезних кількостях, його користь також буде досить сумнівною. Насамперед тому, що при надмірному апетиті до холодцю в організм потрапляє досить велика кількість холестерину. Коли його накопичується в надлишку, він цементує судини бляшками бляшками і негативно впливає на кровоносну систему.

Важко сприймається холодець травним трактом: велика кількість м’яса і субпродуктів, часник і досить агресивні по відношенню до слизових ШЛУНКОВО-кишкового тракту прянощі збільшують час перетравлення страви. Як результат, з’являється печія, тяжкість у шлунку і проблеми з печінкою. Досить велика і калорійність холодцю. Залежно від рецептури і бажаного м’яса, вона може досягати 350 ккал на 100 грам готового продукту! Так що це блюдо не для тих, що худнуть.

Калорійність холодцю (на 100 грам)

• З курячих лапок – 120 ккал
• Яловичий – 140 ккал
• Курячий – 150 ккал
• З індички – 160 ккал
• Свинячий – 180 ккал
• З курячих лапок і стегенець – 290 ккал
• З свинячих ніжок – 350 ккал.

Дивіться також:  Як варити кальмари, щоб вони були м'які

Основа страви – м’ясний бульйон – містить велику кількість гормонів росту. Вони провокують розвиток запальних процесів і, крім того, здатні спровокувати гіпертрофію тканин. А зі свинячим бульйоном в наш організм потрапляє гістамін, який часто стає причиною розвитку апендициту, фурункульозу та хвороб жовчного міхура.

Щоб наситити організм корисними речовинами, достатньо їсти холодець всього кілька разів на тиждень. В таких кількостях він принесе максимальну користь, і не стане причиною порушень в роботі серцево-судинної системи, ШЛУНКОВО-кишкового тракту і печінки.