Салат олівє. Готуємо вдома найкращі рецепти!

Вітаю вас мої читачі та гості блогу «Карамелька».

Напевно всі зараз на природі, їдять смачний шашлик?? 😛 І я думаю під закуску в хід йдуть різні смачні салати. 😉 І ось знаєте, сьогодні мені чомусь захотілося зробити підбірку, на перший погляд, зимового салату олів’є. Я думаю, багато хто зараз скажуть «олів’є — новий рік, мандарини і все таке..; а на вулиці весна!!» 😮 А от насправді варіантів приготування усіма відомого салату олів’є дуже багато, і серед різноманітних рецептів, можна вибрати такий, що і в весняно час буде актуальним, свіжим і різноманітить ваше меню. Так що швидше приступайте до читання даної статті. 😎

Історія виникнення салату олів’є

Автор цього відомого салату — французький кухар Люсьєн Олів’є, який відкрив у середині XIX століття в Москві ресторан «Ермітаж». Його фірмова закуска олів’є складалася з м’яса куріпок і рябчиків, з мовою молодого теляти, раковими шийками і прошарком желе з бульйону і припала багатьом гурманам за смаком. М’ясне кошик заповнювалося відварною картоплею, яйцями, корнішонами, каперсами, оливками і заливалося смачним майонезом, зробленим за унікальним авторським рецептом. Багато намагалися дізнатися справжній французький рецепт класичного салату олів’є, але Люсьєн тримав свої хитрощі в секреті.

Але з часом російські кухарі адаптували заморську закуску під нашу дійсність, а в радянські часи з’явився рецепт олів’є з вареною ковбасою, який миттєво прижився і став найпопулярнішим новорічним салатом.

Цікаво, що сучасний олів’є втратив свої французькі корені і за кордоном відомий як «російський салат».

Загрузка...

Вчимося готувати класичний олів’є

Зазвичай за класичним рецептом олів’є, салат готують з м’ясом. М’ясо для салату можна використовувати будь-яке, і яловичину, і свинину, і курку, дивлячись, хто що більше любить. Покроковий рецепт класичного олів’є виглядає дуже просто. Для його приготування

Нам знадобиться:

картопля варена – 4 шт. середніх

морква — 2 шт.

яйця зварені круто – 4 шт.

м’ясо відварне – 600 гр.

огірки мариновані – 4 шт. середніх

горошок зелений консервований – 1 банка

майонез – 200-300 гр.

листя петрушки і кропу — за бажанням

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:

1. Картоплю відваріть, остудіть, почистіть від шкірки. Поріжте кубиками дрібніші. Викладіть в глибоку тарілку.

2. Моркву відваріть, остудіть, почистіть від шкірки і також дрібно поріжте на кубики. Покладіть моркву до картоплі.

3. Далі необхідно порізати відварне м’ясо.

4. Додати до овочів з м’ясом солоні огірки, попередньо порізані на кубики.

5. Яйця відваріть, остудіть, почистіть від шкаралупи. Поріжте на дрібні кубики або подрібніть виделкою.

6. Тепер додаємо зелений горошок.

Порада: перед тим як додати горошок в салат, спочатку відкладіть його на сито,промити і дати стекти воді. А в цей час займайтеся нарізкою інших інгредієнтів.

7. Заправте салат майонезом і добре перемішайте.

8. Готовий олів’є викладіть в салатник і прикрасити гілочками зелені. Якщо ви готуєте салат на урочистий захід, то зробіть порційний варіант, виклавши його в спеціальну круглу форму.

Дивіться також:  Салат Наречена: 7 класичних рецептів салату з куркою

Приємного апетиту!!

Олів’є з ковбасою і солоними огірками. Радянський варіант приготування

Наступний варіант салату більш звичний російського народу і більш бюджетний. Олів’є робиться з вареною ковбасою.

Нам знадобиться:

картопля — 6 штук

яйце — 7 штук

варена ковбаса — 500 гр.

зелений горошок — 2 банки

солоні огірки — 4 штуки

цибуля ріпчаста — 1 штука невелика

майонез — 500 гр.

сіль — за смаком

перець мелений чорний — за смаком

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:

  1. Картопля, яйця зваріть, остудіть, почистіть.
  2. Всі інгредієнти необхідно порізати на невеликі кубики.
  3. Добре перемішати, посолити, поперчити за смаком і заправити майонезом.
  4. Дати постояти в холодильнику.

Покроковий рецепт салату олів’є з куркою

У колекцію рецептів цієї страви додаю варіацію з куркою, так само швидко готується і підійде для будь-якого випадку.

Нам знадобиться:

грудка куряча — 1 шт.
картопля — 6 шт.
морква — 2 шт.
яйце — 6 шт.
цибуля ріпчаста — 1 шт.
горошок зелений — 1 склянка (200 мл)
огірок — 2 шт.
кріп — за смаком
спеції — за смаком для курки
масло рослинне — 2 ст. л. для смаження
майонез — за смаком
сіль — за смаком
м’ята — за бажанням

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:

1. Картоплю і моркву для салату зваріть окремо один від одного. А ще краще запечіть їх у фользі в духовці під час приготування якого-небудь іншого страви заодно. Або ж приготуйте на пару.

2. Яйця для салату потрібно зварити круто і теж остудити. Зварені яйця помістіть на пару хвилин в крижану воду, після цього вони будуть краще очищатися.

3. Куряче м’ясо для салату підходить з різних місць курки і самого різного його приготування: відварене, приготоване на пару, копчене, смажене або запечене. Пропоную варіант – з курячою грудкою по-швидкому.
Для цього курячу грудку вимийте і обсушіть. Потім наріжте її на невеликі кубики або шматочки таким же розміром, як і овочі для салату злегка посоліть чи можна збризнути соєвим соусом і посипати спеціями. Спеції для курки можуть бути самими різними: суміш каррі для курки, часник, паприка, прованські трави, італійські трави.
Далі помістіть шматочки курячої грудки на сковороду з розпеченим рослинним маслом, призначеним для смаження. І обсмажуйте курку до готовності.

4. Охолоджені картоплю і моркву очистіть від шкірки. Цибулю може бути звичайним ріпчастою в золотистої лушпинні, а так же солодким червоним, фіолетовим або соковитим білим. Якщо цибуля дуже ярого смаку, то нашаткуйте і обшпарте його.

5. З’єднайте овочі на салат. Картоплю і моркву необхідно порізати на дрібні кубики і відправте їх в миску або каструлю (не алюмінієву).

6. Слідом додайте підготовлений цибулю і нарізані кубиками огірки. Огірки можуть бути свіжими, солоними або маринованими. Особливо гарні для такого салату корнішони, вони приємно хрусткі і не виділяють занадто багато соку. Корнішони потрібно просто нарізати на 2-3 шматочки поперек.

7. Яйця наріжте кубиками, хоча в підсумку шматочки вийдуть різної форми. Головне, щоб вони не були занадто великими і більш-менш акуратними шматочками виглядали в салаті. З гілочок кропу обірвіть м’які частини і дрібно їх порубаєте, стебло і грубі гілочки для салату не потрібні.

8. Залишилося додати в салат зелений горошок, шматочки курячого м’яса і перемішати.

9. Якщо ви подаєте салат «Олів’є» негайно або в найближчий час, то посоліть, заправте і перемішайте відразу ж. Якщо ж салат планується подати через кілька годин або на наступний день, то заправляти салат, тим більше майонезом, не рекомендується. Солити його заздалегідь теж не потрібно. Краще посолити і заправити перед подачею.

Дивіться також:  Покроковий рецепт салату цезар з куркою
Загрузка...

Простий рецепт салату зі свіжими огірками

Наступний рецепт салату олів’є схожий з попередніми, єдина зміна, це те, що ми замінюємо солоні огірки на свіжі. Виходить дуже по-весняному. 😉

Нам знадобиться:

Картопля – 300 гр.

Морква – 150 гр.

Огірок – 300 гр.

Ковбаса варена – 250 гр.

Горошок – 300 гр.

Яйця курячі – 2 шт.

Цибуля зелена – за смаком

Майонез – за смаком

Сіль – за смаком

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:

1. Для початку потрібно зварити картоплю, моркву, яйця. Всі остудити і очистити. Якщо у огірків груба шкірка, то її краще зрізати.

2. Картоплю, моркву і огірок нарізати на маленькі кубики.

3. Додати горошок.

4. Нарізати на маленькі кубики ковбасу і яйця.

5. Додати рубаний лук, майонез, сіль і перемішати.

6. Олів’є зі свіжим огірком готовий!!

Салат олів’є з яблуками. Дивуємо гостей

Щоб салат олів’є мав ніжний смак, тонкий аромат у нього додати яблучко. Дивіться відео і з задоволенням приготуйте таку страву.

Салат олів’є з крабами і креветками. Дуже смачно!

Щоб приготувати такий незвичайний салат нам знадобиться:

Морква — 3 штуки

Картопля — 3 штуки

Горох свіжоморожений — 120 грам

Огірки свіжі — 3 штуки

Огірки солоні — 3 штуки

Креветки — 200 грам

М’ясо краба — 300 грам

Перепиленные яйця — 6 штук

Зелень — за смаком

Червона ікра, зелень — для прикраси

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:

  1. Моркву і картоплю відваріть до готовності. Відваріть сирі креветки 2 хвилини. Якщо м’ясо краба морозиво, викладіть його в киплячу воду, дайте по варитися 1-2 хвилини. Перепелині яйця відварити і очистити.
  2. Відварені овочі остудіть і очистіть. Даємо креветок і крабові охолонути. Свіжі та солоні огірки очистіть від шкірки, наріжте кубиками. Креветки також, як і овочі, наріжте кубиками.
  3. Краб розберіть руками на волокна.
  4. Горошок обшпарте окропом і остудіть. Зелень дрібно порубаєте.
  5. Всі нарізані продукти, включаючи рубану зелень, з’єднайте в мисці, перемішайте з майонезом, доведіть до бажаної консистенції.
  6. Викладіть салат за допомогою кулінарного кільця на тарілки. Прикрасити червоною ікрою і гілочкою зелені.

Дуже смачний і оригінальний салат готовий!!

Фото рецепт олів’є з червоною рибою і червоною ікрою

Цей рецепт салату мені розповіла подруга, приготувавши його, мої близькі не залишилися байдужими, тепер це наш улюблений салат.

Нам знадобиться:

сьомга свіжа — 300 гр.

ікра червона — 100 гр.

картопля — 5 шт.

яйце — 3 шт.

огірок маринований — 1 шт.

огірок свіжий — 1 шт.

перець — за смаком

горошок зелений — 1/2 банки

цибуля ріпчаста — 1 шт.

лимон — 1 шт.

петрушка — 1/2 пучка

майонез — 150 гр.

сіль — за смаком

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:

Дивіться також:  Салат Гніздо Глухаря. Покрокові рецепти класичного салату з куркою шарами

1.Цибулину очистіть, дрібно наріжте і замаринуйте в лимонному соці.

2. Відваріть картоплю і яйця. Порізати середніми кубиками.

3. Сьомгу приберіть від кісток і також порізати середніми кубиками.

4. Огірки поріжте на кубики.

5. Петрушку промийте, просушіть, дрібно порубаєте.

6. Всі нарізані овочі з’єднайте, додайте горошок, мариновану цибулю, рибу.

7. Змішайте майонез з ікрою і заправте цим соусом салат. Готовий салат прикрасити зеленню.

Рецепт олів’є з крабовим м’ясом від Юлії Висоцької

Бонус для вас мої читачі. Секретний рецепт олів’є від Юлії Висоцької. Швидше пробуємо!!

Нам знадобиться:

2 відварені картоплини

2 варені моркви

1 відварене яйце

5 гр. шніт-цибулі (можна замінити звичайним зеленим)

100 гр. замороженого зеленого горошку

100 гр. майонезу

8 перепелиних яєць

3 відварені курячі грудки

125 гр. крабового м’яса

20 гр. ікри летючої риби

4 маринованих огірка

4 стебла селери

4 гр. агар-агару

листя руколи, сіль, перець

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:
1. Покласти перепелині яйця в морозилку на 12 годин. Потім розморозити при кімнатній температурі, акуратно розбити шкаралупу і витягнути жовток (він повинен поміняти текстуру і стати щільним, як вершкове масло).
2. Якщо м’ясо краба у вигляді вареномороженых клішень, його треба розморозити в холодильнику і дістати з клешнею. Якщо консервоване — дістати з банки рідину злити, видалити жорсткі прожилки. Загалом має вийти 125 гр. м’якоті, яку потрібно розділити на волокна.
3. Зелений горошок розморозити і пробити в блендері разом з майонезом до стану однорідної маси.
4. Вичавити сік з стебла селери, додати сік агар-агар. Безперервно помішуючи, довести суміш до кипіння. Процідити суміш через сито в контейнер. Остудити, прибрати в холодильник, щоб желе застигло (товщина желе 1 см). Нарізати рівними кубиками.
5. Нарізати моркву, картоплю, куряче яйце, грудки, мариновані огірки дрібними кубиками одного розміру. Шніт-цибулю (або зелена цибуля) подрібнити.
6. Всі інгредієнти для салату (желе, морква, картопля, цибуля, куряче яйце, грудки, мариновані огірки) перемішати, заправити соусом з майонезу і зеленого горошку. Посолити, поперчити і знову перемішати.
7. З допомогою двох столових ложок сформувати салат у формі кнелі і викласти по 2-3 кнелі на порційну тарілку, поруч — ложку ікри летючої риби, перебранное м’ясо краба і жовтки перепелиних яєць. Прикрасити салат листя руколи.

Ну що ж, я думаю у вас загорілося бажання приготувати такий рідний і одночасно новий салат олів’є. Готуйте із задоволенням і пишіть про результати в коментарях, буду чекати на ваші відгуки. 😉

З повагою, Тетяна Кашицина.