Можна використовувати йодовану сіль для консервації

ОгурцыЯкщо вам не пощастило бути жителем морського узбережжя, можете бути стовідсотково впевнені в тому, що живете в умовах дефіциту йоду. Натуральних продуктів в раціоні сучасної людини стає все менше, тому задовольнити потребу організму в йоді природним шляхом майже неможливо.

Головним наслідком дефіциту є проблеми зі щитовидною залозою, травною системою, гормональні порушення, а істотне зниження інтелектуальних здібностей і працездатності людини. Застосування йодованої солі може знизити гостроту проблеми.

Чому для введення йоду обрана саме сіль? Споживання її постійно і передбачувано. Це найдоступніший продукт і для індивідуальної, і для масової профілактики недостатності йоду.

Що за звір такий — йодована сіль?

Харчова йодована сіль є різновидом звичайної кухонної, збагаченої сполуками йоду. Як правило, це сполуки натрію або калію. В даний час в якості добавки використовується йодат калію. Це нетоксична речовина і стабільно. Втрати йоду в результаті тривалого зберігання і нагрівання незначні. При купівлі збагаченого продукту слід акцентувати увагу на назві добавки і на термін придатності.

Йодат калію є у складі продукту в такій концентрації, що не може завдати шкоди організму ні за яких обставин. Разом з тим він задовольняє добову потребу дорослої людини в йоді, що становить 150 мкг.

Йодована сіль не має запаху. Смак її не відрізняється від смаку звичайної кухонної солі.

Загрузка...

Міфи і реальність

Йодовану сіль не можна назвати новим продуктом. У більшості європейських країн вона давно широко застосовується при виробництві продуктів харчування, в деяких країнах така практика навіть закріплена законом. Але люди з острахом ставляться до можливості використання цього продукту в повсякденному житті. Існує безліч міфів, пов’язаних з його вживанням. Спробуємо їх розвінчати.

    • Міф № 1. Вживання йодованої солі необхідно контролювати, щоб уникнути передозування йоду.Концентрація йоду така, що для перевищення його добової потреби довелося б з’їсти 50 г солі. Це нереально.
    • Міф № 2. При нагріванні йод повністю зникає, тому така приправа не годиться для гарячих страв.Якщо так, то противникам йоду тим більше нема чого побоюватися. При сильному нагріванні втрачається лише 10 % цього мікроелемента. Тому вживання продукту все ж виправдане.
    • Міф № 3. При використанні йодованої солі консервовані овочі темніють і набувають неприємного запаху.Раніше в якості добавки використовувався йодид калію, який імовірно міг вплинути на смак і колір овочів. Але це було в минулому столітті.
Дивіться також:  Торт Зебра рецепт з фото

Кладіть з нами, кладіть, як ми…

Йодована сіль — безпечний і корисний для здоров’я продукт. Невідомо жодного випадку захворювання, пов’язаного з її вживанням.

В процесі пастеризації або консервації, коли міркування стерильності виходять на перший план, присутність йодату калію більш ніж доречно. Речовина не впливає ні на запах, ні на смак, ні на колір ваших заготовок, сприяючи їх тривалому зберіганню.

Щоб уникнути втрат йоду соліть блюдо в самому кінці приготування або безпосередньо перед закачуванням овочів.

При засолюванні і квашенні незначне антисептичну властивість йодату калію здатне лише уповільнити процеси бродіння.

Йодована сіль не має негативного впливу на смакові якості маринадів, соусів або приправ, а також на властивості продуктів, для яких вони готуються.