Що таке гідролат? Склад, властивості, застосування 20 гідролатів для шкіри

Натуральні компоненти завжди переважають над тими, які мають штучну природу. Додаючи різні витяжки, ефірні масла, екстракти в косметичні засоби і продукцію по догляду за собою, виробник не завжди може гарантувати позитивний ефект від її використання. Новим кроком у пошуку натуральних компонентів, які здатні не просто забезпечити прекрасний аромат косметичного продукту, але і зробити його корисним, є гідролати.

Загрузка...

Що таке гідролат?

У народі гідролати називають по-різному. Найчастіше — квіткова вода, запашна (ароматична) вода. Але просто пахучою водою гідролат назвати складно. Хоч він і прозорий, безбарвний (в більшості випадків), гідролат містить безліч корисних речовин. Називають його дистилятом, це завдяки процесу його отримання. Є ще інша назва — гидрозоль.

Гідролат отримують завдяки роботі спеціального агрегату – аламбіку (дистилятора рослин). Щоб добути таку водичку, можна використовувати квіти, листки, ягоди, фрукти, коріння. Якщо добувають воду з ніжних частин рослини (квіти, листя), то використовують паровий спосіб дистиляції:

Процес отримання гідролата паровим способом

 

  • над водою розташовують перфораційний лист чи сітку, наповнюють її матеріалом рослин;
  • дистилятор підігріває знизу яке-небудь джерело тепла (відкритий вогонь, тен);
  • вода закипає, утворюючи пар. Він проходить крізь рослини, захоплюючи частину летючих ефірів, корисних компонентів рослин, потім конденсується і стікає по трубці в посудину.

 

Отримана рідина і є гідролат. Але використовуючи більш грубий матеріал (наприклад, ягоди), паровий метод буде неефективним. Тут актуальне водний спосіб видобутку дистиляту:

 

  • у воду спочатку поміщають необхідні рослини;
  • нагрівають її, збирають конденсат.

 

Гідролати використовують як в первозданному вигляді, так і додають їх в лікарські, косметичні засоби. Використовують гідролати частіше для домашньої косметики (косметичні маски, лід, тонік). Дистилят рослин не можна порівнювати з властивостями і можливостями ефірних масел, так як це два різні продукти.

Важливе місце займає якість сировини. Бажано, щоб рослини були вирощені подалі від промислових зон, автомобільних доріг, місць поховання хімікатів і т. д.

Корисні властивості

Гідролати не дарма часто можна зустріти у складі засобів по догляду за собою (шампуні, гелі, креми, ополіскувачі для порожнини рота), косметиці, медикаментах. Це все завдяки їх унікальним властивостям:

  • гидрозоли містять легкі ефіри, які залежно від походження, можуть вирішувати різні косметологічні проблеми;
  • вода, що знаходиться в основі гідролата, повністю очищена від шкідливих для шкіри мінералів, металів, підходить для шкіри будь-якого типу, особливо для чутливої;
  • мала кількість ефірів, у складі дистиляту, не перенасытит жирами проблемну шкіру, не потребує змивання;
  • гідролати мають легку текстуру, а сама рідина при цьому має максимальну кількість корисностей, які тільки можна було б взяти у рослини.

Аромат якісного гідролата не завжди відповідає запаху ефірної олії, яку видобувають з аналогічного рослини. Натуральні квіткові або фруктові нотки не повинні бути занадто нудотними з натяком на ароматизатори. Якщо це так, то придбаний гідролат низької якості.

Загрузка...

Як підібрати необхідний вам гідролат?

Не завжди нам пропонують саме той гидрозоль, що ми бажаємо отримати. Адже для того, щоб зробити будь-який косметичний засіб, необхідний тільки дистилят високої якості. Саме такою буде містити не просто ароматична речовина, але і активні компоненти. Щоб підібрати якісний продукт, варто дотримуватися такого порядку дій:

  • Вимагати сертифікат якості. Саме така формальність вбереже від сумнівної покупки. Компанії, які мають такий документ, апріорі дотримуються технології виробництва гідролата і за якість продукції можна бути спокійним.
  • Купувати продукт лише в спеціалізованих магазинах або аптечних кіосках. У таких місцях покупки, напевно, є всі документи на товар, а умови зберігання будуть дотримані. Цього не можна сказати про стихійних ринках.
  • Дивитися складу. На флаконі можуть писати «гідролат», а склад багатий ефірними маслами. Так бути не повинно.
Дивіться також:  Чим відрізняється гель лак від шелаку і що з них краще?

Можна зробити дистилят самостійно. Сам агрегат дистилятор (аламбік) має вартість від низької (за алюмінієвий апарат) до більш високої (мідний). В такому випадку можна контролювати якість рослинної сировини.

Щоб підібрати оптимальний продукт для своєї шкіри, варто звернути увагу на властивості самого рослини, з якого він був отриманий.

Склад, властивості, призначення і способи застосування

По суті, гидрозоль — це водорозчинні компоненти рослин, насичені антиоксидантами, вітамінами та іншими корисними речами. Така вода має певні властивості для шкіри, волосся, як інгаляцій та ін. Все залежить від рослини, яке стало основою для отримання гідролата. Призначення за цим принципом може також відрізнятися.

Застосовують гидрозоли для різних цілей:

  • ароматична основа для прийому ванни;
  • демакіяж (ефект схожий з застосуванням мицеллярной води);
  • рідина для інгалятора (небулайзера);
  • як туалетна вода;
  • збагачує комплекс для домашньої косметики;
  • засоби для усунення нежитю, болю в горлі, кашлю та інших захворювань, які можливо вирішити, застосовуючи народні методи лікування.

Розібравшись з можливостями, які надають нам рослини, можна ефективно підбирати гідролати для певних цілей. Зберігають водичку гідролат в темному прохолодному місці. Можна розбавляти водою перед застосуванням, так як гидрозоль є концентратом.

Для тонізації шкіри вранці, дистиляти рослин можна заморожувати кубиками, щоб протирати їм обличчя.

Гідролат троянди

Такий дистилят популярний для використання в складі натуральних кремів, тоніків, іншої косметики.

Цінність: заспокоює шкіру, наповнює відсутньої вологою, бактерицидну, універсальне засіб для будь-якого типу шкіри.

Завдяки таким властивостям, продукт дистиляції використовують як хороший тонік, який освіжає шкіру, володіє ніжним ароматом. Ще він зволожує суху шкіру. Також застосовується в якості лосьйону після прийому ванни або душу. «Рожева» вода омолоджує шкіру, надає їй здоровий колір і робить бархатистою.

Гідролат лаванди

Дистилят лаванди особливо цінний серед любителів натуральних косметичних продуктів. Він володіє масою унікальних впливів на шкіру.

Цінність: добротне очищення (пор і всієї шкіри в цілому), оптимізація роботи сальних залоз, помірне зволоження, відмінний засіб проти вугрів.

Аромат лаванди використовують для усунення молі в місцях зберігання одягу, виробів з вовни, хутра. Для цього просочують гидрозолем лаванди скоринки сухого хліба й огортають в марлю, потім кладуть серед одягу.

Щоб втихомирити жирну шкіру, у воду додають спирт. Екстракти рослини регулюють утворення шкірного сала, а спирт усуває жирний блиск.

Часто водичку з лаванди застосовують для догляду за немовлятами (засіб від попрілостей, почервоніння і висипу), для інтимної гігієни, при боротьбі з лупою. Також її розпилюють в кімнаті як ароматерапії при нервовій збудливості.

Гідролат волошки

Волошка – рослина з багатим внутрішнім світом», тому і гидрозоль з нього отримують неймовірно насиченим всякими корисними компонентами.

Цінність: протизапальну дію, регенеруючу, тонізуючу, омолоджуючу, відновлюючий.

Косметичне застосування «васильковим» води для шкіри має «охолоджувальний ефект. Корисні приготовані компреси з дистиляту волошки для шкіри повік, для шкіри шиї і декольте.

Такий природний тонік підходить для ополіскування волосся після миття, щоб оздоровити їх і «вилікувати» від лупи. Так само корисно використовувати для жирного волосся.

Дивіться також:  Антивікові маски для обличчя в домашніх умовах

Гідролат ромашки

Різні типи дерматитів, запалень шкіри, висипи здатна усунути «ромашкова» водичка. Оптимально використовувати її для додання блиску волоссю.

Цінність: антисептичну, протизапальну, загоює, тонізуючу, відновлюючий засіб.

Для виведення мокротиння з бронхів застосовують ромашкові інгаляції, при болі в горлі, дистилятом ромашки слід полоскати його не менше 5 разів за добу.

Ванни з додаванням ароматної води позбавлять від проблем зі шкірою особи і тіла, зменшать кількість лупи.

В гігієні немовлят така водичка особливо цінна: швидко знімає запалення і попрілості, загоює дрібні уражені ділянки.

Гідролат шавлії

Водичка з шавлією стане в нагоді як в догляді за собою, так і усунення неприємних симптомів.

Цінність: знімає запалення різного ступеня, має антигрибкове і антибактеріальним ефектом, відновлює шкіру, тонізує.

Застосовують в масках для волосся та обличчя, лосьйонах для тіла. Актуально застосовувати водичку, якщо мучить зубний біль, в якості ополіскувача рота. Також вона лікує стоматити та інші ураження ротової порожнини.

Гідролат розмарину

Дистилят розмарину стане в нагоді для тих, хто стежить за станом свого волосся. Також його актуально застосовувати маючи проблемну шкіру.

Цінність: очищення шкіри, регуляція вироблення шкірного жиру, протигрибкову дію, антибактеріальний.

Для відновлення шкіри після гоління, використовують «розмариновую» водичку. Також її слід застосовувати після миття голови для активізації росту волосся, позбавлення від лупи.

Гідролат м’яти

Водичка з м’яти має сильний але освіжаючий аромат. Застосовується при шкірних захворюваннях, догляді за порожниною рота, волоссям.

Цінність: протизапальну, зволожуючу, тонізуючу, антибактеріальну дію.

Присутність гідрозолі м’яти в косметиці для волосся забезпечує якісне очищення волосся. Шкірі обличчя «м’ятна» водичка здатна надати йому здоровий вигляд і зменшити прояв куперозу.

Гідролат неролі

Гідролат неролі на шкіру діє регенеруючою і омолоджуючою чином, але при цьому має ще масу корисних речей.

Цінність: відновлюючий, регенеруючу, зволожуючу, омолоджуючу дію.

Гідролат з ніжних квіток дерева апельсина застосовується як «контролер» вироблення шкірного жиру, при цьому доглядає за шкірою, надаючи йому здорового вигляду з кожним застосуванням.

Якщо розпорошувати воду вдома, то вона матиме антистресову та гармонізуючий вплив для нервової системи.

Гідролат жасмину

Має велику кількість вітамінів, вони надають лікувальну дію і живлять шкіру.

Цінність: протизапальну, антисептичну, відновлюючу, регенеруючу засіб.

Водичка забезпечує комплексний догляд за волоссям, шкірою особи і тіла. Після довгого перебування під сонцем, надає загоює дію на шкіру.

Гідролат календули

По догляду за проблемами шкіри, водичка календули не має рівних.

Цінність: хороший антисептик, забезпечує нормалізацію вироблення шкірного жиру, лікує вугрі, очищає волосся і доглядає за шкірою голови.

Корисні компоненти водички можуть замінити дорогий тонік для обличчя, при цьому шкіра позбавиться від почервонінь, запалень, висипу. Ополіскування волосся після миття дистилятом календули, позбавить від лупи і проблем з шкірою голови.

Гідролат меліси

Унікальний дистилят для ефективного впливу на запалення слизової оболонки рота, догляду за волоссям.

Цінність: антицелюлітний, тонізуючу, очищаючу, протизапальну дію.

Використовують як ополіскувач для рота, волосся. У складі антицелюлітних засобів, дистилят меліси відновлює еластичність в’ялої шкірі. Невелика кількість гідролата меліси в кремах для щоденного використання, забезпечить шкірі матовість, бархатистість.

Гідролат чайного дерева

Потужні антиоксиданти містить водичка на основі чайного дерева. Не тільки цим вона гарна.

Дивіться також:  Корекція гелевих нігтів

Цінність: протизапальну, омолоджуючу, бактерицидну, зволожує, очищає дію.

Якщо використовувати воду як тонік, то шкіра очиститися від запалень, вугрової висипки. Якщо вона є в складі кремів для обличчя, то шкіра омолодиться і оздоровиться. При догляді за волоссям, водичка чайного дерева надає їм здоровий блиск.

Гідролат іланг-ілангу

Забезпечує повноцінний догляд за комбінованим і жирним типом шкіри.

Цінність: омолодження, регуляція роботи сальних залоз, оздоровлення, очищення, тонізування.

Використовують і суміші гідролатів, щоб досягти максимально ефективного впливу: з «рожевою», «ромашкової» водою і т. д.

Гідролат гамамелісу

Корисно використовувати воду гамамелісу для шкіри різних віків.

Цінність: антибактеріальну, омолоджуючу, поживне, протизапальний засіб.

Водичка гамамелісу здатна забезпечити повноцінний догляд шкірі будь-якого віку: при появі підліткових вугрів, вона може «вилікувати» від них молоду шкіру, якщо ж вода використовується жінкою середнього віку, то вирішиться проблема з дрібними зморшками і харчуванням.

Гідролат безсмертника

З цінних властивостей гідрозолі безсмертника відзначають протизапальну, загоює, бактерицидну, заспокійливу дію.

При загоєнні великих ран варто промивати гидрозолем безсмертника, щоб уникнути великих рубців. Систематичне застосування засобів на основі такої водички допоможе позбутися від темних кіл і набряклості під очима.

Гідролат липи

Натуральні квіткові липові гідролати «пробуджують» зів’ялу шкіру, живлять її і відновлюють її захисні функції. Мають лікувальні властивості проти простудних захворювань.

Цінність: при зовнішньому вживанні – зняття почервонінь, запалень, бактерицидний ефект, що відновлює. При внутрішньому – жарознижуючий засіб, болезаспокійливу, заспокійливу.

Використовується для догляду за всім тілом. Лікування простудних захворювань проходить завдяки застосуванню липової води в інгаляторах. Для насичення організму вітамінами, варто вживати липову водичку в якості рясного пиття.

Гідролат кореня лопуха

Унікальна вода для повноцінного догляду за волоссям. Лопух не просто добре очищає волосся від забруднень, але й провокує їх зростання.

Цінність: бактерицидну, живильну, очищаючу, протизапальний засіб.

Гидрозоль кореня лопуха можна зустріти у складі шампунів і ополіскувачів, але найбільший ефект від нього отримують, якщо використовують у чистому вигляді. Також він полегшує симптоми себореї, усуває лупу. Для шкіри використовують як проти угревое засіб.

Гідролат шовковиці

Зробити шкіру здоровою без висипу, почервоніння та надати їй здорового вигляду допоможе гидрозоль шовковиці.

Цінність: протимікробні, очищають, зволожують, відновлюють властивості.

Шовковична водичка поверне шкірі здоровий вигляд, вирівняє тон, усуне ознаки старіння. Маска для волосся з такою водичкою відновить волосся, додасть їм живого блиску та об’єму.

Гідролат кропиви

Водичка цієї рослини чинить згубний вплив на захворювання шкірного покриву.

Цінність: поліпшує кисневий обмін всередині клітин шкіри, цим тонізуючи її і надаючи здоровіший вид, зволожує і живить.

Застосовуючи дистилят кропиви для ванни, шкіра стане більш еластичною і пружною. Кропива для волосся надає зміцнюючу дію, надає їм блиск. Шкіра голови при цьому стає здоровішою, лупа і хвороби шкіри усуваються.

Гідролат апельсина

Можна застосовувати для будь-якого типу шкіри та віку. Особливо вітамінний засіб для вирішення багатьох проблем в косметології.

Цінність: регенеруючі, тонізуючі, живлять, відновлюють властивості.

Дистилят апельсина допомагає шкірі надовго позбутися від жиру. Робить шкіру пружною і здоровою на вигляд, а колір обличчя значно поліпшується, усуваючи сірий відтінок.

Для волосся використовують маски і шампуні, що містять апельсинову воду. Волосся виглядають здоровими і доглянутими, а аромат не сходить довгий час.