Телятина, запечена в духовці

telyatina-zapechennayaМ’ясо – це амінокислоти, без яких організму людини обійтися неможливо. Але найчастіше м’ясні продукти містять досить багато жирів, які у великій кількості аж ніяк не корисні. Якщо ж використовувати нежирне м’ясо, то його легко пересушити, адже при тривалій термічній обробці воно втрачає вологу, а разом з нею і соковитість, стаючи як гума. Молода яловичина хороша тим, що не є жирної і в той же час все одно виходить ніжною. Для тих, хто стежить за своїм здоров’ям, телятина, запечена в духовці, може стати улюбленим блюдом.

Особливості приготування

Телятина втрачає всі свої переваги, якщо її неправильно вибрати, підготувати або пересушити при запіканні. Для того щоб страва не з самого дешевого продукту не довелося відправляти у відро для сміття, потрібно знати кілька тонкощів.

  • При купівлі м’яса постарайтеся вибрати хороший шматок і не придбати під виглядом телятини звичайну яловичину або свинину. Телятина набагато світліше яловичини, але темніше свинини, має ніжні і не занадто довгі волокна. Якщо вона не заморожувалася, то під неї не виникне червоній калюжі, при надавлюванні пальцем м’ясо швидко набуде колишню форму і крові виділятися при натисканні не буде. Груба бура кірка, що покриває шматок м’яса, свідчить про те, що воно досить довго пролежало на прилавку, – таке брати для запікання теж небажано.
  • Враховуючи, що у телятині мало жиру, перевагу слід віддавати шматках, які ще не заморожувалися. В ідеалі слід купувати парну телятину. Якщо такої можливості немає, то охолоджену. Заморожене м’ясо при запіканні може бути менш соковитим, особливо якщо розморозити його неправильно. Збереженню вологи усередині шматка сприятиме розморожування його в холодильнику. В іншому випадку смачної страви може не вийти.
  • Захистити телятину від втрати вологи необхідно і при запіканні, особливо якщо готується вона великим шматком, адже його тримати в духовці доводиться досить довго. Задача легко вирішується за допомогою фольги або кулінарного рукава з вогнетривкого поліетилену. При приготуванні телятини, запеченої в духовці шматками, положення врятують овочі або жирний соус.
Дивіться також:  Окрошка на сметані

Знаючи загальні правила приготування запеченої телятини, можна вибирати рецепт і приступати до створення смачної страви.

Загрузка...

Телятина, запечена у фользі з часником та морквою

Склад:

  • філе телятини – 1 кг;
  • морква – 150 г;
  • часник – 4-6 зубчиків;
  • сіль – 20 г;
  • чорний мелений перець – 5 р.

Спосіб приготування:

  • Помийте і обсушіть кухонним рушником шматок телятини.
  • Очистіть цибулю і часник.
  • Зубчики часнику розрізати на 2-3 частини кожну.
  • Моркву наріжте брусочками, з кожного з них зріжте куточки, щоб морквяні шматочки нагадували кілочки.
  • Зробіть ножем у шматку м’яса прорізи, вставте в них моркву і часник.
  • Натріть телятину перцем з сіллю.
  • Добре загорніть у фольгу і покладіть на деко.
  • Увімкніть духовку, і, коли температура в ній досягне 200 градусів, відправте туди деко з м’ясом.
  • Запікайте при зазначеній температурі 2 години. Розгорніть фольгу і продовжуйте запікати ще 20 хвилин.

Таке блюдо добре подавати холодним, нарізуючи м’ясо тонкими скибочками упоперек волокон. Завдяки вкрапленням часнику і моркви воно виглядає дуже апетитно.

Телятина, запечена в рукаві з пряними травами

Склад:

  • телятина – 0,5–0,6 кг;
  • майонез або сметана – 0,2 л;
  • часник – 2-3 зубчики;
  • лавровий лист – 4 шт.;
  • пряні трави, сіль, перець – за смаком.

Спосіб приготування:

  • Підготуйте телятину до запіканню, помивши її і обсушивши.
  • Роздушіть часник, додайте в майонез або сметану. Всипте в неї сіль і приправи.
  • Добре намажте цією сумішшю м’ясо і помістіть його в рукав.
  • Покладіть в рукав на м’ясо листя лавра.
  • Зав’яжіть рукав з обох сторін. Зубочисткою проробіть в плівці невеликі отвори для виходу пари.
  • Розігрійте до 190 градусів духовку. Рукав з м’ясом покладіть у форму, поставте форму в духовку.
  • Запікайте телятину півтори години. Перш ніж діставати, перевірте ступінь готовності ножем: якщо сукровиця не випливає, м’ясо готове.

Приготований за цим рецептом телятину можна подавати як гарячою, так і холодною. У першому випадку буде потрібно гарнір, краще овочевий; нарізати м’ясо потрібно шматками по 1-1,5 сантиметра. У другому випадку її доведеться остудити і нарізати тонкими скибочками.

Дивіться також:  Запечені курячі ніжки в кефірі в мультиварці

Телятина, запечена у фользі з гірчицею

Склад:

  • теляча вирізка – 0,8–0,9 кг;
  • зерна гірчиці – 100 г;
  • чорний мелений перець – 5 р;
  • коріандр мелений – 2-3 г;
  • сушений чебрець – 2-3 г;
  • сметана – 50 мл;
  • часник – 2 зубчики;
  • сіль – за смаком.

Спосіб приготування:

  • Дрібно порубаєте часник ножем.
  • У мисці змішайте сметану з часником, чебрецем, перцем, коріандром і сіллю.
  • Покладіть в соус зерна гірчиці, перемішайте.
  • Помийте телячу вирізку, промокніть її паперовими серветками. Покрийте з усіх боків маринадом. Покладіть в миску, накрийте харчовою плівкою і залиште в прохолодному місці на період від 2 до 6 годин.
  • У жароміцну форму у кілька шарів постеліть фольгу, щоб її кінці звисали. Покладіть в центр м’ясо. Підніміть краї фольги і закріпіть їх кінці.
  • Духовку розігрійте до 180 градусів і поставте в неї форму з м’ясом.
  • Через 2,5 години розгорніть фольгу, запікайте після цього телятину ще 20 хвилин, потім вийміть.

Дочекайтеся, коли м’ясо остигне до кімнатної температури, і приберіть в холодильник. Коли воно стане холодним, тонко наріжте і викладіть на блюдо.

Загрузка...

Телятина, запечена з картоплею

Склад:

  • телятина (задня частина, нога) – 1 кг;
  • картопля – 0,8 кг;
  • чорний мелений перець – 2-3 г;
  • сіль – 5 г;
  • розмарин – 1 гілочка;
  • вершкове масло – 50 г;
  • чебрець – 2-3 г;
  • яловичий бульйон – 0,3 л;
  • білий цибуля – 75 г;
  • часник – 2 зубчики.

Спосіб приготування:

  • Вимийте м’ясо, підсушіть і нашпигуйте часником, попередньо розрізавши кожну його дольку на декілька частин.
  • Змішайте чебрець і перець з сіллю. Натріть шматок цією сумішшю. Накривши плівкою, залиште маринуватися протягом 1,5–2 годин.
  • Очистіть картопля від шкірки, наріжте круглими скибочками.
  • Подрібніть цибулю кільцями.
  • Змастіть розтопленим вершковим маслом жаровню, помістіть в неї картоплю, на нього – цибулю.
  • Викладіть на овочі замариновану яловичину, зверху покладіть гілочку розмарину.
  • Розігрійте духовку до 200 градусів і поставте в неї жаровню.
  • Запікайте телятину з картоплею 2,5 години, періодично поливаючи її бульйоном. Його має бути достатньо для того, щоб овочі тушкувалися, але в той же час він не повинен покривати м’ясо, інакше на ньому не буде апетитною скоринки.
Дивіться також:  Як засолити свинячу грудинку

Таку телятину подають гарячою з гарніром з картоплі. До нього можна додати і інших овочів.

Телятина, запечена з морквою і стручкової квасолею

Склад:

  • телятина – 0,7 кг;
  • морква – 0,2 кг;
  • стручкова квасоля (свіжа або заморожена) – 0,2 кг;
  • цибуля ріпчаста – 0,2 кг;
  • лайм або лимон – 1 шт.;
  • вершки питні – 150 мл;
  • борошно – 50 р;
  • вершкове масло – 40 г;
  • майонез – 150 мл;
  • сир (не обов’язково) – 100 г;
  • сіль, перець – за смаком.

Спосіб приготування:

  • Вимиту і обсушену серветками телятину наріжте порційними шматками. Відбийте кулінарним молотком. Щоб не летіли бризки, шматки можна перед цим помістити в пакет.
  • Змішайте з майонезом сіль, перець. Намажте їм стейки, залиште їх на півтори години маринуватися.
  • Помийте, почистіть овочі. Квасолю теж помийте і обсушіть. Якщо використовуєте заморожену, її слід розморозити, опустивши на пару хвилин у киплячу воду, і, відкинувши на друшляк, дати стекти з неї воді.
  • Моркву наріжте соломкою. Цибулю – півкільцями.
  • У сковороді розтопити масло. Додайте борошно і злегка її зажарте.
  • Тонкою цівкою влийте на сковороду вершки, помішуючи, дайте їм трохи загуснути.
  • У форму або на деко з високими бортиками викладіть шматки телятини.
  • Зверху покладіть овочі, залийте все соусом.
  • Поставте в розігріту до 180 градусів духовку на 60-90 хвилин. За 20 хвилин до готовності страву можна посипати тертим сиром – воно буде ще смачніше.

Додатковий гарнір до запеченої за цим рецептом телятині не потрібно, подають її гарячою.

Телятина, запечена в духовці, виходить смачною і апетитною. Подавати її в залежності від рецепту можна в якості гарячої або холодної закуски.