Харчування дитини у 4 роки

РебенокПідростаючий малюк із задоволенням уплітає за обидві щоки смачні страви, приготовлені мамою. Тепер його смакові переваги проявляються ще яскравіше — з’явилися улюблені і не дуже страви, а також явні пристрасті до певних ласощам. Часом нам не зрозуміти, чому малюк відмовляється від солодкого або завзято не бажає їсти, наприклад, помідори або печінку. Проте з досвіду багатьох батьків точно відомо, що застосовувати які–небудь «силові» прийоми абсолютно марно.

Особливості меню 4–річну дитину

Тепер дитина їсть практично все: натуральне м’ясо і рибу, всілякі рагу і каші, будь супи, в тому числі із засмаженими корінням, цибулею і морквою. Завдання батьків — запропонувати малюкові різноманітне меню, щоб він отримував повний комплекс вітамінів і мінералів. Рекомендований об’єм страв:

  • Супи, борщі, розсольники, щі — до 200 р. В середньому це виходить 1,5–2 ополоника. В літній період їх обов’язково треба приправляти свіжою зеленню. Врахуйте, що в більшості перших страв найбільше вітамінів у перший день приготування — на другу добу вони руйнуються. У той же час борщ набагато смачніше, коли він настоїться.
  • Страви з риби і м’яса — 70 р. Добова потреба в них становить 80-100 р. Окрема категорія субпродукти — серед них найбільш корисна печінка, її можна гасити або нишпорити, страви з неї сприяють підвищенню гемоглобіну.
  • Оптимальна порція гарніру — 80 г, але якщо дитина просить добавку — нічого страшного, можливо, він довго знаходився на свіжому повітрі і тепер у нього «прорізався» апетит.
  • Овочеві страви менш калорійні, ніж каші або картопля, тому порція може бути більше — до 200 р.
  • У день дитині потрібно не менше 50 г хліба. Подбайте про те, щоб на столі були сорту і житнього, і з пшеничного борошна.
  • Фрукти — близько 100 р. Не варто перегодовувати ними дитини, адже все добре в міру. У зимовий період пропонуйте маляті цитрусові, хурму, банани. Взагалі, дотримуйтеся головного правила — по можливості купуйте фрукти, що відповідають сезону. Погодьтеся, полуниця або персики взимку не можуть бути отримані природним шляхом, а якщо їх вирощувати за сучасними технологіями, вони поступаються не тільки за смаком, але і за змістом корисних речовин.
Дивіться також:  Черешня для дітей

Слід особливу увагу звернути на питво. Крім напоїв, які ви пропонуєте в основні прийоми їжі, дитина потребує води — чистої, без газу. По можливості — бутильованої, зі збалансованим вмістом мінералів. Добова норма молока для малюка 4 роки складає 0,5 л (сюди входять і кисломолочні продукти, наприклад, кефір).

Загрузка...

Нові страви в меню 4–річну дитину

У раціоні дошкільника з’являються нові страви: фаршировані овочі — кабачки, баклажани, болгарський перець, помідори, картопля. Періодичні йому можна готувати млинці з різноманітною начинкою: сиром, капустою, джемом і м’ясом. Не менше дітки люблять оладки — як класичні, на кефірі, так і приготовані з кабачків, гарбуза чи інших овочів.

Звичайно, далеко не завжди є можливість витрачати багато часу на приготування складних страв, але навіть прості деруни або вуха сприймаються зовсім по–іншому, якщо їх креативно оформити. З дитинства привчайте малюка до естетики — подавайте страви красиво, це сприяє підвищенню апетиту.

Солодощі

В 4 роки практично всі малюки вже виявляють інтерес до солодощів. І скільки б не твердили лікарі про шкоду кондитерських виробів, зокрема цукерок і тістечок, більшість дітей їх люблять. Що тут можна порадити? Звичайно, спокус вистачає, і важко втриматися, проходячи повз ласощів. Крім того, ваш малюк, швидше за все, активно спілкується з іншими дітьми. Звичайно, йому буде важко спостерігати за тим, як інші дівчатка і хлопчики їдять морозиво або насолоджуються тортиком, тому періодично, 1-2 рази в тиждень не відмовляйте йому в цьому задоволенні.

Чи можна якось мінімізувати шкоду від солодощів? Так, наприклад, замість льодяників запропонувати дитині мармелад або пастилу. У літній період робіть акцент на фрукти, а також різноманітні десерти — наприклад, сирну запіканку або йогурт з полуницею, тістечка-суфле з абрикосами або персиками.

Важливо! Кількість жирних страв має бути обмеженим. Завжди віддавайте перевагу нежирному м’ясу, врахуйте, що сало дітям можна пропонувати лише зрідка, для різноманіття смакових відчуттів. Також не слід зловживати кондитерськими виробами, выпекаемыми на маргарині.

Особливості харчування 4–річну дитину

Бажано складати меню таким чином, щоб страви повторювалися як можна рідше. Крім розсипчастих каш дитині можна запропонувати овочеві рагу, круп’яні запіканки, пудинги та інші страви з звичних продуктів. Корисні поради:

  • Жирну їжу краще малюкові готувати переважно в обід, у крайньому випадку — вранці, а не ввечері, так як вона довго переробляється.
  • Кращий компаньйон до жирної свинини — страви з високим вмістом вуглеводів. Такий «дует» набагато легше переноситься травною системою.
  • Сумісність страв: ідеальний партнер гречки — молоко, це обумовлено прискореним засвоєнням білків. Борошняні вироби варто поєднувати з рибою та м’ясом, також підійде сир, кефір або молоко.
  • Кава — під забороною. Якщо ваш малюк полюбив какао, в цьому немає нічого поганого, але частка молока в ньому повинна бути істотно більше, ніж води.
  • Добова норма цукру для 4–річної дитини — 60 р. Це з урахуванням компотів, кондитерських виробів і солодощів (цукерок, варення та інших).
Дивіться також:  Як заготовити горох на насіння

Завжди враховуйте смаки своєї дитини — якщо він категорично відмовляється їсти варену буряк або, приміром, смажену цибулю, краще не акцентувати на цьому увагу. Пізніше ви самі не помітите, як малюк почне їсти і ці продукти.

Загрузка...

Роль фруктів в раціоні дітей

Не має значення, літо на дворі чи зима — фрукти потрібні дитині щодня. Постарайтеся, щоб вони були свіжі, а в теплу пору року заготовлюйте запаси з мінімальною тепловою обробкою — це сприяє збереженню вітамінів. Використовуючи ті чи інші фрукти можна коригувати діяльність систем організму. Так, чорниця врятує при проносах, до того ж, вона зміцнює зір.

Журавлина і брусниця незамінні при запальних процесах. Не менш корисна малина — це відмінне потогінний. Якщо у вашої дитини низький гемоглобін, постарайтеся влітку давати йому якомога більше вишні — вона стимулює активність кровотворної системи.

Для очищення сечостатевої системи підійде груша, а якщо ви бажаєте позбавити дитину від запальних процесів в кишечнику, запропонуйте йому яблучне пюре. При частих запорах дитині варто дати сливи — свіжі або сушені. Послаблює ефект мають і мандарини.

Як скласти меню?

В режимі харчування нічого не змінюється — малюк і далі продовжить їсти 4 рази на день. Добова норма для дітей цього віку — 1700 калорій. Значна частина припадає на обід, приблизно 1/3, 1/4 — на сніданок і вечерю, інші 15-17% – полуденок. В якості напоїв можна запропонувати компоти, замінник кави на основі ячменю або цикорію, не надто міцний какао, всілякі соки.

Якщо в 3 рочки діткам супи варять переважно без засмажки, до 4 років можна поступово переводити дитину на загальний стіл. Правда, треба ретельно стежити за свіжістю продуктів — дитячий організм набагато вразливіші до харчових інфекцій, і те, що підходить дорослим, у дитини може викликати сильну інтоксикацію. Крім солянки, борщу і супів на м’ясному бульйоні або овочевих, дитині періодично можна пропонувати окрошку, а також легкі рибні супи.

Дивіться також:  Як отримати насіння цибулі

Полуденок. Це один з найулюбленіших прийомів їжі у дітей — як правило, їм пропонують щось легке і смачне. Пудинги, йогурти, фруктові пюре, булочки, кефір, сирні запіканки та інші ласощі. Звичайно, не треба зловживати печивом чи іншими кондитерськими виробами, у пріоритеті — корисна їжа.

Вечеря може складатися з гарніру і м’ясної страви, але слід уникати жирних і важких продуктів. Принцип простий — з’їдена малюком їжа повинна перетравитися до сну. Це можуть бути телячі тефтелі, овочеве рагу, гарбузова каша, легкі салатики. У будь-якому випадку варто уникати напівфабрикатів і консервів промислового виготовлення — вони підходять лише для екстрених випадків. Постарайтеся не давати малюкові крабові палички і коктейлі з морепродуктів — часто вони можуть викликати несподівану реакцію.

Суть правильного харчування не тільки в грамотному складанні раціону, але і в культурі вживання їжі. Не робіть знижку на вік, дитина в 4 роки цілком здатний засвоїти базові правила поведінки за столом.