Щавель — 10 простих і смачних страв, приготовлених з щавлю

Вітаю усіх відвідувачів мого блогу. 🙂

Сьогодні ми поговоримо з вами про невибагливою траві — щавель, який висівають за літо кілька разів і вживають в їжу, починаючи з весни і до кінця літа, а якщо постаратися і зробити заготовки, то ця смачна травичка буде радувати нас і взимку.

Кислий смак щавлю походить від міститься в його листі калієвої солі щавлевої кислоти. У листі містяться також мінеральні солі, органічні кислоти (яблучна, лимонна), білки, флавоноїди, цукри, каротин, дубильні речовини, кальцій, калій, магній, залізо, вітаміни B1, В2, З, ДО, PP.

Вітамінами багаті всі види щавлю, але особливо багато вітаміну С у щавлі кінському (цей вид відрізняється високим товстим стеблом, великими листами та потужною кореневою системою).

Корисні властивості

Щавель – це вітамінне і лікарська рослина, здатне поліпшувати травлення, функції печінки і жовчного міхура, загоювати рани, зупиняти кровотечі, він корисний при недокрів’ї, серцево-судинних захворюваннях; при різних висипах і свербінні шкіри, як антиалергічну засіб. Листя і плоди щавлю надають в’яжучу і знеболюючу дію, листя – ранозагоювальну, антитоксичну, протизапальну і протицинговий.

Відвари і порошки з коренів кінського щавлю добре зарекомендували себе при проносах, колітах, ентероколітах, гемоколитах. Відвар всієї рослини дуже ефективний при простудних захворюваннях.

Дуже багато задають питання «А що можна приготувати з щавлю?» Насправді в їжу годяться молоде листя щавлю. Зрізати їх необхідно до появи квітконосних пагонів, так як в старих листках накопичується щавлева кислота.

З щавлю можна приготувати весняні вітамінні зелені щі, дуже смачну начинку для пирогів, листя заготовляють на зиму, роблять пюре, салати, додають в омлети і навіть варять киселі. Що ж стосується невеликої кількості щавлевої кислоти в молодих листках, то, щоб її нейтралізувати, потрібно страви зі щавлем додавати молоко або молочні продукти (наприклад, сметану), тоді щавлева кислота вступає в реакцію з кальцієм, який міститься в молочних продуктах, і утворює абсолютно нешкідливу сіль кальцію.

В наш час важко уявити, що в багатьох країнах люди довгий час не вирішувалися є щавель. Його вважали бур’яном і побоювалися вживати в їжу. Проте з давніх часів щавель використовували як лікарський рослина. Він часто згадується в старовинних російських лікарських порадниках.

Ще одним плюсом використання щавлю є його швидке готування. Щавель потрібно варити буквально 2-3 хвилини. Як тільки щавель змінить свій колір з яскраво-зеленого до блідо-зелений, він готовий.

Калорійність і харчова цінність щавлю

Калорійність щавлю 22 ккал.

Харчова цінність щавлю: білки — 1,5 г, жири — 0,3 г, вуглеводи — 2,9 г

Якщо ж ви не знаєте, що приготувати з цієї рослини, то ця стаття саме для вас.

Зелений борщ зі щавлем і яйцем

Напевно найпопулярнішим блюдом з щавлю є зелений борщ. Зелений борщ зі щавлем і яйцем підходить і для вегетаріанців, а також актуальний під час посту. Таке блюдо переважно готують навесні і влітку, коли в достатку щавель та інші овочі.

Нам знадобиться:

1 середня морква

500-600 грам нежирної свинини

1 цибулина

5 середніх картоплин

3 зварених круто яйця

200 г щавлю і шпинату

невелика кількість зелені і петрушки

мелений чорний перець

сіль

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:

1. Необхідно залити м’ясо приблизно 3 літрами води і довести до кипіння.

2. Коли вода закипить – зняти піну і додати моркву, перець, очищену цибулину, а також сіль. Варити приблизно близько години.

3. Далі необхідно дістати з бульйону морквину та цибулину. Морква відкласти, а цибулину можна викинути.

4. М’ясо також дістаємо, а у каструлю додаємо окріп приблизно до 3 літрів.

5. Картоплю нарізаємо крупною соломкою і додаємо в наш бульйон. Варимо приблизно 10 хвилин.

6. Моркву необхідно натерти на крупній тертці, додати в каструлю і поперчити.

Дивіться також:  Смачний і простий рецепт салату Олівє на Новорічний стіл 2020

7. Шпинат ретельно помити і нарізати невеликими смужками. Додати в каструлю. Варити в середньому 5 хвилин. Не потрібно варити шпинат довше, так як він сильно розварюється і наш рецепт зеленого борщу з щавлем і яйцем не вийде таким, як ми запланували.

8. Потім додати щавель і варити кілька хвилин, щоб він сильно не розварився.

9. Разом зі щавлем додаємо дрібно нарізану зелень петрушки і кропу, варимо на слабкому вогні.

10. Нарізати яйця невеликими кубиками, при бажанні можна нарізати яйця кружечками.

11. Далі розлийте борщ по тарілках, додайте в кожну невеликий шматок м’яса, а також нарізане яйце. Рекомендую всім додати в зелений борщ сметану.

Це цікаво:

Чому борщ називається зеленим? Зелений борщ – це суп, приготовлений на основі листя щавлю. Це блюдо національних кухонь в деяких слов’янських країнах. Різні інгредієнти, а також щавель надають даного блюда своєрідний зелений колір, тому борщ і назвали зеленим.

Суп пюре з щавлю

Суп-пюре з щавлю — ще одна неймовірно смачне блюдо з цього корисного овоча. Готується просто, швидко і з доступних бюджетних інгредієнтів, проте смак і вигляд страви вас здивують.

Нам знадобиться:

щавель — 400 гр.

картопля — 4 шт.

ріпчаста цибуля — 1 шт.

зелена цибуля — маленький пучок

рослинна олія — 2 ст. л.

сметана — 100 гр.

плавлений сир — 150 гр.

варені яйця — 4 шт.

сіль, мелений перець — за смаком

вода або бульйон — 1 л

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:

1. Ріпчасту цибулю почистити і дрібно нарізати, обсмажити в каструлі на рослинному маслі.

2. Додати очищений і нарізаний кубиками картоплю, влити воду або бульйон. Довести до кипіння і варити до м’якості картоплі.

3. Додати порізаний щавель, довести до кипіння і виключити вогонь. Посолити і поперчити за смаком.

4. Збити суп за допомогою блендера.

5. Розлити по тарілках, додати сметану, плавлений сир, нарізані яйця і зелену цибулю.

Бажаю вам приємного апетиту!!

Салат з щавлю з яйцем і огірком

А зараз з вами приготуємо смачний і оригінальний порційний салат зі щавлем і яйцем. Це страва прикрасить і повсякденний і святковий стіл, хоча для його приготування використовуються прості і дуже доступні продукти. Вся родзинка в щавлі — він надає салату пікантну нотку і додаткову свіжість.

Нам знадобиться:

щавель свіжий — 0,5 пучка
яйця варені — 2-3 шт.
кукурудза консервована — 8 ст. л.
огірок свіжий — 1 шт.
кріп свіжий — 0,5 пучка
майонез — за смаком
сіль, перець — за бажанням

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:
1. На дно порційних склянок або спеціальних тарілок викласти по 2 столові ложки консервованої кукурудзи. Змастити майонезом.

2. Щавель нарізати тонкими смужками.

3. Викласти його зверху кукурудзи.

4. Щавель змащуємо кукурудзою і зверху викладаємо нарізані кубиками яйця. На одну порцію піде одне яйце.

5. Знову нанести майонез і викласти нарізані кубиками огірки. Цей шар за бажанням можна посолити і поперчити, але особисто мені завжди вистачає гостроти майонезу, тому я не стала додавати ні сіль, ні перець.

6. Огірки змастити майонезом, посипати подрібненим кропом і викласти ще по 2 столові ложки кукурудзи. Верх салату з щавлем можна прикрасити за бажанням, наприклад, вареним яйцем і листочками петрушки.

Таким салатом з щавлю, ви неодмінно порадуєте своїх близьких і здивуйте гостей. 😉

Вітамінний салат зі щавлем і помідорами

Хочу запропонувати вашій увазі суперкорисний вітамінний рецепт — салат з щавлю з помідорами. Я просто обожнюю цей салат за незвичайне поєднання щавлю з помідорами. Також овочевий салат зі щавлем і помідорами стане знахідкою для тих, хто намагається правильно харчуватися, а приємна кислинка щавлю просто підніме настрій.

Нам знадобиться:

Помідори – 3-4 шт.

Щавель – 1 великий пучок

Огірок свіжий – 2-3 шт.

Сир твердий – 100 гр.

Відварна куряча грудка – 300 гр.

Сметана – 2 ст. л.

Яйце куряче варене – 2 шт.

Сіль і перець – за смаком

Базилік і насіння льону – за бажанням

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:

Дивіться також:  Класичний покроковий рецепт грецького салату з фото

1. Заздалегідь відваріть в підсоленій воді курячу грудку. Яйця також відваріть і остудіть, почистіть від шкаралупи.

2. Ретельно промийте помідори і поріжте їх на маленькі шматочки.

3. Сир також необхідно порізати на шматочки.

4. Огірки промиваємо і довільної форми нарізаємо на шматочки.

5. Щавель промити, порізати або порвати руками також на шматочки.

6. Готову курячу грудку остуджуємо і ріжемо невеликими кубиками.

7. Всі інгредієнти складаємо в салатницю, змащуємо невеликою кількістю сметани зниженої жирності. Солимо і перчимо за смаком салат і перемішуємо. Я віддаю перевагу додавати до овочевих салатів також сухий базилік і насіння льону, які є відмінною смакової і дієтичною добавкою. Відправляємо салат на півгодини в холодильник для охолодження. Нарізаємо яйця на четвертинки, а потім використовуємо їх для прикраси в окремій порційній тарілці.

А ви коли-небудь пробували такий смачний салат?! Чекаю ваших коментарів. 😎

Омлет з свіжого щавлю

Якщо ви любите корисні сніданки, і хочете, щоб сніданок був не тільки корисним, але і смачним, то рецепт омлету з щавлю саме для вас.

Нам знадобиться:

пучок щавлю — 2 шт.

сир вершковий — 150 гр.

сир твердий — 50 гр.

вершкове масло — 20 гр.

оливкова олія — 5 ст. л.

перець чорний, сіль — за смаком

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:

1. Духовку попередньо розігрійте до 250°С.
2. Твердий сир необхідно натерти на дрібній тертці.

3. Яйця збийте міксером в однорідну масу, потім посоліть і поперчіть.

4. Листя щавлю порубаєте, додайте половину до збитим яйця і перемішайте.

5. У сковороді зі знімною ручкою розігрійте вершкове масло і 4 ст. ложки оливкової олії, влийте яйця зі щавлем, додайте половину вершкового сиру і все перемішайте дерев’яною лопаткою.
6. Як тільки маса почне ущільнюватися, додайте залишився щавель, а потім розподіліть зверху залишився вершковий сир.
7. Присипте натертим сиром, збризніть оливковою олією, посоліть, поперчіть і поставте в розігріту духовку на 2-3 хвилини — омлет повинен бути хрустким по краях і м’яким у центрі.

Суп-пюре з щавлю та шпинату

Наступний рецепт можна сміливо віднести до дитячої кухні, готуємо з вами картопляний суп пюре з шпинату і щавлю.

Нам знадобиться:

Картопля – 150 гр.
Шпинат – 50 гр.
Щавель – 30 гр.
Вода – 200 мл
Борошно – 6 гр.
Масло вершкове – 15 гр.
Молоко – 30 мл
Вершки рідкі – 50 мл
Сіль за смаком

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:

  1. Очистіть і наріжте шматками одну велику картоплину, опустіть картоплю в киплячу воду.
  2. 2 столові ложки молока змішайте з повною чайною ложкою борошна. Залиште на 5 хвилин до повного розчинення борошна.
  3. Коли картопля буде наполовину готовий, додайте шпинат, щавель і молоко з борошном. Посоліть за смаком.
  4. Коли картопля звариться, змішайте все блендером або протріть крізь сито. Доведіть суп до потрібної консистенції, додавши в нього гарячі вершки (або молоко).
  5. Все добре перемішайте і подавайте з шматочком вершкового масла.

А також в такий суп можна додати прості хлібні сухарі, тоді вашим діткам точно сподобається. Приємного апетиту!

Солодкі пиріжки з щавлю

Не знаю як ви, а я дуже люблю солодкі пиріжки з щавлю, і смачно і просто і корисно. До того ж, пиріжки виходять дуже соковитими.

Нам знадобиться:

дріжджове тісто

300-400 гр. щавлю

1/2 склянки цукру

1 яйце для змащування пиріжків

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:

Дивіться також:  Салат з кальмарами: 8 самих смачних і простих рецепта

1. Купіть готове тісто, поставте його, щоб воно підійшло. А поки займемося начинкою. Потрібно гарненько щавель промити, видалити зів’яле листя.

2. Укладіть рівне невеликими порціями на дошку. Наріжте поперек не товсто і не тонко.

3. Покладіть порізаний щавель в каструлю або миску. Злегка примніть його.

4. Розігрійте духовку до 190 градусів, деко викладіть пекарської папером.

5. Тепер займемося тестом. Відщипуємо від тесту невеликі шматочки. Розкачайте шматочок тіста в невелику коржик. Лепешечка повинна бути розміром з жіночу долоню.

6. На середину коржі викладіть щавель. Посипте на щавель 1 ч. л. цукру (не бійтеся класти багато щавлю, тоді пиріжки вийдуть пишні і дуже соковиті).

7. Защипайте щільно краю.

8. Покладіть пиріжки на деко, змастіть збитим яйцем і поставте в розігріту духовку до золотистого кольору. В процесі пиріжки повинні піднятися.

9. Готові пиріжки витягніть з духовки і залиште на деку хвилин на 10 відпочити, накривши чистим рушником.

Друзі, діліться своїми рецептами випічки зі щавлем в коментарях. Будемо готувати разом!!

Курячі борщ з щавлю в мультиварці. Відео рецепт

На жаль, популярність щавлю в наш час втратилася, але я сподіваюся, що прочитавши цю статтю, у вашому меню додадуться страви з цього корисного рослини. 😉

І вашій увазі пропоную подивитися відео рецепт смачного борщу з щавлю в мультиварці.


Кисіль з щавлю. Рецепт з фото
Ще один нестандартний рецепт з щавлю. Смачний і корисний кисіль.

Нам знадобиться:

крохмаль – 20 гр.

щавель – 300 гр.

цукор – 50 гр.

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:

  1. Щавель ретельно вимити і дрібно нарізати. Покласти в каструлю, додати трохи води, поставити на невеликий вогонь і тушкувати 5-6 хвилин, до м’якості. Відвар процідити, щавель протерти через сито і повернути у відвар.
  2. Розвести крохмаль в половині склянки холодної води і ретельно розмішати.
  3. Влити в каструлю зі щавлем 0,75 л холодної води, всипати цукор і довести до кипіння, варити 3 хв. Влити тонкою цівкою розведений крохмаль. Помішуючи, довести ще раз до кипіння, зняти з вогню, остудити і розлити по склянках.

Щавель на зиму в банках. Кращий рецепт заготовок

Ну і в ув’язненні статті, хотілося б поговорити про те, як можна зберегти щавель і використовувати його не тільки влітку, але і в зимовий час.

Існує маса рецептів заготовки щавлю на зиму в домашніх умовах, починаючи від самих елементарних, таких як заморозка, закінчуючи практично закусочними варіантами – у банках, з петрушкою і кропом і т. д. Який спосіб краще саме для вас можна визначити тільки методом проб і помилок – у всіх свої уподобання. Я поділюся своїм простим рецептом заготовки щавлю на зиму.

Нам знадобиться:

листя щавлю

вода

банку

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:

  1. Щавель перебрати, видалити бур’янисту траву, пошкоджені листки, змити пісок або землю.
  2. Промитий щавель крупно нарізати.
  3. Банки місткістю 0,5 л простерилізувати 10-15 хв, те ж саме виконати з кришками.
  4. На вогонь поставити емальовану каструлю, налити в неї 2-3 л води, довести до кипіння, опустити в окріп щавель, як тільки він змінить колір (через 20-30 сек) зробити вогонь мінімальним, потім шумівкою витягувати щавель і щільно викладати його в банку.
  5. Влити в наповнену щавлем банку трохи води, в якій бланшировался щавель, закатати банку стерильною кришкою.
  6. Так заготовити весь щавель з каструлі, викладаючи його в банки і закочуючи.

Вдалих заготовок! 😎

На цій ноті я закінчую писати статтю. Сподіваюся була корисною і цікавою. До нових зустрічей!!

З повагою, Тетяна Кашицина.