Паска великодня — 10 найбільш смачних рецептів з покроковим описом на Великдень

І знову привіт!! Сьогодні, як я і обіцяла, ми продовжуємо підготовку до Великодня і розглянемо ще декілька способів приготування великодніх пасок. Саме ця випічка є традиційним і обов’язковим на святковому столі.

Нагадаю, що в попередній статті, ми з вами детально розглянули досить не складний, але в теж час дуже смачний рецепт паски з білковою глазур’ю. У цьому пості ви дізнаєтеся нові секрети готування великодньої випічки.

Також не забувайте, що крім приготування пасок, потрібно обов’язково фарбувати яйця, а якщо є бажання, можна і щось змайструвати своїми руками, наприклад виготовити виріб у вигляді кролика, курочки. Це буде відмінним доповненням до великоднього столу.

І перш ніж перейти безпосередньо до самого процесу готування, я як завжди хочу поділитися з вами порадами приготування даного ласощі, щоб вже в процесі опису рецептів не повторюватися.

  • Перед приготуванням потрібно бути позитивно налаштованим і мати світлі думки. В процесі не шуміти і не лаятися, нікуди не поспішати.
  • В кімнаті повинно бути досить тепло, а також має бути повна відсутність протягів.
  • Продукти використовуйте високої якості, свіжі, не економте. Заздалегідь їх підготуйте, вони повинні бути кімнатної температури.
  • Борошно обов’язково потрібно просіяти два рази.
  • Дріжджі найкраще використовувати живі.
  • Цукати, родзинки та інші фрукти перед додаванням в тісто повинні бути сухими.
  • Вимішувати тісто руками і досить довго.
  • Тісто має підходити в три рази: опара, основний підхід, розстойка у формах.
  • Бажано форми для пасок використовувати вузькі і високі.
  • Форми повинні бути змащені вершковим маслом або простелені пергаментним папером.
  • Зазвичай пасочки печуть вже в розігрітій духовці.
  • Охолоджуйте випічку на боці, періодично повертаючи виріб.
  • Глазур і декорацію виконуйте на свій смак.

Як приготувати паску?

Ну а ми підійшли до найголовнішого, безпосередньо до самого процесу роботи. Вашій увазі пропонується дуже докладний фото варіант. Я сподіваюся, що вам буде все зрозуміло і результат вас порадує. Глазур робимо з цукрової пудри і білків.

Інгредієнти:

Для тіста:

  • Борошно — 2 кг;
  • Дріжджі — 200 гр.;
  • Молоко — 3 ст.;
  • Цукор — 1/2 кг;
  • Яєчний жовток — 30 шт.;
  • Сметана 30% — 0,5 л;
  • Масло вершкове — 500 гр.;
  • Сіль — 1 ч. л.;
  • Родзинки — 1 кг;
  • Цукати — 500 гр.;
  • Ванілін — 20 гр..

Для глазурі:

  • Цукрова пудра — 1 ст.;
  • Яєчний білок — 1 шт.;
  • Лимонний сік — 0,5 ч. л.;
  • Кондитерська посипання — за бажанням.

Спосіб приготування:

1. В першу чергу двічі просійте борошно, робити це треба обов’язково, щоб борошно наситилася киснем.

2. Ізюм промийте, залийте окропом на 10 хвилин, а потім злийте воду. Розкладіть на чистий рушник, щоб він добре просох.

В результаті у вас повинен вийти набряклий, але сухий родзинки.

3. Тепер займемося приготуванням опари. Візьміть одну склянку молока, краще домашнього, і нагрійте його до теплого, але не гарячого стану.

4. Візьміть дві пачки живих дріжджів, і поломайте їх у глибоку чашу або каструльку.

5. Потім за допомогою ложки добре розімніть їх, перетворивши на крихту.

6. Далі додайте до дріжджів 3 столові ложки цукру, одну чайну ложку солі і 3 столові ложки борошна. Влийте 1 склянку підігрітого молока і все добре перемішайте.

7. Після повного розчинення дріжджів, їх треба накрити рушником і поставити в тепле місце на 1-2 години.

8. У кухлик налийте дві склянки молока і доведіть до кипіння, кип’ятити не треба.

9. А в глибоку тарілку насипте дві жмені підготовленої борошна.

10. Потім 3 столові ложки цукру.

11. І як тільки у вас молоко закипить, його треба буде влити в цю борошняну масу.

12. Вливайте Молоко повільно, постійно змішуючи його з борошном. Причому краще це робити дерев’яною ложкою.

13. Борошно має як би заваритися від гарячого молока.

14. Подивіться на наші дріжджі, то вони повинні підніматися, то опускатися, тобто бродити.

15. Як тільки борошно з молоком охолоне й стане теплою, влийте туди дріжджову масу.

16. Розмішайте все до однорідного стану.

17. Ось так має виглядати вийшла опара.

18. Готову опару знову накрийте і залиште підходити в теплому місці на 2 години. І стежте за тим, щоб не було ніяких протягів.

19. Саме час зайнятися приготуванням тіста. Відокремте 25-30 курячих жовтків і додайте до них приблизно кг цукру. Збийте міксером.

20. Збивати потрібно довго, хвилин 5-10, щоб маса вийшла рівною. А цукор додавайте поступово.

21. В результаті у вас повинна вийти злегка білувата маса.

22. Подивіться, як тепер виглядає наша опара.

23. Влийте до опарі жовтки з цукром і все перемішайте.

Дивіться також:  Пиріжки з цибулею і яйцем в духовці

24. Візьміть вершкове олію і розтопіть його на водяній бані.

25. Тепер поступово насипайте борошно і замішують тісто руками. В процесі додайте сметану, вершкове масло і ванілін. Вимішуйте тісто довго, не поспішайте.

26. Борошна додайте стільки, щоб тісто вийшло не рідкий і не надто щільне. Накрийте тісто рушником і залиште підходити години на 1,5. Потім знову вимісіть.

27. Змішайте цукати і родзинки з невеликою кількістю борошна, щоб вони краще з’єдналися з тістом.

28. Додайте цю суміш до тесту, знову все перемішайте, щоб родзинки і цукати рівномірно розподілилися.

29. Візьміть формочки і змастіть їх невеликою кількістю вершкового масла. Наповніть їх тестом на 1/3.

30. Заповнені форми накрийте рушником і залиште хвилин на 30 в теплому місці. Далі відправте випікатися в розігріту духовку до 160 градусів хвилин на 40-60.

31. Поки пасочки печуться, приготуємо глазур. Змішайте цукрову пудру з яєчним білком. Можна брати більше продуктів, головне запам’ятайте, що на один білок йде 1 склянку цукру.

32. Збивайте міксером хвилин 10.

33. Ви повинні отримати густу білу масу. В кінці додайте сік лимона і перемішайте. Глазур готова.

Глазур краще готувати вже тоді, коли випічка буде готова, і охолола, щоб відразу її нанести на верхівку вироби.

34. Коли ваші паски испекутся, дайте їм повністю охолонути, потім змастіть білкової глазур’ю і прикрасьте посипкою.

Приготовані за цим рецептом паски виходять дуже ніжними і м’якими.

Загрузка...

Простий і смачний паску в хлібопічці

А наступний варіант своєрідна паличка-виручалочка, коли часу на приготування їжі зовсім немає, а хочеться саме домашньої випічки. На допомогу вам прийде хлібопічка, якщо у вас така є))

Інгредієнти:

  • Молоко – 170 мл;
  • Дріжджі сухі – 2 ч. л.;
  • Борошно – 340 гр.;
  • Цукор – 60 гр.;
  • Вершкове масло – 50 гр.;
  • Сіль – 0,5 ч. л.;
  • Жовтки – 3 шт.;
  • Цукати – 50 гр..

Спосіб приготування:

1. У чашу налийте підігріте молоко і розтоплене масло, насипте дріжджі. Потім додайте жовтки.

2. Насипте просіяне борошно, цукор і сіль. Додайте цукати або родзинки. Поставте режим «Хліб» або «Здоба».

3. Хлібопічка сама замісить тісто, а потім спече паска. Вам залишиться тільки прикрасити його за своїм розсудом.

Як ви зрозуміли, ваше основне завдання, підготувати всі продукти, а все інше за вас зробить техніка!!

Готуємо пасочка за класичним рецептом

Складно говорити, що в цій випічці відноситься до жанру класики, адже у кожного свій улюблений рецепт. Я пропоную вам познайомиться з наступним видом великоднього хліба на сухих дріжджах і зі сметаною.

Інгредієнти:

  • Пшеничне борошно вищого сорту — 3 3/4 ст.;
  • Великі яйця — 4 шт.;
  • Молоко — 250 мл;
  • Сухі дріжджі — 1 ст. л.;
  • Сметана 15% — 3 ст. л.;
  • Вершкове масло — 250 гр.;
  • Родзинки — 1 ст.;
  • Ваніль — за смаком;
  • Сіль — щіпка;
  • Цукрова пудра — для прикраси.

Спосіб приготування:

1. Спочатку приготуємо опару. Для цього з’єднаєте сухі швидкодіючі дріжджі з ложкою цукру і 50 мл теплого молока. Все перемішайте і накрийте рушником, залиште в спокої хвилин на 15, щоб піднялася «шапочка».

2. А в цей час відокремте білки від жовтків. У жовтки додати половину цукру, що залишився і добре розітріть виделкою. Колір суміші має помінятися з жовтого на білий.

3. Тепер збийте білки міксером на середній швидкості, при цьому потихеньку додайте цукор, що залишився. У вас повинна вийти легка і повітряна піна.

4. Візьміть 50 грам вершкового масла і розтопіть його на водяній бані. Додайте 50 грам борошна і перемішайте.

5. З’єднайте збиті жовтки з цукром з підросли дріжджами.

6. Перемішайте суміш віночком.

7. Розтопіть масло, що залишилося, остудіть і цівкою влийте в збиті білки.

8. Після введіть сметану і розмішайте все до однорідності.

9. Додайте екстракт ванілі і з’єднайте з дріжджовий складової. Добре все перемішайте.

10. Поступово додайте просіяне борошно і замішайте в’язке тісто. Накрийте готове тісто і залиште його на 2 години в теплому місці.

11. У подошевшее тісто додайте заздалегідь розпарений і обсушенный родзинки. Добре перемішайте його з тестом.

12. Візьміть формочки і змастіть їх маслом. Заповніть приблизно наполовину готовим тестом. Відправте в розігріту духовку до 160 градусів, на 40-45 хвилин.

13. Остиглу випічку прикрасити глазур’ю або розтопіть шоколад і посипте горіхами.

Сирний рецепт царської випічки

Не варто забувати, що особливим попитом користується і сирна паска. Про це до речі є окрема стаття, якщо пропустили, дивіться тут.

Дивіться також:  Торт Медовик - найбільш прості і смачні рецепти

Ну а зараз я вам пропоную приготувати особливу пасочку з лікером і вершками, виходить дуже смачно.

Інгредієнти:

  • Сир — 440 гр.;
  • Ванільний цукор — 40 гр.;
  • Цукрова пудра — 100 гр.;
  • Вершкове масло — 240 гр.;
  • Сухофрукти, цукати — 300 гр.;
  • Лікер — 100 мл;
  • Вершки — 120 мл

Спосіб приготування:

  1. Сухофрукти та цукати наріжте дрібними кубиками.
  2. Далі залийте їх лікером і залиште на 1 годину.
  3. Візьміть сир і протріть його через сито разом з розм’якшеним вершковим маслом.
  4. У сирну масу додайте сухофрукти та цукати, а також лікер, в якому вони були замочені. Потім покладіть ванільний цукор і перемішайте.
  5. Вершки необхідно збити разом з цукровою пудрою за допомогою міксера в піну.
  6. Акуратно додайте до сиру, перемішавши лопаткою зверху вниз.
  7. Візьміть пасочницу, застелити марлею, і перекладіть в неї щільно сирну масу.
  8. Закрийте марлею форму, встановіть гніт і поставте на блюдце, прибравши в холодильник на добу. Після закінчення часу, акуратно витягніть великдень і прикрасьте по своєму смаку.

Загрузка...

Найсмачніший рецепт паски з родзинками

Ось ще один досить цікавий і простий варіант приготування, впорається навіть починаючий. Як завжди все докладно описую і демонструю, будуть питання пишіть, обговоримо.

Інгредієнти:

Для тіста:

  • Борошно — 4 ст.;
  • Яйце — 2 шт.;
  • Масло вершкове — 60 гр.;
  • Кориця мелена — 2 ч. л.;
  • Сіль — 1 ч. л.;
  • Ізюм — за смаком.

Для опари:

  • Молоко — 250 мл;
  • Дріжджі сухі — 20 гр.;
  • Пудра цукрова — 1/ ст..

Спосіб приготування:

1. Приготуємо опару. Для цього підігрійте молоко до теплого стану і розведіть в ньому дріжджі і пудру. Залиште хвилин на 10.

2. Просійте борошно, змішайте її з корицею і сіллю.

3. Тепер вбийте яйця, додайте розм’якшене вершкове масло. Влийте опару, перемішайте, потім додайте замочений заздалегідь родзинки.

4. Все добре вимісіть до однорідної маси.

5. Замісіть тісто в кулю.

6. Накрийте його харчовою плівкою і залиште в теплому місці на годину.

7. Сформуйте з подошевшего тіста кульки і викладіть їх на папір для випічки.

8. Випікайте в розігрітій до 160 градусів духовці, хвилин 40. Зверху можна покрити кремом.

Такий варіант маленьких пасочок дуже зручний, швидко все скушаете, за одну мить!! А також для тих, у кого немає спеціальних формочок.

Відео про те, як приготувати паску на Великдень в мультиварці

А чи пробували ви коли-небудь робити тісто для нашого виробу на кефірі з маргарином і маслом?! Ні!! Тоді терміново дивіться наступний сюжет, тим більше випічка буде відбуватися в мультиварці, так що великодній хліб точно пропечеться як треба.

Покроковий рецепт приготування паски без дріжджів

Знаю, що не всі люблять дріжджове тісто, тому пропоную варіант бездрожжевых пасочок і з лимоном. Але тісто обов’язково заводьте на кефірі, щоб випічка вийшла пишною.

Інгредієнти:

  • Кефір — 270 гр.;
  • Лимон — 100 гр.;
  • Борошно — 300 гр.;
  • Цукор — 150 гр.;
  • Вершкове масло — 130 гр.;
  • Сода — 1/2 ч. л.;
  • Яйце — 2 шт..

Спосіб приготування:

1. Візьміть лимон і добре промийте його під гарячою водою. Наріжте на скибочки разом з шкіркою і подрібніть в блендері.

2. До лимона, додайте цукор і масло, все перемішайте.

3. Тепер налийте кефір, вбийте яйця і додайте соду, знову перемішайте.

4. В самому кінці насипте просіяне борошно і замісіть тісто.

5. Візьміть пергаментні форми і змастіть їх маслом, поставте в чашу мультиварки. Заповніть їх до половини готовим тестом. Поставте на режим «Випічка» і випікайте хвилин 40-60.

6. Готовність перевірити зубочисткою.

7. Коли пасочки охолоне, прикрасьте їх будь глазур’ю.

Такий виріб можете випікати і в звичайній духовці, а не в мультиварці.

Як приготувати розписний пасочка у духовці?

Зараз розглянемо ще дуже цікавий рецепт, я познайомилася з ним у минулому році, в гостях у подруги, і записала для себе. Ділюся і з вами.

Інгредієнти:

Для тіста:

  • Борошно – 1кг;
  • Молоко – 300 мл;
  • Дріжджі (сухі) – 1 ст. л. або живі 25 гр.;
  • Яйця – 4шт.;
  • Масло вершкове (розм’якшене) – 100 гр.;
  • Цукор – 200 гр.;
  • Родзинки – 100 гр.;
  • Цукати – 100 гр.;
  • Ванілін – ½ пакетика;
  • Ромова есенція – 4 краплі.

Для глазурі:

  • Цукрова пудра – 1 ст.;
  • Яєчний білок – 1 шт.;
  • Сік лимона – 2 ст. л.;
  • Кондитерська посипання — будь-яка.

Спосіб приготування:

1. Підігрійте молоко до теплого стану і розчиніть в ньому дріжджі.

2. Потім додайте 1/3 просіяного борошна.

Дивіться також:  Пишні оладки на молоці. 10 смачних і популярних рецептів

3. Добре розмішайте, накрийте чистим рушником і залиште в теплому місці в спокої, щоб наша опара підійшла.

4. Опара повинна підійти протягом 30 хвилин. А в цей час відокремте жовтки від білків. І збийте жовтки з цукром і ваніліном. А білки з сіллю до отримання пишної піни.

5. Додайте в подошевшую опару збиті жовтки.

6. Не поспішаючи перемішайте і додайте розм’якшене масло.

7. Знову перемішайте і введіть збиті білки.

8. Не кваплячись перемішайте масу, і починайте порційно насипати решту просіяне борошно.

9. Коли тісто стане густим, починайте вимішувати його руками до тих пір, поки воно не стане еластичним. Накрийте готове тісто рушником і залиште в теплому місці підходити.

10. Тісто буде підходити протягом години. Тому в цей час промийте і запарте родзинки, а потім просушіть його.

11. Додайте в тісто родзинки і цукати, перемішавши їх небагато з борошном. Налийте ромову есенцію. Вимісіть тісто заново і знову залиште накритим протягом 30 хвилин.

12. Розподіліть тісто по формочках на 1/3, змастити їх маслом.

13. Поставте заповнені форми на деко і дайте ще мнуть 10 їм постояти в теплі.

14. Розігрійте духовку до 180 градусів і випікайте до готовності, приблизно 30-40 хвилин.

15. Для приготування глазурі, змішайте білок з цукровою пудрою і лимонним соком. Збийте вінчиком і накрийте харчової плівкою. Як тільки випічка буде готова, відразу ж прикрасьте паски глазур’ю і посипати присипкою.

Якщо ви хочете зробити розписні вироби, то глазур або крем додайте натуральні або харчові барвники і за допомогою кондитерських насадок придумайте і зобразіть прикраса. Так само можна використовувати гарячий шоколад, горіхи.

Або зробити декор з мастики.

Паска з сиром по великоднього рецептом

Пропоную вашій увазі ще один відео сюжет не зовсім звичайного і звичного способу готування. Виходить досить ситно і смачно.

В принципі продукти ті ж самі, але додається сир. Вообщем дивіться і побачите все самі.

Кулінарний рецепт паски від Юлії Висоцької до Світлого свята Великодня

І на завершення хочу поділитися рецептом від відомої домогосподарки, адже її кулінарні шедеври люблять всі. А якщо у вас немає можливості подивитися відео від Ю. Висоцької, то для вас її докладний майстер-клас.

Інгредієнти:

  • Борошно — 450 гр.;
  • Вершкове масло — 220 гр.;
  • Родзинки — 1 ст.;
  • Цукор — 150 гр;
  • Апельсини — 1 шт.;
  • Яєчні білки — 2 шт.;
  • Яєчні жовтки — 4 шт.;
  • Дріжджі свіжі — 21 гр.;
  • Молоко — 310 мл;
  • Кардамон стручки — 7 шт.;
  • Екстракт ванілі — 1 ч. л.;
  • Мускатний горіх мелений — 1/2 ч. л.;
  • Цукор ванільний — 1 пакет;
  • Шафран — щіпка;
  • Сіль морська — 1/2 ч. л..

Спосіб приготування:

1. Шафран необхідно замочити в невеликій кількості води.

2. Цедру від апельсина натріть на дрібній тертці.

3. Стручки кардамону необхідно розламати, вийняти насіння і розтерти у ступці з мускатним горіхом, додавши цедру апельсина і ванільний цукор.

4. Ізюм промийте і замочіть у воді.

5. 300 мл молока трохи підігрійте.

6. Половину теплого молока відлийте і розведіть в ньому дріжджі. Потім додайте 150 гр. просіяного борошна і заведіть опару. Накрийте рушником і залиште на 20 хвилин.

7. Молоко, що залишилося ще раз підігрійте і покладіть в нього розм’якшене масло. Дочекайтеся, щоб воно розтопилося.

8. Тепер збийте 3 жовтки з цукром і продовжуючи збивати, влийте молоко з маслом, додайте наші мелені спеції і ванільний екстракт, плюс проціджену шафрановую воду.

9. В опару додати трохи просіяного борошна і 1/4 ч. ложки солі, потім жовтково-молочну масу. Далі потрібно поступово вводити борошно, вимісити тісто руками. Залишити його на 2 години в теплому місці.

10. Далі збийте білки з дрібкою солі.

11. У готове тісто додайте віджатий родзинки, збиті білки і акуратно ще раз вимісити тісто. Змастіть вершковим маслом формочки і розподіліть тісто до половини. Залиште їх хвилин на 30 в спокої.

12. Далі поставте їх у розігріту духовку, великі паски випікайте 40-50 хвилин, поменше — 25-30 хвилин. Через 20 хвилин випікання змастіть вироби жовтком, злегка збитим з 1 ст. ложкою молока.

В цей раз я дуже хотіла надати вам якомога більше різних і перевірених рецептів для приготування вдалого і смачного тіста для пасок, щоб ви змогли вибрати те, що шукали, і щоб все було розкладено по поличках. Сподіваюся, мені це вдалося виконати.

А от у наступній статті будемо вчитися готувати різну глазур для нашої випічки. Так що заходьте частіше-буде цікаво.