Салат з огірків з гірчицею на зиму

Салат из огурцов с горчицей на зимуЗаготовити огірки запас можна, лише забруднюючи їх або замаринувавши. Однак це не означає, що заготовки з цих овочів дуже одноманітні. Адже з них роблять різні салати. Наприклад, незвичайний і пікантний смак має салат з огірків з гірчицею, на зиму який можна приготувати за різними рецептами, зі стерилізацією або без неї.

Особливості приготування

Салат з огірків можна вважати вдалим, якщо він смачний, без зайвої кислоти, овочі в ньому хрумтять, а сам салат варто довго, не псуючись. Для того щоб зробити таку закуску, недостатньо знайти вдалий рецепт, адже значення має не тільки співвідношення інгредієнтів, але і технологія приготування. Знання кількох секретів дозволить отримати бажаний результат.

  • Для приготування салатів можна використовувати не тільки маленькі молоденькі огірочки, але і злегка перерослі. Якщо вони занадто великі, їх слід очистити, а насіння видалити, після чого огіркову м’якоть нарізати шматочками. Однак слід мати на увазі, що в цьому випадку салат вийде менш смачним і апетитним. Середнього розміру огірки лише нарізають дрібніший, ніж дрібні. Салат з них виходить не менш смачним.
  • Для того щоб огірки в салаті залишилися хрусткими, їх перед приготуванням слід замочити в холодній воді на 2 години. Це дозволить і відмити їх набагато краще.
  • Чим менше теплова обробка, тим свіжіше смак салату, тим більше в ньому користі. При цьому і хрусткості огірків зберігається краще. Однак відмовлятися від термічної обробки або скорочувати її час відносно зазначеної в конкретному рецепті не можна, так як це негативно позначиться на збереження консервів.
  • Банки під салати необхідно ретельно мити і стерилізувати, навіть якщо вони будуть пізніше стерилізуватися разом з салатом. Кришки теж обов’язково піддаються стерилізації.

Дотримання рецептури і технології приготування салату з огірків з гірчицею на зиму дозволить насолоджуватися пікантним смаком цієї закуски до наступного сезону.

Загрузка...

Салат з огірків з гірчицею без стерилізації

Склад (на 5-5,5 л):

  • огірки – 3 кг;
  • ріпчаста цибуля – 3 кг;
  • сіль – 180 г;
  • цукор – 0,5 кг;
  • оцет столовий (9-відсотковий) – 0,5 л;
  • куркума мелена – 5 м;
  • перець чорний горошком – 10 шт.;
  • перець духмяний горошком – 10 шт.;
  • насіння гірчиці – 80 р.
Дивіться також:  Омлет з брокколі та сиром у духовці

Спосіб приготування:

  • Огірки добре помийте. Коли з них стече вода, за допомогою овочечистки зніміть смужки шкірки уздовж, щоб огірки виглядали смугастими. Наріжте їх кружками по 1 см завтовшки, викидаючи «хвостики» і «носики». Покладіть їх у велику емальовану каструлю.
  • Очистіть цибулини, розріжте кожну навпіл і наріжте тонкими кільцями. Цибулю покладіть в ту ж каструлю, де знаходяться огірки. Перемішайте їх. Засипте двома столовими ложками солі і перемішайте ще раз. Залиште на дві години під кришкою, щоб вони пустили сік.
  • Поки огірки просаливаются, підготуйте банки, помивши їх і простерилізований будь-яким зручним для вас способом. Прокип’ятіть металеві кришки, гвинтові або під ключ.
  • Сік з-під овочів злийте в невелику каструлю, додайте в неї оцет і залишилася сіль. Туди ж покладіть цукор, куркуму і насіння гірчиці. Поставте каструлю на плиту і, помішуючи, дочекайтеся, поки крупинки цукру і солі повністю розчиняться. Після цього проваріть маринад ще пару хвилин і залийте їм овочі.
  • Поставте на вогонь велику каструлю з салатом. Варіть його на повільному вогні, поки всі огірки не змінять колір.
  • Розкладіть салат по банкам гарячим і тут же їх щільно закрийте.
  • Поставте банки на кришки, укутайте їх ковдрою і залиште до охолодження в такому вигляді.
  • Дістаньте банки і приберіть на зберігання в комору.

Салат, приготований за цим рецептом, добре варто всю зиму. Коштує він дуже дешево, але при цьому виходить смачним і апетитним, здатним прикрасити навіть святковий стіл.

Гострий салат з огірків з гірчицею (зі стерилізацією)

Склад (на 3-3,5 л):

  • огірки середнього розміру – 4 кг;
  • свіжий кріп – 100 г;
  • часник – 1 головка;
  • цукор – 0,25 кг;
  • рослинне масло – 0,25 л;
  • столовий оцет (9-відсотковий) – 0,25 л;
  • сіль – 60 г;
  • порошок гірчиці – 50 г;
  • чорний мелений перець – 10 р;
  • червоний (гострий) мелений перець – 10 р.

Спосіб приготування:

  • Добре помийте огірки. Обсушіть їх, зріжте кінчики. Якщо огірки невеликі, то розріжте їх уздовж на 4 частини, якщо вони середнього розміру, то спершу розріжте їх навпіл поперек, потім уздовж на 6-8 частин поріжте кожен огірковий «стовпчик».
  • Очистіть часник і дрібно порізати ножем.
  • Помийте, обсушіть, кріп дрібно порубаєте, змішайте його з часником.
  • У миску з кропом і часником всипте сіль, цукор, обидва види перцю, гірчичний порошок, все перемішайте, залийте олією і оцтом, перемішайте ще раз.
  • Отриманою сумішшю залийте огірки і добре перемішайте. Залиште під кришкою на 2 години при кімнатній температурі.
  • Стерилізуйте банки. Коли вони обсохнуть, наповніть їх салатом. Залийте залишилися в каструлі соком.
  • У велику каструлю покладіть дерев’яний круг або постеліть на дно кухонне рушник.
  • Поставте в каструлю банки з салатом. Накрийте їх чистими кришками.
  • У каструлю влийте воду, щоб вона доходила до «плічок» банок. Банки потрібно ставити однакового розміру.
  • Поставте каструлю, увімкніть вогонь. Грійте на повільному вогні, поки вода в каструлі не почне кипіти. Після цього засічіть 15-30 хвилин в залежності від обсягу використовуваних банок (15 хвилин потрібно для стерилізації півлітрових банок, 30 хвилин – для літрових).
  • Після завершення стерилізації спеціальними щипцями вийміть банки з каструлі. Щільно загорніть їх, переверніть.
  • Укутайте банки ковдрою і залиште так до їх повного остигання.
  • Коли банки охолонуть, приберіть їх на зимове зберігання.
Дивіться також:  Салат Тіффані з куркою і виноградом

Салат, приготовлений на зиму за цим рецептом, припаде до смаку любителям гострих закусок.

Пряний салат з огірків з гірчицею (зі стерилізацією)

Склад (на 3-3,5 л):

  • огірки – 4 кг;
  • цукор – 0,25 кг;
  • оцет столовий (9-відсотковий) – 0,25 л;
  • масло рослинне – 0,25 л;
  • чорний мелений перець – 20 р;
  • насіння гірчиці – 30 г;
  • насіння кропу – 10 г;
  • сіль – 100 р.

Спосіб приготування:

  • Помийте огірки, видаліть «хвостики» і «носики». Розрізати на 4-8 частин уздовж залежно від розміру плодів.
  • Складіть огірки у велику каструлю, додайте до них насіння гірчиці і кропу, чорний мелений перець, влийте олію і оцет, всипте цукор і сіль, все ретельно перемішайте.
  • Поставте каструлю з салатом на 4-5 годин у прохолодне місце, можна навіть в холодильник.
  • Розкладіть салат по стерилізованим банкам однакового розміру, прикрийте кришкою.
  • Поставте банки у великий чан, наповнений водою, вистачає банкам до «плічок». На дно чана перед цим постеліть тканина – це потрібно, щоб при стерилізації банки не потріскалися. Стерилізуйте 20-40 хвилин в залежності від ємності банок.
  • Вийміть банки з чана. Безпечніше робити це за допомогою спеціальних щипців, якими можна щільно обхопити банку за горлечко.
  • Загорніть банки металевими кришками. Перевернувши, накрийте ковдрою.
  • Через 24 години вийміть банки з-під ковдри і приберіть в місце постійного зберігання ваших запасів на зиму.

Такий салат має пряний аромат і ніжний смак. Він стане непоганим доповненням до будь-якого гарніру, підійде в якості закуски до алкогольних напоїв.

Загрузка...

Салат з огірків з гірчицею, цибулею і морквою

Склад (на 3,5–4 л):

  • огірки – 4 кг;
  • цибуля ріпчаста – 0,2 кг;
  • морква – 0,2 кг;
  • кріп – 100 г;
  • зерна гірчиці – 100 г;
  • часник – 1 головка;
  • оцет столовий (9-відсотковий) – 0,25 л;
  • масло рослинне – 0,25 л;
  • сіль – 100 р;
  • цукор – 0,25 кг;
  • перець чорний горошком – 10 шт.
Дивіться також:  Курячі гомілки з гречкою в мультиварці

Спосіб приготування:

  • Замочіть огірки в крижаній воді на 2 години. Промийте, наріжте кружальцями або півколами.
  • Почистіть моркву і натріть на будь тертці, хоча краще використовувати призначену для корейських салатів.
  • Очищені цибулини наріжте півкільцями.
  • Часник очистіть і пропустіть через прес.
  • Порубаєте ножем кріп.
  • Перемішайте овочі, додайте до них кріп з часником, зерна гірчиці і горошини перцю, посоліть, всипте цукор, влийте мало і оцет, все перемішайте. Залиште на 2 години, краще під гнітом.
  • Розкладіть закуску по банкам, утрамбовуючи її ложкою. Залийте соком, що залишився в каструлі.
  • Стерилізуйте банки з салатом 15-30 хвилин. Герметично закрийте. Залиште остигати під ковдрою в перевернутому вигляді.

Такий салат виглядає дуже яскраво, що в зимові дні сприймається добре. До того ж ця закуска володіє свіжим смаком і пряним ароматом.

Салат з огірків з гірчицею – незвичайна закуска на зиму, яка, незважаючи на свій пікантний смак, подобається майже всім. До того ж наявність великої кількості рецептів дозволяє зробити салат, який відповідає вашим уявленням про ідеальну закуски.