Сорти квасолі

ФасольКвасоля – сама популярна культура з усіх представників сімейства Бобових. Порівняно з сочевицею або горохом вона надає величезні можливості для кулінарної фантазії, які з успіхом реалізуються в середземноморської, азіатської, американської та європейської кухні. Зерна або боби вживають у вигляді безлічі смачних закусок або гарячих страв, заморожують, сушать і консервують.

Крім того, квасоля – один з самих кращих постачальників рослинного білка серед усіх бобових. За своїм складом він найбільш близький до тваринного білка і чудово засвоюється нашим організмом.

Підрозділ сортів

Зовсім не дивує той факт, що в даний час виведено безліч найрізноманітніших сортів.

  • Існують різновиди, районовані для конкретних кліматичних зон: посухостійкі або добре переносять перезволоження, холодостійкі і більш теплолюбні.
  • Є сорти, що володіють підвищеним імунітетом до тих чи інших хвороб і не представляють інтересу для найпоширеніших шкідників.
  • Є квасоля, найбільш підходяща для конкретного виду переробки: для консервації – з великими насінням або типу «лобіо», для заморозки лопаток – з округлими бобами.
  • З урахуванням особливостей дозрівання всі сорти поділяються на цукрові (спаржеві), універсальні (полусахарные) і лущильні (зернові).
  • В залежності від типу куща квасолю поділяють на в’ється (индетерминантную) і кущову (детерминантную).
  • За строками настання стиглості всі сорти можна розділити на ранньостиглі (до 70 днів), середньостиглі (від 70 до 95 днів) та пізні (понад 90 днів).
  • Великою різноманітністю відрізняється колір бобів і зерен. Вони мають всі відтінки зеленого, білого, пурпурного, жовтого і фіолетового. Є навіть пестроокрашенные різновиди.
Загрузка...

Кращі цукрові сорти

Спаржева квасоля – найдорожча з усіх різновидів, так як її лопатки не містять пергаментного шару і волокна. Такі боби смачні у свіжому вигляді. Також гарні вони після кулінарної обробки, при консервуванні та після заморожування.

Масляний король – скоростиглий спаржевый сорт, відрізняється рясним плодоношенням. Кущова квасоля формує рослини заввишки до 40 см, добре розвиваються у відкритому грунті і успішно протистоять різним захворюванням. Боби завдовжки до 20 см мають золотисто-жовте забарвлення і відрізняються гарним смаком соковитих стулок без пергаментного шару і волокна. Сорт має універсальне призначення.

Сакса 615 – скоростигла цукрова квасоля з високою врожайністю. Кущі досягають у висоту близько 35 см і підходять для посадки на відкритих грядах. Додаткове гідність сорту – високий імунітет до різних захворювань бобових. Лопатки середніх розмірів (до 12 см) світло-зеленого відтінку в стадії технічної стиглості не мають волокон і пергаментного шару. Відмінні смакові та товарні якості дозволяють використовувати квасоля Сакса 615 для кулінарної обробки, консервування та заморожування.

Дивіться також:  Харчування дитини у 4 роки

Бона – ранньостиглий цукровий сорт завжди дружно дозріває. Кущова рослина заввишки до 40 см стійке до хвороб, підходить для вирощування на відкритих грядах. Боби різних відтінків зеленого кольору виростають завдовжки до 13,5 см, не мають волокон і пергаментного шару, відрізняються гарним смаком і універсальністю застосування.

Найпоширеніші універсальні сорти

Полусахарные сорти квасолі вирощують для отримання ніжних і соковитих лопаток, так і на зерно. Боби цілком вживають у їжу тільки у стадії молочної стиглості. Потім у них формується пергаментний шар, що перешкоджає вживання лопаток в кулінарних цілях, але полегшує вилущування стиглих насінин.

Секунда – ранньостиглий високоврожайний сорт підходить для вирощування у відкритому грунті. Компактні кущі не перевищують у висоту 35-40 см і мають відмінний імунітет до основних захворювань бобових. Лопатки досягають довжини 12 см і пофарбовані в зелений колір у стадії технічної стиглості. Сорт має універсальне призначення.

Індіана – ранній сорт кущової квасолі формує білі зерна з незвичайним малюнком червоного кольору, що нагадує головний убір індіанця. Його основні переваги – висока врожайність, відмінна опірність хворобам.

Рант – ранньостиглий високоврожайний сорт призначений для кулінарної обробки і консервування. Кущові рослини, стійкі до хвороб, формують боби зеленого кольору довжиною до 13 см з рожевими насінням.

Лущильная квасоля: що краще вибрати

Ті різновиди квасолі, стручки яких вже в молодому віці не можна використовувати в їжу, називають лущильными. Пергаментний шар у бобах починає формуватися дуже рано, тому вже на стадії молочної стиглості вони стають занадто жорсткими. Однак перевагою такої квасолі є максимум поживних речовин, які накопичуються в зернах до моменту їх дозрівання. Крім того, урожай лущильних сортів прекрасно зберігається у свіжому вигляді всю зиму. Щоб приготувати таку квасоля, її слід попередньо замочити, а потім довго (майже 2 години) варити.

Шоколадниця – середньопізня зернова квасоля містить великий відсоток білка і деякі важливі для організму мікроелементи (залізо, калій, магній). Кущова, досить висока (до 60 см) рослина формує практично прямі боби середньої довжини, що містять шоколадно-коричневі насіння.

Дивіться також:  Сорти хурми

Ластівка – ранньостиглий лущильний сорт користується заслуженою популярністю. Міцне низькоросла рослина формує прямі боби середньої довжини (до 15 см). Дуже смачні, добре розварюється зерна білого кольору прикрашені бордовим малюнком у формі ластівчиного хвоста. Сорт дивно невибагливий, легко переносить недолік вологи і стійкий до багатьох захворювань.

Рубін – зерновий середньостиглий сорт формує кущі до 55 см заввишки, стійкі до вилягання, осипання та бактеріозу. Темно-пурпурні зерна відрізняються чудовим смаком і високою концентрацією білка (до 27 %). Сорт вибагливий до освітленості і родючості ґрунту.

Загрузка...

Кучерява квасоля для вашого саду

Основна перевага витких сортів – це їх декоративність. Така рослина не тільки принесе смачний і корисний урожай, але і прикрасить ваш сад або город, маскуючи непривабливі вертикальні поверхні швидкозростаючими зеленими пагонами, ніжними квітками, а потім – бобами ефектною забарвлення і оригінальної форми. Щоб прискорити дозрівання в’юнкої квасолі, рекомендується прищипувати верхівки рослини в кінці вегетаційного періоду.

Пурпурова королева – спаржева середньостигла квасоля невибаглива, проста в агротехніці, добре пристосовується до несприятливих погодних умов, має відмінний імунітет до хвороб. Її боби, що мають практично чорний колір з фіолетовим відтінком, виростають до 17 см в довжину. Лопатки надзвичайно соковиті, ніжні і смачні.

Золотий нектар – скоростигла спаржева квасоля відрізняється гарною врожайністю. Сорт формує високорослі (до 4 м) потужні рослини з яскравими янтарно-жовтими стручками. Довгі (до 25 см) боби наповнені білосніжними зернами, відрізняються чудовим смаком і чудовою соковитістю. Сорт відмінно протистоїть хворобам і універсальний в застосуванні.

Блюхильда – ранній сорт в’ється спаржевої квасолі. Його боби не тільки смачні, але і оригінальні за кольором. Рослини формують безліч фіолетових стручків розміром близько 25 см, на довгих (до 3 м) огудині. З достоїнств сорти можна виділити чудову пристосовність до примх погоди, простоту агротехніки і універсальність призначення.

Мавританку – середньостигла спаржева квасоля потребує обов’язкової опори для в’юнких стебел. Рослина формує боби яскраво-зеленого кольору і середньої довжини. Переваги квасолі Мавританку – висока врожайність, універсальність призначення і відмінний імунітет до хвороб.

Дивіться також:  Що садити після моркви

Золота шийка – ранньостигла спаржева квасоля утворює високі (до 2,5 м) в’юнкі рослини з прямими яскраво-жовтими стручками. Сорт вирізняється хорошою врожайністю та відмінною опірністю хворобам. Подовжені (до 22 см) стручки чудово підходять для заморожування і ефектно виглядають в консервах.

Кращі кущові різновиди

У прихильників практичного підходу до вирощування квасолі найбільше поширення отримали детермінантні сорти, які вимагають менше місця і не потребують підв’язування. Максимальна висота рослини у кущових різновидів – 60 див.

Фламінго – ранньостигла спаржева квасоля з компактними кущами до 60 см у висоту. Сорт вирізняється високою врожайністю і хорошою здатністю до адаптації. Ніжні, незвично строкаті боби, що поєднують у своєму забарвленню рожевий і білий кольори, дуже соковиті. В кінці терміну вегетації всередині стручків формуються такі ж різнокольорові насіння, які відрізняються високою поживністю і прекрасним смаком. Сорт універсальний за призначенням.

Чародійка – акуратні кущі цього скоростиглого сорту порадують невибагливістю при вирощуванні і відмінним імунітетом. Жовто-воскові боби довжиною не більше 15 см формують зерна контрастною чорною забарвлення. Квасоля Чародійка смачна на будь-якій стадії дозрівання і універсальна в застосуванні.

Журавушка – цукровий сорт ранньостиглої квасолі вирізняється високою врожайністю і відмінним імунітетом. Зелені округлі боби, що досягають 15 см в довжину, смачні вже на стадії молочної стиглості. Дозрілі насіння теж мають чудовий смак. Квасоля Журавушка відмінно підходить для консервації і заморожування.

Оригінальні сорти для любителів екзотики

Прихильникам експериментів з новими незвичайними сортами можна порадити для вирощування кілька незвичайних досягнень селекційної науки.

Інь-Янь – дуже врожайний сорт, формує компактні кущики всього 45 см у висоту. Його родзинка – зерна досить незвичайної забарвлення, що нагадує всім відомий символ подвійності.

Модниця – середньостигла кущова квасоля формує боби завдовжки до 18 см оригінальної забарвлення: біла поверхня стулок прикрашена розмитими фіолетово-пурпурними штрихами. До кінця вегетації цей високоврожайний сорт формує незначний пергаментний шар і білі насіння. Призначення квасолі універсальне.

Фіолетова мрія – середньостиглий спаржевый сорт, який дивує не тільки високою врожайністю, але й оригінальним яскраво-фіолетовим кольором подовжених бобів універсального застосування. Високоросла витка рослина виглядає неймовірно красиво як під час цвітіння, так і після дозрівання плодів.