Кутя на Різдво — 6 простих рецептів приготування різдвяної куті

Hello! А ви знаєте про таку цікавою традицією, як варіння куті на Різдво? Думаю, не всі обізнані. Хоча православні люди знають, що цей звичай сягає своїм корінням в глибоке минуле і дотримуються всі правила.

Отже, кутя — це така каша із зерен пшениці, рису або гречки, яку доповнюють горішки, мигдаль, цукор і мед. Раніше страву варили лише в печі і з певного складу інгредієнтів, причому всі продукти щось позначали (зерно — символ родючості, мед і горіхи — багатство і сила).

Зараз же сучасна людина може зварити дуже швидко і просто таку страву, використовуючи різні кухонні гаджети. Давайте спробуємо всі разом розібрати найпопулярніші рецепти з приготування різдвяної куті.

Пам’ятайте про те, що розрізняють і готують три види куті: багату, щедру і голодну. Багату готують напередодні Різдва, на Святвечір, щедру ж підносять напередодні Нового року, а ось голодну подають на Хрещення.

Для вас зібрані способи приготування багатої куті. Також не забудьте з цим блюдом подати на святковий стіл смачні і прості салати.

Кутю за традицією дарують будинок хрещених батьків, таким чином їх дякують за те, що вони взяли на себе відповідальність за духовне виховання дітей.

Ще дане блюдо прийнято запивати маковим або горіховим молоком, хоча в наш час різдвяну кашу подають з узваром (узваром) або з медовою водою.

Кутя на Різдво з пшениці — простий рецепт

Справжня кутя, або як ще її називають сочиво готується з очищеної пшениці, меду, горіхів, сухих фруктів і маку. Тому перший варіант як раз буде складатися з перерахованих вище інгредієнтів. Єдине ми спростимо процес і спробуємо зварити кашу із зерен пшениці в мультиварці.

Якщо ви збираєтеся зробити блюдо хрещеним, то спочатку обов’язково спробуйте самі. При цьому першу ложку повинен з’їсти найменша дитина в родині.

Фото взяті з ресурсу http://xcook.info

Інгредієнти:

  • Пшениця — 210 гр.;
  • Вода — 450 мл;
  • Цукор — 190 гр.;
  • Мак — 110 гр.;
  • Родзинки — 120 гр.;
  • Волоський горіх — 90 гр.;
  • Мед — 70 мл

Спосіб приготування:

1. Пшеницю добре промийте під проточною водою. Потім трохи просушіть і перекладіть в чашу мультиварки. Залийте вміст чистою холодною водою.

Якщо ви будете варити пшоно в каструлі, то попередньо замочіть його спочатку у воді, і тільки потім приступайте до готування.

2. Поставте режим «Каша» і варіть пшоно до його набухання (30 хвилин), при цьому іноді поглядайте всередину, раптом знадобиться трохи долити води. В цей час промийте мак і залийте його окропом на 20-30 хвилин, щоб він набух. По закінченню часу з маку злийте воду і подрібніть його, використовуючи блендер. Потім додайте подрібнений мак і цукор до пшона.

Дивіться також:  Капуста тушкована - 10 рецептів дуже смачною тушкованої капусти

3. Також заздалегідь промийте і замочіть в окропі родзинки. Волоські горіхи подрібніть. Додайте горіхи і замочений ізюм в чашу мультиварки до решти інгредієнтів. Добре промешайте вміст, закрийте прилад кришкою. Мультиварку вимкніть і залиште кашу хвилин на 10, щоб вона настоялася.

4. Потім розкладіть блюдо по тарілочках і залийте солодким рідким медом. Приємного апетиту!

Загрузка...

Готуємо різдвяну кутю з рису з родзинками

Тепер пропоную спосіб, яким користуються більшість в наш час. Пшоно замінюють на рис. Це страва ні трохи не гірше попереднього. Просто не всі люблять пшеницю, а от рис більш звичний для російського столу.

Інгредієнти:

  • Рис — пів склянки;
  • Сіль — щіпка;
  • Курага — 35 гр.;
  • Мак — 2 ч. ложки;
  • Мед — 1 ст. ложка;
  • Вода — 1 ст.;
  • Родзинки — 25 гр.;
  • Горішки волоські — 35 грам.

Спосіб приготування:

1. Замочіть ягідки кураги в окропі і дайте їм трохи набрякнути. Потім злийте воду і поріжте фрукти на дрібні кубики.

2. Родзинки теж замочіть у крутому окропі, хвилин на 10. А потім злийте воду і просушіть.

3. Горішки подрібніть і трохи обсмажте на сухій сковороді.

4. Тепер промийте рис і відваріть в підсоленій воді до готовності. Після злийте воду, відкинувши крупу на друшляк.

5. Мак теж попередньо замочіть в окропі для того, щоб він набух. Потім подрібніть його в ступі.

6. Всі підготовлені інгредієнти (курага, родзинки, мак, волоські горіхи) змішайте з відвареним рисом. В кінці залийте все рідким медом і ще раз перемішайте кашку. Все готово.

Як приготувати кутю на Різдво 2020 з гречки

Для різноманітності можна використовувати і гречану крупу. Також вдалим доповненням буде чорнослив з мигдалем. Ну і не забувайте про медову воду.

Інгредієнти:

  • Чорнослив — 300 гр.;
  • Мигдаль — 100 гр.;
  • Мед — 150 гр.;
  • Мак — 50 гр.;
  • Кардамон — 10 гр.;
  • Бутон гвоздики — 2 шт.;
  • Гречка — 1 стакан.
Дивіться також:  Рецепт сирники із сиру класичні. 7 пишних і смачних рецептів сирників!

Спосіб приготування:

1. Гречану крупу переберіть і промийте. Потім зваріть гречану кашу, трохи підсолити її. Після накрийте каструлю з кашею рушником, щоб вона настоялася.

2. Далі чорнослив промийте, просушіть, а потім поріжте його на шматочки. Мак залийте окропом, дайте йому набрякнути. Далі злийте воду.

3. Мигдаль подрібніть і обсмажте на сухій сковороді.

4. Мед же розчиніть в 0,5 літрах води і доведіть рідину до кипіння. Потім нехай консистенція пару хвилин покипить. Далі додайте гвоздику і кардамон. Вимкніть вогонь і дайте сиропу настоятися.

5. Тепер змішайте гречану кашу з чорносливом, медом і маком. А перед самою подачею полийте блюдо медовим сиропом.

Різдвяна кутя з медовою водою

Далі хочу, щоб ви вживу побачили, як готують цю символічну кашу. Рецепт вибрала самий простий і зрозумілий. Отже, приємного вам відео-перегляду.

Загрузка...

Як зварити кутю з пшениці з компотом

А тепер ще один рецепт приготування з пшениці. В даному варіанті будемо варити її звичайним способом — в каструлі. Плюс блюдо подамо з узваром. Виходить дуже смачно і ситно.

Інгредієнти:

  • Пшоно — 2 ст.;
  • Родзинки — 100 гр.;
  • Мед — 4 ст. ложки;
  • Мак — 100 гр.;
  • Волоські горіхи — 200 гр.;
  • Узвар (компот) — 1-1,5 склянки.

Спосіб приготування:

1. Пшоно кілька разів гарненько промийте в холодній воді. Потім замочіть в теплій воді на всю ніч. Зверніть увагу на те, щоб всі зерна були покриті водою.

2. На ранок воду злийте і залийте новою водою (гарячою і трохи підсоленій).

На 1 склянка пшениці потрібно 2-3 склянки води.

Поставте варитися крупу на повільний вогонь до м’якості приблизно на 1 годину. Періодично помішуйте вміст і при необхідності доливайте гарячу воду.

3. Коли крупа звариться, злити воду і відкиньте пшоно на друшляк.

4. Потім знову перекладіть в каструлю.

5. Мак ж промийте і запарте в окропі на 30 хвилин. А потім перетріть його в блендері.

6. Насипте мак до пшона.

7. Волоські горіхи дрібно порубаєте і обсмажте на сухій сковороді протягом 2 хвилин.

8. Додайте горіхи до куті.

9. Ізюм промийте і залийте окропом на 10 хвилин. Потім злийте воду і просушіть.

10. Додайте його до решти інгредієнтів.

11. Зваріть компот (з яблук, сухофруктів). В теплому узвар розчиніть мед.

12. Готовим медовим узваром залийте кашу і добре перемішайте вміст.

Дивіться також:  Овочеве рагу з кабачками і картоплею

13. Швидше подавайте соковите блюдо на святковий стіл. 😉

Фото взяті з джерела http://kyhar.net

Кутя на Різдво з булгуру

А на завершення я хочу запропонувати вам спосіб готування з булгуром. Ви можете взяти його як основний інгредієнт, а можете змішати з рисом. Також спробуйте крім сухих фруктів додати ще і яблуко з апельсином.

Інгредієнти:

  • Рис — 1 ст.;
  • Булгур — 0,5 ст.;
  • Яблуко — 1 шт.;
  • Мак — 2 ст. ложки;
  • Апельсин — 1 шт.;
  • Родзинки — 3 ст. ложки;
  • Волоські горіхи — 4 ст. ложки;
  • Мед — за смаком;
  • Базилік — 1 гілочка.

Спосіб приготування:

1. Спочатку замочіть рис у воді хвилин на 20. Потім злийте воду і додайте до рису булгур.

2. Пересипте крупу в каструлю і залийте все чистою водою (1 літр). Насипте мак. Увімкніть вогонь і доведіть масу до кипіння. Після закипання трохи підсолити вміст, зменшіть вогонь, закрийте каструлю кришкою. Варіть протягом 15 хвилин.

3. Яблуко помийте і розріжте на 4 частини. Викладіть часточки поверх каші, трохи втиснувши їх всередину.

4. Потім покладіть гілочку базиліка і поваріть в такому стані вміст 5 хвилин.

5. Через 5 хвилин вимкніть вогонь, приберіть базилік і часточки яблука. Насипте родзинки (не забудьте його промити і просушити), все ретельно перемішайте.

6. В кип’яченою воді розведіть мед.

Кількість медової води визначайте на свій смак і розсуд. Тут все залежить від того, як ви любите їсти страву — густу чи рідку.

7. Часточки яблука, які додавали в кашу, дрібно поріжте і додайте в медову воду.

8. У цю суміш додайте довільно порізаний апельсин без цедри.

9. Залийте отриманим узваром рис з булгуром, маком та родзинками. Все добре перемішайте.

10. Тепер волоські горіхи подрібніть.

11. Додайте їх.

12. Ще раз розмішайте і насолоджуйтеся смаком!

Фото взяті з джерела https://vpuzo.com

Кутю подають як в гарячому, так і в холодному вигляді.

Тепер я хочу нагадати вам про те, що Різдво — це родинне свято. Зустрічайте його у колі близьких вам людей. Неодмінно готуйте багатий святковий стіл і крім куті подавайте солодкий узвар, м’ясні страви, капустяні вироби, а також рибу, гриби, пироги. Зустрічайте свято в хорошому настрої і сідайте за стіл з появою першої зірки на небі.

З Різдвом Христовим!