Паска — найсмачніший рецепт на Великдень

Вітаю всіх читачів та гостей блогу. Зовсім скоро вже настане Світле свято — Великдень, і ми до нього з вами вже щосили готуємося. І сьогодні я невипадково хочу присвятити цілу статтю одному рецепту, тому що мова піде про куличе.

Паска є обов’язковим предметом на святковому столі, поряд з фарбованими яйцями і сирною паскою.

Насправді, паска є хлібним символом Великодня, треба зуміти не тільки правильно його спекти, але і освятити в церкві. За формою цей аналог церковного хліба нагадує саму церква з куполом, і верхівку дуже часто прикрашають зображенням хреста.

Це цікаво!! Коли Ісус був розп’ятий, його соратники під час трапези залишали його місце вільним, і клали туди хліб. Такий обряд символізував воскресіння Христа, його незриму присутність і участь.

А в далекі часи, наших предків слов’ян з великоднім хлібом пов’язували не тільки християнські обряди. Так, слов’яни розкладали шматки паски в поле, закликаючи урожай. Ще на ньому ворожили, визначаючи наскільки вдалим буде рік, і якщо виходила розтріскана кірка — поганий знак, якщо ж навпаки, виходив пишний і рівна паска, значить обіцяє благополуччя в майбутньому.

Звичайно ж, у кожної господині є свій власний рецепт найсмачнішого паски, але от у людини, який пече перший раз таке виріб, можуть виникнути труднощі та запитання.


І відразу хочу попередити, якщо ви збираєтеся йти на великодню службу, то для паски необхідно заздалегідь вирахувати час його приготування. Так званий великодній хліб, до моменту виходу з дому, повинен повністю охолонути, а глазур — затвердіти. Причому випікати паску прийнято в суботу вранці, а висвітлювати в суботу ввечері, або рано вранці в неділю. А от яйця прийнято фарбувати в Чистий Четвер.

Самий смачний і простий рецепт паски з покроковим описом

Існують рецепти, за якими приготування пасок займає більше або менше часу. Я для вас підготувала порівняно не складний, але й не такий вже і легкий варіант. Читайте уважно, і якщо що, задавайте питання.

І головне пам’ятайте, тісто на паску не любить поспіху і неакуратне поводження.

І так, по даним рецептом, наша ніжна пасочка готується 3-4 години.

Інгредієнти:

Для тіста:

  • Молоко — 2 ст.;
  • Сухі дріжджі — 1,5 ст. л.;
  • Борошно пшеничне вищого сорту — 6 ст.;
  • Яйця — 6 шт.;
  • Цукор — 1 ст.;
  • Вершкове масло — 200 гр.;
  • Родзинки — 150 гр.;
  • Ванільний екстракт — 2 ч. л. (за бажанням);
  • Сіль — щіпка.

Спосіб приготування:

Перед самим початком процесу готування наведіть кухню і думки в порядок, вас нічого не повинно турбувати і відволікати, прибувати ви повинні в гарному настрої.

1. Нагрійте молоко і з’єднайте з сухими дріжджами швидкої дії. Додайте дві склянки просіяного борошна. Все добре перемішайте до однорідності і накрийте чистим кухонним рушником. Залиште в спокої в теплому місці на півгодинки.

Важливо! Молоко повинно бути тепле, не гаряче.

Заздалегідь, перед початком готування, дістаньте всі продукти з холодильника, вони повинні бути кімнатної температури.

Дивіться також:  Торт Медовик - найбільш прості і смачні рецепти

2. Поки опара буде підніматися, відокремте білки від жовтків. Жовтки перетріть зі склянкою цукру до утворення густої і однорідної маси. А ось жовтки збийте з дрібкою солі до появи густої піни.

Яйця використовуйте свіжі.

3. Коли пройде 30 хвилин, опора повинна буде добре підійти. Додайте до неї перетерті жовтки з цукром.

Приготування опари є дуже важливим етапом!!

4. Тепер розтопіть масло на водяній бані або в мікрохвильовій печі, дайте йому трохи охолонути. Потім влийте його до загальної маси і перемішайте. Додайте екстракт ванілі.

5. Далі акуратно додайте збиті білки в тісто, вмішуючи їх силіконової лопаткою зверху вниз.

Не поспішайте!! Від збереження консистенції білків залежить легкість випічки.

6. Підійшла черга борошна. Її необхідно висипати невеликими порціями під час роботи міксера. Так, тісто вийде однорідним. Потім вимішайте його руками, воно має бути густим і еластичним. Надішліть готове тісто в тепло на годину.

Борошно потрібно використовувати вищого сорту і в міру отлежавшуюся. Борошно обов’язково просіяти, краще всього два рази, щоб її частинки добре розійшлися в тесті.

Пам’ятайте, що тісто може впасти від протягів і різких струсів.

Тісто може погано підходити, якщо в кімнату постійно хтось входить і грюкає дверима.

7. А в цей час промийте і запарте родзинки в окропі протягом 5 хвилин. Злийте воду, видаліть всі гілочки і обсушіть. Насипте родзинки в тісто і знову вимісіть його.

Можна використовувати не тільки ізюм, але й інші сухофрукти та цукати. Тільки заздалегідь дрібно поріжте.

А щоб родзинки або інші добавки в тесті розподілилися рівномірно, попередньо змішайте їх з невеликою кількістю борошна.

8. Коли тісто підніметься, увімкніть духовку, а формочки для випічки потрібно змастити вершковим маслом і вистелити пергаментним папером. Заповнювати форму тестом потрібно на 1/3 і залиште на півгодини на підйом.

Форму для випічки використовуйте з тонкого металу.

9. Після, випікайте великодній хліб в духовці 40-50 хвилин при температурі 160 градусів.

Загрузка...

Рецепт глазурі для пасок, яка не обсипається

А поки наші пасочки або великий кулич, що випікається, ми займемося приготуванням великодньої глазурі, яка буде добре застигати і при цьому не кришитися.

Готувати ми з вами будемо білкову глазур. Це досить простий спосіб готування, який не забере у вас багато часу, зате результат порадує. Смак буде дивним, текстура гладкою і добре распределяющейся по поверхні випічки.

Дивіться також:  Пиріжки з цибулею і яйцем в духовці

Я рекомендую спочатку прочитати етапи приготування, а вже потім братися за справу. Так як можливо, що ви трохи зміните хід готування, і в першу чергу будете збивати білки, а вже потім варити цукровий сироп. Вообщем, читайте.

Інгредієнти:

Для глазурі:

  • Цукор — 250 гр.;
  • Білок — 2 шт.;
  • Вода — 120 мл;
  • Сік — 1/4 лимона.

Спосіб приготування:

1. Насипте цукор в невелику каструльку або сотейник.

2. Додайте воду і все добре перемішайте. Видавіть сік четвертинки лимона, перемішайте.

Якщо у вас немає свіжого лимона, то його сік можна замінити на лимонну кислоту.

3. Увімкніть вогонь і варіть сироп на середньому вогні до закипання. Потім зменшіть вогонь і продовжуйте помішувати рідину до повного загустіння.

4. Тепер відокремте білки від жовтків. Білки відправте в чашу міксера, додайте щіпку солі. Спочатку збийте білки на невеликій швидкості, поступово збільшуйте її до середньої. Вам потрібно домогтися густий і пишної маси.

5. Коли ваш сироп загустіє і почне міняти колір, його необхідно буде зняти з вогню і відразу, акуратно, тонкою цівкою, влити в збиту білкову масу. При цьому білки продовжуйте збивати на невеликій швидкості.

6. Коли весь сироп ви увіллєте в білкову масу, продовжуйте далі збивати масу до загусання і збільшення в обсягах. У готової глазурі повинна бути щільна консистенція, вона повинна відмінно тримати форму.

7. Готовою глазур’ю прикрасьте великодні паски. Сама глазур має матовий відтінок і добре фіксує будь-яку присипку.

Даний рецепт приготування солодкої глазурі я дуже люблю і використовую не тільки для пасочок, але і для тортів.

А спосіб його готування дала мені мама, це її коронний крем. Але візьміть до уваги той факт, що ця глазур не підійде для того, щоб пасочки нести до церкви, так як вона прилипне і розмажеться. Тому виберіть рецепт глазурі з цієї збірки.

Якщо ж у церкву дане ласощі ви не понесете, тоді обов’язково спробуйте цю білкову глазур, впевнена, не розчаруєтеся.

Готові паски дістаньте з духовки і охолодіть, покрийте приготовленої глазур’ю і прикрасьте на свій розсуд.

Ваш великодній хліб готовий!! До речі, дуже цікаво, що паски, приготовані на Великдень не черствіють і не пліснявіють.

Ну що ж, мої дорогі кулінари, я постаралася для вас все докладно розписати, вибрала самий смачний і не дуже складний рецепт приготування паски. Я сподіваюся, вам такий варіант теж сподобається і ви будете піч такі пасочки кожен рік.

Дивіться також:  Паска великодня - 10 найбільш смачних рецептів з покроковим описом на Великдень

А на завершення я хочу зібрати воєдино всі поради щодо випікання великодніх пасок:

  • Даний виріб необхідно випікати напередодні Великодня.
  • Перед готуванням наведіть порядок на кухні та у себе в голові.
  • Будьте в доброму гуморі, не кричіть і не лайтеся, і головне нікуди не поспішайте.
  • Пам’ятайте, що тісто любить тепло, і не терпить холоду і протягів.
  • А духовку для випікання розігрівайте заздалегідь.
  • Також заздалегідь підготуйте всі продукти, діставши їх з холодильника. Вони повинні бути кімнатної температури.
  • Дріжджі використовуйте свіжі. Якщо ви використовуєте живі, то вони повинні бути вологими.
  • Перед замісом тіста обов’язково просеивайте борошно.

  • Щоб опара добре піднімалася, можна поставити її в ємність з теплою (не гарячою) водою.
  • Вимішуйте тісто руками, і робіть це довго, щоб воно в підсумку добре відставало від обробного столу.

  • Яйця краще всього використовувати сільські і звичайно ж свіжі.
  • Для надання золотистого кольору куличику, в тісто можна додати трохи куркуми.
  • Для аромату зазвичай додають ванілін.
  • Крім родзинок в тісто можна додати курагу, цитрусову цедру, цукати, горіхи.

  • Форми обов’язково змащуйте маслом і выстелайте папером для випічки.
  • У центр кожного сирого паски можна увіткнути по довгій дерев’яній шпажці. Так випічка буде рівно підніматися, а вам потім буде легше дізнатися, пропеклась вона чи ні.

  • У нижню частину духовку можна поставити миску з водою, так виріб вийде більш ніжним.
  • Під час випічки дверцята духовки краще не відкривати, інакше тісто може впасти і більше не підніметься.
  • Якщо верхівка починає підгоряти, а середина сира, то прикрийте пасочки змащеній маслом фольгою.
  • Якщо у вас різні за розміром паски, то спочатку випікайте окремо великі, потім — маленькі.
  • Дочекайтеся повного остигання пасок і тільки потім покривайте їх глазур’ю, так вона точно не потріскається.
  • Прикрашати можна не тільки білкової глазур’ю, але і візерунками з розтопленого шоколаду.

  • А щоб отримати різнокольоровий випічку, в білу глазур влийте пару ложок бурякового, морквяного соку або соку, вичавленого з петрушки.
  • Готові паски повністю охолоджуйте при кімнатної температури і потім акуратно загортайте в папір для випічки.

Виконуючи ці прості рекомендації, впевнена, у вас все вийде з першого разу!!

І наостанок хочу ще з вами поділитися чудовим рецептом приготування паски з використанням живих дріжджів, сметани і коньяку. Автор сюжету проводить супер майстер клас, подивіться, може виберіть спосіб готування.

Відео про те, як приготувати паску

Ну а на сьогодні у мене все. Пишіть коментарі, дуже хочеться почути ваші відгуки. І чекайте нові рецепти великодніх пасок, так як їх ще багато. Будемо разом розбирати все по поличках.