Що робити, якщо банки з огірками вибухнули

ОгурцыЗараз в будь-якому магазині можна купити консервовані огірки на будь-який смак. Але багато господинь продовжують влаштовувати власну продукцію. Найчастіше консервуванням займаються ті, у кого є свій город або дача, тому огірки їм дістаються практично задарма. Якщо не вважати фізичної праці.

Добре, якщо закочені огірки благополучно достоять до зими. Але іноді з якихось незрозумілих причин банки з огірками вибухають. І тоді перед господинею постає питання (майже як в «Гамлеті»): їсти чи не їсти?

Перше бажання, яке виникає у господині при вигляді зіпсованих огірків, зводиться до того, щоб дістати їх з багатостраждальної банки і, виконавши деякі маніпуляції з овочами, спожити їх в їжу.

Багато хто так і надходять. Наприклад, існує такий популярний спосіб: огірки з зіпсованою банки дістають, промивають під проточною водою, потім складають у нову простерилизованную банку, додають прянощі і трави.

Вміст банки заливають окропом, витримують десять-п’ятнадцять хвилин. Окремо готують новий розсіл, яким заливають прогріті огірки, додають оцет по нормі. Тобто повторюють стандартну процедуру консервування огірків. Вважається, що такий спосіб рятує огірки від псування.

А тепер подумайте про наслідки. Добре, якщо банку з огірками вибухнула від звичайного молочнокислого бродіння, тобто від великої кількості вуглекислого газу, якого потрібно було знайти вихід. Тоді дійсно можна просто прокип’ятити маринад, додати ще порцію оцту і знову закатати банку. Але треба бути готовими до того, що і ця банку не простоїть довго. Такі огірки зазвичай їдять в першу чергу.

Але можливий і другий варіант розвитку подій. У банку потрапили спори ботулотоксину, які при відсутності повітря починають посилено розмножуватися, виділяючи токсична речовина – по суті, сильна отрута. Причому потрібно помітити, що ці мікроорганізми не мають ні кольору, ні смаку, ні запаху, а значить, огірки нічим не будуть відрізнятися від інших.

Дивіться також:  Куряча грудка запечена в мультиварці

Навіть ретельно промиті огірки все одно залишаться ті мікроорганізми, які викликали бродіння, бомбаж і зрив кришки.

Такі огірки є ні в якому разі не можна! Хоча є невеликий обнадійливий фактор: ці спори гинуть при кип’ятінні протягом не менше півгодини. Тому, знаючи таку особливість, господині не поспішають викидати огірки, якщо вони добре виглядають і не мають підозрілого запаху. Вони з таких огірків варять розсольник або солянку. Саме в цих стравах огірки проходять тривалу термічну обробку, причому у присутності оцту.

Менш безпечні огірки з вибухнула банки, якщо з моменту закачування пройшло зовсім небагато часу, наприклад дня два або три.

Такі огірки теоретично можна промити, може бути, навіть прокип’ятити в новому розсолі, розкласти в стерильні банки і знову закатати з додаванням оцтової есенції. Причому на практиці деякі господині додають замість оцтової есенції 1-2 таблетки аспірину на трилітрову банку, вважаючи, що ацетилсаліцилова кислота вб’є всі мікроби. Хоча на суперечки, які викликають ботулізм, аспірин не діє. Але це так, до слова.

Не варто огірки закочувати знову, тому що все одно шкідливі бактерії і мікроорганізми в огірках залишилися. При повторній закатці вони можуть знову активізуватися й огірки будуть точно зіпсовані! Тому взорвавшуюся банку потрібно закрити звичайної поліетиленової кришкою і прибрати в холодильник.

Ці огірки не годяться для додавання в салати або вживання відразу в їжу. Найближчим часом їх потрібно переробити, зваривши з них розсольник, солянки, або додати в підливу, не забувши при цьому кип’ятити з ними блюдо не менше 30 хвилин.

Господині на замітку

Звичайно, від несподіванок у вигляді вибуху банки з огірками ніхто не застрахований. Але простіше попередити неприємні наслідки, ніж героїчно їх долати з ризиком для життя (в прямому сенсі).

Дивіться також:  Як чистити грузді

Тому треба більш відповідально підходити до консервування.

  • Треба ретельно мити всі овочі, не забуваючи і про спеції. Деякі господині закладають огірки в банки, не зрізуючи біля них кінчики, так звані «попки». Але саме там може залишитися непоміченою бруд, яка і викличе бродіння в банку. Також в області плодоніжки концентрація нітратів набагато вище, ніж в решті частини огірка.
  • Запобігти бродіння розсолу допоможе спільне консервування огірків і помідорів. Кислота, яка є в томатах, охоронить маринад від псування, а значить, зведе до мінімуму можливість вибуху банки.
  • Потрібно стерилізувати не тільки банки, але і кришки.
  • Не можна зменшувати час стерилізації готового продукту. Причому чим більше обсяг банки, тим довше її потрібно стерилізувати.
  • Готову продукцію треба відразу ж герметично укупорить і укутати ковдрою. Під таким укриттям пастеризація триває ще приблизно добу.
  • Зберігати консервовані огірки рекомендують в прохолодному місці без доступу світла. Часто вибухають саме ті банки, які зберігаються поблизу тепла або в кімнаті, де температура повітря не опускається нижче 22°. Періодично треба переглядати банки, щоб вчасно помітити почалися в них несподівані зміни.

Так що ж все-таки робити, якщо банки вибухнули? Вирішуйте самі. Але краще не випробовувати долю і постаратися від такої продукції позбутися. Не голодний рік на дворі. Тому що немає нічого дорожче власного здоров’я та здоров’я близьких людей. Чи варто Так ризикувати?