Товстолобик, запечений в духовці

tolstolobik-zapechennyj-v-folgeЯкщо в даний момент ви задалися питанням, як приготувати товстолобика, то вам вже пощастило. Справа в тому, що в продаж товстолобик надходить дуже рідко, тому що знають толк у цій рибі роблять попередні замовлення, щоб продавець залишив їм саме його.

Будь рибак скаже, що зловити товстолобика – це велика удача, так як він не клює ні на хробака, ні на інший корм. Ця риба живиться виключно планктоном. І незважаючи ні на що виростає до великих розмірів.

М’ясо її ніжне, м’яке, без стороннього запаху. Мабуть, позначається дієтичне харчування. Але, як не парадоксально, м’ясо у неї дуже жирне. Настільки, що при потрошінні разом з нутрощами виймаються пласти жиру. Багато господинь його просто викидають. Але він дуже корисний і за складом схожий з жиром морських риб. Може, тому товстолобика рекомендують включати в дієтичне та дитяче меню, а також вживати в їжу тим, у кого проблеми з шлунково-кишковим трактом.

Тонкощі приготування запеченого товстолобика

  • Так як у товстолобика м’ясо дуже жирне, то його намагаються не смажити, а запікати. При запіканні м’ясо просочується жиром, тому не висихає, а залишається м’яким і соковитим.
  • З цієї ж причини товстолобика часто запікають з картоплею, яка легко вбирає в себе риб’ячий жир і виходить дуже смачною.
  • Товстолобик добре поєднується з цибулею, морквою, помідорами.
  • Обов’язковим компонентом є лимон. Саме лимонний сік облагороджує смак риби, знищує рибний запах, додає відсутню пікантність.
  • Готуючи товстолобика, не варто захоплюватися спеціями і прянощами. Класичного букета спецій, в який входять перець, кріп, лавровий лист і сіль, цілком достатньо, щоб риба придбала тонкий аромат. Замість солі і перцю можна використовувати будь-яку приправу для риби, в якій всі прянощі підібрані в ідеальних пропорціях.
  • Товстолобика перед запіканням можна нічим не змащувати: завдяки жиру на ньому і так з’явиться апетитна скориночка.
  • Якщо ви любите запікати рибу з яким-небудь соусом, скористайтесь сметаною або кетчупом. А ось від майонезу краще відмовитися, так як риба вийде дуже жирною.
  • Не варто використовувати і часникові приправи. Запах часнику не дуже добре поєднується з м’ясом товстолобика.
  • Товстолобика можна запікати цілком (якщо він поміщається в духовку), фарширувати овочами або кашею. Його можна порізати на великі стейки і запекти, полив сметаною або посипавши сиром.
  • Цю рибу часто запікають у фользі. Тоді весь сік залишається всередині своєрідною тари і м’ясо виходить особливо ніжним.
  • Товстолобик – риба костистая. Але кістки у нього дуже великі, їх легко видаляти, тому багато хто до цього факту ставляться спокійно.
Дивіться також:  Котлети з яловичини і курки
Загрузка...

Товстолобик, запечений в сметані в духовці

Інгредієнти:

  • товстолобик – одна тушка вагою 1 кг;
  • лимон – 1 шт.;
  • приправа для риби – 6 м;
  • сметана нежирна – 60 р.;
  • сіль;
  • кріп зелений – 2 гілочки.

Спосіб приготування

  • Рибу почистіть. У товстолобика дуже дрібна луска, тому цю процедуру потрібно провести ретельно. Відріжте голову (вона піде на суп), розріжте черевце, випатрайте. Жир промийте і відкладіть в сторону. Тушку вимийте в холодній воді. Промокніть паперовими рушниками.
  • Натріть з усіх боків і всередині приправою для риби. Збризніть лимонним соком.
  • Укладіть рибу на деко, покритий фольгою. Дві часточки лимона помістіть всередину риби. Туди ж покладіть і гілочки кропу і вийнятий з черевця жир.
  • Сметану змішайте з дрібкою солі. Намажте нею товстолобика.
  • Нагрійте духовку до 180°. Відправте туди деко з рибою, запікайте 40 хвилин.

Товстолобик, запечений з овочами в духовці

Інгредієнти:

  • товстолобик – 1 шт. (1 кг);
  • лимон – 1 шт.;
  • цибуля – 300 г;
  • морква – 150 г;
  • помідори – 250 г;
  • приправа для риби – 4 г;
  • сіль;
  • сметана – 60 г;
  • лавровий лист – 1 шт.;
  • кетчуп – 60 г;
  • сіль.

Спосіб приготування

  • Товстолобика почистіть, випатрайте, відріжте голову, тушку обмийте.
  • Натріть зі всіх сторін спеціями, збризніть лимонним соком. Залиште на двадцять хвилин для маринування.
  • Нашаткуйте тонкими півкільцями цибулю, моркву наріжте тонкими скибочками. Помідори поріжте кружечками.
  • Застеліть фольгою деко. Покладіть рибу. Частина цибулі, помідорів і моркви помістіть всередину тушки. Додайте лавровий лист і 2-3 скибочки лимона. Залишилися цибулю, моркву і помідори розподіліть навколо риби. На них покладіть вийнятий з риби жир.
  • У чашці змішайте сметану і кетчуп. Цим соусом залийте рибу і овочі.
  • Поставте в нагріту духовку. Запікайте 40-45 хвилин при 180°.
Дивіться також:  Салат «Грибна поляна» з печерицями

Товстолобик, запечена з картоплею в духовці

Інгредієнти:

  • товстолобик – 1 шт.;
  • картопля – 400 г;
  • цибуля – 200 г;
  • морква – 100 г;
  • перець;
  • сіль;
  • лавровий лист – 1 шт.;
  • лимон – 0,5 шт.;
  • сметана – 140 г;
  • приправа для картоплі – 4 г;
  • молода зелень кропу – 20 г;
  • рослинна олія – 10 р.

Спосіб приготування

  • Товстолобика почистіть, випатрайте, промийте, обсушіть. Натріть сіллю і перцем, збризніть лимонним соком.
  • Цибулю поріжте півкільцями, моркву нашаткуйте соломкою.
  • Картоплю відваріть до напівготовності. Остудіть. Наріжте товстими скибочками.
  • Рибу покладіть на деко, змащене маслом. Всередину покладіть частину цибулі і моркви, а також 2-3 скибочки лимона.
  • Навколо риби покладіть картоплю. Посипте приправою для картоплі. На картоплю викладіть залишилися цибулю і моркву. Якщо всередині риби був жир, поріжте його на шматочки і розкладіть поверх овочів.
  • Змішайте сметану з сіллю і подрібненим кропом. Покрийте цим соусом рибу.
  • Поставте в духовку, запікайте 50 хвилин.
Загрузка...

Товстолобик, запечений в духовці у фользі

Інгредієнти:

  • товстолобик – тушка;
  • цибуля – 150 г;
  • морква – 150 г;
  • помідори – 250 г;
  • біле сухе вино – 50 мл;
  • приправа для риби – 4 г;
  • чорний перець, за бажанням;
  • сир – 90 р.

Спосіб приготування

  • Підготовленого товстолобика нарізати упоперек широкими стейками.
  • Полити білим вином, посипте приправою для риби. Залиште маринуватися на 15 хвилин.
  • Цибулю і моркву нашаткуйте соломкою, помідори поріжте кружечками.
  • Візьміть аркуш фольги, на середину покладіть шар моркви. На неї укладете стейк. Покрийте його цибулею. На цибулю покладіть 2-3 кружальця помідора.
  • Підніміть краї фольги, щільно з’єднаєте між собою у вигляді купола, залишивши всередині достатньо вільного місця для пари.
  • Покладіть запечатані стейки на деко. Поставте в духовку. Запікайте 25 хвилин при 170°.
  • Потім фольгу розгорніть, залишивши з усіх боків бортики. Посипте рибу тертим сиром.
  • Продовжіть запікання ще 15 хвилин.
  • Подавайте в фользі.
Дивіться також:  Як засолити свинячу грудинку

Товстолобик з соєвим соусом, запечена в духовці

Інгредієнти:

  • товстолобик – 1 шт.;
  • соєвий соус – 20 р;
  • паприка – 5 м;
  • лимонний сік – 40 г;
  • цукор – щіпка;
  • рослинна олія – 10 г;
  • імбир свіжий тертий – 1 ст. л.;
  • приправа для риби – 5 р.

Спосіб приготування

  • Почищену і випатрану рибу порізати поперек тушки скибками.
  • У мисці змішайте соєвий соус, паприку, приправу для риби, натертий імбир, цукор і лимонний сік. В цьому маринаді замаринуйте рибу на одну годину.
  • Викладіть на деко, застелене фольгою і змащений маслом.
  • Поставте в духовку, запікайте 35 хвилин.

Рада. Щоб риба вийшла більш соковитою, під час запікання накрийте її фольгою. Зніміть фольгу за 10 хвилин до закінчення приготування.

Господині на замітку

Якщо риба не дуже велика і ви зібралися її приготувати з головою, потрошите її не розрізаючи черевця. Для цього надріжте голову до хребта, вийміть нутрощі через отвір, тушку ретельно промийте. Обов’язково видаліть зябра, інакше риба буде гірчити.

На стейки рибу нарізайте, поки вона не зовсім відтанула. Тоді шматки вийдуть більш акуратними.

Якщо рибу маринуете з додаванням соєвого соусу або приправи для риби, можна обійтися зовсім без солі.

Якщо запікаєте рибу у фользі, залишайте місце для вільної циркуляції повітря, тоді риба приготується швидше.