Сливи для дітей

 

СливыДіти з особливою любов’ю ставляться до слив, радіючи їх солодкого смаку і ніжній м’якоті. Цей фрукт — вдалий наповнювач для йогуртів, пудингів та багатьох інших страв. З нього виходить смачний джем, мармелад, це чудова начинка для пирогів і інших кондитерських виробів. Сьогодні ми обговоримо роль сливи в раціоні малюків, оптимальний час її введення, а також користь фрукта і запобіжні заходи.

Склад сливи

У сливах є багато калію, який дуже важливий для серцевого м’яза. Серед особливо значущих корисних речовин варто згадати фосфор, необхідний для функціонування мозку. Інші елементи:

  • цукру — крім глюкози в сливах є фруктоза і сахароза;
  • вітаміни групи B — відіграють важливу роль в обмінних процесах, необхідні для підтримки нервової системи;
  • кальцій — незамінний елемент, без якого неможливий розвиток кісткової тканини;
  • залізо — саме завдяки йому сливи корисні при анемії;
  • мідь, хром, магній і інші елементи — забезпечують роботу внутрішніх органів;
  • пектинові речовини стимулюють перистальтику кишечника, стабілізує метаболічні процеси;
  • дубильні речовини — володіють антисептичними і протизапальними властивостями;
  • органічні кислоти.

Міститься в сливах вітамін P сприяє зміцненню кровоносних судин. Є в плодах і йод, який має величезне значення для щитовидної залози. За рахунок присутніх у сливах мінералів і вітамінів цей фрукт має явним оздоровчим ефектом, з-за чого його слід обов’язково давати малюкам у літній період, звичайно, в розумних дозах.

Загрузка...

Чим корисні сливи?

Про цілющі властивості сливи можна розповідати довго, зупинимося на найбільш цікавих. Застосування фрукта в якості лікувального обумовлено багатим вмістом вітамінів з мінералами, а також клітковини і пектинів.

  • Відмінний засіб від запорів, надає м’який проносний ефект.
  • Завдяки високому вмісту калію сливи сприяють виведенню з організму надлишків рідини — сечогінний ефект виражений слабо, тому організм не відчуває стресу.
  • Ефективний стимулятор кишечника — такі дією володіють як свіжі плоди, так і сушені.
  • Фрукт корисний для серця.
  • Має жовчогінну дію, за рахунок чого краще перетравлюється їжа.
  • Покращує апетит.
  • Служить в якості стимулятора утворення нових еритроцитів.
  • У сушеному вигляді сливи можна використовувати як жарознижуючий засіб.
  • Зміцнюють печінку.
  • Нормалізують кислотно-лужний баланс.
  • Сливи корисні при деяких порушеннях діяльності ШКТ.
  • Цей фрукт допоможе позбутися від печії.
  • У зливі міститься значна кількість вітаміну E, відомого своїм потужним антиоксидантним дією, від його надходження в організм залежить стан волосся, шкіри і нігтів.
  • Сливу рекомендують при ревматизмі і подагрі.
  • Сливовий сік цінують за антибактеріальні властивості.
  • Зниження інтенсивності всмоктування холестерину.
Дивіться також:  Дитина не спить вдень

Хоча сливи корисні, їх вживання у надмірній кількості може сприяти виникненню діареї. Не рекомендується зловживати сливовим соком, так як в значному обсязі він інтенсивно виводить рідину.

Як ввести сливу в раціон малюка

Сливу вводять після того, як дитина звикне до яблук, груш, моркви. Оптимальним вважається вік близько 8-9 місяців. Якщо малюк харчується сумішами, а не материнським молоком, раніше — в 6-7 місяців. Важливо:

  • корисні тільки стиглі плоди, без слідів гниття;
  • вибирайте для малюка солодкі сливи;
  • у перший раз запропонуйте кілька крапель сливового соку, після чого оцініть стан шкірних покривів, стілець, поведінка і самопочуття дитини;
  • при найменших ознаках кропив’янки вживання злив слід припинити — хоча цей фрукт не вважається алергенним, в рідкісних випадках зустрічається індивідуальна непереносимість.

До року не рекомендується давати малюкові сливи в звичайному вигляді. Найкраще готувати з них пюре. Величина першої порції — не більше 1-2 г, в подальшому збільшуйте її поступово, довівши до 30-40 р.

Увага! Слива володіє легким проносним дією, тому при передозуванні велика ймовірність проносу.

Запобіжні заходи

Особливу увагу приділяйте походженням фрукта. Імпортні великі сливи красиві, але, на жаль, важко сказати, яким чином вони вирощені. Кращий варіант — плоди з власного саду, у крайньому випадку — придбані у знайомого продавця, якому можна довіряти. Якщо малюк страждає від ожиріння, сливи йому небажані, їх можна пропонувати в обмеженій кількості. Інші протипоказання:

  • діабет — при цій хворобі сливи можуть завдати шкоди, оскільки містять багато сахарози;
  • сечокам’яна хвороба;
  • хронічні розлади травної системи в періоди загострення.

Якщо малюк схильний до алергії, купуйте сливи світлих сортів. Також ці плоди можуть викликати підвищене газоутворення в кишечнику.

Дивіться також:  Картопля: посадка і догляд у відкритому грунті
Загрузка...

Рецепти зі слив

Сливове пюре (без варіння)

Змішайте м’якоть чотирьох плодів з невеликою кількістю сливового соку (5-10 мл), після чого збийте суміш блендером. Порції досить на 1-2 прийоми.

Сливове пюре в мікрохвильовці

Відрізняється від свіжого ніжною консистенцією. Чотири сливи очистіть від шкірки, її легко видалити, якщо обшпарити їх окропом. Наріжте на невеликі шматочки і викладіть на тарілку. Готувати протягом 1 хвилини, після чого вийняти, перемолоти блендером, якщо кислі сливи — додати трохи цукру. Подавати в остуженном вигляді.

Сливова пастила

Відмінна альтернатива цукерок. На 1 кг слив потрібно 200 мл цукру. Ягоди засипати цукром, дочекатися, поки вони пустять сік, після чого поставити на вогонь і довести до кипіння. Варити протягом 50-60 хвилин, після чого зняти з плити, охолодити, перетерти через сито або подрібнити блендером. Другий етап приготування: проварити сливовою пюре протягом двох годин, після чого дати йому охолонути. Завершальна стадія — застелити деко пергаментом для випічки, потім розмазати по поверхні отриману масу. Сушити в духовці при температурі до 100 ⁰С. Слідкуйте за тим, щоб шар пастили не був надмірно товстим. Найкраще просушувати пастилу поетапно, в декілька заходів.

Сливова шарлотка

Рецепт дуже простий. На півкіло ягід потрібно склянку цукру і борошна, 4-5 яєць. Попередньо підготуйте фрукти — очистіть їх від шкірки, наріжте на шматочки. Обов’язково просійте борошно, щоб тісто вийшло повітряним. Духовку необхідно включити заздалегідь, щоб вона до потрібного моменту вже була підігріта. Отже, готуємо:

  • яйця і цукор збийте в пишну піну;
  • поступово, не поспішаючи, додайте просіяне борошно;
  • у попередньо змащену маслом форму акуратно вилийте половину тіста;
  • укладіть сливи, після чого залийте їх залишками тіста;
  • час випікання — близько півгодини при t=180⁰C.
Дивіться також:  Сорти ріпи

Увага! Не діставайте страва до його охолодження, інакше тісто «просяде». Подавати холодним.