Варення з кульбаб. Топ 7 рецептів приготування варення одуванчикового

Вітаю всіх. Не дивлячись на те, що за вікном лише весна, вже саме час подумати про заготовки на зиму. Так, вже у всю люди збирають і консервують березовий сік. І на черзі наступні дари весняних місяців. Мова піде про жовті і корисних рослинах. Здогадалися про що я? Це кульбаби.

І не дивуйтеся, виявляється з них можна виготовити цілюща варення або мед. А також із цих квіток роблять салати і заправки, або заварюють чай.

Я ж пропоную сьогодні дізнатися способи приготування цих жовтих «шапочок» у вигляді солодкого ласощі. І якщо ви жодного разу не пробували таке частування, то настав час це змінити.

Корисні властивості та протипоказання одуванчикового варення

Але перш ніж приступити безпосередньо до процесу варіння, хочеться все таки розповісти, чому так корисно це рослина і потрібно його заготовлювати про запас.

В першу чергу, я звичайно хочу розповісти про цілющі властивості цього продукту.

Ці «промінчики сонця заспокоюють і відновлюють організм після перенесених стресів. Тому страва призначають при захворюваннях нервової системи. Так само суцвіття очищають кишечник і гарні для печінки і нирок.

Багато хто стверджують, що вживання рослини лікують артрити. А також є хорошим засобом при бронхіті, астмі і ангіні. Плюс до всього, сироп має жарознижуючі і глистогінну дію.

У одуванчиках присутні вітаміни групи В, магній, калій. Тому вони допомагають позбутися від набряків і покращують стан шкіри, а також зміцнюють імунітет.

Особливих протипоказань у ласощів немає. Але при надмірному вживанні може викликати алергічні реакції, проноси і нудоту. Також не рекомендують таке частування людям, у яких чутливість до йоду, є загострення гастриту або камені в жовчному міхурі. А також хто схильний до діареї.

Загрузка...

Як правильно вживати цілюща ласощі

Не забувайте, що ця солодкість не просто їжа, а всі такі лікарський засіб. Тому треба знати скільки можна їсти його в день.

Дозування при простудних захворюваннях наступна: 1 ч. ложка один раз в день. Якщо ви лікуєте яке-небудь певне захворювання, то вживайте по 1 ч. ложці 3 рази в день. І краще варення не є, а додавати в чай, так воно краще засвоїться.

І ще хочеться зробити нюанс на тому, що важливо не тільки правильно приготувати такий мед, але і правильно зібрати рослини для варіння.

  • Ласощі має складатися тільки з квітів, іноді можна додати пару листя і ніжок.
  • Суцвіття краще зрізати ножицями і робити це відразу.
  • Вибирайте великі жовті «шапочки».
  • Також слід використовувати свіжі, а не сушені рослини.
  • Місцевість, де ви будете збирати дари природи, повинна бути далеко від дороги і бути екологічно чистою.
Дивіться також:  Малосольні огірки - 7 рецептів швидкого приготування з часником і зеленню

Варення з квіток кульбаби з лимоном

Ну а тепер саме час познайомити вас зі способами готування. Перший варіант найпростіший і з додаванням цитрусових. Що дозволить зробити смак насиченим і пікантним.

Інгредієнти:

  • Кульбаби (тільки суцвіття) — 300 гр.;
  • Цукор — 1 кг;
  • Лимон — 1 шт.;
  • Вода.

Спосіб приготування:

1. Для початку вам потрібно зібрати самі «шапочки». Використовувати потрібно свіжо зібрані суцвіття. Обріжте стебла і пелюстки, вони нам не знадобляться. Суцвіття ж промийте під проточною водою і дайте стекти зайвій воді. Потім покладіть їх у глибоку чашу і залийте чистою водою. Накрийте кришкою.

Залиште їх на ніч, щоб вони добре настоялися. А вода забере зайву гіркоту.

2. На ранок злийте воду і злегка відіжміть бутони, помістіть їх в емальований посуд.

3. Залийте весняні «сонечка» літром холодної води. Лимон спочатку обдайте окропом, а потім разом з шкіркою порізати на великі шматочки. Покладіть порізану фрукт в каструлю, перемішайте вміст і поставте на середній вогонь.

4. Частування потрібно варити протягом півгодини. Потім зняти з вогню і процідити через марлю. Гуща вам більше не знадобиться.

5. Проціджений відвар перелийте знову в каструлю. Далі насипте цукор і перемішайте. Поставте на середній вогонь.

6. Варіть до загустіння хвилин 30-40, причому в процесі вогонь потрібно зменшити. Не забувайте періодично перемішувати.

7. У результаті повинна вийти загустевшая і потемніла консистенція. Її потрібно ще гарячою перелити в простерилізовані банки і добре закупорити.

Зберігати таку солодкість треба подалі від сонячного світла.

Варення з кульбаб з пелюстками і апельсином

Цей рецепт теж дуже оригінальний. Причому можна зробити як прозорий сироп, так і з гущею.

Інгредієнти:

  • Квіти — 400-450 шт.;
  • Лимон — 1 шт.;
  • Апельсин — 1 шт.;
  • Цукор — 1 кг;
  • Вода — 1 літр.

Спосіб приготування:

1. В першу чергу розділіть кульбабки на дві купки: по 300 і 150 штук. Першу купку замочіть у воді.

2. А от з другої купки зріжте ножицями пелюстки, видаливши листя і стебло, і поки відсуньте їх в сторону. У воді промийте бутони з першої купки і злийте воду. Потім знову залийте водою, залиште на 5 годин для вимочування.

3. По закінченню часу воду потрібно злити. Квіткову масу перекласти в каструлю і залити чистою водою. Варіть 10-15 хвилин на середньому вогні. Відвар трохи остудіть і процідіть через сито.

В цей очищений сироп потрібно покласти пелюстки і знову поставити на помірний вогонь.

4. Поки рідина не закипіла, помийте апельсин і лимон. Потім наріжте цитрусові на колечка, видаліть кісточки. А кожне колечко розріжте на 4-5 частин.

5. Як тільки сироп закипить, додайте порізані фрукти і варіть протягом 20 хвилин.

Дивіться також:  Малосольні огірки в пакет за рецептами швидкого приготування

6. Далі суміш остудіть і процідіть через сито, при цьому частина пелюсток у відварі залиште.

7. Додайте у відвар цукор і варіть до загустіння на повільному вогні. Приблизний час варіння 10-15 хвилин.

8. А от тепер ще раз процідіть рідину і остудіть. Перелийте в простерилизованный банки і закрийте кришкою. Приберіть в холодильник.

Якщо ви хочете, щоб ваші заготовки були без пелюсток, то проціджувати потрібно кілька разів, якщо ж навпаки, з пелюстками, то достатньо одного разу.

Загрузка...

Корисний рецепт для печінки з медом і лимонною кислотою

Ось ще дуже простий варіант, що впорається навіть новачок. А лимонна кислота, між іншим, допоможе у збереженні нашого частування.

Інгредієнти:

  • Кульбабки — 300 шт.;
  • Цукор — 1 кг;
  • Вода — 2 ст.;
  • Мед — 50 гр.;
  • Лимонна кислота — 1/2 ч. ложки.

Спосіб приготування:

1. У каструлю налийте води, увімкніть вогонь і дочекайтеся, коли вона закипить. У киплячу воду насипте цукор, розмішайте і дочекайтеся повного його розчинення.

2. В цей час відріжте стебла від бутонів. Самі суцвіття промийте водою і додайте їх в киплячий цукровий сироп.

3. Варіть масу на середньому вогні 20 хвилин. За 5 хвилин до закінчення насипте лимонну кислоту і додайте мед. Після вимкніть вогонь і остудіть відвар. Приберіть його в холодильник на 24 години.

Через добу процідіть сироп через сито.

4. Проціджену рідину потрібно знову поставити на слабкий вогонь і кип’ятити протягом 20 хвилин. Після остудити і розлити по банках. Зберігати в прохолодному і темному місці.

Варення з кульбаб від Алли Ковальчук без плодоніжок

Наступний варіант схожий на попередні, але трохи відрізняється по готуванні. Спробуйте і такий рецепт, може саме він вам доведеться по душі.

Інгредієнти:

  • Кульбабки — 100 гр. (потрібні тільки суцвіття);
  • Цукор — 0, 5 кг;
  • Лимон — 1/2 шт.;
  • Вода.

Спосіб приготування:

1. Жовті «сонечка», а саме самі квіточки, промийте і залийте чистою водою. Залиште їх на всю ніч.

Стебла і листя заздалегідь відріжте ножицями.

2. Коли закінчиться ніч, тобто вранці, приступите до готування цукрового сиропу. Для цього налийте 1 склянку води в каструлю і додайте цукор. Варіть на повільному вогні, безперервно помішуючи масу до повного розчинення цукрового піску.

3. А з замочених суцвіть злийте воду і додайте їх в киплячий цукровий сироп. В цю ж консистенцію налийте сік лимона і порізану цедру.

4. Варіть все на повільному вогні протягом 20 хвилин. Потім вимкніть вогонь і накрийте відвар кришкою, нехай настоюється протягом 12 годин.

5. Через пройдене час процідіть сироп через марлю і вже чисту рідину доведіть до кипіння.

Дивіться також:  Папороть орляк: 6 рецептів приготування

6. Далі вам залишиться тільки простерилізувати банки, розлити ласощі і закрити стерильними кришками.

Кращий варіант приготування варення без варіння, цукру і проціджування

А тепер ми з вами буде готувати ласощі без термічної обробки, так званий одуванчиковый женьшень. Така маса зберігає всі вітаміни.

Інгредієнти:

  • Кульбабки — 400 гр.;
  • Натуральний мед — 50 грам.

Спосіб приготування:

  1. Квіти нам знадобляться зі стеблинками. Обов’язково промийте і вимочити у воді протягом 24 годин. Потім відіжміть і перейдіть в м’ясорубці.
  2. Далі отриману кашку з’єднайте з медом, добре перемішавши. Накрийте все кришкою і нехай ваше творіння настоюється протягом 12 годин, але іноді перемішуйте цілюща страву.
  3. От і все. Помістіть масу в скляну банку і зберігайте в холодильнику.

Найпростіший рецепт одуванчикового варення на 400 штук суцвіть без добавок

Ну і для тих, хто не хоче використовувати в рецептурі ніякі добавки, крім самих рослин, наступний спосіб. Правда цукор все ж доведеться додати, інакше смак буде гіркуватий.

Інгредієнти:

  • Кульбабки — 400 шт.;
  • Чистий фільтрована вода – 2 ст.;
  • Цукор – 7 склянок.

Спосіб приготування:

1. Квіти промийте і обсушіть. Візьміть ножиці і видалити всі зайві частини, залиште тільки суцвіття.

2. Підготовлені рослини помістіть в каструлю і залийте водою. Закрийте кришкою і залиште на всю ніч.

3. Вранці, увімкніть вогонь і акуратно поставте каструлю з настоявшимся відваром, не збовтуючи його. Доведіть до кипіння і прокип’ятіть протягом 2-3 хвилин.

4. Остудіть відвар процідіть його.

5. Тепер насипте цукор і знову прокип’ятіть рідину протягом 7 хвилин під закритою кришкою. Вогонь повинен бути невеликий.

6. Якщо ви хочете отримати густе ласощі, то повторіть попередню процедуру два рази по 5 хвилин.

7. Готовий сироп розлийте в стерильні банки і закатайте. Зберігайте в темному і прохолодному приміщенні.

Відео рецепт про те, як зварити варення з кульбаб без лимона

Хочеться ще звернути вашу увагу на те, що і в цьому, і в попередніх варіантах слід використовувати тільки самі квіти, точніше пелюстки без зелених частин.

Тобто намагайтеся чашолисток відрізати весь, так як від нього може бути гіркоту на смак. Хоча багато хто і не позбавляються від нього, тут все на любителя. І у варіанті без термічної обробки теж в хід йде вся рослина, так як на виході виходить цілюща суміш.

Насправді я зовсім недавно дізналася, що з кульбаб можна робити варення. Тому в цьому році буду пробувати варити. Якщо ви не перший році вже робите це ласощі, то діліться рецептами і відгуками в коментарях.