Продукти, що містять щавлеву кислоту

МангольдЩавлева кислота – це органічна сполука, що зустрічається в природі як в чистому вигляді, так і у формі солей – оксалатів. Вперше цю речовину було виявлено наприкінці XVIII століття при дослідженнях кисличной солі. Через кілька десятиліть (у 1824 році) німецький учений Фрідріх Велер зумів синтезувати його з дициана.

На сьогоднішній день залишається відкритим питання про корисні властивості цього з’єднання і його негативний вплив на організм людини. Доведено, що неконтрольоване споживання їжі, багатої щавлевої кислотою, провокує розвиток нирковокам’яній хворобі та інших патологічних процесів. Поряд з цим зазначене речовина виконує в організмі людини безліч корисних функцій і захищає його внутрішні органи і системи від несприятливого впливу ендогенних та екзогенних факторів.

Користь і шкода щавлевої кислоти

Щавлева кислота – це проміжний продукт метаболізму, надлишки якого швидко виводяться з організму у формі оксалатів. Зазначене з’єднання не тільки є абсолютно нешкідливим для здорової людини, але і приносить йому відчутну користь. Зокрема, дана речовина та його солі:

  • позитивно впливають на стан і функціонування органів травної системи;
  • стимулюють роботу м’язів;
  • нормалізують роботу нервової системи;
  • роблять благотворний вплив на роботу жіночої сечостатевої системи (допомагають попередити розвиток аменореї та жіночого безпліддя, позбутися від больових відчуттів і рясних кровотеч при менструації, усунути неприємну симптоматику клімаксу);
  • запобігають розвиток безпліддя і імпотенції у чоловіків;
  • володіють чудовими бактерицидними властивостями;
  • визнані незамінними помічниками в боротьбі з кишковими інфекціями, туберкульоз, ринітом, хламідіоз, гайморитом, мігренню, ревматизмом та іншими патологіями.

Шкідливі властивості даного з’єднання проявляються при його надмірному надходженні в організм разом з їжею, що пройшла кулінарну обробку, або при обмінних збої. Надлишки речовини вступають в хімічну реакцію з катіонами магнію, кальцію і заліза, утворюючи кристали, дратівливі тканини сечовивідних шляхів і нирок (тобто провокуючи розвиток сечокам’яної або сечокам’яної хвороби). Поряд з цим надмірне споживання продуктів з високим вмістом щавлевої кислоти може стати причиною виникнення наступних патологій:

  • порушень в роботі серця;
  • погіршення стану судин;
  • появи ниючих або різких болів в животі, у паху;
  • розладів шлунка, що супроводжуються порушенням стільця;
  • збоїв в роботі дихальної системи.
Дивіться також:  Флюїд для обличчя: що це таке, види, як вибрати і як користуватися
Загрузка...

Безпечні норми споживання щавлевої кислоти

Доведено, що здорові люди можуть вживати їжу, багату щавлевої кислотою і оксалатами, не переживаючи за настання несприятливих для організму наслідків. При цьому необхідно стежити лише за тим, щоб у кожних 100 г спожитих продуктів були присутні не більше 50 мг цієї речовини та її солей. В той же час особам, які страждають на подагру, захворюваннями нирок, ревматоїдним артритом або порушеннями обміну речовин, рекомендується суворо дотримуватися дієти, що зводить до мінімуму споживання даного з’єднання.

У яких продуктах міститься щавлева кислота?

Основними джерелами щавлевої кислоти є продукти рослинного походження. При цьому в листі рослин концентрація цієї сполуки істотно вище, ніж у їх стебла або корені. В молочних продуктах, рибі та м’ясі дана речовина зустрічається рідко і в малих кількостях.

Харчові продукти, в яких є щавлева кислота, умовно поділяються на такі групи:

  • містять цю речовину в підвищеній концентрації – боби какао, мангольд, ревінь, буряк, шпинат, пророщена пшениця, деякі горіхи, сухе печиво;
  • з помірним змістом зазначеного з’єднання – шоколад, цибуля-порей, вівсяна крупа, петрушка, малина, виноград, селера, червона смородина, зелений горошок, полуниця, баклажани, пастернак посівний, сливи, фруктові джеми і мармелад;
  • з низьким вмістом щавлевої кислоти і оксалатів – фруктові соки, свинина, печінка тварин, бекон, морська риба, молочні продукти, макаронні вироби, томатний сік, гриби, огірки, помідори, сухофрукти, чай, чорна смородина, кава, ріпчаста і зелена цибуля, садові фрукти, ананаси, цвітна капуста та ін

Більш детальна інформація про зміст даного з’єднання і його солей в харчових продуктах зібрана в таблиці.

Список харчових продуктів Вміст щавлевої кислоти, мг кожних 100 г їстівної частини вихідного продукту
Тушкований ревінь 866,4
Відварений Шпинат 754,1
Мангольд 658,7
Какао-порошок 633,5
Ревінь консервований 604,3
Сирий Шпинат 602,9
Буряк 503,4
Пророщені Зерна пшениці 271,2
Горіхи пекан 208,7
Крекери 206,8
Арахіс обсмажений 188,1
Чорний шоколад 118,4
Петрушка 101,8
Шкірка лайма, лимона 94,8
Цибуля-порей 88,9
Крупа вівсяна 40,9
Виноград 26,1
Селера 21,2
Червона смородина 19,2
Баклажани 18,4
Полуниця 16,1
Горошок зелений 15,6
Малина 14,9
Фруктові і ягідні, джеми, варення близько 11,3
Пастернак посівний 10,9
Мармелад 10,7
Сливи 10,7
Печінка (свиняча, яловича, куряча) близько 7,4
Журавлинний сік 6,9
Чорнослив 5,9
Сік з винограду 5,9
Спаржева квасоля 5,4
Томатний сік 5,4
Персики 5,1
Сардини 4,9
Чорна смородина 4,8
Білий хліб 4,6
Чорний чай 4,3
Апельсини 4,2
Морква 4,1
Бекон 3,4
Кава 3,3
Яблука 3,2
Ріпчаста цибуля 3,1
Абрикоси 2,9
Груші 2,9
Гриби всіх видів близько 2,2
Томати 1,9
Свинина 1,8
Спагетті 1,6
Вишня 1,2
Локшина яєчна 1,2
Цвітна капуста 1,2
Ананаси 1,1
Газовані солодкі напої 1,1
Огірки 1,1
Цибуля зелена 0,9
Апельсиновий сік 0,6
Риба морська 0,4
Редис 0,4
Молоко 0,2
Дивіться також:  Нестача білка в організмі

Як уникнути надлишкового накопичення оксалатів в організмі?

Для того, щоб уникнути наслідків надмірного скупчення щавлевої кислоти в організмі і її відкладень в органах і тканинах у вигляді солей, необхідно:

  • намагатися вживати овочі в сирому вигляді;
  • перед тепловою обробкою продуктів опускати їх на кілька хвилин в окріп;
  • при варінні овочів кілька разів міняти воду;
  • поєднувати вживання продуктів, що містять цю речовину і кальцій;
  • використовувати для готування тільки молоді, свіжі листя овочів;
  • випивати протягом дня більше півтора літрів чистої або мінеральної води (вживання супів, інших напоїв не зараховується в цю норму), а також не менше 100 г лимонного соку (доцільно додавати його в невеликих кількостях у воду та інші напої);
  • не допускати передозування вітаміну C, намагатися отримувати аскорбінову кислоту з продуктів, а не з вітамінно-мінеральних комплексів.

Важливо пам’ятати про те, що першими ознаками скупчення в організмі надлишку щавлевої кислоти, її солей і симптомами розвитку супутніх патологій є:

  • періодичні болі в області нирок, внизу живота, в попереку;
  • поява домішок крові або гною в сечі;
  • відходження дрібних каменів разом з сечею (як правило, виділення відбувається після ниркових кольок при сечокам’яній хворобі).

При виявленні подібних симптомів необхідно в стислі терміни звернутися за професійною медичною допомогою.