Сорти ріпи

РепаНавіть представники старшого покоління не зможуть пригадати той час, коли страви з ріпи були традиційними на нашому столі, а більшість молодих людей знають цей овоч виключно завдяки популярній казці.

Але так було далеко не завжди. До появи картоплі ріпа служила в Росії одним з основних харчових продуктів, особливо для сільського населення. Ця чудова культура володіє багатьма перевагами:

  • скоростиглість, що дозволяє отримувати два врожаї за сезон;
  • невибагливість при вирощуванні, особливо стійкість до низьких температур і посушливих періодів;
  • прекрасна лежкість і здатність максимально зберігати до весни свій оригінальний смак;
  • високі концентрації окремих вітамінів (особливо вітаміну С), мікро — і макроелементів, цукрів, фітонцидів;
  • антисептичні, знеболюючі та інші цілющі властивості, які широко використовувалися в народній медицині.

Все це багато століть на Русі робили ріпу просто незамінною для простих людей і знаті.

Як вибрати відповідний сорт?

В наші дні зустріти ріпу на присадибній ділянці не так-то просто, хоча різноманітність сортів дозволяє кожному вибрати овоч по своєму смаку, керуючись декількома критеріями.

  • В першу чергу звертайте увагу на терміни дозрівання. Виведені дуже ранні сорти, придатні в їжу вже через 55 днів. Існують і пізні сорти, що дають урожай лише через 3 місяці. Можна зупинитися на середньостиглих варіантах, вегетуючих від 60 до 80 днів. Скоростигла ріпа дозволить отримати смачні коренеплоди через місяць або півтора.
  • Дуже важливо правильно підібрати районований сорт. Зараз існують різновиди, рекомендовані тільки для середньої смуги Росії, або чудово підходять для уральських регіонів і Сибіру.
  • Любителі можуть отримати овочі з гірчинкою або солодку десертну ріпку, виростити на своїй ділянці плоди з гострим або терпким смаком.
  • Виведені сорти, що дозволяють здивувати друзів і сусідів ріпою-гігантом вагою до 2 кг. Ті, хто віддає перевагу акуратні і дрібні коренеплоди, можуть вибрати різновиди вагою до 400 р.
  • Шанувальникам екзотики цікаво буде отримати коренеплоди, які мають не традиційно жовту, а білу, зелену, рожеву або червону забарвлення. «Вершки» можуть здивувати бронзово-жовтим або фіолетовим кольором.
Загрузка...

Кращі ранні сорти

«Гейша» – невибагливий середньостиглий салатний сорт, формує білі дрібні (до 200 г) коренеплоди. Смак соковитої м’якоті відрізняється невеликою терпкістю, що чудово підходить для літніх салатів і окрошки. Для зберігання сорт непридатний, але чудово переносить затінення та знижені температури, стійкий до цвітушності.

Дивіться також:  Що посадити поруч з перцем

«Внучка» – дружно плодоносна ранньостигла ріпа. Жовті коренеплоди – дрібні (до 60 г), але соковиті і солодкі. Вони гарні в сирому вигляді в салатах, чудово зберігаються взимку.

«Глаша» – ранній сорт формує плоскі білосніжні коренеплоди з дуже смачною і соковитою м’якоттю. Ріпа невелика (до 100 г), але універсальна по своєму застосуванню. Вона прекрасно підходить для салатів, овочевих гарячих страв і консервування, чудово зберігається, не втрачаючи смаку.

Популярні середньостиглі сорти

«Грибовський» – ріпа з середніми термінами дозрівання, формує великі коренеплоди злегка плескатої форми, верхня частина яких забарвлена фіолетовим, а нижня має жовтий відтінок. М’якоть смачна і солодка. Сорт прекрасно переносить низькі температури і чудово зберігається.

«Петровська-1» – дуже поширена і улюблена багатьма дачниками середньостигла ріпа, чия універсальність перевірена часом. Сорт з округло-плоскими золотистими коренеплодами масою до 150 г підходить як для вживання в сирому вигляді, так і для термообробки. Жовта хрусткий м’якуш дуже смачна і корисна завдяки високому вмісту вітамінів, мікро — і макроелементів. Завжди рясний урожай відмінно зберігається.

«Снігова куля» – високоврожайний середньостиглий сорт, дає невеликі (до 300 г) молочно-білі коренеплоди чудового пікантного смаку, трохи терпкі, але дуже соковиті. До додаткових переваг можна віднести стійкість до цвітушності та прекрасну лежкість врожаю. Ріпа «Снігова куля» гарна як у свіжому вигляді, так і після термічної обробки. Чудово підходить для дієтичного меню і лікувального харчування.

Що вибрати з пізніх сортів?

«Тягнемо-потягнемо» – сорт має середньопізні строки дозрівання, формуючи невеликі (до 200 г) коренеплоди традиційного жовтого кольору і округлої форми. Золотиста м’якоть неймовірно солодка, багата вітамінами та іншими корисними для здоров’я речовинами. Посадки добре переносять знижені температури і затінення, стійкий до цвітушності.

«Луна» – середньопізній високоврожайний сорт, формує невеликі (до 250 г) золотисто-жовті плоди з соковитою жовтою м’якоттю. Ріпа «Луна» прекрасно зберігається. Посадки стійкі до стеблування, бактеріозу та іншим захворюванням. Урожай рекомендується використовувати в свіжому вигляді, наприклад для салатів і окрошки.

Дивіться також:  Золотистий стафілокок в калі у дитини

«Орбіта» – пізній сорт, дає рясний урожай округлих білих коренеплодів з приємно-терпким смаком соковитої м’якоті. Ріпа «Орбіта» дивує розміром плодів, здатних набирати вагу до 500 м, а іноді і більше. Крім того, сорт прекрасно підходить для зимового зберігання.

Загрузка...

Великоплідні сорти

Великими вважаються коренеплоди вагою 600 г і більше. Серед таких сортів перше місце, безперечно, займає ріпа «Російський розмір», яка може досягати ваги в 2 кг. Коренеплід такий королівської величини можна отримати тільки при дотриманні правильної агротехніки. Він забарвлений в жовтий колір, має білосніжну соковиту і смачну м’якоть. Додаткове гідність сорту – його чудова лежкість.

«Біла ніч» – середньостиглий сорт чеської селекції, формує білосніжні коренеплоди з такою ж м’якоттю, досягають при правильному догляді 500 р. Термін вегетації рослин становить 70 днів. Смак м’якоті – трохи терпкий, після тривалого зберігання нагадує редис.

«Міланська» – скоростигла ріпа, плоди якої відрізняються незвичайною біло-фіолетовим забарвленням і білосніжною соковитою і солодкою м’якоттю. Форма великих коренеплодів – округла, дуже приплюснута. Особливість сорту – його непридатність для зимового зберігання.

Самі солодкі сорти

Вважається, що смак ріпи повинен бути різким, терпким, іноді з гірчинкою. Але насправді це не завжди так. Існує безліч сортів, які з успіхом спростовують цей стереотип своєї чудово-і ніжною солодкою м’якоттю.

«Золота куля» – середньоранній невибагливий сорт, формує золотисто-жовті кулясті коренеплоди з дивно солодкої хрусткою м’якоттю, мають невеликий (до 150 г) розмір. Сорт відрізняється прекрасною стійкістю до похолодань і завжди дає стабільний урожай. Ріпа хороша як у свіжому вигляді, так і для овочевих гарячих страв.

«Білий м’яч» – середньостиглий, стабільно урожайний сорт, дає великі, білосніжні коренеплоди. М’якоть має чудовий ніжний смак і ніколи не гірчить. Продукт придатний для дієтичного і лікувального харчування, так як містить високу концентрацію вітаміну C. Вживають в їжу і листя, які можна додавати в різні салати.

«Білосніжка» – ранній сорт з молочно-білими невеликими (до 80 м) коренеплодами. М’якоть білосніжна неймовірно смачна: щільна, але ніжна і солодка. Сорт цінується ще і за стійкість до низьких температур, а також тіньовитривалість. У сирому вигляді можна вживати не тільки коренеплоди, але й листи, що містять багато вітаміну с і каротину. Крім того, з плодів готують чудово смачні гарячі овочеві страви.

Дивіться також:  М'ясо кролика для дітей

Сорти з незвичним кольором коренеплодів

Традиційно вважається, що ріпа повинна бути золотисто-жовтою. Однак природа і селекціонери вміють здивувати різноманітністю не тільки смаків, але і забарвлень.

Дуже естетично виглядають сорти з білосніжним кольором шкірки. Наприклад, сорт «Снігуронька» – ранньостигла салатна ріпа, яка гарна не тільки завдяки білосніжному кольором шкірки і такий же кипінно-білою, неймовірно смачною м’якоті. Вона чудово переносить похолодання і добре розвивається на затінених ділянках. Сорт стійкий до цвітушності і здатний давати кілька врожаїв за сезон. В їжу придатні не тільки коренеплоди, але й листя, багаті цінними для здоров’я речовинами.

Незвичний насичений рожевий колір відрізняє коренеплоди раннього сорту «Червоне сонечко F1». Ця японська ріпа має чудовий ніжний і солодкий смак білосніжною м’якоті. Її середній (до 280 г) вага підходить як для термічної обробки, так і для консервування. В сирому вигляді в їжу вживають не тільки «корінці», але і «вершки». Серед інших достоїнств гібрида виділяється завжди рясний урожай і його чудова збереженість протягом зими. Є і деякі особливості вирощування: висока потреба у волозі і сонячному освітленні.

Абсолютно оригінальні чорні плоди витягнутої форми вагою до 300 г утворює сорт «Палений цукор». Ця ріпа виділяється не тільки завдяки нетипового кольором і формою. Щільна і соковита м’якоть білосніжна чудово смакує, коренеплоди довго зберігаються, не втрачаючи товарного вигляду і смаку. Сорт високоврожайний, стійкий до заморозків і похолодань, проте любить велика кількість сонця і підвищену вологість грунту.

Коренеплоди з фіолетовою верхівкою і білим хвостиком «можна виростити з насіння сорту «Пурпурний». Ріпа відрізняється чудовим смаком ніжної і соковитої м’якоті, придатної для страв дієтичного та дитячого меню завдяки високому вмісту мінеральних солей. Стабільно високий урожай середньоранніх строків дозрівання відмінно зберігається. Посадки стійкі до цвітушності.