Шипшина: корисні властивості і протипоказання

Шипшина радує погляд завжди. Навесні розквітають красиві квіти, які так і хочеться зірвати, а ближче до осені кущі шипшини ховаються яскравими червоними намистинами-плодами. Їх то і збирають знають бабусі. І не даремно. Шипшина має масу корисних властивостей, але не варто забувати про протипоказання.

Загрузка...

Чим багата шипшина?

Перерахувати всі переваги цієї рослини дуже складно. Якщо раніше воно використовувалося частіше в лікувальних цілях і для профілактики, то зараз круг його застосування значно виріс. Це все тому, що шипшина є:

  • «вітамінною бомбою» (Е, К, В1, В2, В6, Р, А, С);
  • джерелом мікроелементів (Ca – кальцій, Mg – магній, P – фосфор, Mn – марганець).

Також у плодах шипшини знаходяться біофлавоноїди, органічні кислоти, цукри, дубильні речовини, пектини. Всі складові плодів можуть діяти на організм людини як благотворно, так і на шкоду. Щоб останнього не сталося, варто оцінити власне здоров’я і не вживати плоди рослини при наявності протипоказань.

Плоди шипшини свіжі і сушені

Щоб отримати якісний продукт для використання, найкраще заготовляти плоди шипшини самостійно (у вересні-жовтні) у районах, де немає поблизу промислових підприємств, трас або магістралей, залізничних шляхів і звалищ. Якщо збір плодів неможливий по одній з причин, то їх можна придбати в аптеці.

Користь плодів шипшини

Завдяки компонентам, шипшину використовують при різних проблемах зі здоров’ям. Застосовується він у вигляді сиропу, чаю, настою, бальзаму. Отже, його часто вживають для таких цілей:

  • зміцнення або відновлення захисної функції організму;
  • при загрозі освіти холестеринових бляшок і анемії;
  • для кращої згортання крові (внаслідок малої кількості тромбоцитів в крові);
  • виведення зайвої води з організму (має сечогінний ефект);
  • має протизапальну дію (актуально застосовувати при запаленні легень, коклюші, бронхіті як додатковий засіб).
  • Нерідко шипшина вживають при наявності гастриту зі зниженою кислотністю, а також при каменях у нирках, для поліпшення обміну речовин, при цукровому діабеті.

    Не рекомендується зловживати шипшиною. При неконтрольованому його застосування, з організму може вимиватися кальцій. Добова норма, яку перевищувати не варто – 3 склянки відвару або чаю, півсклянки сиропу або сухого порошку.

    Загрузка...

    Для імунітету

    Зміцнення імунітету необхідно в холодні сезони, особливо, при одужанні після простудних, вірусних захворювань. Також це необхідно для профілактики респіраторних та інфекційних захворювань. Для цих цілей використовують цукровий сироп, відвар шипшини, мелені сухі плоди у вигляді порошку.

  • Приготувати сироп можна таким чином: закип’ятити 0,5 л води і залити нею підготовлені свіжі плоди (промиті, з обрізаними чашолистками). Можна взяти сушені. Залишити на чверть години. Подрібнити шипшина блендером. Залишити на 10 хв. Додати 0.2 л води і 0.4 кг цукру. Поставити на вогонь, помішувати, дочекатися моменту, поки рідина почне згущуватися. Зняти з вогню. Сироп готовий.
  • Його приймають по одній столовій ложці вранці і ввечері протягом одного місяця, а зберігають у холодильнику. Через пару тижнів курс можна повторити.

    Дивіться також:  Борсуковий жир: застосування, корисні властивості, протипоказання і склад
  • Відвар готують так: стакан цілих плодів заливають двома склянками води і ставлять на вогонь. Після закипання варто проварити 5 хвилин, потім зняти з вогню і залишити настоюватися, поки вода не придбає сонячно-коричневий колір. Пити по півсклянки натщесерце 4 тижні.
  • Сухі плоди шипшини подрібнюють в кофемолці. Приймають вийшла порошок по одній столовій ложці вранці і ввечері, запиваючи водою в необхідній кількості. Курс — 4 тижні, можна повторювати через пару тижнів.
  • Подрібнені плоди шипшини

    Якщо помічені перші ознаки застуди у вигляді температури або болі в горлі, то рекомендовано пити чай з шипшини. Одну столову ложку мелених плодів заливають окропом, чекають охолодження і вживають у великій кількості (замість традиційного «рясного пиття»). Підсолоджувачем в даних випадках краще вибирати мед (якщо на нього немає алергії).

    Також для досягнення жарознижуючого ефекту використовуються сушене листя рослини. Сушать їх в порізаному вигляді, щоб потім можна було заварити їх як звичайний чай. Також вони підвищують імунітет і мають сечогінну дію.

    Сушені листя шипшини

    Для діабетиків

    Відвар шипшини або настій для людей, що мають діабет – вдала альтернатива зеленого або чорного чаю. При цій недузі потрібна підтримка організму безліччю речовин (наприклад, каротин, мікроелементи), а вони у повному обсязі містяться саме в плодах шипшини. У доповненні до цього якістю, шипшина створює сприятливі умови для зміцнення захисної функції організму.

    Так як при діабеті спостерігається погіршення в роботі нирок, тут також не обійтися без шипшини. Він нормалізує вироблення і відтік жовчі, сечі.

    Відвар готують за рецептом, що наведено вище. Настій готують так: 2ч.л. сухих мелених плодів заливають 0.2 л окропу і накривають кришкою (якщо використовується чашка, то можна накрити плоскою тарілкою). Наполягають 1 годину. Після цього настій можна пити. Крім шипшини можна додавати сушену брусницю або смородину (в пропорції 1:1 з шипшиною).

    Якщо є можливість роздобути свіжі плоди рослини, з них варять компот. У доповненні до шипшині, може додаватися смородина, аґрус, груша, калина.

    Компоненти, що можуть входити в компот для діабетиків

    При хворобах ШКТ

    Шипшина надає благотворний вплив на роботу травної системи. Використовується як додаткова міра при комплексному лікуванні закрепів, низької кислотності, жовчнокам’яної хвороби.

    Також застосовується для очищення кишечника від шлаків і токсинів, при панкреатиті, виразці (для зняття запалення слизової шлунка), холециститі. Якщо при вагітності мучить печія, то рекомендовано пити чай з плодів шипшини натщесерце.

    Для лікування подібних захворювань використовуються не тільки плоди, але і коріння, пелюстки суцвіть.

    Плоди

    З плодів готують відвари, чаї, настої аналогічно тим рецептами, що були наведені вище. В якості підсолоджувача можна використовувати кленовий сироп, мед.

    З плодів можна зробити масло шипшини: свіжі подрібнені плоди залити соняшниковою або оливковою олією (пропорція 2:1). Настояти тиждень, процідити. Додавати по 1ч.л. у півсклянки теплого молока або неміцного чаю.

    Дивіться також:  Дратівливість перед місячними, причини нервозності при ПМС

    Масло шипшини (аптечний варіант)

    Коріння

    Використовуються промиті, потім висушені і очищені коріння куща шипшини. Подрібнюють їх для зручності застосування в кавомолці або тертці. Їх наполягають, заварюють.

  • Для настою потрібно 2ст.л. коріння і дві склянки окропу. Залити водою і накрити кришкою, почекати 4-5 годин. Пити натщесерце по половині склянки без підсолоджувачів.
  • Що заварити коріння, їх потрібно додати в киплячу воду (3ст.л. на 0,5 л води) і прокип’ятити 5 хвилин. Дати напою охолонути. Приймати на ніч по 100 мл
  • Відвар коренів особливо ефективний при проносі, метеоризмі, при дисбактеріозі.

    Сушені коріння шипшини

    Пелюстки

    Пелюстки висушують сортів шипшини коричного, собачого (звичайного), даурского (троянди даурської). Збирати їх варто в момент повного розпускання квітки.

    Пелюстки шипшини

    З пелюсток роблять настій: 2ст.л. подрібнених пелюсток (можна просто пом’яти їх у пакеті) заливають 0.4 л окропу. Краще всього зробити це в термосі. Наполягати потрібно до години. Пити охолодженим на ніч по половині склянки.

    При проблемах з серцево-судинною системою

    Серйозних проблем зі здоров’ям серця або судин шипшина не вирішить, але в деяких випадках стане ефективним помічником. Приміром, маючи постійний високий тиск, можна пити чай з плодів рослини (заварювати аптечний фіточай у фільтр-пакетиках або самостійно мелений шипшина) з додаванням лимона.

    Підвищити низький тиск таким чаєм не вийде, але якщо використовувати спиртової варіант настою, то підняти тиск до нормального рівня вийде. Його можна придбати в аптеці або приготувати в домашніх умовах: півсклянки сушених плодів залити склянкою горілки або коньяку. Приймати вранці після їди по 10г настоянки.

    Настоянка шипшини

    Також при анемії шипшина допоможе нормалізувати рівень гемоглобіну в крові, також посприяє при низькій згортання.

    Для чоловічого здоров’я

    Ще багато років тому вважалося, що шипшина впливає на потенцію. Для цього використовуються плоди рослини в тандемі з лікувальними травами: пустирником, календулою, тріфолі (пропорція в столових ложках– 2:2:1:1). Залити літром води і дочекатися закипання. Настояти 40 хв. Пити по половині склянки на ніч курсом у три тижні, а потім роблять паузу. Повторювати курси коштує три рази.

    Якщо є простатит, то рішенням стане чай з шкірки плода шипшини (без кісточок). Пити його потрібно щодня і без перерв (якщо немає протипоказань).

    Для лікування захворювань ротової порожнини

    Виразки на яснах (наприклад, стоматит) лікується маслом шипшини, якщо мазати їм проблемні ділянки щодня після планової чищення зубів (вранці і ввечері). У доповненні до маслу, варто полоскати 5-6 разів на день відваром шипшини. Ефективним буде тандем з відвару і спиртової настоянки (в пропорції 5:1). Зазвичай, досить тижневого курсу застосування засобів з шипшини.

    При неврологічних проблемах

    Боротися з безсонням допоможе відвар шипшини, в який додані листя м’яти, меліси, шафрану, бузини, валеріани. Цей напій корисний при надмірній нервовій збудливості. Пити його варто в моменти, коли це необхідно, а не систематично.

    Дивіться також:  Ймовірність завагітніти під час місячних існує

    При стресових станах, шипшина доповнюють лимонником, ехінацеєю, естрагоном, коренем елеутерококу. Вживати такий настій потрібно по мірі необхідності.

    При онкології

    Кілька років тому було доведено, що екстракт шипшини надає унікальну дію при раку молочної залози у жінок (особливо це стосується агресивної потрійний негативної форми). Екстракт здатний значно зменшити зростання нових ракових клітин і скоротити рух їх по організму.

    Народна медицина також передбачає використання відвару шипшини в якості профілактики раку молочної залози. Також його варто приймати при проходженні курсу хіміотерапії вже при наявності злоякісної пухлини.

    У косметології

    Для косметичних процедур найчастіше використовують масло шипшини (рецепт є вище) або настій з пелюсток.

    Масло додають в маски для волосся, обличчя, використовують для зволоження шкіри тіла, для крему. Настоєм пелюсток квітів шипшини вмиваються, роблять компреси, заморожують.

  • Зміцнююча Маска для волосся. Взяти в рівних частинах і реп’яхову олію шипшини. Змішати і нанести на вологе волосся (краще після миття голови, але після часткової сушіння) на годину. Змити з першого разу повністю не вийде, тому шампунь наносять мінімум 2 рази. Повторювати маску раз на тиждень, поки не буде видно ефект (волосся стануть менше випадати і сіктися). Її застосовують і для сухих, пошкоджених смуг.
  • Поживна Маска для обличчя. Взяти 1ст.л. мелених вівсяних пластівців, 1ч.л. масла шипшини, 1ст.л. нежирної сметани. Змішати, почекати півгодини і після цього нанести на 20 хв. можна Повторювати раз в тиждень.
  • Настій з пелюсток розливають по формах для льоду і поміщають в морозильник. Вранці і перед сном протирають обличчя одним кубиком льоду з цього настою. Такою процедурою можна домогтися тонізації шкіри, поліпшення еластичності та надання їй здорового кольору.
  • До складу косметичних засобів часто входить екстракт шипшини, що чинить протизапальну дію, зволожує та тонізує її.

    Протипоказання

    Хоч шипшина дуже корисний для організму людини, але при деяких проблемах зі здоров’ям він може завдати шкоди. Найкращим варіантом буде звернення до лікаря, щоб визначити курс лікування та дозування. Не рекомендується застосовувати препарати або фіточай з шипшиною при наявності:

    • виразки шлунка і панкреатиту на стадії загострення, гастриту (якщо кислотність підвищена);
    • каміння в нирках, що не можуть вийти природним шляхом;
    • схильності до підвищеного тромб утворення крові;
    • дітям до 7 років;
    • тонкою емалі зубів та карієсу (як варіант – чистити зуби після кожного прийому шипшини);
    • ендокардиту, гіпотонії (тоді рекомендований прийом спиртової настоянки, при гіпертонії її пити не можна);
    • закрепів (особливо не рекомендують приймати при запорах коріння шипшини ні в якому вигляді, так як вони ще більше кріплять);
    • будь-яких висипів на шкірному покриві.

    Розумне споживання шипшини не призведе до несприятливих наслідків і надасть лише позитивну дію.