Коли збирати гарбуз

ТыкваГарбуз була популярною городньої культурою ще 8 тис. років тому. У ті далекі часи її з успіхом вирощували на території сучасної Мексики виключно заради смачних насіння. У Старий Світ ця баштанна культура потрапила завдяки іспанським конкістадорам вже в 16-му столітті. В наші дні смачні і яскраві плоди багатьох сортів успішно культивують практично у всіх регіонах з теплим і помірним кліматом, а Росія багато років традиційно займає одне з перших місць з виробництва цього смачного і корисного харчового продукту.

Гарбуз має безліч достоїнств:

  • невибаглива в агротехніці і відмінно адаптується до будь-яких погодних умов;
  • цінний продукт як для людини, так і в якості кормової культури для худоби;
  • не створює проблем при тривалому зберіганні, дозволяючи споживати смачну і соковиту м’якоть аж до наступного сезону.

Для того щоб отримати дійсно корисний і смачний продукт, дуже важливо правильно визначити терміни збирання врожаю. Тільки абсолютно стигла і уникнула підморожування гарбуз здатна довго зберігатися і радувати чудовим смаком яскравою м’якоті.

Як зрозуміти, що гарбуз вже дозріла?

Календарні строки настання повної стиглості гарбузів в першу чергу залежать від обраного сорту і особливостей місцевого клімату. Ранні різновиди, зазвичай це твердокорые представники, готові вже через 2-2,5 місяці вегетації. Пізні гарбуза (великоплідні і мускатні) зріють до самих заморозків.

Однак для будь-якого сорту є загальні ознаки, за якими можна визначити, що плід можна прибирати на зберігання:

  • пожовклі, сухе листя і дуже тверда, одеревеневшая плодоніжка;
  • гарбуз набуває колір, форму і розміри, характерні для обраного сорту;
  • шкірка стає неймовірно твердої і дуже щільною.

Крім ранньостиглих твердокорых гарбузів, а також їх довго зберігаються великоплідних родичів і дуже смачних мускатних гарбузів існує безліч оригінальних декоративних сортів. Їх невеликі, але дуже незвичайні плоди ефектно виглядають на батогах, радуючи око на присадибній ділянці, а потім всю зиму прикрашають яскравою плямою кухню або їдальню. Такі різновиди абсолютно не їстівні, і тому можуть бути зібрані набагато пізніше. Однак слід враховувати, що тривале похолодання і затяжні дощі не покращують їх зовнішній вигляд.

Дивіться також:  Гіперактивна дитина: що робити?

В залежності від регіону терміни збору варіюються в середньому від кінця серпня в Сибіру, до початку жовтня – у південних областях нашої країни. У Підмосков’ї зазвичай початок збирання припадає на другу декаду вересня.

Головний критерій визначення часу збору – передбачуваний час перших заморозків, яких гарбуз абсолютно не переносить.

Загрузка...

Як правильно збирати плоди

Щоб урожай надовго зберіг свої смакові якості та товарний вигляд, його слід грамотно зібрати. Для цього необхідно керуватися декількома основними правилами:

  • Зрізайте гарбуза, обов’язково залишаючи плодоніжку довжиною близько 5 см, так як зібрані без неї плоди швидко псуються.
  • На зберігання вибирайте тільки ті гарбузи, чия шкірка абсолютно рівна і щільна, не має механічних пошкоджень або проминов.
  • Прибирання проводите в суху і сонячну погоду. Якщо осінь дощова, то вологі плоди необхідно ретельно протерти і підсушити в теплому приміщенні.
  • При сухій погоді зрізані гарбуза можуть деякий час провести на грядках. Однак у цьому випадку необхідно стежити за змінами температури, особливо в нічний час, щоб не допустити підморожування.

Як правильно зберігати врожай

При створенні необхідних умов можна закладати на зберігання навіть не цілком визрів урожай. Така необхідність зазвичай виникає для твердокорых і великоплідних різновидів при несприятливих погодних умовах. Мускатні сорти завжди вимагають остаточного дозаривания в прохолодному і сухому приміщенні протягом кількох місяців.

При оптимальному температурному режимі в діапазоні від +10 до +15 °C гарбуза без проблем дозрівають, хоча і робляться менш смачними, ніж при дозріванні на грядці. Для цих цілей зазвичай використовують веранду або сарай. Слід зазначити, що це твердження не відноситься до мускатним гарбузам, які при тривалому зберіганні робляться ще смачніше й пахучіше.

Дивіться також:  Коли і як підгортати картоплю

При необхідності температурний діапазон зберігання може бути збільшений до інтервалу +4…+20 °C. Крім того, слід пам’ятати, що гарбузи краще себе почувають у темному приміщенні з хорошою вентиляцією.

Найгірше зберігаються твердокорые гарбуза. Навіть при ідеальних умовах вони витримують не більше місяця. Інші різновиди, особливо їх пізньостиглі сорти, відмінно себе відчувають практично до наступного врожаю, але смак і консистенція м’якоті зберігає максимум сортових характеристик не довше 6 місяців.