Шаурма. Покроковий рецепт з фото

Добрий день, мої читачі і передплатники. Сьогодні я хочу з вами поговорити про непоганому аналогу зарубіжної закусочки — про популярному і шалено смачну страву про шаурму!!

Яке ж походження шаурми, хто її придумав і де її батьківщина?

Мало кому відомо, що історія цього ласощі бере свій початок з давніх витоків. Спочатку схожим чином готувалося туркменське блюдо, яке винайшли степові чабани. Тільки в якості м’ясної начинки використовувалася тушка сайгака.

Отже, рубане м’ясо містилося в промитий шлунок цього ж тварини, зверху все заливалося його жиром. Потім шлунок зашивали. Таке блюдо могло не псуватися кілька місяців. От тільки невідомо, чи піддавалася воно і його вміст термічній обробці.

Багатьох цікавить питання, чим відрізняється шаурма від шавермы. В принципі, це одне і те ж. Просто з арабського перекладу це слово може читатися по-різному (також шаорма або шаварма). Часто можна почути турецьке звучання цієї страви – денер-кебаб. Тому деякі вважають, що воно відноситься саме до турецької кухні.

У Туреччині смаженим м’ясом з додаванням овочів і спецій начинялась тонка арабська коржик – Піта. В країни СНД цей продукт перекочував через Вірменію, в результаті кебаб перетворився на шаверму, а замість піти став використовуватися вірменський лаваш. Але і зараз в європейських країнах великою популярністю користується шаурма в піті, будучи традиційним турецьким стравою.

А дослівно, слово шаурма позначається як перевертати.

Багато говорять про шкоду цього продукту, але дуже важко залишитися байдужим від смаку хрусткого лаваша з соковитою м’ясної і овочевий начинкою. Тому, щоб звести шкоду на мінімум, будемо готувати шаурму в домашніх умовах.

Домашня шаурма. Рецепт з фото

Перш ніж розповім вам про топових рецепти приготування шаурми, давайте спочатку приготуємо класичну шаурму.

І для початку цікава інформація про калорійності шаурми.

Таблиця калорійності шаурми, на 100 грам продукту:

Продукт Калорії, в кКал
калорійність шаурми з куркою 174,7
калорійність шаурми зі свининою 259,3
калорійність шаурми з яловичиною 132,7

А харчова цінність шаурми, приготована різними способами, ось така:

Таблиця харчової цінності шаурми, на 100 грам продукту:

Продукт Білки, гр. Жири, гр. Вуглеводи, гр.
шаурма з куркою 9,0 8,8 14,5
шаурма зі свининою 6,5 16,5 11,7
шаурма з яловичиною 6,0 6,1 11,7

Отже, для того, щоб приготувати домашню шаурму за класичним рецептом нам знадобиться:

Куряче філе або філе — 400 гр.

Помідори — 2-3 шт.

Огірки мариновані або свіжі — 1-2 шт.

Цибуля — 0,5-1 шт.

Лаваш вірменський — 2-3 шт.

Майонез — 160 гр.

Сметана — 180 гр.

Часник — 2-4 зубчики

Соєвий соус — 2 ст. л.

Каррі — за смаком

Петрушка, кріп — за смаком

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:
1. Курку промийте і поріжте невеликими шматочками, можна кубиками, можна на смужки. Підготуйте спеції: по чайній ложці каррі, паприки, суміші перців. До речі, раджу не використовувати сіль, а соєвий соус. Змішати всі спеції і соєвий соус і замаринуйте курку. Можете, до речі, взяти звичайний поліетиленовий пакет і прямо в ньому зав’язати курку — відправте на годину чи пів години в холодильник.

2. Далі підготуйте соус: змішайте сметану, майонез, сушену зелень (кріп і петрушку, наприклад), подрібнений часник.

3. Все перемішайте. Соусу може вийде більше, ніж необхідно, але його можна сміливо і з іншими стравами використовувати.

4. Займіться підготовкою інших інгредієнтів: поріжте соломкою солоні огірочки, помідори теж поріжте невеликими шматочками, цибулю півкільцями.

5. Розігрійте сковороду, налийте рослинного масла, нехай нагріється. Потім викладіть підготовлену курочку, вона повинна поміщатися в один шар. Обсмажуйте буквально хвилину з одного боку.

6. Потім перекинули на іншу сторону. Всього курка обсмажується хвилини 3-4. Вона саме повинна смажитися, а не гаситься, на сильному вогні. Готову курку відставте в сторону, нехай охолоне.

7. Викладіть з одного боку лаваша продукти, залиште відступи, щоб лаваш можна було вільно загорнути знизу і з боків.

8. Додайте соус, можете повторити шар продуктів і ще раз полити соусом.

9. Тепер загорніть шаурму: спочатку знизу, потім з боків, стежте, щоб інгредієнти не втекли.

10. Повинно вийти ось так:

11. Потім зробіть ще пару заворотів, щоб продукти не просвічували. Але не треба робити шаурму занадто товстою. Надлишки лаваша обріжте. Можете змастити тим же соусом лаваш в кінці, щоб скріпити шаурму.

12. Готову шаурму обсмажте на сухій (або з невеликою кількістю масла) сковороді з усіх боків. Шаурма повинна схопитися і злегка підрум’янитися.

13. Соковита домашня шаурма з куркою готова. Приємного апетиту!!

Дивіться також:  Сирники із сиру - 5 покрокових рецептів сирників на сковороді

Рецепт шаурми з яловичиною в лаваші

Щоб приготувати шаурму з яловичиною будинку візьміть м’якоть свіжої яловичини. Часто в шаурму додають моркву по-корейськи, грибочки або свіжі огірки. А також кладуть в неї капусту. В принципі, набір інгредієнтів для начинки можете сміливо регулювати на свій смак.

Нам знадобиться:

лаваш тонкий – 1 шт.

м’якоть яловичини – 300 гр.

огірок маринований – 2 шт.

цибуля зелена (шніт-цибулю) – кілька пір’я

зелень петрушки – кілька гілочок

помідор свіжий – 1 шт.

капуста молода – 100 гр.

морква по-корейськи – 50 гр.

олія соняшникова – 2 ст. л.

сіль – за смаком

Для соусу:

майонез – 4 ст. л.

кетчуп – 4 ст. л.

часник – 2 зубчики

для маринаду:

цибуля ріпчаста – 1 велика головка

лимон – 1 скибочка

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:

1. Яловичину добре промийте під струменем холодної води і обсушити паперовими рушниками. Наріжте м’ясо тонкими довгими шматочками.

2. Цибулину очистіть, промийте і наріжте шматочками довільної форми. Викладіть цибулю в чашу блендера і подрібніть в кашку.

3. Перекладіть цибулю в тарілочку і вичавте з лимона 1 столову ложку соку. Трохи посоліть і добре перемішайте. Викладіть в маринад скибочки яловичини.

4. Ще раз перемішайте і поставте в холодильник на 1 годину, щоб м’ясо замаринувалося. Якщо ви не обмежені в часі, можете потримати яловичину в маринаді довше – 3-5 годин. Від цього смак м’яса тільки виграє.

5. Тим часом підготуйте інші інгредієнти. Мариновані огірочки наріжте тонкими кружечками.

6. Помідори вимийте і наріжте тонкими скибочками (чим тонше, тим краще).

7. Зелену цибулю і гілочки петрушки промийте, обтрусіть від води і дрібно наріжте.

8. Молоду капусту дрібно нашаткуйте.

9. Далі займіться приготуванням соусу для шаурми. Часник дрібно наріжте або пропустіть через прес. Змішайте в мисочці майонез, кетчуп і часник.

Дивіться також:  Цвітна капуста в клярі - прості і смачні рецепти

10. У сковороду налийте олію, викладіть м’ясо і обсмажте його до легкого рум’янцю. Обов’язково простежте, щоб яловичина не пересохла і не пригоріла. Ідеальними будуть шматочки м’яса, рум’яні зовні і соковиті всередині. Злегка остудіть.

11. Половинку лавашу змащуємо соусом.

12. Викладіть капусту, зелену цибулю і зелень петрушки. Поверх зелені розкладіть шматочки яловичини. Останнім шаром викладіть скибочки огірків, помідорів і корейську моркву.

13. Залишилося тільки правильно згорнути шаурму. Зробіть 2 обігу з боку начинки. Потім підверніть нижній край. Далі поверніть лаваш рулетом.

14. Викладіть шаурму на суху сковороду і обсмажте до золотистого кольору.

Шаурма з яловичиною готова!! Виходить шалено смачно! Пригощайтесь на здоров’я!!

Шаурма з ковбасою в домашніх умовах. Відео рецепт

Наступний вид шаурми дуже простий у виготовленні, але виходить не менш смачним, ніж приготовлена шаурма за класичним рецептом. Дивіться відео рецепт приготування шаурми з ковбасою.


А ви пробували таку соковиту і апетитну шаурму?! Чекаю ваших коментарів. 😀

Шаурма дієтична. Покроковий рецепт приготування

Шаурма дуже ситна м’ясна закуска з соусами кетчупу і майонезу і тому, звичайно калорійна. Але існують рецепти та дієтичної шаурми, щоб цим блюдом міг побалувати себе кожен.

Для дієтичного варіанти жирні і смажені види м’яса замінюють на курячу грудку на пару, традиційний майонез — на майонез з яблук, а кетчуп і зовсім виключають — можна обмежитися тільки свіжими помідорами. Дуже в тему буде свіжа зелень базиліка, руколи або інших салатних трав.

А також можна відмовитися і від лаваша, загорнувши начинку великий лист білокачанної або пекінської капусти. Пропоную вам наступний рецепт дієтичної шаурми:

Нам знадобиться:

відварна курка — 300 гр.

огірок — 1 шт.

помідор — 1 шт.

пекінська капуста — 1 шт.

яблучний майонез — 150 гр.

лаваш — 1 шт.

зелень — за смаком

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:

Дивіться також:  Сирна запіканка - 7 рецептів приготування запіканки як у дитячому садку

1. На поверхню столу покладіть лист лавашу, змащуємо його яблучним майонезом. Яблучний майонез можна замінити на сметанний соус або йогуртовий.

2. Приблизно на половину поверхні лаваша покладіть цілі або нарізані листя салату або капусти, посипте рубаною зеленню, я роблю з базиліком.

3. Наріжте тонкими скибочками курячу грудку, помідори і огірок. За бажанням ще змастіть деякі шматочки соусом.

4. Поверніть лаваш традиційним способом. Спочатку підігніть нижню частину близько начинки, потім – бокові щодо начинки. Потім скрутіть рулетом з боку начинки до порожньої частини лаваша.

Дієтична шаурма готова. Бажаю вам приємного апетиту!!

І у заключенні цієї статті, хотілося б дати ще декілька порад з приготування шаурми в домашніх умови:

За словами одного східного кухаря, одним із секретів смачною шаурми є використання кількох видів м’яса, наприклад курки, свинини і баранини, які перед смаженням повинні бути витримані в суміші арабських спецій.

Якщо м’ясо суховатое, збризніть його під час приготування апельсиновим соком або додайте в сковороду під час смаження трохи масла або курдючного сала. М’ясо придбає ніжність і пікантний аромат.

Для соусу перетирайте зелень разом з часником і спеціями, а потім вже змішуйте ці інгредієнти з основою. Соус вийде більш смачним і ароматним. Якщо ви хочете оживити блідий колір соусу, додайте в нього яскравою паприки, карі або зелені. Вийде дуже красива й святкова заправка!

Ніколи не грійте шаурму в мікрохвильовці, оскільки лаваш в ній розкисає і втрачає свою текстуру. Готову шаурму можна додатково змастити зверху соусом для соковитості та пікантності.

Мої друзі, бажаю вам смачних страв, відмінного настрою. 🙂

Сподобалася стаття?! Швидше діліться з друзями за допомогою кнопок соціальних мереж. Заздалегідь спасибі))

З повагою, Тетяна Кашицина.