Мариновані баклажани на зиму

Маринованные баклажаны на зимуЛіто піде, але його смак вдасться «прихопити з собою», роблячи смачні заготовки з овочів. Мариновані баклажани можна готувати на зиму за різними рецептами: за одним – ніжні, за іншими – гострі, цілком і порізаними на шматочки. Вони напевно припадуть до смаку не тільки членам вашої родини, але і гостям. Якщо замаринувати їх правильно, то неприємностей не буде і заготівлі спокійно простоять до весни, якщо тільки їх не з’їдять раніше, що цілком ймовірно.

Як правильно маринувати баклажани

Для початку є сенс вивчити рекомендації з приготування маринованих на зиму баклажанів.

  • Для консервації найкраще підходять дрібні і трохи недостиглі баклажани синювато-фіолетового кольору. У перестиглих плодів пухка м’якоть і великі насіння, маринованому вигляді вони стають жорсткими, як гумові. А ось якщо замаринувати молоді, вони за смаком виявляться схожими на гриби, будуть ніжними і хрусткими.
  • Перед приготуванням протягом години або двох баклажани слід вимочувати в злегка підсоленій воді. Це дозволить досягти двох цілей: поліпшити органолептичні якості майбутньої закуски завдяки видалення гіркоти і заощадити, так як солоні овочі при смаженні менше вбирають в себе масла. Проте сильно солити воду, в якій вимочуються «синенькі», все ж не варто, так як із-за цього заготівля на зиму може вийти пересоленим.
  • Для збереження консервів необхідно подбати про те, щоб овочі і банки були чисто вимиті. Крім цього, деякі рецепти вимагають стерилізації заготовки вже у банках. Пропускати цей етап не можна.

При дотриманні цих рекомендацій і рецептури мариновані баклажани будуть смачними і легко простоять при кімнатній температурі хоч всю зиму.

Загрузка...

Простий рецепт маринованих баклажанів

Склад:

  • баклажани – 5 кг;
  • сіль – 80-100 г;
  • оцет столовий (9-відсотковий) – 0,5 л;
  • вода – 2 л

Спосіб приготування:

  • Розріжте баклажани уздовж на 4 частини, добре присоліть, складіть в емальовану ємність, встановіть на неї гніт. Через 2 години промийте баклажани під струменем води.
  • У каструлю влийте воду, в неї оцет, покладіть баклажани, поставте каструлю на вогонь.
  • Варіть на повільному вогні до тих пір, поки шкірка у «синеньких» не буде легко протыкаться виделкою. Зазвичай це займає не більше 20 хвилин.
  • Обережно вийміть баклажани з каструлі, відразу ж щільно укладаючи їх у банки. Банки, зрозуміло, слід простерилізувати заздалегідь, підготувати для них кришки. На вказане в рецепті кількість баклажанів потрібно дві банки по 3 літри, або три дволітрові, або чотири півторалітрові. Меншого обсягу банки вже не підійдуть.
  • Закип’ятіть ще раз маринад і залийте їм баклажани.
  • Загорніть банки. Після охолодження при кімнатній температурі приберіть їх на зимове зберігання.

Цей рецепт найпростіший, для нього не потрібно навіть ніяких спецій. Однак це не означає, що їх не можна додавати. Робити це можна, орієнтуючись на свій смак і досвід домашнього консервування. Зазвичай з баклажанами добре поєднуються часник, куркума, базилік, коріандр, чорний і запашний перець.

Баклажани мариновані цілком

Склад:

  • баклажани – 2 кг;
  • базилік – 3 гілочки;
  • петрушка – 3 гілочки;
  • кріп – 3 парасольки;
  • лавровий лист – 2 шт.;
  • часник – 1 головка;
  • оцет столовий (9-відсотковий) – 100 мл;
  • сіль – 20 г;
  • цукор – 20 г;
  • вода – 2,5 літра.
Дивіться також:  Салат з огірків з гірчицею на зиму

Спосіб приготування:

  • Відберіть молоді баклажани довжиною не більше 15 см і діаметром значно менше горлечка стандартної банки. Помийте, розріжте хвостики. Замочіть на годину в прохолодній воді.
  • Поки баклажани вимочуються, стерилізуйте трилітрову банку – кількість продуктів в рецепті розраховане саме на такий обсяг.
  • Закип’ятіть 2,5 літра води, розчиніть в ній сіль і цукор.
  • Покладіть в каструлю баклажани і проваріть їх чверть години. Проколіть шкірку одного овоча зубочисткою. Якщо проколюється легко – баклажани готові.
  • На дно банки складіть зубчики часнику, помиту зелень, кріп і листя лавра.
  • Як можна щільніше укладіть баклажани в банку.
  • Влийте оцет.
  • Заповніть доверху киплячим розсолом.
  • Загорніть банки і переверніть. Після охолодження поставте в комору, де зберігаються заготовки на зиму.

Мариновані цілком баклажани виглядають апетитно і мають ніжний смак, що подобається майже всім.

Баклажани, мариновані з томатами

Склад:

  • томати – 1 кг;
  • баклажани – 1 кг;
  • масло рослинне – 0,2 л;
  • оцет столовий (9-відсотковий) – 100 мл;
  • часник – 1 головка;
  • базилік – 3 гілочки;
  • сіль – 30 г;
  • цукор – 60 р.

Спосіб приготування:

  • Вимиті баклажани наріжте кружечками, присолите столовою ложкою солі, встановіть на них вантаж.
  • Помідори розріжте навпіл, якщо вони дуже великі – на четвертинки, посипте кількома щепотями солі.
  • Через годину баклажани промийте, обсушити кухонної серветкою.
  • Очистіть часник пропустіть через прес.
  • Базилік дрібно порубаєте.
  • Розігрійте у великому сотейнику масло, покладіть в нього овочі разом з часником і базиліком, всипте залишилася сіль, цукор.
  • Тушкуйте на дуже повільному вогні, періодично помішуючи, щоб не пригоріло, протягом 40 хвилин.
  • Влийте оцет, тушкуйте ще 10 хвилин і розлийте по підготовленим (тобто простерилизованным) банкам. Укупорьте їх і дайте охолонути.

Баклажани, мариновані з помідорами, можна їсти не тільки як закуску. Дуже зручно використовувати цю заготовку на зиму як соус до макаронів та інших страв. Ще один спосіб вживання цієї страви – намазувати на хліб, як ікру, і є такий бутерброд.

Загрузка...

Баклажани мариновані по-грузинськи

Склад:

  • баклажани – 3 кг;
  • вода – 5 л;
  • часник – 0,2 кг;
  • волоські горіхи (без шкаралупи) – 0,2 кг;
  • цукор – 140 г;
  • сіль – 80 г;
  • масло рослинне – 0,2 л;
  • оцтова есенція (70-відсоткова) – 60 мл;
  • мята (сушена) – 5 г;
  • перець чорний (горошком) – 15 шт.

Спосіб приготування:

  • Відберіть невеликі баклажани промийте, зріжте плодоніжки, зробіть уздовж кожного баклажана за 4 надрізи, не доходячи до кінця трьох сантиметрів.
  • Залийте трьома літрами води, розчинивши в ній перед цим три столові ложки солі. Вимочуйте в протягом години.
  • Промийте баклажани і зніміть з них шкірку.
  • Не нарізаючи, обсмажте м’якоть з усіх боків у маслі, покладіть «синенькі» на серветку, щоб з них скло зайве масло.
  • Очистіть часник пропустіть разом з горіхами через м’ясорубку.
  • Змішайте горіхово-часникову пасту з м’ятою.
  • Начиніть цією пастою баклажани, акуратно наповнивши їй місця надрізів.
  • Стерилізуйте банки. Розкладіть по них перець, розлийте оцтову есенцію.
  • Акуратно складіть фаршировані баклажани в банки.
  • З двох літрів води, що залишилася солі, цукру приготуйте маринад. Киплячим маринадом залийте баклажани.
  • Прикрийте банки кришками і поставте стерилізуватися на 40 хвилин.
  • Банки закрийте металевими кришками, дайте охолонути. Після охолодження приберіть на зиму.
Дивіться також:  Пиріг з ревенем

Мариновані по-грузинськи баклажани, фаршировані горіхово-часниковою начинкою, виглядають незвично, мають пекучий смак. Вони припадуть до душі любителям гострих закусок.

Баклажани мариновані по-корейськи

Склад:

  • баклажани – 1 кг;
  • морква – 0,2 кг;
  • болгарський перець – 0,4 кг;
  • часник – 50 р;
  • цибуля ріпчаста – 0,2 кг;
  • вода – 2 л;
  • коріандр мелений – 20 г;
  • масло рослинне – 0,25 л;
  • цукор – 20 г;
  • сіль – 20 г;
  • яблучний оцет – 0,18 л;
  • чорний перець (мелений) – 15 р.

Спосіб приготування:

  • Почистіть моркву натріть на тертці для корейських салатів. При її відсутності можна просто нарізати моркву тонкою довгою соломкою, але заняття це клопітка.
  • Залийте морква окропом і залиште в гарячій воді до повного остигання.
  • Баклажани вимити, обріжте чашолистки, розріжте навпіл уздовж і, не очищаючи, наріжте півколами.
  • У підсоленій воді (2 літри), використавши половину зазначеної в рецепті солі, відваріть баклажани протягом 5 хвилин. Трохи остудіть, вийміть з води, відіжміть.
  • Очистіть цибулю і порізати тонкими півкільцями.
  • Перець помийте, видаліть насіння, наріжте тонкими смужками.
  • Часник подрібніть, пропустивши через часникодавку.
  • Приготуйте маринад, змішавши часник, олію, сіль, цукор, оцет і коріандр.
  • В іншому посуді змішайте овочі.
  • Влийте в маринад овочі і добре перемішайте. Через 10 хвилин перемішайте і розкладіть по стерилізованим банкам. Потрібні три пів-літрові.
  • Прикрийте банки кришками. На дно великої каструлі покладіть тканину, поставте на неї банки з закускою, налийте в каструлю воду по вінця банок. Стерилізують протягом 20 хвилин.
  • Вийміть банки, закрити металевими кришками. Взимку зберігати їх можна і при кімнатній температурі.

Баклажани мариновані по-корейськи, – гостра закуска, яку можна подавати і до м’яса, і до риби.

Баклажани мариновані по-єгипетськи

Склад:

  • баклажани – 2 кг;
  • оцет яблучний – 20 мл;
  • петрушка – 100 г;
  • лимонний сік – 100 мл;
  • часник – 50 р;
  • болгарський перець – 0,2 кг;
  • чилійський перець – 1 стручок;
  • коріандр мелений – 20 г;
  • кумин – 10 г;
  • червоний перець мелений – 2 г;
  • каррі – 10 г;
  • сіль – 20 г;
  • олія оливкова – 0,5 л.

Спосіб приготування:

  • Помийте баклажани; не очищаючи, покладіть на деко, постеливши на нього пергаментний папір, запечіть в духовці до м’якості.
  • Вийміть, дайте охолонути, зріжте плодоніжки, присипте місця зрізу сіллю. З одного боку зробіть поздовжній розріз в кожному баклажані і теж присипте сіллю, зовсім трохи.
  • Помийте, очистіть від насіння перець, наріжте дрібними шматочками.
  • Роздушіть часник.
  • Петрушку дрібно порубаєте.
  • Змішайте перець, петрушку, часник, заправте оцтом і лимонним соком, змішаним з приправами.
  • Начиніть баклажани.
  • Укладіть баклажани в простерилизованную банку. Залийте маслом і поставте в холодильник.
Дивіться також:  Як сушити чорноплідну горобину

Є баклажани, мариновані по-єгипетськи, можна вже через тиждень – за цей час вони встигнуть придбати належні смак і аромат. Але все ж варто залишити хоч трохи такої закуски до зими: в холодильнику зберігати її можна 3 місяці.

Баклажани мариновані по-французьки

Склад:

  • баклажани молоді, не довше 15 см – 5 кг;
  • кінза свіжа – 100 г;
  • петрушка свіжа – 100 г;
  • кріп свіжий – 100 г;
  • селера стеблової – 0,2 кг;
  • морква – 0,2 кг;
  • часник – 20 г;
  • перець болгарський – 0,4 кг;
  • вода – 2 л;
  • сіль – 100 р;
  • цукор – 100 г;
  • перець духмяний горошком – 10 шт.;
  • перець чорний горошком – 15 шт.;
  • гвоздика – 5 шт;
  • листя лавра – 5 шт.;
  • коріандр мелений – 5 г;
  • кориця мелена – 5 м;
  • оцет яблучний (6-відсотковий) – 1,5 л.

Спосіб приготування:

  • Помийте баклажани, зріжте плодоніжку, розрізати уздовж, але не до кінця: так, щоб баклажан розкривався, як книжка.
  • Чайною ложкою обережно видаліть з баклажанів насінну частину з самого центру, звільнивши місце для начинки.
  • Відваріть баклажани протягом 5 хвилин у підсоленій за смаком воді (вода і сіль, потрібні для відварювання баклажанів, рецепт не входять).
  • Покладіть баклажани в друшляк. Щоб вода краще стікала, притисніть їх тарілкою, встановивши зверху невеликий вантаж.
  • Помийте, підсушіть, дрібно порубаєте зелень.
  • Як можна дрібніше нарізати селеру.
  • Очищену моркву натріть: чим дрібніше, тим краще.
  • Змішайте селери із зеленню і морквою.
  • Роздушіть часник і покладіть до зелені, все добре перемішайте.
  • Начиніть зеленню з морквою та селерою баклажани, обережно складіть їх в простерилізовані банки.
  • З решти інгредієнтів зваріть маринад, дайте йому прокипіти 2 хвилини.
  • Киплячим маринадом залийте баклажани. Загорніть банки переверніть, укутайте. Після повного охолодження приберіть на зиму.

Мариновані по-французьки баклажани – вишукана закуска, яка буде радувати всю зиму навіть при зберіганні її при кімнатній температурі.

Мариновані баклажани, за смаком нагадують гриби

Склад:

  • баклажани – 1 кг;
  • сіль – 10 г;
  • цибуля ріпчаста – 100 г;
  • часник – 5 зубчиків;
  • масло рослинне – 50 мл;
  • вода – 0,5 л;
  • сіль – 50 р;
  • яблучний оцет (6-відсотковий) – 100 мл;
  • лавровий лист – 1 шт.;
  • чорний перець горошком – 7 шт.

Спосіб приготування:

  • Вимиті і підсушені баклажани очистіть і наріжте брусочками, щоб вони нагадували ніжки грибів.
  • Покладіть в миску, посоліть і залиште на годину.
  • Промийте, підсушіть, обсмажте в олії, щоб вони придбали приємний відтінок.
  • Очистіть цибулю і часник. Цибулю поріжте півкільцями, часник – пластинами.
  • Покладіть зверху баклажанів цибулю, поверх нього – часник.
  • З іншого зваріть маринад, залийте їм баклажани, прикрийте і приберіть в холодильник на три дні.
  • Стерилізуйте дві півлітрові банки і кришки до них.
  • Покладіть у банку, перемішавши, мариновані баклажани.
  • Стерилізуйте банки 20 хвилин, укупорьте. Коли охолонуть, приберіть в комору.

За смаком мариновані по цьому рецепту баклажани нагадують гриби.

Який би рецепт ви не вибрали, мариновані по ньому баклажани прикрасять зимовий стіл, нагадавши про літо.