Вино з ожини

Вино из ежевикиДалеко не кожен може похвалитися, що пробував ожинове вино: на прилавках магазинів знайти таке непросто. Однак все більше стає тих, хто робить вино з ожини в домашніх умовах. Зростаюча популярність цього напою зрозуміла: він прозоре, має красивий, досить насичений колір, тонкий, трохи терпкий смак, який при зберіганні стає все ніжніше і тонше. Спробувати зробити його самостійно може кожен, адже для вина годиться не тільки садова, але і дика ягода. Важливо лише слідувати нескладним рекомендаціям, щоб не порушити технології.

Технологія виробництва вина з ожини

Зробити ожинове вино – діло нехитре. Ймовірність, що щось піде не так, мала, якщо вивчити тонкощі процесу.

На вино, як вже було сказано, йде не тільки садова ожина, однак перевагу краще віддавати культивированной: смак і аромат вина з неї більш виражені, насичені. Має значення і місце зростання ожини: з ягід, що ростуть на сонці, напій виходить більш солодким, так і соку з неї вдається отримати більше. У будь-якому випадку ягода повинна бути стиглою.

Не варто збирати ожину після дощу і вже тим більше мити її: живі бактерії, що мешкають на її поверхні, зроблять можливим бродіння сусла без додавання дріжджів. При бажанні прискорити його або підвищити міцність напою можна додати при приготуванні родзинки. Якщо ж ягода з тієї чи іншої причини чиста, то необхідно використовувати спеціальні винні дріжджі або приготовлену в домашніх умовах закваску. Робиться вона так: 0,2 кг білої смородини або малини (немитих) треба розім’яти і залити сиропом з 50 мл води, 50 г цукру, помістити в тепле місце на 4 дні (протягом цього часу суміш потрібно двічі на день перемішувати), процідити і поставити злиту рідина в холодильник.

Ожина, хоч в ній і багато зернят, дає досить багато соку. Щоб його отримати максимальну кількість, ягоду злегка подбраживают, затока цукровим сиропом або хоча б чистою водою. Роблять це в два прийоми: ягоди розминають, додають воду, ставлять на 2 дні в тепле місце, зливають сік, мезгу віджимають і заливають її другий раз чистою водою. Через 2 дні з мезги вичавлюють нову порцію соку. Обидві порції зливають в одну ємність і роблять з них вино.

Дивіться також:  Желе з червоної смородини на зиму

З ожини можна зробити різне вино, але все ж смачніше і ароматнішою вважається десертне. З столових вин перевага віддається полусладкому.

Загрузка...

Класичний рецепт вина з ожини (без додавання дріжджів)

Склад:

  • ожина немита – 3 кг;
  • вода – 3 л;
  • цукор – 2 кг

Спосіб приготування:

  • Зваріть сироп з 1 кг цукру і 3 літрів води, остудіть його до 60 градусів.
  • Добре роздрібніть ожину, залийте сиропом, накрийте тканиною і поставте в тепле затемнене місце. Якщо температура буде менше 20 градусів, ягода не заграє.
  • Як мінімум два рази в день перемішуйте ягоду дерев’яною палицею, опускаючи до дна спливаючу мезгу. Якщо цього не робити, ягода закисне і запліснявіє, буде непоправно зіпсована.
  • Через 7 днів злийте рідину в бутель для вина, з мезги за допомогою преса видавіть сік, теж залийте його в цю ж ємність, попередньо розчинивши в ньому 0,5 кг цукру.
  • На бутель надіньте господарську рукавичку, проткнувши в ній голкою дірку. Більш цивілізований варіант – закрити горлечко гідрозатворів.
  • Через 4 дні з допомогою трубочки, опустивши один кінець її у бутель з суслом, інший – в чисту каструльку, відлийте приблизно пів-літра рідини. Вимірювати її обсяг необов’язково, отливайте на око.
  • Розчиніть в рідині з бутля цукор, що залишився і влийте її назад, знову закрийте гідрозатворів і чекайте.
  • Через тиждень етап активного бродіння повинен підійти до кінця. Це буде видно по рукавичці, яка впаде, або чути за гидрозатвору, який перестане булькати. Але вино чіпати поки рано: починається етап «тихого» бродіння, який може тривати кілька тижнів.
  • Ознакою закінчення бродіння буде випав на дно осад, саме ж вино посвітлішає і стане прозорим.
  • Через трубочку злийте вино, звільняючи його від осаду, профільтруйте і розлийте по пляшках. Зберігати їх треба щільно закупореними, в горизонтальному положенні, при температурі від 16 до 18 градусів.
Дивіться також:  Як заморозити кріп на зиму

Про таке вини кажуть, що чим він старше, тим краще. Зберігати його можна до 5 років. Воно має ніжний солодкувато-кислуватий смак, трохи терпкий. Терпкість більше характерна для молодого вина, з віком вона стає шляхетніше. Міцним воно не буде – максимум 12 градусів.

Вино з ожини з родзинками

Склад:

  • ожина – 2 кг;
  • цукровий пісок – 1 кг;
  • родзинки – 50 г;
  • вода – 1 л.

Спосіб приготування:

  • Переберіть ягоди, видаливши гнилі і запліснявілі, інші пам’ятайте, засипте цукром в кількості 0,4 кг, додайте родзинки (весь), залийте водою (1 л), ємність накрийте марлею, щоб захистити ягоду від мух.
  • Двічі в день знімайте марлю і перемішуйте ягоду.
  • Коли ознаки бродіння стануть явними (шипіння, піна, кислий запах), під пресом вичавіть з мезги сік.
  • Всипте в сік 0,3 кг цукру, помістіть в ємність, де буде відбуватися бродіння. Ідеально для цього підходить бутель. В пробці, якою вона закрита, проробіть отвір, вставте в нього гумову трубочку, місця стиків загерметизуйте, інший кінець опустіть у воду. Ця конструкція називається гідрозатворів. Через неї виходить вуглекислий газ, що утворюється в процесі бродіння, а всередину повітря при цьому не потрапляє. У бутлі повинно залишатися місце для бродіння.
  • Через сім днів через трубочку відлийте трохи рідини з бутля, розчиніть в ній цукор, що залишився і злийте назад, знову закрийте гідрозатворів.
  • Через місяць бродіння повинно припинитися. Вино освітлиться. Злийте його, залишивши на дні осад, профільтруйте, розлийте по пляшках.

Дане вино виходить трохи міцніше, ніж попереднє, у ньому 11-14 градусів.

Ожинове вино (приготоване з використанням винних дріжджів)

Склад:

  • ожина – 2 кг;
  • цукровий пісок – 2 кг;
  • винні дріжджі, закваска) – 0,2 л;
  • вода – 5 л
Дивіться також:  Як заморозити сливи

Спосіб приготування:

  • Переберіть, помийте, роздушіть ягоди. Залийте водою в кількості 1 л, залиште на добу, після спрессуйте, вичавивши сік.
  • У влийте сік винну закваску, всипте цукор, залийте 4 л води, закрийте бутель гідрозатворів.
  • Через 6 тижнів злийте вино, звільнивши його від осаду, профільтруйте, розлийте по пляшках і закупорити їх, відправте на зберігання.

При температурі до 18 градусів вино може зберігатися 5 років. Фортеця його складе 11-14 градусів.

Загрузка...

Ожинове вино на меду

Склад:

  • ожина – 3 кг;
  • мед – 0,3 кг;
  • цукор – 1,7 кг;
  • вода – 4,5 л.

Спосіб приготування:

  • Ожину покладіть в марлю, приборкайте як слід і занурте в ємність з водою (3 л).
  • Через добу дістаньте мішок з ягодою і видавіть з нього сік в ту ж рідину, де вона була до цього.
  • Зваріть сироп з води, що залишилася, і всього цукру, розчиніть у ньому, коли він охолоне до 40 градусів, мед, влийте в ожиновий сік.
  • Сік помістіть в бутель з гідрозатворів. Поставте в тепле приміщення (температура потрібна близько 24 градусів).
  • Через 40 днів переставте бутель в прохолодне приміщення (до 20 градусів).
  • Через тиждень злийте, звільняючи від осаду, і розлийте по пляшках.

Це вино має приємний ягідний аромат з медовими нотками, пити його – одне задоволення. Недолік один: це вино не можна зберігати більше року.

Ожинове вино – напій для справжніх гурманів. Коштує вона недорого, робиться нескладно, але смаком, кольором і ароматом не поступається хороших сортів виноградного вина.