Компот з айви на зиму

Компот из айвы на зимуАйва – теплолюбна плодова культура. В основному вирощують її на Кавказі, Україні, в Криму, Закарпатті, країнах Середньої Азії. Тому її нечасто можна зустріти на ринку або в приватних садах інших районів.

Айва являє собою плід, одночасно схожий і на яблуко, й на грушу. Але на відміну від них вона дуже тверда, а її поверхня має густе повстяне опушення.

Айву вважають полівітамінної культурою. Вона багата вітамінами С, А, В, В1, Р, а також залізом і міддю. Плоди містять пектини, дубильні речовини, фруктозу, лимонну, яблучну і винну кислоту.

Здавна відомі лікувальні властивості айви. Вона відмінно допомагає при кишкових захворюваннях, особливо при проносі, покращує апетит і стан хворого при хворобах печінки.

Зі свіжих плодів готують настоянки і екстракти, які вживають при недокрів’ї. Свіжий сік айви допомагає при бронхіальній астмі і кровохаркання.

Айву в свіжому вигляді їдять рідко, так як вона володіє твердою м’якоттю і терпким смаком. Але з неї виходить дуже смачне і ароматне варення, а також компот.

Компот з айви: тонкощі приготування

  • Для компоту використовують тільки стиглу айву. Саме такі плоди найменше володіють в’яжучим смаком.
  • Недозрілі айва добре зберігається, тому її можна помістити в темне прохолодне місце і залишити на 1-2 тижні. За цей час вона дійде до потрібної кондиції і буде готова до подальшої переробки.
  • Підготовка айви до варінні зводиться до того, що плоди спочатку перебирають, видаляючи сильно червиві. Потім добре миють, зрізують гострим ножем з тонким лезом шкірку. Деякі господині шкірку не зрізають. У такому разі айву потрібно помити за допомогою м’якої щітки – стигла айва легко розлучається з пушком. Плоди розрізають навпіл, видаляють насіннєві камери. Половинки фрукта нарізують скибочками або кубиками.
  • В айві багато заліза, тому в очищеному вигляді вона швидко темніє на повітрі. Щоб вона зберегла свій первісний колір, її після нарізки відразу ж поміщають у холодну, підкислену лимонною кислотою воду.
  • Перед тим як покласти айву в банки, її рекомендується бланшувати в киплячій воді 2-3 хвилини, а після цього швидко охолодити у крижаній воді.
  • Дуже часто компот з стиглої айви виходить дуже солодким. Щоб надати сиропу легку кислинку, в нього додають лимонну кислоту – за смаком.
  • Компот з айви готують зі стерилізацією і без неї. В останньому випадку використовують подвійну заливку: спочатку киплячою водою, потім киплячим сиропом.
Дивіться також:  Салат з мідіями і кальмарами
Загрузка...

Компот з айви: рецепт перший

Інгредієнти:

  • айва – 1 кг;
  • цукор – 300 г;
  • вода – 2 л

Спосіб приготування

  • Заздалегідь підготуйте стерильні літрові банки, які можна прогріти як над парою, так і в духовці. Кришки теж вимийте і прокип’ятіть.
  • Зрілі плоди айви ретельно вимийте. Тонким ножем зріжте шкірку разом із залишками гармата. Розріжте айву навпіл, видаліть насіння, потім наріжте скибочками.
  • Нарізану айву відразу ж опускайте в миску з холодною водою з невеликою кількістю лимонної кислоти (10 г на 1 л води).
  • У каструлю налийте за нормою воду, насипте цукор. Поставте на плиту, доведіть сироп до кипіння.
  • З миски з айвою злийте воду. Фрукти перекладіть в сироп. На помірному вогні варіть компот 20-25 хвилин, починаючи відлік часу з моменту закипання.
  • Зніміть компот з плити. З допомогою ополоники розлийте його в банки. Відразу ж герметично укупорьте. Банки переверніть, укутайте ковдрою. Залиште до повного охолодження.

Компот з айви: рецепт другої

Інгредієнти:

  • айва – 3 кг;
  • цукор – 400 г;
  • вода – 2 л;
  • лимонна кислота.

Спосіб приготування

  • Стиглу айву добре вимийте. Очистіть гострим ножем шкірку. Розрізати плоди навпіл, видалити насіннєві камери. Поріжте айву широкими скибочками. Щоб вона не потемніла на повітрі, занурте її в підкислену воду (10 г лимонної кислоти на 1 л води).
  • Коли поріжете всю айву, опустіть її в киплячу воду, в яку теж покладіть трохи лимонної кислоти. Варіть до м’якості.
  • Приготуйте гарячі стерильні банки ємністю 1 л Вийміть шумівкою скибочки айви, укладіть в банки, заповнивши їх доверху.
  • Налийте в каструлю воду по нормі, покладіть цукор. Перемішайте. Прокип’ятіть сироп 5 хвилин.
  • Гарячим сиропом залийте айву. Герметично закрийте стерильними кришками. Банки переверніть, накрийте ковдрою, залиште до повного охолодження.
Дивіться також:  Як приготувати сочевицю. Як варити сочевицю – загальні правила

Компот з айви: рецепт третій

Інгредієнти (на 1 літрову банку):

  • айва порізана – половина літрової банки;
  • цукор – 100 г;
  • вода.

Спосіб приготування

  • Приготуйте банки. Спочатку їх добре вимийте з содою, потім обполосніть чистою водою. Для стерилізації прогрійте банки над парою, помістивши на відкритий чайник. Або повністю занурте в каструлю з водою і прокип’ятіть.
  • Стиглу айву промийте, зріжте шкірку. Поріжте плоди скибочками, одночасно видаляють насіннєві камери.
  • Складіть айву в прогріті банки, заповнюючи їх наполовину. Залийте окропом. Прикрийте стерильними кришками і залиште на 15 хвилин.
  • Потім воду злити в каструлю, скориставшись кришкою з отворами. Знову доведіть до кипіння.
  • У кожну банку покладіть цукор. Залийте киплячою водою. Відразу ж герметично закрийте кришками. Банки переверніть догори дном, укутайте ковдрою. У такому вигляді остудіть.

Примітка:
Якщо ви хочете залити айву цукровим сиропом, то в цьому випадку поступите таким чином: після того як ви сольете першу воду з банок, виміряйте її обсяг; потім на кожен літр води покладіть 250 г цукру; прокип’ятіть сироп протягом 5 хвилин, щоб розчинився цукор; цим сиропом залийте порізану айву; закрийте стерильними кришками і герметично загорніть; переверніть догори дном; остудіть, обгорнувши ковдрою.

Загрузка...

Господині на замітку

В компот разом з скибочками айви можна покласти ягоди калини, журавлини чи будь-які на свій смак. Але вони повинні добре поєднуватися і з айвою, і один з одним.

Компот з айвою зберігають у прохолодному місці без доступу світла. Відкрити баночку з компотом можна вже через місяць. Раніше цього робити не варто, так як айва повинна дійти до кондиції.