Кролик, тушкований з картоплею в мультиварці

Кролик, тушенный с картошкой в мультиваркеЗдавалося б, що простіше – загасити кролика з картоплею. Але, виявляється, не всі вміють готувати кролятину правильно. А все із-за того, що в готовому вигляді м’ясо кролика часто виходить сухим. Та й запах кролятини багатьом не подобається.

Але все поправимо. Тушкований кролик вийде соковитим і м’яким, якщо скористатися мультиварка – сучасною технікою для кухні. А впоратися зі специфічним запахом кролячого м’яса допоможуть поради досвідчених господинь.

Кролик, тушкований з картоплею в мультиварці: тонкощі приготування

  • Перед тим як приступити до приготування страви, потрібно правильно обробити тушку кролика. Якщо кролик молодий, то особливих дій робити не треба. Досить тушку добре вимити в холодній воді, а ще краще – потримати під проточною водою.
  • Тушка дорослої особини потребує вимочуванні і маринуванні. Вимочують кролика кілька годин у холодній воді. Витримують кролятину в слабкому розчині з води, оцту і спецій за смаком. Воду з оцтом можна замінити сухим білим вином. Перед термічною обробкою тушку треба промити в холодній воді і промокнути паперовим рушником.
  • Кролик з картоплею – ідеальне поєднання для приготування повноцінного обіду. Картопля просочується ароматами м’яса, яке при гасінні виходить дуже ніжним. А все завдяки мультиварці, в якій термічна обробка продуктів відбувається настільки дбайливо, що в них зберігається велика частина корисних речовин.
  • Кролика з картоплею можна приготувати в мультиварці будь-якої моделі. Головне, щоб в ній були функції «Гасіння» або «Суп». Іноді ці два режими об’єднані: «Тушіння/Суп».
  • М’ясо кролика спочатку обсмажують на маслі, виставляючи режим «Смаження». У деяких мультиварках цієї функції немає. У такому разі її замінюють режимом «Випічка» (він є в будь мультиварці).
  • Крім картоплі у страву додають і інші овочі: цибуля, морква, перець болгарський, кабачки, баклажани. Ці овочі добре поєднуються між собою, в них немає кислоти, яка гальмує приготування картоплі.
  • Іноді кролика тушкують з картоплею і помідорами. У такому разі томати потрібно класти тоді, коли картопля буде наполовину готовий. Інакше томатний сік може зробити картоплю жорсткою.
  • Завдяки пару всередині мультиварки м’ясо кролика швидко стає м’яким, не пересихає, а картопля добре розварюється.
  • Щоб кроляче м’ясо і картоплю вийшли м’якими, їх повинно покривати достатню кількість рідини. Це можуть бути вершки, сметана, овочевий відвар, бульйон або просто вода.
Дивіться також:  Як засолити лосося
Загрузка...

Кролик, тушкований з картоплею і сметаною в мультиварці

Інгредієнти:

  • кролик – 0,5 кг;
  • цибуля – 2 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • сіль – за смаком;
  • смалець – 1 ст. л.;
  • картопля – 800 г;
  • перець мелений чорний – за смаком;
  • лавровий лист – 2 шт.;
  • приправа для картоплі суха – 1 ч. л.;
  • вода або бульйон – приблизно 500 мл

Спосіб приготування

  • Підготовлену тушку кролика розділіть на частини. Це можна зробити гострим ножем, розрізаючи тушку по суглобам. Так ви позбавитеся від дрібних осколків кісток, які виходять при разрубании сокиркою.
  • Цибулю і моркву почистіть, вимийте. Цибулю поріжте півкільцями, моркву – тонкими скибочками.
  • Картоплю почистіть, вимийте, наріжте середніми кубиками – приблизно 3 × 3 див. Дрібнити картоплю не варто, інакше він сильно розвариться.
  • Чашу мультиварки змастіть смальцем, увімкніть режим «Смаження». Коли чаша нагріється, покладіть шматки м’яса. Обсмажуйте з відкритою кришкою 10 хвилин, перевертаючи м’ясо лопаткою.
  • Коли шматки кролика покриються світлої підсмаженою скоринкою, покладіть цибулю, перемішайте, обсмажуйте ще хвилин п’ять. Час обсмажування в рецептах дано приблизний. У вас цей процес може відбуватися швидше або повільніше – все залежить від потужності мультиварки, соковитості овочів, способи нарізки.
  • Покладіть моркву, перемішайте. Всі разом прогрівайте 2-3 хвилини.
  • Влийте гарячий бульйон або воду; рідина повинна покрити м’ясо і овочі.
  • Закрийте кришку мультиварки. Вимкніть режим смаження, встановіть програму «Суп», тушкуйте м’ясо 30 хвилин.
  • Покладіть картоплю, приправу для картоплі, сіль, перець, лавровий лист. Долийте ще трохи води, щоб картопля була занурена у рідину.
  • Тушкуйте в цьому режимі за 30 хвилин до м’якості картоплі. Якщо у вашій мультиварці є функція «Гасіння», то в цьому випадку час приготування може тривати до 1 години. Справа в тому, що температура в цьому режимі трохи нижче, ніж при варінні супу.
  • Спробуйте м’ясо і картоплю. Якщо вони готові, викладіть тушкованого кролика з картоплею на блюдо і посипте зеленню.
Дивіться також:  Курка, запечена в рукаві

Кролик, тушкований з картоплею і вершками в мультиварці

Інгредієнти:

  • кролик – 0,5 кг;
  • цибуля – 3 шт.;
  • картопля – 800 г;
  • вершки – 500 мл;
  • сіль – за смаком;
  • перець чорний – за смаком;
  • топлене масло – 1 ч. л.

Спосіб приготування

  • Підготовленого кролика розріжте на порційні шматки. Складіть в миску, посипте сіллю і перцем, залиште маринуватися на годину.
  • Цибулю очистіть від лушпиння, помийте, поріжте соломкою.
  • Картоплю почистіть, вимийте, наріжте брусочками або кубиками.
  • Каструлю поставте на режим «Смаження». У чашу покладіть масло, розігрійте з відкритою кришкою. Покладіть шматки м’яса і обсмажте з усіх боків до світло-коричневої скоринки.
  • Покладіть цибулю, перемішайте. Обсмажуйте до жовтуватого кольору.
  • Покладіть картоплю, перемішайте, злегка обсмажте його. Це поліпшить смак страви.
  • Налийте підігріті вершки. Не можна вливати холодні вершки: від цього картоплю може потемніти. Якщо вони повністю не покрили картопля, долийте гарячу воду. Покладіть сіль, перець. Дайте вершків закипіти.
  • Вимкніть мультиварку. Встановіть режим «Гасіння». Готуйте до м’якості картоплі і кролика приблизно 1 годину.
  • Кролика, тушкованого з картоплею, викладіть на блюдо, посипте зеленню.

Господині на замітку

В мультиварці кролика з картоплею можна приготувати дуже швидко. Для цього встановіть програму «Випічка», обсмажте м’ясо з усіх боків, додайте цибулю, моркву, обсмажте все разом. Долийте води, закрийте кришку і дайте покипіти 20 хвилин. Покладіть картоплю, перемішайте. У цьому ж режимі готуйте до м’якості, приблизно 20 хвилин. Але в цьому випадку картопля буде розвареним.

Якщо хочете приготувати кролика з картоплею в томаті, можна поступити наступним чином. Обсмажте спочатку кролика, додайте трохи води, тушкуйте 20 хвилин. Потім покладіть картоплю, посоліть, тушкуйте хвилин десять. Окремо в сковороді обсмажте цибулю, морква та томати і додайте до картоплі. Тушкуйте все разом до готовності картоплі.

Дивіться також:  Качка, тушкована з картоплею