Огірки в томатному соусі на зиму

Огурцы в томатном соусе на зимуАсорті з маринованих огірків і помідорів не рідкість, проте зібрати в одній банці смак двох популярних овочів можна й інакше. Огірки в томатному соусі, які не складе великої праці зробити на зиму, мають незвичайний вигляд і смак. Ця закуска дивує і викликає бажання спробувати ще. Рецептів її приготування декілька, є і без стерилізації, так що у кожної господині є можливість вибрати найбільш підходящий варіант.

Особливості приготування

Якщо огірки замаринувати неякісно, вони будуть погано стояти, маринад в банках швидко помутніє, а самі овочі скиснут. Тому, перш ніж приступати до заготівлі на зиму огірки в томатному соусі, непогано ознайомитися з особливостями приготування цієї закуски.

  • Огірки перед консервацією необхідно ретельно вимити і замочити на кілька годин (від 2 до 6) у холодній воді. При цьому у воду можна додати трохи солі, буквально пучку на літр води. Це дасть змогу краще відмити плоди, витягнути з них нітрати, зробити їх твердими і пружними. Важливо лише не допускати нагрівання води і, якщо вона стала теплою, вчасно її поміняти на холодну. Якщо на температуру води не звертати уваги, то огірки можуть почати закисати.
  • Більшість рецептів огірків в томатному соусі передбачає нарізування овочів, тому огірки на цю закуску йдуть будь-якого розміру, годяться навіть переросли. Однак найбільш ніжними та смачними будуть огірки невеликого розміру, тому перевагу при наявності вибору краще віддавати їм.
  • Банки і кришки до них необхідно ретельно промити і простерилізувати в духовці або на пару. Кришки, якими будуть закручуватися банки, слід прокип’ятити не менше 5 хвилин. Тільки в цьому випадку можна розраховувати на те, що заготівля простоїть всю зиму.

В іншому технологія приготування закуски залежить від вибраного рецепту. Деякі з них вимагають стерилізації, по іншим огірки в томатному соусі готуються без неї.

Загрузка...

Огірки в томатному соусі – класичний рецепт зі стерилізацією

Склад (на 4,5 л):

  • огірки – 5 кг;
  • вода – 1,5 л;
  • томатний соус (кисло-солодкий) – 0,2 л;
  • столовий оцет (9-відсотковий) – 0,2 л;
  • сіль – 60 г;
  • цукор – 0,2 кг;
  • рослинна олія – 50 мл;
  • чорний перець горошком – 5 шт.;
  • запашний перець горошком – 5 шт.;
  • лавровий лист – 1 шт.;
  • парасольки кропу – 6-9 шт.;
  • ріпчаста цибуля – 0,25 кг;
  • часник – 6-9 зубчиків.
Дивіться також:  Окрошка на мінералці

Спосіб приготування:

  • Огірки промийте, обріжте по краях і замочіть в холодній воді на 3 години. Ще раз промийте і дайте обсохнути.
  • Закип’ятіть воду, розведіть в ній томатну пасту, влийте оцет, масло, всипте сіль і цукор, додайте лавровий лист і перець. Отриману суміш прокип’ятіть протягом 15 хвилин.
  • Помийте кріп, почистіть цибулю і часник. Цибулю наріжте кільцями, часник роздушіть спеціальним пресом.
  • Стерилізуйте банки однакового розміру. Найкраще взяти дев’ять пів-літрових або шість 750-грамових.
  • На дно кожної банки покладіть по парасольки кропу.
  • Розкладіть по банках огірки, ретельно їх утрамбовуючи. Якщо плоди середнього або великого розміру, то їх перед цим потрібно нарізати стовпчиками висотою 2-4 див.
  • Накрийте огірки цибульними кільцями, зверху покладіть роздавлений зубчик часнику.
  • Залийте гарячим маринадом огірки з томатного соусу.
  • Прикрийте банки попередньо прокип’яченими кришками.
  • На дно об’ємної каструлі покладіть рушник, поставте на нього банки з закускою. Влийте воду, щоб вона доходила до плічок банки. Поставте каструлю на вогонь.
  • Стерилізуйте банки на повільному вогні 10-15 хвилин після закипання води в каструлі. Час стерилізації залежить від розміру банок.
  • Вийміть банки з каструлі і закрутіть їх кришками.
  • Поставте банки кришками вниз, укутайте чим-небудь щільним. Коли банки з огірками стануть ледь теплими, їх можна прибрати на зиму в комору.

Приготовані по класичному рецепту огірки в томатному соусі добре стоять при кімнатній температурі. Ця закуска має м’який смак, що подобається майже всім.

Огірки в томатному соусі – простий рецепт без стерилізації

Склад (на 4,5 л):

  • огірки – 5 кг;
  • вода – 0,5 л;
  • томатна паста – 0,5 л;
  • столовий оцет (9-відсотковий) – 1 л;
  • цукор – 0,2 кг;
  • сіль – 50 р;
  • часник – 3 головки;
  • лавровий лист – 6-9 шт.;
  • гвоздика – 6-9 шт.;
  • петрушка – 6-9 гілочок.
Дивіться також:  Горбуша, запечена в мультиварці

Спосіб приготування:

  • Помийте огірки, зріжте у них кінчики, залийте холодною водою і залиште на 3-4 години.
  • Злийте воду, огірки промийте, дайте стекти воді. Якщо плоди огірків великі, розріжте їх на кілька частин.
  • Стерилізуйте банки. На дно кожної покладіть по гілочці петрушки, по лавровому листу і гвоздиці.
  • Очистіть часник і розкладіть його по банкам.
  • Заповніть банки огірками, намагаючись укладати їх якомога щільніше.
  • Закип’ятіть воду і залийте огірки, прикрийте кришкою і залиште на чверть години.
  • Через спеціальну пластикову кришку з отворами і носиком злийте воду в каструлю.
  • Доведіть злиту воду до кипіння, знову наповніть їй банки з огірками і залиште на 15 хвилин.
  • Знову злийте воду в каструлю, заміряйте її кількість. В рецепті кількість томатної пасти і інших інгредієнтів вказана з розрахунку, що потрібно 2 літра маринаду. Якщо виявиться, що його потрібно менше або більше, то і кількість інгредієнтів потрібно буде пропорційно змінити.
  • Приготуйте маринад з томатної пасти, цукру, солі, оцту і води. Воду можна взяти чисту або злиту з банок з огірками. Маринад доведіть до кипіння і кип’ятіть 15 хвилин, потім залийте ним огірки.
  • Загорніть банки переверніть і укутайте до охолодження. Після того як банки охолонуть, приберіть їх на зимове зберігання в комору.

Незважаючи на відсутність стерилізації, закуска, приготована по простому рецептом, дуже добре зберігається при звичайних умовах. Виходить вона пряної і ароматною, з приємною кислинкою.

Огірки в томатному соусі з цибулею і часником

Склад (на 4,5 л):

  • огірки – 5 кг;
  • томатний соус (переважно «Краснодарський») – 0,5 л;
  • цибуля – 0,5 кг;
  • часник – 3 головки;
  • рослинне масло – 0,25 л;
  • цукор – 0,25 кг;
  • сіль – 50 р;
  • столовий оцет (9-відсотковий) – 0,25 л;
  • вода – 0,25 л

Спосіб приготування:

  • Замочені огірки промийте і наріжте півколами товщиною близько 2-3 див. Помістіть в каструлю.
  • Змішайте соус з водою і оцтом.
  • Очистіть цибулю і часник, проверніть через м’ясорубку і додайте томатну суміш.
  • Покладіть туди ж сіль, цукор, розмішайте.
  • Влийте олію і перемішайте ще раз.
  • Залийте отриманою масою огірки і поставте каструлю на вогонь.
  • Варіть закуску на повільному вогні, поки огірки не змінять свій колір.
  • Розкладіть по банках і, прикривши кришками, стерилізують їх 10-15 хвилин.
  • Загорніть банки. Залиште остигати під ковдрою в перевернутому вигляді. Після охолодження приберіть на зберігання в будь-яке зручне для вас місце – закуска відмінно стоїть при будь-якій температурі.
Дивіться також:  Як варити курячу грудку

Рецепт цієї закуски дуже популярний. Вона виходить в міру гострою. Перед подачею до столу її досить викласти в салатницю.

Загрузка...

Гострі огірки в томатному соусі

Склад (на 4,5 л):

  • огірки – 5 кг;
  • томатна паста – 100 г;
  • вода – 100 мл;
  • рослинне масло – 0,25 л;
  • цукор – 0,2 кг;
  • сіль – 75 г;
  • часник – 0,2 кг;
  • столовий оцет (9-відсотковий) – 150 мл;
  • паприка гостра – 5 м;
  • чорний мелений перець – 5 р.

Спосіб приготування:

  • Підготовлені огірки наріжте стовпчиками заввишки близько 3 см, складіть їх в товстостінну каструлю.
  • Змішайте масло, сіль, цукор, паприку і чорний перець, розведену навпіл з водою томатну пасту. Залийте огірки сумішшю і поставте на слабкий вогонь.
  • Після того, як соус закипить, потушкуйте в ньому огірки 15 хвилин.
  • Додайте часник, пропущений через прес, і оцет, перемішайте.
  • Потримайте огірки на вогні ще пару хвилин, потім вимкніть плиту.
  • Виделкою розкладіть огірки по простерилизованным заздалегідь банкам. Зверху залийте залишилися в каструлі соусом. Прикрийте чистими кришками.
  • Стерилізуйте банки з закускою в каструлі з водою протягом 20-30 хвилин, залежно від розміру банок.
  • Засукавши банки переверніть їх, накрийте ковдрою і залиште під ним до охолодження. Приберіть на зиму.

Заготовлені на зиму по даному рецепту огірки сподобаються любителям пекучих закусок.

Незалежно від того, обраний рецепт без стерилізації або з нею, готувати огірки в томатному соусі зовсім нескладно. Між тим це дуже смачна і оригінальна закуска, яка прикрасить ваш стіл.