Силікон на кухні — шкідливо?

Сьогодні на прилавках магазинів все частіше і частіше стала зустрічатися посуд, виготовлений з матеріалів на основі силікону. Силіконовий посуд використовують для різноманітної випічки, змащуючи її олією за допомогою спеціального пензлика, для заморозки різних продуктів. На дошках з матеріалу розкачують тісто, гарячу сковорідку беруть за допомогою силіконових прихваток і т. д. Відповідно, у домогосподарок, використовують таку посуд, або збираються її придбати, з’являється безліч питань. В першу чергу мова йде про безпеку продукції і правила її застосування після покупки.

Так чи безпечний насправді силікон?

На даний момент більшість виробників силіконової продукції повсюдно говорять про абсолютної нешкідливості та безпеки виконаної посуду. Чи Так це насправді?

Однією з незалежних дослідницьких лабораторій з Швейцарії було проведено тестування силіконових форм для випічки. Форми залили водою, і протягом чотирьох годин вони піддавалися термічній обробці при температурі дорівнює 200 градусів. Результат цього тесту показав, що приблизно 50% випробуваних форм для випічки втратили у своїй вазі більше 0.5% і рідина, що знаходилася в них, була зіпсована. Виходячи з цього, можна сказати з повною упевненістю, що не вся продукція, виготовлена з силіконових матеріалів, абсолютно нешкідлива. Добра половина таких виробів при нагріванні понад 150 градусів виділяє різні речовини в навколишнє середовище, що не надто безпечно для людини. Купуючи будь-яку продукцію, виготовлену з силікону, необхідно уважно ознайомитися з описом товару і з’ясувати, чи відповідає виріб стандартам якості. Тільки в такому випадку можна бути впевненим в тому, що куплена посуд не заподіє вам шкоди.

Кілька нюансів, які слід врахувати

  • Силіконова продукція відрізняється гнучкістю. Якщо при випіканні чого-небудь така посуд не ставилася на деко, то при витяганні з духовки готового, приміром, кексу, його можна просто зламати, тому що він ще не охолов і дуже м’який.
  • Також варто враховувати, що витягати з силіконових форм гарячу випічку необхідно з особливою обережністю, а краще взагалі дочекатися, поки приготовлений продукт не охолоне.
  • Якщо готується відкритий пиріг з рідкою начинкою, дістати його навіть з простої форми буде дуже складно. Для того що б отримати такий пиріг із силіконової форми, рекомендується попередньо остудити його в холодильнику.
  • При використанні різних фігурних форм з силікону малюнок одержуваної випічки буде трохи розмитий. Це знову ж відбувається через еластичності силікону.
  • При використанні високих форм та рідкого тесту, щоб уникнути деформації або навіть витікання тіста необхідно використовувати спеціальні кільця для стабілізації.
  • Варто відзначити і той факт, що при використанні форм з силікону хрустка скоринка у готових продуктів ніколи не вийде, вона буде обов’язково м’якою.
Дивіться також:  Як позбутися від тарганів в будинку?

Кілька корисних порад використання тільки що купленої посуду з силікону

  • Для миття такого посуду можна використовувати миючі засоби в рідкому вигляді. Застосування порошків і інших миючих складів з додаванням абразиву неприпустимо, оскільки вони можуть зіпсувати покриття форм.
  • Якщо ви не впевнені в якості придбаної силіконової продукції і боїтеся, що при нагріванні вона може почати виділяти шкідливі речовини, тоді її варто помістити в нагріту до 200 градусів духовку на кілька годин. Таким чином, якщо ваша посуд і буде випаровувати що-небудь, то не продукти, а повітря.
  • У тому випадку, якщо ви все ж побоюєтеся різних виділень з силікону при сильному нагріванні, можна підібрати рецепти, в яких не потрібно нагрівати духовку до температур, що перевищують 150 градусів.
  • Перед нагріванням духовки необхідно вийняти з неї грати, на якій буде розміщена форма з тестом. Сітка, на яку ви будете ставити форму, не повинна бути гарячою
  • Розміщувати форму в духовці треба таким чином, щоб відстань від неї до нагрітих стінок духової шафи (а так само верху і низу) було б більше п’яти сантиметрів.
  • Використання силіконової посуду на відкритому вогнем приведе її в непридатність.
  • Не можна розрізати приготоване блюдо у формі: можна прорізати сам силікон.
  • Плюси силіконової посуду

    • Термостійкість посуду, виготовленої з матеріалів на силіконовій основі, дозволяє використовувати її не тільки в духовці, але і в мікрохвильових печах, в аерогрилі і в морозилці. Такий посуд зберігає свою первісну форму і фізичні властивості при температурах від -40 до +230 градусів.
    • Антипригарні властивості силіконової посуду просто дивують. Практично ніколи жодне ваше блюдо не підгорить. Торт або пиріг пропікається добре і рівномірно, і дістати його з такої форми не складе великої праці. При виготовленні випічки посуд абсолютно не потрібно попередньо змащувати маслом, обсипати сухарями або борошном. Ваш шедевр точно не підгорить.
    • Заморозивши воду в силіконовій формі, зовсім не треба стукати по ній, колупати її або виконувати інші дії для отримання льоду. Такий посуд дозволяє без будь-яких зусиль дістати з неї все, нічого не зіпсувавши і не зламавши.
    • На даний момент в магазинах представлено величезну кількість всіляких форм, виготовлених з силікону. Це продукція різної висоти, ширини, доповнена малюнками, візерунками тощо Ви можете вибрати саме той виріб, який відповідає вашим перевагам.
    • Спеціальний килимок для розкочування тіста – просто ідеальне рішення. Розкатане тонким шаром тісто не треба перекладати, воно прямо на цьому килимку укладається на деко.
    Дивіться також:  Біль у лівому боці внизу живота: причини ниючий, тягне болю. Чому болить зліва внизу живота