Вареники з картоплею: 6 покрокових рецептів для приготування вдома

Здравствуйте мої дорогі читачі та гості блогу.

Вареники – одна з найпоширеніших страв в українській кухні. Незважаючи на простоту приготування, вони виходять дуже ситними і смачними. А тому сьогодні зустрічаються на кухні і в багатьох інших народів світу.

Готуються такі «пиріжки» не обов’язково з овочами. За бажанням, можна зробити начинку солодкої, наприклад, використавши вишню або сир. Розрізняються і варіанти приготування тіста: на кефірі, прісне, дріжджове – вибирайте те, що вам більше подобається.

Ну а якщо ви любителі тільки м’ясної начинки, тоді стряпайте пельмені або манти. 😉

Найчастіше це блюдо подають до столу, присмачивши сметаною або вершковим маслом. Можна також прикрасити страву листочками зелені. Якщо це солодкі вареники, їх іноді поливають джемом або посипають цукром.

Нижче запропоновано 6 рецептів приготування вареників з овочами. Ви можете спробувати кожен з них і вирішити, що вам по душі. Вам пропонуються різні варіанти приготування тіста і начинок – ви можете комбінувати їх не так, як в рецептах нижче, і тоді у вас вийде блюдо з абсолютно іншим унікальним смаком.

Вареники з картоплею. Покроковий рецепт приготування

Класичний варіант, відомий багатьом. Він же самий простий. Однак, незважаючи на це, блюдо все одно виходить дуже смачним. Перевірте самі!

Інгредієнти:

Тісто:

  • Яйце — 1 шт.;
  • Борошно — 3 ст.;
  • Сіль — 1 ч. ложка;
  • Вода — 180 мл

Начинка:

  • Молоко — 0.5 ст.;
  • Вершкове масло — 25-35 гр.;
  • Картопля — 0,7 кг;
  • Сіль — за смаком.

Крім того, знадобиться сметана і ще 40-50 гр. вершкового масла. Вони будуть використані на завершальному етапі при подачі страви.

Спосіб приготування:

1. Почнемо з приготування начинки. У підсолену воду опустіть очищену картоплю і відваріть. За 5 хвилин до готовності додайте лавровий лист для аромату. Після цього, коли картопля звариться, злити воду з ємності і «підсушіть» його, залишивши в каструлі на невеликому вогні буквально на пару хвилин. Потім зніміть з плити.

2. До готового картоплі додайте вершкове масло і молоко, після чого розтовчіть все в пюре. Воно вийде досить густим – так і повинно бути.

Не використовуйте начинку, поки вона не охолоне. В вареники рекомендується класти холодне пюре. Саме тому його краще зробити раніше, ніж тісто, а не навпаки.

3. Поки пюре остигає, можна зайнятися приготуванням тіста. Першим кроком закип’ятіть необхідну кількість води (див. список інгредієнтів), а потім дайте їй охолонути до кімнатної температури. В обрану посуд просійте борошно, посоліть і розбийте туди яйце так, щоб воно опинилося в центрі чашки. Частково змішайте його з борошном, не захоплюючи її з країв.

4. Невеликими порціями вливаючи воду, змішайте її всю з борошном. Якщо вам здасться, що суміш можна розмішати до однорідного стану, можете додати ще пару ложок рідини.

Дивіться також:  Капуста тушкована - 10 рецептів дуже смачною тушкованої капусти

5. Далі викладіть тісто з ємності і замішують, поки воно не стане достатньо щільним і без грудочок.

6. Накривши тісто серветкою або обернувши в харчову плівку, залиште його на 30-60 хвилин (не більше).

Важливо, щоб до тесту не надходило повітря, інакше воно може підсохнути.

7. Тепер, коли все готове, можна приступати безпосередньо до ліплення виробів. Приблизно 1/5 частини від нашого тесту відріжте і скачайте в невеликий рулетик. Потім наріжте його на брусочки близько 1.5 см в товщину (повинно вийти близько 10 штук).

8. Тісто при цьому не виймайте з-під плівки/серветки. Кожен брусочок розкачайте в невелику акуратну корж.

9. У середину кожного млинчика покласти пюре, а потім зліпити краю, прищипнув їх для більшої герметичності. Для того щоб краї добре з’єднувалися, під час розкочування коржів не потрібно присипати їх борошном. При наявності часу можна спробувати спосіб ліплення «кіскою», як на фото:

10. Готові «залепухи» викладайте на дошку, яку, навпаки, потрібно присипати борошном.

11. У велику каструлю налийте потрібну кількість води і доведіть її до кипіння. Посоліть і опускайте туди варенички. Коли всі вироби виявляться в каструлі, перемішайте їх, щоб вони не злиплися один з одним. Дочекайтеся, коли вода знову закипить, після чого зменшіть вогонь і засічіть 5 хвилин. До цього моменту всі вироби повинні спливти на поверхню.

12. Готові вироби акуратно, не ламаючи їх, розкладіть по тарілках. Полийте розтопленим вершковим маслом і їжте зі сметаною. Приємного апетиту!

Загрузка...

Вареники з картоплі та грибів — готуємо вдома

Набридло одноманітність? Хочеться більш складних і незвичайних смаків? Додайте в начинку гриби. Готуються такі вироби трохи складніше, ніж «класичні», зате результат виходить куди цікавіше.

Інгредієнти:

Тісто:

  • Яйце — 1 шт.;
  • Борошно — 500 гр.;
  • Сіль — 1 ч. ложка;
  • Молоко — 250 мл

Начинка:

  • Цибуля — 1 шт.;
  • Картопляне пюре (див. перший рецепт);
  • Гриби — 200 гр.;
  • Рослинне масло — 2 ст. ложки.

Спосіб приготування:

1. Подрібнені гриби і цибулю змішайте в сковороді і обсмажте на рослинному маслі.

2. Після змішайте з готовим пюре і дайте охолонути.

3. У глибоку ємність всипте борошно. Посоліть, додайте яйце. Все перемішайте. Потім потроху додавайте молоко і продовжуйте заміс. Прибравши тісто в пакет або накривши щільною тканиною, дайте йому настоятися 30-40 хвилин. Потім викладіть на стіл і промесите ще раз.

З отриманого тіста і начинки зліпити вареники.

4. Відваріть їх в киплячій підсоленій воді до готовності (це займе близько 5-7 хвилин). Або приберіть в морозилку і збережіть на майбутнє).

Як приготувати вареники з картоплею і цибулею

Немає грошей або можливості придбати «складні» інгредієнти? Але напевно знайдеться під рукою звичайний ріпчаста цибуля. Можна змішати його з картопляним пюре і використовувати як начинку (що і зроблено в цьому рецепті), а можна просто подати як гарнір до гарячих і апетитним «залепухам».

Дивіться також:  Сирна запіканка - 7 рецептів приготування запіканки як у дитячому садку

Інгредієнти:

Тісто:

  • Сіль – 1 ч. ложка;
  • Яйце — 1 шт.;
  • Борошно — 480 гр.;
  • Рослинне масло — 1 ст. ложка;
  • Вода — 180 мл

Начинка:

  • Молоко — 0,5 склянки;
  • Вершкове масло — 30 гр.;
  • Цибуля — 1-2 шт.;
  • Картопля — 0,7 кг;
  • Рослинне масло — 1 ст. ложка;
  • Сіль — за смаком.

Спосіб приготування:

1. Картопля очистіть, покладіть в каструлю, залийте водою, додайте сіль. Відваріть. Після цього, слив воду, змішайте його з молоком і вершковим маслом, зробіть пюре. Цибулю подрібніть і обсмажте.

2. Змішайте його з пюре і дайте начинці повністю охолонути.

На свій розсуд начинку можна ще трохи поперчити.

3. Потім у глибоку миску просійте борошно і розбийте туди яйце. Далі додайте воду і ложку олії. Все ретельно перемішайте.

4. Коли тісто стане досить густим, викладіть його на стіл і домесите руками.

5. Після цього дайте йому настоятися 30-60 хвилин, обгорнувши теплим рушником або плівкою. Шматочок тіста скачайте в ковбаску і розрізати на невеликі колечка. Кожне з них розкачайте в млинець. Покладіть в центр кожного начинку і заліпіть краю.

6. Відваріть вироби. Готову страву подавайте до столу зі сметаною. При бажанні можна посипати вареники залишилися смаженою цибулею (якщо він залишиться).

Вареники з картоплею і квашеною капустою, щоб це була одна начинка

Квашена капуста в будь-якому варіанті — це цілий калейдоскоп смаків! Головне — правильно її приготувати. Як це зробити? Читайте нижче. Вашій увазі пропонується докладний покроковий рецепт.

Інгредієнти:

Начинка:

  • Цибуля — 1 шт.;
  • Квашена капуста — 0,5 кг;
  • Картопля — 2-3 шт.;
  • Рослинне масло — 3-4 ст. ложки.

Тісто:

  • Молоко — 1 ст.;
  • Борошно — 0,5 кг;
  • Сіль — 1 ч. ложка;
  • Яйце — 1 шт.;
  • Жовток — 2 шт.;
  • Цукор — щіпка;
  • Вершкове масло — 70 грам.

Спосіб приготування:

1. Розбийте яйце В чашку, додайте туди ж жовтки, посоліть, всипте цукор. Збийте все віночком.

2. Воду доведіть до кипіння і розчиніть в ній вершкове масло. В цю ж ємність висипте половину борошна. Потім, вливши половину яєчної суміші, продовжуйте заміс. Те ж саме зробіть з залишилася борошном і яєчної сумішшю. Коли всі інгредієнти будуть змішані, викладіть тісто на стіл і рухати руками.

3. Обернувши плівкою або поклавши в целофановий пакет, залиште тісто на 30-40 хвилин.

4. Тепер займемося начинкою. Виклавши на обробну дошку, дрібно наріжте капусту. Якщо вона вже досить добре подрібнена, можна пропустити цей пункт.

5. Цибулину наріжте і підсмажте на олії до рум’яного кольору.

6. Потім, не знімаючи сковороду з вогню, змішайте її з капустою. Не накривайте кришкою – капуста не повинна вийти м’якою, важливо, щоб вона просто просочилася цибульним соком. Картопля очистіть і відваріть в солоній воді з лаврушкой і перцем. Після цього злийте воду і поріжте дрібними кубиками. Змішайте з цибулею і капустою.

Дивіться також:  Кутя на Різдво - 6 простих рецептів приготування різдвяної куті

Далі сформуйте вареники (як це робиться, читайте вище).

7. Відваріть їх і насолоджуйтеся стравою.

Загрузка...

Відео про те, як приготувати ліниві вареники з картоплею

А чи знали ви, що картопляні вареники бувають ледачими? Ні! Тоді швидше дивіться сюжет. Думаю, ви здивуєтеся. Я рекомендую всім цей рецепт. Швидко і неймовірно смачно.

Дуже смачний рецепт з начинкою з картоплі і сала

Рецепт з салом не менш відомий, ніж всі попередні, описані в цій статті. Особливо він популярний на Україні і в Білорусії. Тут використовується тісто на кефірі, але при бажанні ви можете замінити його на будь-який з тих, що описані вище.

Інгредієнти:

Тісто:

  • Кефір — 0,2 л;
  • Сіль — 1/2 ч. ложки;
  • Борошно — 350 грам.

Начинка:

  • Пюре з картоплі – 500 гр.; (спосіб приготування можна взяти з першого рецепта цієї статті);
  • Сало — 150 грам.

Спосіб приготування:

1. Кефір вилийте в ємність і дочекайтеся, коли він нагріється до кімнатної температури. Або підігрійте спеціально (наприклад, в мікрохвильовці). Змішайте його з сіллю. Далі, трохи всипаючи в цю ж чашку борошно, почніть замішувати тісто. Коли воно стане досить щільним, викладіть на стіл і продовжите заміс вручну. Повинна вийти однорідна еластична маса.

2. Готове тісто покладіть назад у миску, де колись був кефір, накрийте щільною тканиною і дайте йому настоятися 30-40 хвилин.

3. Картоплю відваріть і потовчіть в пюре (у багатьох господинь є на цей випадок свої власні рецепти, але ви можете підглянути спосіб приготування вище в цій статті).

4. Дрібно поріжте сало. Виклавши його на сковороду, обсмажте в його ж власному жирі, що виділиться під час смаження.

5. Готові шкварки посоліть і дайте їм охолонути. Після цього змішайте частина з картоплею. Дістаньте тісто (або відірвіть шматочок потрібного розміру) і ще раз промесите. Зліпіть вироби. В якості начинки в них буде виступати пюре з половиною обсмаженого сала, іншу половинку поки не чіпайте.

6. Коли вареники будуть зліплені, відваріть їх. А потім викладіть на сковорідку з рештою смаженим салом. При бажанні можна трохи підсмажити. У результаті повинна вийти ось така краса.

Ставте на стіл улюблений соус і кличте всіх близьких до столу.

Я сподіваюся, що допомогла вам урізноманітнити улюблене всіма страва — вареники з картоплею, ну і, звичайно ж, про класичний рецепт теж не забула. Вам залишається тільки приступити до готування і радіти смачної їжі!

Не забувайте ставити класи і писати коментарі. До нових зустрічей!