Папороть орляк: 6 рецептів приготування

Вітаю всіх читачів та гостей блогу. Відразу хочеться задати вам одне питання: «А ви коли-небудь їли папороть?» І не кажіть мені що він неїстівний, і я не зійшла з розуму). Адже ця рослина не тільки широко вживається в їжу, його ще і заготовляють на зиму. А за смаком воно нагадує щось наближене до грибів.

Насправді з усіх видів папоротей їстівним вважається тільки орляк і страусник. Плюс треба знати, коли і як збирати цю культуру, і яку частину можна їсти, а яку не можна, ну і вміти правильно рослина готувати і поєднувати з іншими продуктами. Про все це ми сьогодні і поговоримо.

Отже, якщо ви зібралися використовувати цю травичку для харчових цілей, то збирати потрібно тільки паростки, які називаються рахисы. Точного часу збору немає, але вчені визначають проміжок в першу-другу декаду травня.

Якщо ви не встигли самостійно зібрати даний вид врожаю, то не турбуйтеся. Зараз рослина активно продають на ринках, особливо в кіосках з корейської та японської кухонь. Але продукт буде швидше за все солоний, заморожений або сушений. Це вас не повинно бентежити або лякати, адже з будь-якої заготовки можна буде приготувати смачне і корисне блюдо.

Пам’ятайте, що орляк — низькокалорійний продукт. Тому з великим успіхом використовують у дієтичному меню.

Якщо ж ви самі вперше збираєтеся піти за рахисами, то дам вам декілька корисних порад:

  • на верхній частині паростка має бути обов’язково «карлючка», яка схожа на равлика;
  • сам паросток має бути зеленуватого кольору з тонким пушком;
  • збір сировини потрібно робити тоді, коли рахисы почнуть витягатися нагору, причому оптимальною довжиною вважається росток від 20 до 30 см;
  • черешки повинні бути соковитими і не грубими, а при стисненні повинні похрустывать;
  • зрізати рослини треба так, щоб залишалися «пеньочки» 4-5 см;
  • урожай сортуйте за довжиною і кольором, збирайте в пучок;
  • зібрана заготовка не підлягає тривалому зберіганню і без обробки починає темніти, стаючи не придатною для вживання в їжу;
  • пучки треба швидко доставити в місце, де їх будуть переробляти, уклавши їх при цьому на тверде дно так, щоб не потрапляли сонячні промені і була хороша вентиляція;
  • термін зберігання до переробки не повинен перевищувати 9-10 годин, але краще, якщо рахисы ви обробите протягом 3-4 годин.

Корисні властивості та протипоказання папороті орляка

Але перш ніж приступити до знайомства способів приготування зеленої трави, потрібно і важливо знати і враховувати те, яку користь або шкоду може принести рослина. Адже будь-який продукт для різних людей дає абсолютно різний результат.

Я коротенько розповім про основні моменти того, чим корисний папороть орляк і кому він протипоказаний.

У медицині ця трава вже давно застосовується і показана пацієнтам, які страждають сухим і мокрим плевритом; головними болями і болями в грудях; жовтяницею; ломота в суглобах і болями в кістках; діареєю; шум у вухах; збоями в роботі кишечника, шлунка і селезінки.

Дивіться також:  Малосольні огірки в пакет за рецептами швидкого приготування

Також відвар з листя і коріння допомагає при запорах. Крім усього рослина втамовує біль, позбавляє від глистів та виведення сечі.

У орляке міститься велика кількість йоду, що рятує людей від білокрів’я і променевої хвороби. Плюс пагони швидко відновлюють порушений обмін речовин, що допомагає позбутися від зайвих кг Також він рекомендований людям, які пережили нервовий стрес. До позитивної межах відноситься і те, що блюдо, приготоване з папороті приводить у нормальний стан пульс, поповнює нестачу вітамінів в організмі, виводить важкі та шкідливі метали, покращує діяльність ендокринної системи, підвищує працездатність. Він лікує ревматизм, геморой, радикуліт і використовується при прояві виразки і судом.

Крім позитивних моментів, є й негативні. Адже в даному рослині містяться отруйні речовини. Тому категорично не можна вживати папороть в їжу жінкам при грудному вигодовуванні або вагітним. Обов’язково потрібно стежити за дозуванням, інакше може з’явитися нудота, сильні головні болі. Не можна використовувати неякісні пагони і листя.

Пам’ятайте, що в сирому вигляді пагони папороті отруйні, їх обов’язково потрібно відварювати або солити.

Загрузка...

Рецепт приготування солоного папороті

Підсумовуючи нашу інформацію, ще раз зазначу, що в їжу вживають тільки рахисы, тобто пагони з ще не розкритими листям.

Варто відзначити, що і з пагонів роблять не тільки заготовки на зиму, а також варять супи, роблять салати і різні страви з додаванням м’яса. Але звичайно ж найкраще заготовляти папороть взапас, тобто солити або маринувати. Тому що в такому стані з нього вже можна буде приготувати будь-яку страву.

Інгредієнти:

  • Папороть — 1 кг;
  • Сіль — 500 грам.

Спосіб приготування:

1. Черешки рослини насамперед добре промийте.

2. Візьміть емальовану каструлю і дно присипте сіллю, а зверху викладіть шар рахисов. Потім знову присипте сіллю, і знову покладіть шар пагонів. Викладайте так шари внапуск до закінчення зеленої трави. Потім зверху встановіть гніт, вагою 1 кг, і приберіть каструлю в прохолодне місце на два тижні.

Завершальним шаром повинна виступати сіль!

3. По закінченню часу з каструлі злийте всю рідину, її вживати не можна! Вилийте її в раковину, вона більше не знадобиться. А солоний папороть розкладіть по банках і залийте солоним розсолом (беріть 1 частина солі на 5 частин води). Додайте аскорбінову кислоту (0,5 гр. на літр). І загорніть кришками.

4. Зберігати банки потрібно у прохолодному місці. А перед використанням в їжу вимочіть траву у воді дві доби, щоб сіль пішла.

Цей спосіб є найбільш швидким і надійним у приготуванні заготовки на зиму.

Дивіться також:  Грибна ікра - рецепти приготування на зиму з фото

Як приготувати салат з папороті орляка по-корейськи

Враховуючи, що людина все ж дуже лінива істота, то багато хто самостійно не засолюють рослину і найчастіше його купують, знову ж таки в солоному вигляді. Ну або ті, хто не полінувався і має свої власні заготовки, не їсть траву в чистому вигляді, хоча це й не забороняється. А робить з неї пікантні закуски, наприклад гострий салатик. Тому для вас рецепт смачного частування до будь-якого гарніру, наприклад до курки з хрусткою скоринкою.

Інгредієнти:

  • Солоний папороть — 600 гр.;
  • Рослинне масло — 100 мл;
  • Соєвий соус — 70 мл;
  • Мелений коріандр — 1 ч. ложка;
  • Гострий червоний перець — 1/4 ч. ложки;
  • Часник — 4 зубчики.

Спосіб приготування:

1. Солону заготівлю вимочуйте протягом доби, при цьому 3-4 рази міняйте воду. Візьміть каструлю з великим об’ємом води і поставте на великий вогонь. Поки вода буде закипати, папороть розріжте на 3 частини і покладіть в киплячу воду.

2. Тепер варіть рослина рівно дві хвилини після закипання.

3. Далі відкиньте масу на друшляк.

4. В чисту каструлю покладіть рослина, з якого скла вся зайва вода. Зверху видавіть часник через чеснокодавку, насипте коріандр, перець, налийте олію і соєвий соус. Все добре перемішайте. За бажанням можна трохи присолити закуску.

5. Дайте страві настоятися кілька годин, а потім подавайте до столу.

Варіант готування страви з солоною заготовки з додаванням м’яса

Наступним видом страви з корисних молодих пагонів буде справжній вечерю. Адже рахисы дуже добре поєднуються з будь-яким видом м’яса. Так що раджу всім спробувати таку їжу.

Інгредієнти:

  • Свинина — 300 гр.;
  • Фенхель — 1 шт.;
  • Чилі — 1 шт.;
  • Папороть — 600 гр.;
  • Соєвий соус — 30 грам.

Спосіб приготування:

1. Помийте і дрібно поріжте чилі і фенхель.

Якщо у вас немає фенхелю, можна замінити його на селера.

2. Свинину промийте і поріжте на невеликі брусочки.

3. Розігрійте сковороду з оливковою олією і обсмажте шматочки свинини, потрібно саме смажене, а не тушковане м’ясо.

4. На тій же сковороді потім обсмажте фенхель і чилі.

5. Пагони рослини заздалегідь вимочити у воді, як описано в попередньому рецепті і поріжте на кілька частин. Додайте в сковороду і обсмажуйте разом з фенхелем і чилі.

6. Через 5 хвилин додайте до маси свинину, все добре перемішайте і вимкніть вогонь.

7. Потім налийте соєвий соус і знову все перемішайте.

8. Перед подачею прикрасьте блюдо підсушеними зернами чорного кунжуту.

Загрузка...

Як заморозити свіжий папороть орляк на зиму

Трохи відвернемося від приготування страв з додаванням нашої зеленої трави і зачепимо ще один метод заготівлі про запас. Але вже будемо не солити, а заморожувати.

Дивіться також:  Малосольні огірки - 7 рецептів швидкого приготування з часником і зеленню

Відразу зазначу, що свіжий папороть заморожуванню не підлягає, його потрібно спочатку відварити, інакше він зіпсується. Вообщем читайте наступний фото-спосіб і думаю питань у вас не залишиться. А з заморожених пагонів ви, також, як і з солоних, зможете приготувати будь-яку страву.

Процес роботи:

1. Насамперед рахисы переберіть від зайвого сміття і розріжте на кілька частин.

2. У каструлю налийте води, трохи підсолити і поставте на вогонь. Коли рідина закипить, насипте підготовлені пагони. Відварюйте їх протягом 5-7 хвилин. Потім відкиньте на друшляк.

3. Коли рослина охолоне і стече вся вода, розкладіть його по пакетах і заморожуйте.

Краще спочатку зварені пагони розкласти на лотку і заморозити їх. А вже потім перекласти в кульки і зберігати в морозильній камері.

Ось такий швидкий і оригінальний спосіб зберігання папороті.

Робимо салат з папороті з куркою

Ну і повернемося до питання, що ж ще смачного можна виготовити з цим корисною рослиною. І як я говорила вище, рахисы добре доповнюють м’ясо. Тому тепер пропоную вам зробити закуску по наступному рецепту.

Інгредієнти:

  • Куряче філе — 300 гр.;
  • Цибуля — 3 шт.;
  • Стебла папороті відварні (або солоні) — 300 гр.;
  • Сіль, перець — за смаком;
  • Рослинне масло — для заправки.

Спосіб приготування:

1. Цибулю очистіть від лушпиння і дрібно поріжте на кубики. М’ясо теж подрібніть. Якщо у вас солоний папороть, то заздалегідь вимочити його у воді протягом декількох годин.

2. Розігрійте Сковороду з рослинним маслом і обсмажте курку з цибулею, посоливши і поперчив масу.

3. Потім в сковороду додайте стебла і протушкувати все в перебігу декількох хвилин. Остудіть блюдо і подавайте зі свіжими помідорами.

Можна, до речі кажучи, і вживати таку страву як гаряче блюдо.

Маринуємо папороть орляк в домашніх умовах

На завершення хочеться сказати про те, що дану зелену траву можна і потрібно їсти (якщо немає протипоказань), але звичайно ж не в сирому вигляді, інакше можете отруїтися. Пам’ятайте, що підходять тільки молоді пагони з ще не развернувшимися листям.

Найчастіше папороть солять і роблять заготовки на зиму. А також відварюють і заморожують. І тільки потім готують різні страви: салати або пікантні закуски з м’ясом і овочами.

Якщо у вас є свіжозібрані рахисы і заготовляти ви їх не збираєтеся, то важливо все одно їх правильно спочатку промаринувати, а вже потім братися до поїдання). Тому ловіть ще одну технологію маринування.

Я сподіваюся, що страви, приготовані з папороті орляка, вам сподобаються, і ви не тільки різноманітите свій раціон, але і наповніть організм корисними речовинами. Приємного всім апетиту і до нової зустрічі!