Хек, запечений в духовці

file-heka-zapechennoeХек – риба океанічна, а тому в свіжому вигляді її можна придбати, лише живучи поблизу океану. Тому на прилавки магазинів вона надходить замороженою – у вигляді філе або цілої тушки.

Серед усього різноманіття риб хек славиться ніжним м’ясом і малою кількістю кісток.

Якщо порівняти хека з тріскою, з якої вони складаються в спорідненні, то можна відзначити, що хек має більш жирним м’ясом і менш жирної печінкою.

Після термічної обробки м’ясо хека легко відокремлюється від хребта, що робить цю рибу придатною до запіканню.

Загрузка...

Тонкощі приготування хека, запеченого в духовці

Хека запікають за тим же принципом, що і тріску. Його можна запекти з овочами, в сметані, з будь-яким іншим соусом, з сиром.

Хек при запіканні виходить соковитим, але все-таки його не варто довго тримати в духовці. Достатньо 25 хвилин, щоб отримати повністю готову страву. Враховуючи швидкість приготування цієї риби, не додавайте до неї продукти, які довго готуються.

Якщо запікаєте хека з картоплею, вибирайте такий картопля, який добре розварюється. Нарізайте його тонкими скибочками і викладайте першим шаром (під рибу). Тоді картопля просочиться рибним соком, а сам хек під час запікання покриється апетитною скоринкою.

Хека можна запікати цілком (якщо дозволяє розмір духовки), порізавши на стейки або у вигляді філе.

Щоб риба вийшла соковитою, скористайтесь фольгою. Завдяки їй рибний сік нікуди не витече і риба вийде дуже смачною.

Хек в сметані, запечена в духовці

Інгредієнти:

  • хек – 600 г;
  • сметана – 210 г;
  • цибуля – 180 г;
  • борошно – 60 г;
  • маргарин – 45 г;
  • сіль;
  • перець чорний.

Спосіб приготування

  • Підготовленого хека порізати поперек порційними шматками. Посипте сіллю і перцем, залиште на 15 хвилин на столі для маринування.
  • Обваляйте кожен шматок в борошні, обсмажте на маргарині з обох боків до рум’яної скоринки.
  • Перекладіть у форму, змащену маргарином.
  • На жирі, що залишився спасеруйте дрібно порізану цибулю. Викладіть його на обсмажену рибу.
  • Залити злегка підсоленою сметаною.
  • Поставте в духову шафу. Запікайте 17-20 хвилин при 200°. Подавайте зі свіжими овочами, салатом або смаженою картоплею.
Дивіться також:  Котлети в сухарях
Загрузка...

Хек, запечений під вершковим соусом

Інгредієнти:

  • хек – 4 порційних стейка по 200 г;
  • печериці – 50 г;
  • лавровий лист – 1 шт.;
  • крохмаль – 40 г;
  • мелені сухарі;
  • вершкове масло – 60 г;
  • цибуля – 120 г;
  • молоко – 400 мл;
  • сіль і перець.

Спосіб приготування

  • Підготовленого хека нарізати упоперек широкими скибочками. Посипте сіллю і перцем. Залиште на 10 хвилин. Покладіть у форму, змащену маслом.
  • Цибулю поріжте дрібними кубиками, гриби наріжте тонкими пластинками. Покладіть в сковороду з олією і тушкуйте 5 хвилин. Перекладіть у форму з рибою. Додайте лавровий лист.
  • Для соусу крохмаль розведіть невеликою кількістю молока. Молоко, що залишилося, нагрійте до кипіння. Влийте в нього тонкою цівкою розведений крохмаль. Прокип’ятіть На повільному вогні 1 хвилину. Посоліть за смаком.
  • Залийте рибу вершковим соусом. Форму накрийте фольгою. Поставте в духовку і запікайте 10 хвилин при 200°.
  • Фольгу приберіть, рибу, посипте меленими сухарями, запікайте ще 15 хвилин.

Хек з родзинками і горіхами, запечений в духовці

Інгредієнти:

  • хек – 800 г;
  • родзинки – 50 г;
  • сіль;
  • рослинне масло – 70 г;
  • волоські горіхи і мигдаль – 100 г;
  • помідори – 500 г;
  • перець;
  • зелень.

Спосіб приготування

  • Почистіть хека, поріжте на шматки середнього розміру. Посипте спеціями.
  • На сковороді розігрійте олію, швидко обсмажте рибу з обох сторін до світлої скоринки.
  • Перекладіть у форму, змащену маслом. Відправте в духовку, запікайте 15-20 хвилин при 200°.
  • Помідори залийте окропом, витримайте 2 хвилини. Обполосніть холодною водою, зніміть шкірку. Поріжте невеликими кубиками. Викладіть на окрему сковороду, тушкуйте до пюреобразного стану. Покладіть сіль і перець.
  • Злегка обсмажте мигдаль та родзинки, волоські горіхи подрібніть.
  • На тарілку викладіть рибу, полийте томатним соусом, посипте горіхами і родзинками. Прикрасьте зеленню.
Дивіться також:  Вегетаріанська піца

Хек, запечена з картоплею в духовці

Інгредієнти:

  • хек – 700 г;
  • картопля – 450 г;
  • сметана – 220 г;
  • приправа для риби – 6 м;
  • сіль і перець;
  • рослинне масло – 35 г;
  • цибуля – 120 г;
  • гірчиця – 3 р.

Спосіб приготування

  • Підготовленого хека поріжте на порційні шматки. Посипте приправою для риби. Залиште на 10 хвилин.
  • Картоплю поріжте тонкими скибочками. Цибулю наріжте соломкою.
  • У чашці змішайте сметану, гірчицю, сіль і перець. Розбавте злегка водою.
  • Деко змастіть маслом. Викладіть в один шар картопля. На нього покладіть рибу. Покрийте її цибулею.
  • Залийте сметаною.
  • Поставте в духовку і запікайте при 200° с до готовності картоплі.

Хек, запечений в духовці у фользі на овочевій подушці

Інгредієнти:

  • хек – 800 г;
  • цибуля – 180 г;
  • помідори – 150 г;
  • майонез – 90 г;
  • сіль, перець;
  • рослинне масло – 25 г;
  • сир – 180 г;
  • морква – 120 р.

Спосіб приготування

  • Підготовленого хека поріжте на порції. Обмажте з усіх боків майонезом.
  • Помідори поріжте кружальцями, цибулю – півкільцями, моркву нашаткуйте соломкою.
  • На фольгу покладіть цибулю. На нього викладіть моркву. На моркву помістіть порцію риби. Рибу покрийте кружальцями помідорів. Злегка посоліть, поперчіть. Збризніть маслом. Загорніть фольгу у вигляді конверта.
  • Покладіть на деко. Поставте в розігріту духовку і запікайте 25 хвилин.
  • Розгорніть фольгу. На рибу покладіть скибочки сиру. Дайте йому розплавитися в духовці.

Хек, запечений з яблуками в духовці

Інгредієнти:

  • хек – 800 г;
  • яблука кисло-солодкі – 2 шт.;
  • лимон – 1 шт.;
  • петрушка – 2-3 гілочки;
  • чебрець, кріп;
  • сіль, перець;
  • оливкова олія – 60 г;
  • апельсиновий сік – 100 мл;
  • соєвий соус – 1 ч. л.

Спосіб приготування

  • Спочатку приготуйте маринад. Для цього в посуді змішайте апельсиновий сік, сіль, перець, соєвий соус, оливкова олія.
  • Підготовлену рибу змастіть з усіх боків маринадом. Приберіть в холодильник на одну годину.
  • Яблука поріжте на четвертинки, видалити серцевину. Скибочки збризніть соком, видавленим з лимона.
  • Дістаньте з холодильника рибу. Вкладіть всередину кілька скибочок лимона, кріп, чебрець і петрушку.
  • Укладіть рибу на змащений маслом деко. Запікайте 15 хвилин при 200°.
  • Поруч з рибою покладіть яблука, полийте їх маринадом. Поставте деко в духовку ще на 20 хвилин.
Дивіться також:  Як правильно зберігати чай

Хек, запечений з лимоном в духовці

Інгредієнти:

  • хек – 2 шт.;
  • лимон – 1 шт.;
  • сіль;
  • перець білий;
  • хмелі-сунелі – 3 г;
  • рослинна олія – 25 р.

Спосіб приготування

  • Тушку хека почистіть, вимийте. Обріжте плавники і хвіст. З обох сторін тушки зробіть кілька глибоких поперечних надрізів.
  • Змішайте сіль, хмелі-сунелі і перець. Натріть сумішшю тушку.
  • На шматок фольги укладіть рибу. Рясно полийте її лимонним соком. Одну-дві часточки лимона вкладіть всередину. Полийте олією. Щільно загорніть хека у фольгу.
  • Покладіть на деко. Відправте в духовку, розігріту до 200°. Запікайте 15 хвилин.
  • Розгорніть фольгу, зробивши бортики, щоб не витік сік. Запікайте рибу ще 15 хвилин до появи рум’яної скоринки.
  • Посипте зеленню.

Рада. Як тільки розкрити фольгу, посипте рибу натертим сиром. Поставте деко в духовку і запікайте 15 хвилин, поки сир повністю не розплавиться і не придбає гарний жовтуватий відтінок.

Господині на замітку

Знаючи принцип запікання риби, ви можете змінювати співвідношення інгредієнтів, замінювати один товар іншим. Наприклад, якщо ви любите гострі страви, замість чорного перцю покладіть червоний, а сметану замінити томатною пастою. Але в такому випадку додайте в соус трохи цукру і коріандру. Риба набуде пікантний смак і пряний аромат.

Якщо перед запіканням ви обсмажуєте рибу на сковороді, обов’язково її замаринуйте в суміші солі і перцю. Така риба під час смаження не розвалиться і не прилипне до посуді.