Покриття сковорідок: плюси і мінуси

На кухні ми постійно користуємося різним посудом. Якщо ви любите смажене і не дотримуєтеся дієти, то, скоріше всього, дуже часто використовуєте сковороду. Це саме той вид посуду, про який варто поговорити окремо. Чому? Тому що, прийшовши в магазин, ваші очі розбіжаться від різноманітності сковорідок. Продавці, звичайно, вам допоможуть, але все одно у них свої цілі просування того або іншого товару.

В асортименті ви знайдете, як «класичні» чавунні моделі, так і найсучасніші сковороди, виробник яких так багато обіцяє. Потрібні кілька видів сковорідок на звичайній кухні? Придбати таку модель, якою користуються професійні кухарі, або щось більш скромне? Щоб відповісти на ці питання, потрібно зрозуміти, що являють собою різні покриття сковорідок. Адже саме цим така начиння і відрізняється.

Тефлонове покриття

Це найпопулярніший вид покриття сковорідок сьогодні, багато в чому завдяки рекламі. Як тільки такі моделі почали з’являтися на нашому ринку, маркетологи відразу почали всіма можливими способами їх просувати. Але справа в тому, що на Заході тефлон – це вже практично пережиток минулого, хоча раніше був дуже популярний і там.

У нас тефлонове покриття користується великим попитом. Такі сковорідки виготовляються із сталі або алюмінію. Вони можуть мати гладке дно або рельєфне. Маркетологи засновують рекламу такий начиння на тому, що господині з нею буде набагато легше приготувати будь-яку страву. І вони мають рацію. По-перше, вам практично не знадобиться додавати масло, а це адже холестерин. По-друге, блюдо на такому покритті не пригорить, а також не вийде підсмаженою. Звичайно, це буде не сама по собі, вам все одно доведеться стежити за процесом.

Недолік тефлону в тому, що за нею потрібен особливий догляд. Разом з такою сковорідкою вам доведеться прикупити і дерев’яні аксесуари для перевертання їжі. Використовувати для цього залізо категорично не можна. Така посуд не повинна піддаватися впливу дуже високих температур, тому готувати на ній потрібно акуратно. І якщо ви раптом тільки набираєтеся кухарського досвіду, але починати з такої сковороди не слід.

Дивіться також:  Еритроцити в крові знижені, причини знижених еритроцитів у дитини

Вирішивши купити саме таку сковороду, керуйтеся простим правило – чим вона важча, тим довше вона прослужить вам вірою і правдою. Тому не піддавайтеся на вмовляння продавця-консультанта, який буде запевняти, що на легкій сковороді і страви будуть виходити легко і просто. Подумайте про майбутнє.

Крім цього, зарубіжні вчені час від часу доводять, що тефлонове покриття негативно впливає на здоров’я людини, і нібито разом з їжею, приготованою на такій сковороді, в наш організм потрапляють шкідливі елементи. Вірити цьому чи ні – вибір за вами. Більшість світових вчених все-таки спростовують цю теорію і стверджують, що антипригарне покриття сковорідок не завдає ніякої шкоди людському організму.

Чавун

Напевно багатьом молодим господаркам у спадок дісталася мамина або бабушкіна чавунна сковорода, може навіть і не одна. Ви ж її не викинули, правда? І скоріше всього частенько використовуєте. Справа в тому, що такі сковорідки для деяких страв воліють навіть самі досвідчені професійні кухарі.

Чавунна начиння ідеально підходить для їжі, яка потребує тривалого приготування. Вона повільно нагрівається, тривалий час зберігає високу температуру і повільно остигає, чим не може пишатися тефлон. Саме це і необхідно для якісного готування.

Коли ви готуєте в чавунній сковороді, то на внутрішніх поверхнях утворюється антипригарне покриття. Це природна жирова плівка, яка дозволяє будь-яким приладом перемішувати їжу і робити це нечасто. Звичайно, чавун теж вимагає певної уваги. Наприклад, на такий сковорідці не можна тривалий час залишати їжу. До того ж, не слід використовувати хімічні миючі засоби, т. к. їх частки можуть въесться в чавун, а потім потрапити в наш організм при наступному приготуванні їжі. Для миття такої сковорідки можна застосовувати, наприклад, суху гірчицю.

Дивіться також:  Креатинін в крові підвищений, причини підвищеного рівня креатиніну в крові

Керамічне покриття

Це також не менш популярний сьогодні вид покриття сковорідок, як і тефлон. Але якщо тефлоновий матеріал створити бути відносно недавно, то кераміка – це добре забуте старе. На таких сковорідках покриття зроблено з суміші титану і кераміки, воно не керамічне на 100%. Чому багато людей вибирають саме керамічну сковорідку? По-перше, тому що за характеристиками і легкості приготування їжі вона схожа на тефлонову. По-друге, при належному догляді вона прослужить набагато довше.

Але і без мінусів не обійтися. Самий головний і, мабуть, єдиний недолік такої сковорідки – це її висока вартість.

Гранітне покриття

Цей варіант не можна назвати популярним, тому що він тільки починає набирати обертів. Не в кожному магазині можна знайти асортимент таких сковорідок, але якщо вам пощастить, обов’язково зверніть на них увагу. Незважаючи на його новизну, все більше людей змінюють тефлон або чавун на граніт. Фахівці в цій області в один голос стверджують, що незабаром начиння з гранітним покриттям складе значну конкуренцію для іншої посуді і, можливо, навіть отримає в ній гору. Недоліків у них, мабуть, не спостерігається. А ось з достоїнств потрібно виділити те, що гранітна сковорода є твердою, її дно стійке до подряпин. Таким чином, це самий довговічний варіант сковороди, який ви тільки можете придбати сьогодні.

Емальоване покриття

Ще одним видом покриття, яке повстало з попелу минулих років, можна назвати кераміку. Посудом з кераміки користувалися наші предки багато поколінь назад, і ми сьогодні відроджуємо цю традицію. Емальовані сковороди не окислюються, тому їжу в них можна зберігати досить довго і не переживати за її смак і зовнішній вигляд. Такі сковороди сьогодні створюються з антипригарним покриттям, що дозволяє легше готувати їжу. Але в них є один недолік – чутливість до механічних впливів.

Дивіться також:  Кровоточать ясна, що робити? Причини і лікування кровоточивості ясен