Вибираємо кращу каструлю

Від вибору каструлі залежить якість приготовленої в ній їжі. На сьогоднішній день в спеціалізованих магазинах представлений широкий асортимент виробів з різних матеріалів. Перед таким величезним вибором може розгубитися кожна, навіть сама досвідчена господиня. Тому сьогодні ми вирішили розповісти вам про основні види каструль, їх переваги і негативних якостях, і про те, як вибрати підходящий екземпляр для ваших кулінарних експериментів.

Особливості каструлі з нержавіючої сталі

Згідно численним експериментам і відгуками господинь, каструлі з нержавіючої сталі є найбільш зручними, практичними і довговічними. При пошуку такої продукції варто звернути увагу на варіанти з товстим дном, яке в свою чергу може бути виготовлено не з алюмінію, а, наприклад, з міді або бронзи. Тепло в таких каструлях поширюється рівномірно, внаслідок чого можна уникнути пригорання їжі.

Головною відмітною особливістю каструль з нержавіючої сталі є її блискуча поверхня, яка візуально виглядає дуже красиво. З плином часу цей блиск може втратити свій первісний вигляд, але його можна легко відновити за допомогою спеціальних засобів для чищення.

Варто також зазначити, що такі каструлі миються і чистяться дуже легко. Але в процесі не рекомендовано використовувати абразивні миючі засоби, і ті продукти, які в своєму складі містять луг. Після кожної мийки каструлі з нержавіючої сталі варто протирати сухою вафельним рушником, таким чином, ви зможете уникнути появи плям від води на поверхні.

Загрузка...

Достоїнства і недоліки алюмінієвої каструлі

Каструлі, виготовлені з алюмінію, коштують недорого, але при належному догляді вони можуть прослужити багато років. У такому посуді вода та інші рідини закипають дуже швидко, це пов’язано з тим, що алюміній відмінно проводить тепло. Найчастіше каструлі з алюмінію використовують для варіння овочів і приготування різних каш.

Дивіться також:  Поради по догляду за постільною білизною

До головних мінусів каструль з алюмінію можна віднести той факт, що страва у них досить швидко пригорає до дна і стінок, а залишки їжі дуже важко видалити з поверхні. Тому при виборі такого посуду варто звернути увагу на екземпляри з товстими стінками, так як вони здатні створити сприятливі термічні умови. Вироби прослужать вам не один рік.

Врахуйте, що в ході приготування страв з кислуватими нотками в такому посуді їх смак може трохи змінитися. Також провідні шеф-кухарі та ресторатори рекомендують перекладати готову їжу з таких каструль в інший посуд.

Каструля скляна жароміцний

Цей вид каструль користується великою популярністю серед багатьох сучасних господинь. До її головних достоїнств можна віднести:

  • привабливий зовнішній вигляд;
  • екологічність;
  • відсутність контакту з їжею;
  • відсутність проблем при очищення;

До недоліків скляних каструль варто віднести високу вартість, нерівномірне прогрівання дна і нестійкість до великих перепадів температур.

Найчастіше такий посуд набувають для духовий печі або навіть мікрохвильовки, так як саме в них скляна поверхня такого посуду прогрівається рівномірно.

Каструлі з керамічним покриттям

Каструлі з керамічним покриттям коштують недорого, проте вони дуже крихкі і легко б’ються. Їжа, приготована в такому посуді, здатна зберегти свій природний смак протягом тривалого проміжку часу.

Загрузка...

Каструлі з фарфору

Порцелянові каструлі мають привабливий зовнішній вигляд, вони дуже міцні і найбільше підходять для приготування їжі в духовці або мікрохвильовій печі. Проте перш ніж відправитися в магазин за порцелянової каструлею, треба врахувати, що коштує вона досить дорого.

Чавунні каструлі

Каструлі з чавуну вважаються найміцнішими. До того ж вони не тьмяніє з плином часу. Вироби не схильні до утворення подряпин. Чавунна каструля здатна прослужити вам чимало років. Однак перш ніж купити таку посуд, варто врахувати, що вона має пористу структуру, і при падінні на тверду поверхню може розколотися.

Дивіться також:  Сколіоз, лікування сколіозу хребта у дорослих

Потрібно також відзначити, що каструля з чавуну нагрівається дуже повільно, але зате потік теплого нагрітого повітря поширюється по ній рівномірно і зберігається протягом великого періоду часу. Готувати їжу в такій каструлі – суцільне задоволення, так як їжа не пригорає до дна і стінок. Каструлі з чавуну часто використовують для створення страв, які повинні довго чекати або гаситися на повільному вогні. У догляді чавунна каструля не вибаглива, після миття її досить просто протерти кухонним рушником.

Емальовані каструлі: головні відмітні особливості

Емальовані каструлі відносяться до того виду посуду, який виготовляється із заліза або чавуну, і вже після обробляється декількома шарами емалі. До недоліків такого покриття можна віднести підвищену крихкість емалі. В процесі експлуатації не ній можуть утворитися відколи, які просто приведуть каструлю в непридатність. Користуватися емальованим посудом потрібно дуже обережно. Найчастіше її використовують для приготування киселів, компотів, морсів і овочевих рагу.

Вибір кришки і ручки для каструлі

При виборі якісної каструлі варто врахувати кожну дрібницю. І чимале значення має і вибір ручок. Перевагу варто віддати металевих і пластикових елементів. Посуд зі знімними ручками підійде для приготування їжі в духовці або мікрохвильовій печі. Останнім часом популярністю стали користуватися ергономічні ручки, які кріпляться безпосередньо до кришці каструлі, що дозволяє зливати зайву рідину без використання рушники.

При виборі хорошої каструлі варто звернути увагу і на кришку. Вона повинна бути оснащена спеціальним отвором для виведення пари і як можна щільніше прилягати до поверхні стінок каструлі.

Умовно всі кришки можна розділити на дві групи:

  • металеві,
  • скляні.

Завдяки останнім вам буде нескладно контролювати процес приготування їжі без постійного зняття.

Дивіться також:  Оперізувальний лишай: фото, симптоми і лікування оперізувального лишаю

Розмір каструлі кожна господиня визначає самостійно, виходячи з власних уподобань або мети, для якої вона набуває тієї чи інший варіант продукції.