Редька чорна: посадка і догляд у відкритому грунті

Редька чернаяЧорна редька – традиційний вітамінний продукт, присутній в раціоні людини з давнини. У кулінарії її цінують за терпкий пряно-гострий смак, обумовлений високою концентрацією ефірних масел, завдяки якому з м’якоті коренеплодів вдаються чудові пікантні закуски і салати. У народній медицині редьку використовують для лікування простудних захворювань, порушення апетиту і прискорення метаболічних процесів. У сезон гострого дефіциту вітамінів вживання коренеплодів в їжу дозволяє заповнити запас цінних речовин і мікроелементів, а кашка з м’якоті може бути використана в якості лікувального компрес на хворі суглоби або розігріваючою маски, стимулює ріст волосся.

Вирощувати чорну редьку у відкритому грунті – зовсім не складно; при дотриманні певних агротехнічних правил вона вдається соковитою і гладкою.

Коли садити

Чорну редьку відносять до холодостійким культурам. Насіння проростає при температурі від -3° C до -5° C, молоді рослини легко переносять заморозки до -4° C, дорослі – до -6° C. Однак мінусові температури несприятливо впливають на посадки і можуть стати причиною раннього стрілкування. Сіяти редьку починають з весни – конкретні терміни залежать від сортової приналежності і мети вирощування культури.

  • Для сезонного споживання підходять скоростиглі і ранні дрібноплідні сорти, посів яких проводять в період з кінця квітня до середини травня.
  • На закладку в зиму вирощують середньостиглі та пізні сорти, які висівають з кінця червня до середини липня.

Більш детальну інформацію про час посіву виробники вказують на зворотному боці пакетиків з насінням; дотримуватися рекомендацій – обов’язково. Порушення термінів призводить до розтріскування коренеплодів і передчасного викиду квітконосів.

Загрузка...

Обробка ділянки

Для посіву редьки вибирають вологі, добре прогріті сонцем ділянки. Культура дає найкращі врожаї на легких грунтах з нейтральною або слаболужною реакцією і багатим перегнойным шаром. У відповідності з правилами сівозміни чорну редьку не можна садити після капусти, дайкону, моркви, ріпи, редьки, буряка, крес-салату і хрону. Кращими попередниками для неї вважаються бобові (горох, арахіс, квасоля, моя, боби), гарбузові (кабачки, патисони, гарбуз), овочеві (цибуля, томати, огірки, баклажани) культури, а також кукурудза та кріп. У спільних посадках кращими сусідами для чорної редьки будуть томати, картопля, цибуля і огірки.

Дивіться також:  Що посадити після полуниці

Посадкову площа перекопують на штик лопати, заправляючи мінеральними добривами (на кожен м2 – 60-65 г суперфосфату, 20 г сечовини, 15 г хлористого калію). На дільниці із збідненими ґрунтами додатково вносять компост або перегній з розрахунку 1 відро/м2. Не рекомендується використовувати в якості добрива гній – від нього редька виростає «рогатої» і несмачною.

Підготовка насіння

Першим етапом підготовки посівного матеріалу є калібрування. Для цього насіння заливають солоною водою (50 г/1 л) і відкидають на сито з розміром вічка 2 мм До посіву відбирають ті насіння, які залишилися в решеті. За добу до початку робіт їх замочують в розчині марганцівки (0,2 г/1 л).

Порядок проведення посівних робіт

Перед посівом грунт на підготовленому ділянці ретельно розпушують, розбиваючи великі грудки. Далі посів проводять наступним чином:

  • на поверхні грядки формують поперечні або поздовжні борозни глибиною 1,5-2 см з шириною міжрядь 30-35 см;
  • в борозенки висівають насіння чорної редьки, дотримуючись інтервал для ранніх і скоростиглих сортів 8-10 см, для середньостиглих і пізніх – близько 15 см; Допускається як одиночний посів, так і гніздовий (по 3-4 насінини в кожне). На кожен м2 витрачається 0,4-0,6 г насіння.
  • після доробку насіння борозни присипають землею, грунт злегка ущільнюють і в міру потреби поливають, після чого грядку опудривают деревною золою, щоб захистити сходи від найлютішого ворога – хрестоцвітної блішки та інших шкідників (морквяної мухи, попелиці, слимаків).

У сприятливих умов проростання насіння настає швидко – сходи з’являються через 4-6 днів. Надто щільні посіви проріджують, залишаючи в кожному гнізді по самому сильному паростку.

Загрузка...

Полив

Правильно організований режим поливу є запорукою доброго врожаю чорної редьки. Для максимального наливу коренеплодів необхідно велику кількість вологи, тому за одну процедуру на кожен м2 посадок слід виливати не менше 10-12 л води. Редьку весняного посіву поливають 1 раз на 6-7 днів, а призначену для зберігання – 3-4 рази за весь період росту. Земля на грядці повинна бути завжди сирої, оскільки різкі перепади вологості – наприклад, рясний полив після довгої посухи, – можуть спровокувати розтріскування коренеплодів. У той же час від нестачі вологи м’якоть стає грубою і неприємно гіркою на смак. Щоб поверхня грядки не покривалася ссохшейся кіркою, ґрунт рекомендується регулярно розпушувати.

Дивіться також:  Як зібрати насіння баклажанів

Підгодівля

Кількість підживлень також залежить від строків дозрівання культури. За сезон зростання редьку ранніх сортів з коротким періодом дозрівання підгодовують два рази: вперше – на стадії розгортання другого листа і повторно – через тиждень, використовуючи для цього виключно азотні добрива.

Пізньої редьці необхідний щотижня повний комплекс мінеральних добрив. Для цього в 10-12 л води розводять суперфосфат (60 г), сечовину (20 г) і хлористий калій (15-20 м) – отриманої живильної суміші вистачає на 20 м посадок. Додатково проводять азотні підживлення. За 20-25 днів до збирання врожаю всі підживлення відміняють.

Збір і зберігання врожаю

Річну редьку збирають з середини червня до початку липня, як тільки коренеплоди досягнуть діаметра 3-4 см. З прибиранням затягувати не рекомендується – передержанная в землі редька ранніх сортів стає в’ялою. Коренеплоди сортують, обрізають бадилля, розсипають по перфорованим контейнерах або пакетах і поміщають в овочевий відсік холодильника. У кімнатних умовах річну редьку не можна зберігати більше 6-7 днів.

Пізню редьку тримають на грядці як можна довше, однак викопати коренеплоди необхідно до настання холодів, оскільки навіть самий слабкий мороз може знищити весь урожай. Подмерзшая редька схильна до гниття і до закладки на зберігання непридатна.

Коренеплоди викопують у кінці жовтня-початку листопада, звільняють від бадилля і ретельно сортують. На зберігання відбирають рівні, здорові екземпляри без слідів механічних пошкоджень і гнильних плям. Редьку укладають в дерев’яні ящики з вологим піском (можна без нього) і опускають в льох або підвал, де вона може успішно зберігатися до самої весни.