Насіння соняшника: склад, калорійність, застосування, користь і шкода

Коли бабусі біля під’їзду старанно лускають насіння, вони навряд чи здогадуються про те, скільки корисних речовин при цьому отримують. Зерна соняшника мають такі корисні властивості, з якими не зрівняються і багато аптечні вітаміни.

Загрузка...

Хімічний склад і калорійність насіння соняшнику

Насіння соняшника частіше можна зустріти вже в готовому смаженому вигляді. Саме так їх звикли вживати в їжу. Але також є цінителі сирого насіння. Калорійність і склад вітамінів, мінералів у них дещо відрізняється.

Смажені

Склад речовин продуктів прийнято обчислювати з 100 грамів продукту. Ось насіння не виняток. Вони володіють багатим складом:

  • жири – 49.8 м;
  • вуглеводи – 24.1 г;
  • білки – 19.3 м;
  • вода – 1.2 м;
  • харчові волокна – 11.1 р.

Калорійність пожаренных насіння трохи нижче, ніж у сирих, і становить 582 ккал. Вони багаті вітамінами, цінними мікроелементами, незамінними амінокислотами. Смажені ядра соняшнику містять: вітаміни групи В (В1, В2, В5, В6, В9), С, РР, К. Корисні мікроелементи представлені К, Са, Р, Mg. Серед мікроелементів Fe, Cu, Mn, Se, Zn. Амінокислоти аргінін, валін, лейцин та ін.

Загрузка...

Сирі очищені

Харчова цінність продукту в сирому вигляді відрізняється від смаженого варіанти, але не значно – 601 ккал. Склад у насіння соняшнику наступний:

  • вода – 8 г;
  • жири – 52.9 г;
  • вуглеводи – 10.5 г;
  • білки – 20.7 г;
  • харчові волокна – 5 р.

Перелік вітамінів в сирому продукті не відрізняються від смаженого варіанти. А ось список макроелементів доповнює Na. Мікроелементи представлені тим же набором. Амінокислоти (більша кількість) — аргінін, валін, лейцин.

Вітамін D в звичних для нас чорних і смугастих насінні міститься в незначній кількості (практично відсутній), але білі насіння соняшника вміщують його досить багато. Вони були привезені з Туреччини. Також вони багаті вітаміном А, якого практично немає в наших вітчизняних насінні.

Користь і шкода насіння для організму

Вважається, що насіння по живильній цінності здатні замінити яйця або м’ясо. Ще одна перевага — вони набагато легше сприймаються організмом, добре засвоюються. Багатий хімічний склад – справжня знахідка для організму людини. Але є і негативні сторони вживання насіння.

Смажених

Запашні до готовності насіння є не тільки джерелом вітамінів, але і багаті магнієм, рослинними жирами, антиоксидантами (тим же вітаміном Е), жиророзчинними вітамінами. Завдяки цьому, виробляється «хороший» холестерин. Є можливість знизити рівень «шкідливого» холестерину (профілактика атеросклерозу). Але є й інші корисні властивості:

  • аргінін сприятливо впливає на судини і серце, вітамін В1 захищає від виникнення тромбозу;
  • антиоксиданти покращують стан шкіри;
  • входить в перелік корисностей магній, нормалізує артеріальний тиск;
  • процес лузання насіння заспокійливо діє при розладах, захворюваннях нервової системи: надмірної збудливості, тривожності, панічних атаках. Вітаміни групи В впливають на нейрони позитивно, а магній знімає тривожність.
  • лікарі рекомендують вживання насіння при захворюваннях печінки і жовчного міхура, щоб поліпшити їх роботу;
  • при хворобах шлунка (підвищена кислотність, відсутність апетиту) можна вживати в невеликій кількості для поліпшення травлення.
Дивіться також:  Підвищений прогестерон (надлишок) у жінок, причини і симптоми

З включенням насіння цього сонячного рослини, розроблено безліч дієт, спрямованих на боротьбу із зайвою вагою, зменшення рівня холестерину. Пересмажені насіння не володіють тією кількістю корисних речовин, що необхідні організму. Тим самим, мають погіршені смакові якості.

Очищених

Сирі ядра мають ще більш корисними властивостями, ніж смажені. Вони більш доречні при боротьбі з «поганим» холестерином, так як містять більшу кількість антиоксидантів. А ще вони:

  • корисні для використання в спортивному харчуванні: допомагають наростити м’язову масу, зміцнюють кісткову систему і м’язи, прискорює відновлення організму після тренувань, покращує витривалість;
  • знижують кислотність шлункового соку, усувають печію;
  • щоденне дозоване вживання позитивним чином впливає на стан волосся, шкіри голови, шкірного покриву;
  • підтримують у нормі обмін речовин, якщо є цукровий діабет;
  • перешкоджають появі і активний розвиток ракових клітин;
  • соняшникова олія ефективно застосовувати в косметології для омолоджувальних і живильних масок, при обвертывании, а не тільки при використанні для їжі.

Маска для обличчя на основі насіння

Якщо порівнювати прості очищені насіння соняшнику з термічно обробленими (смаженими), то сирі більш корисні для організму. Вони містять більш вагома кількість вітамінів і додаткових корисних речовин, що необхідні для оптимального функціонування органів, систем людського організму.

Застосування в народній медицині

Відвар і каша з насіння — це не ознака поганого гастрономічного смаку. Це лише одні з засобів для лікування, профілактики деяких захворювань.

 

  • Лікування бронхіту. Очищені сирі насіння (2-3 ст. л.) залити 0,5 л води, додають 1 ст. л. цукру і чекають, поки не випарується чверть рідини. Приймають охолоджений відвар по 15 мл тричі на день.
  • Нормалізація АТ, профілактика та полегшення перебігу серцево-судинних захворювань. Відміряти 2 склянками сирі очищені насіння, залити 2 л води, проварити 2 год на повільному вогні. Після проціджування, відвар можна поступово пити по склянці протягом дня. Рекомендується вживати пару тижнів з повторенням курсу через місяць.
  • Швидке зниження тиску. Половину склянки очищених сирого насіння подрібнити в ступі до стану кашки, додати 2 ст. л. подрібненої петрушки , 1 ст. л. лимонного соку. З’їсти цю кашку за три прийоми з інтервалом в 1 годину.
Дивіться також:  Підвищення температури перед місячними, причини ознобу і спека

 

Окремо насіння варто вживати як жінкам, так і чоловікам. Для цього є певні причини.

Для жінок

На жіночий організм насіння мають особливе позитивний вплив. З’їдаючи помірна кількість насіння на день, можна допомогти собі виглядати гарно і молодо.

  • Рослинні масла сприяють омолодженню шкіри, так як містять вітамін Е (антиоксидант) і А. При регулярному вживанні таких рослинних жирів у сирому вигляді(наприклад, соняшникова олія додано в салат або соус), відновлюється структура волосся, а нігті зміцнюються і стають менш схильними до руйнування.
  • Додатковими вітамінами, що корисні для підтримки жіночої краси, володіють пророщені насіння. Їх додають в салати при дієті, включають в щоденний раціон.

Щоб проростити, потрібні неочищені насіння, що не проходили теплову обробку. Їх спочатку на пару годин замочують у воді. По закінченню часу їх промивають і кладуть в неглибоку плоску ємність, заливають водою до невеликого покриття насіння. Через пару днів проклюнеться росток, і шкірка легко зніметься. Тепер насіння готові доповнити свіжий салат.

  • Якщо жінка вирішила скинути зайву вагу, то насіння в обмежених кількостях здатні допомогти налагодити жировий обмін і вивести токсини з організму. Корисно зробити тандем з гарбузовим насінням.
  • Повний комплекс речовин продукту необхідний при вагітності, а також полегшує симптоми при клімаксі.

Для чоловіків

Насіння однаково корисні і для чоловічого організму. Вони здатні надати на здоров’я чоловіка наступний вплив:

  • завдяки вмісту в насінні селену, вони сприяють виробленню гормону тестостерону, покращує ерекцію і якість сперми;
  • вітаміни підвищують імунні функції, сприяють виведенню токсинів, що атакували організм через вживання алкоголю та куріння;
  • також завдяки селену, забезпечується профілактика раку простати.

Як і для жінок, насіння надають омолоджуючий ефект для чоловіків, при вживанні норми продукту на добу – близько 70 р.

Чи є протипоказання?

Безумовно, гризти насіння не тільки захоплююче, але ще корисно. Хоч насіння гарного сонячного квітки дуже сприятливо впливають на організм, але їх вживання рекомендують далеко не всім. Іноді вони можуть завдати значної шкоди здоров’ю.

Таке невинне захоплення, як лузання насіння, варто обмежувати з таких причин:

 

  • Схильність до ожиріння. Цей факт вимагає мінімального поїдання насіння в будь-якому вигляді (до 20 г на добу), так як насіння вміщують велику кількість жиру і мають високу калорійність. Також не можна їх їсти в один день з калорійними продуктами.
  • Алергічні реакції на насіння. Якщо така є, то вживання насіння соняшнику не рекомендується.
  • Слабка зубна емаль. Наявні тріщини на зубах, що роблять їх чутливими, стануть ще більш вразливими, якщо регулярно лузати насіння. А чимала кількість вуглеводів може викликати карієс.
  • Проблеми з горлом. Якщо є хронічний фарингіт, що загострюється сезонно, то вживання насіння соняшнику не бажано. Прозора плівка, яка покриває ядро насіння, діє як подразник для слизової оболонки горла. Людям, що займаються професійно вокалом, також не варто часто є насіння. Це призведе до посадженому голосу, першениям.
  • Розлади ШКТ. До них відносять синдром роздратованого кишечника, діарею, запори. Також не рекомендується вживати насіння при хронічних захворюваннях ШКТ.
  • Наявність сечокам’яної хвороби. Солі оксалатів, що містяться в насінні, провокують утворення нових каменів.
Дивіться також:  Як відновити місячні, нормалізувати менструальний цикл

 

Якщо здоровій людині рекомендується з’їдати не більше 70 г насіння на день, то ніякої шкоди вони організмові не принесуть. Систематичне переїдання загрожує до проблем ШКТ. А враховуючи, що соняшники можуть рости в забруднених місцях, то їх насіння можуть містити шкідливі речовини — кадмій та інші солі важких металів, що осідають в клітинах організму.

Як вибирати, готувати і зберігати насіння соняшнику?

Щоб бути впевненим у якості продукту, краще його виростити самостійно на перевіреному ділянці землі. Але якщо довелося придбати насіння соняшнику, варто оцінити їх візуально:

  • колір повинен бути рівномірним, без ознак пошкодження шкаралупи і цвіли;
  • сторонній запах неприпустимий;
  • краще, щоб все насіння були однакового розміру та форми.

Зовнішній вид якісних насіння.

Купувати насіння соняшнику на стихійних ринках дуже ризиковано, так як їх невідоме походження, умови зберігання.

Щоб підготувати насіння до тривалого зберігання, їх необхідно промити, а потім просушити в духовці чверть години. Після цього їх складають у мішечки з натуральної тканини і зберігають у сухому, добре вентильованому місці.

Якщо насіння вже пожарены, то зберігати їх рекомендується не більше одного тижня. Якщо зберігати доведеться довше, то не варто очікувати звичного аромату, смаку – вони просто зникнуть. Очищені смажені насіння зберігають довше доби на відкритому повітрі. Це пов’язано з швидким окисленням жирів, після чого утворюються шкідливі для здоров’я канцерогени. Щоб насіння зберегли максимальну кількість корисних речовин, їх краще не обсмажувати, а добре висушувати в духовці.

Існують і особливі рецепти, що передбачають прожарювання насіння з додаванням соняшникової олії або солі (або того та іншого разом).

Але варто враховувати, що додаткові приправи, наприклад, масло збільшує калорійність продукту, а сіль затримує воду в організмі, також сприяє отечностям м’яких тканин.