Компот з аличі і кабачків на зиму

Компот из алычи и кабачков на зимуКонсервовані ананаси люблять багато. Їх можна є цілком, різати у фруктові салати, робити з ними соуси, застосовувати для приготування гарячих м’ясних страв. Однак цей тропічний фрукт на городах наших співвітчизників не росте. Втім, це не означає, що приготувати про запас улюблений десерт не вийде – його цілком зможе замінити компот з кабачків і аличі, і це під силу майже кожному.

Секрети консервування

Для того щоб компот з кабачків і аличі максимально нагадував ананасовий і добре стояв всю зиму, потрібно знати кілька секретів.

  • Кабачки для компоту потрібно вибирати таку ж приблизно розміру в діаметрі, як кільця ананаса. Тільки в цьому випадку вони будуть нагадувати консервовану м’якоть тропічного фрукта за формою і за смаком.
  • Алича для приготування компоту підійде тільки жовта, інакше готовий напій вийде не того кольору. Очищати від кісточок її не потрібно.
  • Аличу і кабачки слід добре вимити, а кабачки очистити від шкірки і насіння. Якщо в компот потрапить хоч одне насіннячко, ефект буде зіпсований.
  • Закривати компот можна як у трилітрові банки, так і в літрові – головне, щоб вони були простерилізовані.
  • Кришки теж підійдуть як гвинтові, так і для закачування ключем. Важливо лише, щоб вони були прокип’яченими і дозволяли закрити банки герметично.

Додатково можна порадити заливати кабачки сиропом багаторазово і залишати настоюватися їх у ньому майже до повного охолодження, тоді ананасовий присмак виявиться більш вираженим.

Загрузка...

Компот з аличі і кабачків шматочками

Склад:

  • кабачки – 0,9 кг;
  • алича – 0,3 кг;
  • вода – 2 л;
  • цукор – 0,3 кг

Спосіб приготування:

  • Переберіть, вимийте аличу, дайте їй обсохнути.
  • Кабачки вимити, зніміть з них ножем або овочечисткою шкірку.
  • Розріжте навпіл уздовж, ложкою вийміть з кабачків насіння.
  • Кабачкову м’якоть наріжте кубиками розміром близько півтора сантиметрів.
  • Стерилізуйте банку місткістю 3 літри – кількість компонентів в рецепті вказано в розрахунку саме на неї.
  • Коли банку стане сухою, на дно її висипте аличу, зверху – шматочки кабачка.
  • Закип’ятіть воду і залийте її в банку. Дочекайтеся, поки вміст банки стане теплим.
  • Через спеціальну кришку з отворами і носиком злийте рідину з банки в каструлю. Важливо, щоб каструля не була алюмінієвої, так як цей матеріал, окислюючись, виділяє токсичні речовини. Підійде посуд з нержавійки або покрита емаллю.
  • Доведіть воду до кипіння, всипте в неї цукор і прокип’ятіть, розмішуючи, кілька хвилин.
  • Влийте в киплячий сироп банку з аличею і кабачком. Почекайте півгодини і злийте сироп назад в каструлю.
  • Знову доведіть компот до кипіння і влийте в банку.
  • На цей раз відразу ж загорніть банку і переверніть. Остигати вона повинна, будучи закутаною чим-небудь теплим, наприклад зимовою ковдрою.
  • Через добу банку раскутайте і поставте на пару місяців в комору.
Дивіться також:  Свинина, тушкована з капустою

Зберігати компот можна і більш тривалий час, головне – не випити його раніше, ніж він «дозріє». За смаком компот буде майже ідентичний сиропу від консервованих ананасів, а кабачкові шматочки в ньому будуть нагадувати ананасову м’якоть. Якщо використовувати їх як один з компонентів фруктового салату, підміни майже ніхто напевне не помітить.

Компот з аличі і кабачків кільцями

Склад:

  • кабачки – 1,5 кг;
  • алича – 0,5 кг;
  • вода – скільки увійде в банки;
  • цукор – 0,15 кг на 1 л води.

Спосіб приготування:

  • Добре переберіть аличу, викинувши всі зіпсовані ягоди. Решта фрукти добре помийте і залиште на час в друшляку, щоб з них повністю стекла вода.
  • Помийте кабачки. Врахуйте, що їх діаметр не повинен бути більше, ніж діаметр шийки банок, в яких їх будуть консервувати. Для компоту, який готується на зиму за цим рецептом, краще вибирати банки ємністю 1 літр або навіть менше, простий циліндричної форми.
  • Кабачки очистіть від шкірки і наріжте шайбами товщиною приблизно 1 див Більш вузькими їх робити не варто, так як інакше вони будуть погано зберігати форму.
  • Підберіть чарку або фужер такого розміру, щоб їх діаметр був не вже, ніж діаметр насіннєвий частини кабачків. З допомогою їх виріжте з кожної кабачкової «шайби» середину – якщо вирізати її ножем, важко отримати досить рівний контур.
  • Стерилізуйте банки загальною ємністю 5 літрів.
  • Розподіліть по банкам аличу, уклавши її на дно.
  • Поверх аличі розкладіть кабачкові кільця.
  • Закип’ятіть воду і розлийте по банках.
  • Прикрийте банки кришками і залишити на 4-6 годин, можна навіть на ніч.
  • Злийте воду в каструлю, вимірявши її кількість. Порахуйте, скільки буде потрібно цукрового піску. Відміряйте потрібну кількість і всипте у воду.
  • Поставте каструлю на вогонь, прокип’ятити сироп протягом 2-3 хвилин. Залийте їм аличу і кабачкові кільця.
  • Через 20 хвилин поверніть сироп в каструлю, знову доведіть до кипіння і розлийте по банках.
  • Почекайте ще 10 хвилин, знову злийте сироп в каструлю. Довівши його до кипіння, кип’ятіть хвилину і знову розлийте по банках.
  • Загорніть баночки з компотом, поставте їх на кришки і укутайте.
  • Після охолодження приберіть на зиму.
Дивіться також:  Крем суп пюре з брокколі з вершками

Вже через 1,5–2 місяці компот буде готовий до вживання. Кабачкові кільця в ньому будуть сильно нагадувати ананасові. Їх можна подавати окремо або використовувати для приготування інших страв. Сам компот теж вийде смачним, як ананасовий.