Скумбрія солона в домашніх умовах (дуже смачна) рецепти

Одне з улюблених страв — дуже смачна скумбрія солона (в домашніх умовах). Така риба корисна великою кількістю білка, а також вмістом таких мікроелементів, як йод і фосфор, особливо цінних в умовах среднероссийского клімату.

Калій і магній підтримують роботу серця і нервову систему. Кальцій, фтор і допомагає їх засвоєнню вітамін Д зміцнюють кісткову тканину. Але найціннішим елементом у скумбрії є жирні кислоти Омега-3, що благотворно впливають на серцево-судинну систему.

Правильний вибір

Скумбрія, або макрель, належить до загону окуневих риб. Видові відмінності скумбрії засновані на місці, де водиться риба: африканська, австралійська, японська, атлантична. Саме остання, а також далекосхідна різновид є частими гостями на наших столах.

Зовнішній вид скумбрії для засолювання в домашніх умовах краще оцінювати на свіжій охолодженій рибі, виловленої не раніше трьох днів назад. В умовах нашої великої країни можливість спробувати свіжу скумбрію є далеко не у всіх, тому господині часто купують заморожені тушки для приготування дуже смачної солоної скумбрії в домашніх умовах.

Але якщо все-таки вам пощастило купити охолоджену макрель, то до вибору підходящого екземпляра варто підійти відповідально.

как выбрать скумбрию

Розмір рибини може бути від 30 до 60 см. Для приготування солоної скумбрії підійде середня по довжині особину. Важливо звернути увагу на очі риби — вони повинні бути чистими, без каламутній плівки; зябра повинні мати здоровий рожевий колір без червоності і неприємного запаху; м’якоть не пухка, пружна, при надавлюванні.

При виборі замороженої риби важливо в першу чергу переконатися, що вона була піддана такій обробці безпосередньо після вилову. Тушки скумбрії не повинні бути смерзшимися в один шматок. Крижана глазур повинна бути тонкою і прозорою, щоб можна було оцінити зовнішній вигляд самої риби. Так як в замороженому вигляді важко розгледіти щось ще, варто досконало вивчити шкіру на тушці — відсутність плям і порушень цілісності є доброю ознакою. Важливий також запах — він не повинен бути відштовхуючим і затхлим, в іншому випадку від покупки краще відмовитися.

Обробка скумбрії перед приготуванням

Заморожену рибу важливо правильно розморозити — обов’язково при кімнатній температурі, не користуючись для цієї мети мікрохвильовкою або гарячою водою. При розморожуванні такої повільної м’якоть макрелі збереже цілісність, пружність і смак. Будь прискорення процесу зробить скумбрію рихлою і несмачною.

Розморожену тушку треба промити під краном з холодною водою. Голову, якщо вона була, видалити. Потім зробити надріз у череві і витягнути нутрощі. У цей момент необхідно уважно оглянути рибу і переконатися в її якості.

Якщо ніяких підозр тушка не викликала, після ще одного промивання вона буде готова до приготування.

Загальні правила посолу

Для приготування дуже смачної скумбрії солоної в домашніх умовах бажано підібрати чисту скляну банку або глибоку емальовану чашку, яку повністю помістяться ті тушки, що ви вирішили засолити.

Дивіться також:  Рецепт піци з ковбасою, сиром і помідорами: готуємо смачно в домашніх умовах

Вода є основою багатьох рецептів розсолу, тому вона повинна бути виключно чистою і свіжою. Бажано брати покупну воду з пляшки або холодну кип’ячену, а не з водопроводу.

Замаринована скумбрія перші півгодини знаходиться в кімнатній температурі. Протягом цього часу тушки потрібно періодично перевертати та поливати розсолом, щоб рівномірно розподілити його.

Через 30 хвилин посуд з рибою треба накрити кришкою і переставити в холодильник. Закуска буде готова через добу-троє після засолювання, в залежності від способу засолу.

Для отримання більш швидкого результату скумбрію звільняють від скелета і поділяють філе на шматочки — тоді вона засолится протягом кількох годин.

Існує безліч рецептів дуже смачною солоної скумбрії, головний секрет полягає в інгредієнтах, обраних для маринаду.

Солона скумбрія з лушпинням цибулі і чорним чаєм (дуже смачна)

скумбрия соленая с шелухой лука

Одним з найбільш вишуканих способів приготування в домашніх умовах є дуже смачна скумбрія солона в цибулинні. Приготовлена таким чином макрель набуває привабливий золотистий колір, і навіть аромат, який робить її схожою на копчену.

Для початку необхідно підготувати посуд для варіння розсолу, гострий ніж для оброблення скумбрії і чашку, в якій вона буде настоюватися.

Інгредієнти:

  • 2-3 рибини макрелі;
  • літр бутильованої або кип’яченої води;
  • лушпиння з 3-4 цибулин;
  • заварений чорний чай — 100 мл;
  • цукор-пісок — 1,5 ст. л.;
  • кухонна сіль — 3 ст. л.;
  • лаврушка — 2 листочка;
  • кілька горошин перцю;
  • коріандр — 1 десертна ложка.

В обраній каструлі закип’ятити воду, після чого додати в неї цибульні очищення. Варимо основу розсолу 10 хвилин, потім стільки ж часу даємо охолонути, настоятися. Готовий теплий цибульний відвар процідити, додати перець, лавр, насіння коріандру і цукор з сіллю. Влити міцну заварку, ретельно все перемішати. Обов’язково дати готовому маринаду повністю остудитися.

Поки готується розсіл, час обробити попередньо розморожену рибу. Її доведеться випатрати, не забувши забрати з черевця чорну плівку. Помити тушку під краном і обсушити.

Макрель покласти в чашку і влити в неї повністю остиглий маринад. Через півгодини посуд з рибою переставити в холодильник, накривши кришкою точно за розміром чашки.

В маринаді з цього рецепту скумбрія солона в домашніх умовах з чаєм буде дуже смачна, і приготується через 2-3 дні, під час яких не можна забувати її перевертати і перемішувати.

Перед подачею на ваш святковий стіл скумбрію нарізати шматочками, полити рослинним маслом і прикрасити нарізаним ріпчастою цибулею або зеленню.

Швидкий спосіб

быстрый посол

Іноді необхідно швидко приготувати дуже смачну солону скумбрію в домашніх умовах. Наприклад, якщо до вечері зібралися прийти неждані гості — така рибка з відварною картоплею стане хітом вечора і послужить як основним блюдом, так і ситної закускою. Ніжний смак малосольною скумбрії, якої не купиш у звичайному магазині, поєднується з багатьма продуктами, як на святковому, так і на повсякденному застілля.

Дивіться також:  Мариновані помідори з аличею на зиму

Інгредієнти:

  • макрель — одна тушка;
  • чиста холодна вода — 300мл;
  • 1 невелика цибулина;
  • сіль дрібна кухонна — 1,5 ст. л.;
  • 2 листків лавра;
  • чорний запашний перець — 6-7 горошин.

Воду в емальованій каструлі довести до закипання, потім покласти туди цибулину, розрізану на четвертинки. Додати півтори ложки кухонної солі, перець і лаврушку. Вариться розсіл на несильному вогні 10 хвилин, потім його потрібно зняти з плити і дати повністю охолонути.

Скумбрію ретельно випатрати, можна відрізати навіть хвіст, щоб краще просолились, і вимити холодною проточною водою. Потім тушку треба розрізати на шматочки товщиною не більше 1,5 див.

Для приготування “швидкої» солоної скумбрії підійде як скляна банка, так і пластиковий контейнер з щільною кришкою, так як риба буде перебувати в ньому всього лише 120 хвилин.

Шматочки макрелі щільно укласти в чисту обрану посуд, налити туди охолоджений розсіл так, щоб він покрив рибу повністю. Накрити і прибрати посуд в холодне місце на дві години. Якщо після цього часу ви не будете впевнені в готовності, залиште скумбрію в маринаді ще на 30 хвилин.

Звичайний варіант солоної скумбрії в домашніх умовах

Існує класичний варіант приготування дуже смачної солоної скумбрії в домашніх умовах в звичайному розсолі. Щоб надати цим рецептом індивідуальну нотку, обов’язково експериментуйте зі спеціями і прянощів або додайте свіжу зелень.

Інгредієнти:

  • макрель розморожена — 1 кг;
  • вода бутильована — літр;
  • сіль дрібна кухонна — 4 ст. л.;
  • цукор-пісок — 2 ст. л.;
  • лаврушка — 3-4 листків;
  • перець горошком;
  • коріандр — десертна ложка.

Розсіл готується за тим же принципом, що і в попередніх стравах. Вода кип’ятиться, у неї закладаються відміряні цукор, сіль і підготовлені спеції. Вариться маринад до моменту, коли повністю розчиняться солоні і солодкі частинки. Після цього треба залишити остигати.

Тушки скумбрії звільнити від зайвих нутрощів, потім добре промити і обсушити ретельно. Настав час покласти їх у чистий скляний посуд і залити пряним розсолом. Якщо посуд виявилася глибокою, рибі важливо не дати спливти, для цього можна злегка придавити її гнітом.

Після півгодини в кімнатній температурі посуд з закускою потрібно прибрати в холодильник. Скумбрію пряного посолу можна буде пробувати приблизно через дві доби. Якщо цього виявиться недостатньо, можна потримати рибу в розсолі ще добу.

Сухий спосіб засолу

сухой посол рыбы

Якщо хочеться поекспериментувати з методами засолювання скумбрії в домашніх умови і здивувати рідних, можна приготувати скумбрію сухого засолу. У цьому випадку макрель маринується без зайвої рідини, перебуваючи тільки у власному соку. Смак скумбрії, приготовленої таким способом, стає більш яскравим, вираженим, ніж при маринуванні в рідкому розсолі.

Не варто боятися, що щось у вас не вийде — рецепт зовсім не хитрий, а найскладнішим у ньому є процес підготовки риби.

Дивіться також:  Як приготувати пельмені в домашніх умовах: рецепти класичних та інших видів страви

Інгредієнти:

  • макрель — 1 рибка близько 300 г вагою;
  • кухонна сіль — 1 столова л.;
  • цукор-пісок — половина столової л.;
  • лавр — 1 аркуш;
  • гірчичний порошок — половина десертної ложки;
  • перець чорний мелений — на око, близько щіпки;
  • насіння коріандру — стільки ж.

Підготувати кілька нових невеликих пакетів з целофану.

Скумбрію розморозити при кімнатній температурі, відняти голову, прибрати внутрішні органи. Обов’язково видалити чорну плівку з внутрішньої сторони черевця, щоб готова риба не гірчить. Для кращого результату можна видалити всі плавці, і навіть хвіст. Підготовлену ретельно рибу промити під потоком холодної води і видалити зайву вологу паперовим рушником.

Підготовлені сіль і цукор, а також гірчичний порошок і мелений перець з коріандром у зазначених кількостях змішати в чашці. Туди ж подрібнити листи лаврушки, і всю суміш приправ ретельно перемішати.

Скумбрію покласти в новий чистий пакет, посипати спеціями з двох сторін. Всередині рибу можна навіть натерти посолочной сумішшю. Пакет щільно згорнути і прибрати в інший пакет, щоб уникнути протікання соку, який скоро виділиться з скумбрії.

Прибрати рибу в холодильник на саму холодну полку на 48 годин. За цей час скумбрія гарненько просолится, її можна буде дістати, промити холодною водою, щоб видалити зайві спеції.

Скумбрію сухого засолу особливо смачно подавати до столу в супроводі з рослинним маслом і ріпчастою цибулею.

Скумбрія солона з оцтом

скумбрия соленая с уксусом

Ще один рецепт дуже смачної скумбрії солоної — з додаванням оцту в розсіл — для тих, хто любить кислинку в смаку. Для приготування цієї страви потрібно підготувати ніж, каструлю або ківш для розсолу, скляну банку об’ємом 2 або 3 літри для засолювання риби.

Інгредієнти:

  • макрель — 2 рибини;
  • вода кип’ячена або з пляшки — літр;
  • сіль поварена дрібна — 4 ст. л.;
  • цукор-пісок — 2 ст. л.;
  • оцет столовий 9% — 2 столових л.;
  • лавовий лист — 5 шт.;
  • перець горошком — 5 шт.;
  • гвоздика — 5 шт.

Першим ділом потрібно приготувати основу маринаду, для чого воду закип’ятити, поклавши в неї відразу всі підготовлені спеції, сіль і цукор. Так вони краще віддадуть свій аромат. Після пари хвилин кипіння розсіл потрібно зняти з плити і повністю остудити.

Для кращого результату випатрану скумбрію розрізати на шматочки по 1,5-2 см і покласти нарізану рибу в банку.

В охолоджений маринад додати оцет, перемішати і залити їм скумбрію в банку.

Засолена таким чином скумбрія буде готова швидше, ніж зазвичай — через приблизно 8 годин можна знімати першу пробу.

Скумбрія солона в домашніх умовах — дуже смачне блюдо, яке зазвичай не затримується надовго на столі. Але якщо все-таки доведеться зберігати скумбрію в холодильнику в розсолі або без нього, це краще робити не більше двох-трьох днів.