Все смажене шкідливо, або як «зменшити» шкідливість?

Навіть найбільш дбає про своє здоров’я людині складно заперечувати, що смажена їжа смачна. Аромат, який вона поширює і смакові відчуття, які отримує людина з кожним шматочком – чарівні. Але смажені продукти – джерело проблем зі здоров’ям. Чи можна їх уникнути або, принаймні, зменшити? Давайте спробуємо розібратися.

Чому смажене шкідливо?

Основна проблема смаженої їжі – хімічні зміни в жирі, які протікають в результаті впливу високих температур. При цьому спочатку відбувається його плавлення, потім поглинання продуктом, гідроліз, окислювання ліпідів і подальше утворення пероксидів, оксикислот, гідропероксидів і низькомолекулярних летких продуктів.

Зміни в жирі залежать від, щонайменше, чотирьох факторів:

  • тривалість смаження;
  • температури жиру;
  • від виду жиру;
  • від того, що смажиться, наприклад, курка або риба.

Всі ці зміни негативно позначаються на самому продукті, вживання якого може викликати:

  • 1 Рак.

Дослідження, виконані в онкологічному центрі Фреда Хатчінсона і опубліковані в 2013 році, показали, що регулярне вживання в їжу продуктів, приготованих у фритюрі, таких як смажена риба, пончики, картоплю фрі, смажена курка, збільшує ризик розвитку раку. Це може бути пов’язано з утворенням канцерогенів у продуктах, приготування яких відбувається при дуже високих температурах. Крім того, печеня також містить велику кількість продуктів окислення, які також збільшують ризик розвитку раку. Приміром, у курячій грудці, смаженої у фритюрі третину години майже в 10 разів більше даних хімічних сполук порівняно з варінням протягом однієї години.

  • 2Сердечно-судинні захворювання.

Смажені продукти, також впливають на здоров’я серцево-судинної системи. Дослідження, проведені вченими Массачусетського університету в 2011 році, показали, що вживання смажених продуктів на 48% підвищує ризик серцевої недостатності, на відміну від тушкованих або запечених.

  • 3Токсичные отруєння.

Дослідження, проведені іспанськими і португальськими дослідниками в 2013 році, виявили, що у смажених продуктах міститься велика кількість фуранів. У той час як вони поліпшують смак і запах продуктів, є дослідження, які свідчать про те, що вони шкідливі для здоров’я, і навіть є канцерогенами. Як правило, більш високі температури призводять до утворення більшої кількості фуранів, з іншого боку, чим більше часу пройшло після смаження, тим менше їх залишається. Тому краще готувати їжу при більш низьких температурах, скорочувати час приготування і перед подачею на стіл почекати мінімум 10 хвилин.
Крім того!
У смаженої їжі підвищений рівень транс-жирів, що збільшує ризик розвитку атеросклерозу, утворення бляшок, запальних процесів в організмі, резистентності до інсуліну, аутоімунних захворювань, діабету, хвороби Альцгеймера і навіть раку. Транс-жири також підвищують рівень «поганого» холестерину при одночасному зниженні «хорошого». Крім того, вживання їжі, що містить трас-жири, вагітними жінками може призвести до затримки розвитку дитини.

Дивіться також:  Лейкоцити в крові: норма у дитини, чоловіків і жінок

Мінімізуємо шкоди

Звичайно ж, набагато корисніше піч, тушкувати, готувати на пару або відварювати їжу. Так зменшується її калорійність, а при нагріванні жиру утворюється значно менше шкідливих частинок. На жаль, від смажених продуктів повністю відмовитися неможливо, та й не кожен готовий на такий подвиг, але відомі кілька способів зробити таке блюдо більш корисним:

  • Киньте в каструлю з маслом моркву: при смаженні вона візьме на себе утворюються токсичні речовини.
  • Після приготування, якщо є можливість, смажену їжу краще розкласти на паперовому рушнику, щоб вбралися надлишки масла.
  • Використовуйте якісні сковорідки з антипригарним і керамічним покриттям, завдяки цьому можна значно зменшити кількість жиру, використовуваного при смаженні.
  • Вибирайте якісне масло для приготування печені – кращим вважається оливкова.
  • При смаженні додавайте алкоголь. Приміром, якщо в тісто, в пропорції 30 грам на 1 кг борошна додати міцні алкогольні напої (горілку, коньяк, бренді або ром), то воно буде поглинати менше жиру. Алкоголь при смаженні перетворюється в газ і випаровується з тіста, забираючи при цьому з нього надлишки масла.
  • Обмежтеся одним смаженого за один прийом їжі. Наприклад, якщо ви підсмажили пончики, то інша частина обіду повинна бути приготована на пару або будь-яким іншим здоровим способом (на пару, відварені, запечені).
  • У смажену їжу додавайте овочі. Наприклад, якщо ви зібралися приготувати котлети або оладки додайте овочі: гарбуз, цвітну капусту, цибулю-порей, кабачки.
  • Для смаження млинців, оладок, омлетів, овочів (часточками), використовуйте спеціальний кулінарний спрей. З його допомогою можна істотно скоротити кількість вживаного жиру, так як він дає можливість розпорошити масло тонким шаром.
  • Замішують тісто, яке плануєте смажити, подовше. При цьому змінюється його хімічний склад, завдяки чому при смаженні поглинається меншу кількість жиру.
  • Дивіться також:  Епідемія грипу 2018: останні новини захворюваності в Москві, Росії, Спб, Європі в січні 2018 року на сьогодні

    Висновок

    Смажені продукти, без сумнівів, володіють прекрасним запах смаком. Але шкода, яку вони надають на здоров’я не можна ігнорувати – вони порушують роботу серця, викликають запалення, підвищують ризик розвитку раку і діабету. Тому, звичайно, краще зовсім від них відмовитися, але якщо вам це не під силу, то скористайтеся нашими порадами.