Ожина, протерта з цукром на зиму

Ежевика, протертая с сахаром на зимуОжина багата вітамінами групи В і є лідером по вмісту нікотинової кислоти, в ній також чимало інших вітамінів, інших корисних для організму елементів. Дуже популярна ожина, протерта з цукром – на зиму її заготовляють таким способом частіше за все тому, що в цьому випадку вона не вимагає термічної обробки і, отже, зберігає всю свою користь.

Особливості приготування

Для приготування ожини, протертою з цукром, як і інших заготовок з неї, необхідно дотримувати деякі правила.

  • Ожина, на відміну від ряду інших ягід і плодів, не дозріває в домашніх умовах, якщо зірвати її раніше терміну. З цієї причини збирати ожину потрібно тоді, коли вона повністю поспіла.
  • При зборі ожини треба дотримуватися обережності, намагаючись не здавлювати ягоду, зриваючи її з гілки. Справа в тому, що шкірка у неї дуже тонка і крихка, набагато ніжніше, ніж у малини, і її легко пошкодити.
  • Якщо на кущі з ожиною виявлено велику кількість комах, зокрема, так званих «клопів-вонючек», цей кущ краще пропустити.
  • Перед тим як мити ожину, її слід перебрати, видаливши лісовий сміття, налипшие листочки, комах і зіпсовані ягоди.
  • Мити ожину краще під душем, так як струмінь води з-під крана може пошкодити крихку ягоду.
  • Обов’язковий етап підготовки ожини до консервації – видалення плодоніжок. «Хвостики» треба виривати, викручуючи їх з ягоди. При цьому саму ягоду сильно здавлювати не слід.
  • Підготовлену і промиту ягоду перед тим, як готувати з неї «холодне варення», необхідно підсушити.
  • Розкладати готову ожину, протерту з цукром, можна тільки в простерилізовані банки, кришки для яких теж слід простерилізувати.

Спосіб зберігання готової ожини, протертою з цукром, залежить від вибраного рецепту.

Дивіться також:  Як заморозити листя салату на зиму
Загрузка...

Класичний рецепт ожини, протертою з цукром

Склад (на 2,5 л):

  • ожина (очищена) – 1 кг;
  • цукор – 1,75 кг

Спосіб приготування:

  • Підготовлену, тобто перебрану, очищену від «хвостиків» і промиту ожину, підсушивши, складіть в емальовану миску. Миска може бути і з іншого матеріалу, крім алюмінію, який при окисленні виділяє токсичні речовини.
  • Засипте ягоду 1,5 кг цукру.
  • Ємність з ягодою поставте в прохолодне місце на 2 години.
  • Через зазначений час ягоду з цукром перемішайте і залиште ще на годину.
  • Після закінчення даного часу протріть ожину з цукром через сито, озброївшись дерев’яним товкачем. Можна просто ретельно розім’яти їм ягоду.
  • Перемішайте вийшло ласощі, розкладіть по стерилізованим банкам, насипавши на дно кожної банки по великій ложці цукру.
  • Зверху в кожну банку засипте ще по ложці цукрового піску.
  • Закрийте будь-якими банки кришками (підійдуть навіть пластикові), попередньо їх прокип’ятити і підсушивши. Приберіть на зберігання в прохолодне місце.

В ідеалі ожина, протерта з цукром, якщо її приготували за класичним рецептом, взимку повинна стояти в холодильнику. Не зіпсується вона і у погребі, де тримається низька температура. При кімнатній температурі «холодне варення», зроблене без стерилізації, зберігати не можна.

Ожина, протерта з цукром – рецепт зі стерилізацією

Склад (на 3 л):

  • ожина (очищена) – 2 кг;
  • цукор – 1 кг

Спосіб приготування:

  • Переберіть ягоди, промийте, очистіть від «хвостиків» і відміряйте потрібну кількість.
  • Протріть ожину через сито з допомогою товкачика» або ложки з нержавіючої сталі.
  • Засипте ягідне пюре цукровим піском і поставте на водяну баню» для кращого відділення соку і розчинення цукру.
  • Ретельно розмішайте і розкладіть по простерилизованным банкам, прикрийте чистими кришками.
  • На дно великої каструлі постеліть кухонне рушник. Поставте на нього банки з ожиною. Налийте в каструлю воду, щоб вона доходила приблизно до середини банок.
  • Поставте каструлю на слабкий вогонь і дочекайтеся, коли в каструлі почне кипіти. Після цього моменту стерилізують півлітрові банки-20 хвилин. Якщо банки по 0,25 л, стерилізувати їх достатньо 10 хвилин, а для літрових часу потрібно більше півгодини.
  • Обережно вийміть банки з каструлі і щільно загорніть. Коли вони охолонуть, приберіть на зиму в комору.
Дивіться також:  Прості салати на святковий стіл рецепти, фото

До переваг ожини, протертою з цукром за даним рецептом, відносяться економічність (потрібно менше цукру) і можливість подальшого зберігання при звичайній температурі. Недоліком є збереження всіх вітамінів, так як вітамін С, наприклад, при нагріванні руйнується.

Ожина, протерта з цукром, – одна з найбільш цінних і корисних заготовок на зиму. Навіть якщо її приготувати за рецептом зі стерилізацією, вона збереже велику частину корисних речовин. До того ж це дуже смачна заготовка, яку з задоволенням їдять і дорослі, і діти.