Навіть найбільш дбає про своє здоров’я людині складно заперечувати, що смажена їжа смачна. Аромат, який вона поширює і смакові відчуття, які отримує людина з кожним шматочком – чарівні. Але смажені продукти – джерело проблем зі здоров’ям. Чи можна їх уникнути або, принаймні, зменшити? Давайте спробуємо розібратися.
Чому смажене шкідливо?
Основна проблема смаженої їжі – хімічні зміни в жирі, які протікають в результаті впливу високих температур. При цьому спочатку відбувається його плавлення, потім поглинання продуктом, гідроліз, окислювання ліпідів і подальше утворення пероксидів, оксикислот, гідропероксидів і низькомолекулярних летких продуктів.
Зміни в жирі залежать від, щонайменше, чотирьох факторів:
- тривалість смаження;
- температури жиру;
- від виду жиру;
- від того, що смажиться, наприклад, курка або риба.
Всі ці зміни негативно позначаються на самому продукті, вживання якого може викликати:
- 1 Рак.
Дослідження, виконані в онкологічному центрі Фреда Хатчінсона і опубліковані в 2013 році, показали, що регулярне вживання в їжу продуктів, приготованих у фритюрі, таких як смажена риба, пончики, картоплю фрі, смажена курка, збільшує ризик розвитку раку. Це може бути пов’язано з утворенням канцерогенів у продуктах, приготування яких відбувається при дуже високих температурах. Крім того, печеня також містить велику кількість продуктів окислення, які також збільшують ризик розвитку раку. Приміром, у курячій грудці, смаженої у фритюрі третину години майже в 10 разів більше даних хімічних сполук порівняно з варінням протягом однієї години.
- 2Сердечно-судинні захворювання.
Смажені продукти, також впливають на здоров’я серцево-судинної системи. Дослідження, проведені вченими Массачусетського університету в 2011 році, показали, що вживання смажених продуктів на 48% підвищує ризик серцевої недостатності, на відміну від тушкованих або запечених.
- 3Токсичные отруєння.
Дослідження, проведені іспанськими і португальськими дослідниками в 2013 році, виявили, що у смажених продуктах міститься велика кількість фуранів. У той час як вони поліпшують смак і запах продуктів, є дослідження, які свідчать про те, що вони шкідливі для здоров’я, і навіть є канцерогенами. Як правило, більш високі температури призводять до утворення більшої кількості фуранів, з іншого боку, чим більше часу пройшло після смаження, тим менше їх залишається. Тому краще готувати їжу при більш низьких температурах, скорочувати час приготування і перед подачею на стіл почекати мінімум 10 хвилин.
Крім того!
У смаженої їжі підвищений рівень транс-жирів, що збільшує ризик розвитку атеросклерозу, утворення бляшок, запальних процесів в організмі, резистентності до інсуліну, аутоімунних захворювань, діабету, хвороби Альцгеймера і навіть раку. Транс-жири також підвищують рівень «поганого» холестерину при одночасному зниженні «хорошого». Крім того, вживання їжі, що містить трас-жири, вагітними жінками може призвести до затримки розвитку дитини.
Загрузка...
Мінімізуємо шкоди
Звичайно ж, набагато корисніше піч, тушкувати, готувати на пару або відварювати їжу. Так зменшується її калорійність, а при нагріванні жиру утворюється значно менше шкідливих частинок. На жаль, від смажених продуктів повністю відмовитися неможливо, та й не кожен готовий на такий подвиг, але відомі кілька способів зробити таке блюдо більш корисним:
Висновок
Смажені продукти, без сумнівів, володіють прекрасним запах смаком. Але шкода, яку вони надають на здоров’я не можна ігнорувати – вони порушують роботу серця, викликають запалення, підвищують ризик розвитку раку і діабету. Тому, звичайно, краще зовсім від них відмовитися, але якщо вам це не під силу, то скористайтеся нашими порадами.
Дивіться також:
- Грижа Шморля: що це таке і як лікувати, лікування грижі Шморля поперекового відділу хребта
- Поліп ендометрію: лікування, видалення поліпа ендометрія в матці
- Кірки в носі: причини, лікування. Чому в носі постійно утворюються кровяні скориночки (павучки)
- Дуоденіт шлунка — що це таке? Ознаки і лікування дуоденіту
- Кліщовий бореліоз (хвороба Лайма): симптоми, фото, діагностика, лікування
- Біль в районі кадика, чому болить кадик при ковтанні