Карась, запечений в духовці

karas-v-duhovkeЗвичайно, благородну рибу приготувати легко. Особливо ту, в якій практично немає кісток. Але досвідчені господині можуть подати будь-яку рибу так, що навіть досвідчений різними делікатесами гурман попросить добавки.

Взяти того ж карася. Не всі цю костистую рибку сприймають всерйоз. Але якщо звернутися до фольклору, то можна згадати, що саме її витягнув неводом старий зі знаменитої казки про золоту рибку. Адже золота рибка – це звичайний золотий карась.

Особливість карасів в тому, що водяться вони в основному в ставках і озерах, причому там, де берег заріс очеретом, а дно вкрите тіною. І якщо морська риба пахне йодом, карась має цілком певний аромат – запах твані. Але це не означає, що потрібно відмовитися від смачного і ніжного м’яса, яким володіє карась. Тим більше, що специфічний запах легко забирається простим маринуванням.

Маринадних заливку можна приготувати з суміші оцту, пряних трав і спецій. Якщо ж вам не до душі оцет, візьміть звичайний лимон, розріжте його навпіл і вичавити сік на підготовлену тушку риби. Півгодини такого маринування – і від запаху твані не залишиться сліду.

До речі, пахне тванню не кожен карась, а в основному тільки золотий. Срібний карась, на щастя, обділений цим специфічним запахом.

Боротьбу з численними кісточками кожна господиня веде по-своєму. Існує спосіб, при якому на поверхні риби роблять численні поперечні надрізи, при цьому перерубая кісточки. Але щоб кістки не відчувалися, карася потрібно дуже добре – до хрускоту – засмажити. А в духовці це виходить не завжди.

Тому краще всього залишити рибу в її первозданному вигляді. Але при цьому треба бути впевненим, що вашим домочадцям доставить справжнє задоволення розбирати карася по кісточках – в прямому сенсі цього слова. Але зате яка смачна риба виходить!

Дивіться також:  Картопля, тушкована з свининою в мультиварці

А як її приготувати в духовці – читайте нижче.

Карась, запечений в сметані з картоплею в духовці

Інгредієнти:

  • риба – 600 г;
  • борошно – 30 г;
  • топлене масло – 45 г;
  • вершкове масло – 25 г;
  • дрібний відварна картопля – 600 г;
  • перець;
  • сметана – 230 г;
  • сіль;
  • сир – 80 г;
  • мелені сухарі – 30 г;
  • зелень.

Спосіб приготування

  • Карасів почистіть, випатрайте. Відріжте голову, плавники і хвіст. Ретельно вимийте, особливо всередині. Якщо великі карасі, розріжте на частини.
  • Посипте тушку сіллю і перцем. Обваляйте в борошні і підсмажте на олії до рум’яної скоринки.
  • На окремій сковороді підсмажте чайну ложку борошна, покладіть сметану, сіль і перець, добре перемішайте, доведіть до кипіння. Якщо в соусі утворилися грудочки, процідіть його через ситечко.
  • У форму з високими бортиками налийте трохи соусу, покладіть обсмажену рибу.
  • Навколо риби викладіть бульби картоплі.
  • Залийте все сметанним соусом. Посипте сухарями і натертим сиром. Поверх панірування укладіть тонкі шматочки вершкового масла.
  • Поставте в духовку. Запікайте при 240° с до утворення рум’яної скоринки. Готову страву посипати зеленню.
Загрузка...

Карась, запечений з гречаною кашею в духовці

Інгредієнти:

  • риба – 500 г;
  • борошно – 25 г;
  • гречана каша – 400 г;
  • вершкове масло – 40 г;
  • яйця – 1-2 шт.;
  • соняшникова олія – 35 г;
  • сир – 70 г;
  • сметана – 130 г;
  • сіль;
  • перець;
  • зелень.

Спосіб приготування

  • Спочатку зваріть розсипчасту гречану кашу, заправте її вершковим маслом.
  • Очистіть і рибу випатрайте. Якщо вона велика, то порізати на порції.
  • Запаніруйте в борошні, обсмажте на соняшниковій олії до рум’яної скоринки.
  • Викладіть рибу на кашу.
  • Зварені круто яйця нарізати кружечками. Викладіть на рибу.
  • Сметану змішайте з сіллю і перцем. Покрийте нею рибу. Зверху посипте тертим сиром.
  • Запікайте в духовці при 220-240°, поки не з’явиться рум’яна кірочка. Посипте зеленню.
Дивіться також:  Вінегрет класичний рецепт з горошком

Карась з соєвим соусом, запечена в духовці

Інгредієнти:

  • риба – 600 г;
  • лимон – 0,5 шт.;
  • приправа для риби – 4 г;
  • соєвий соус – 25 р;
  • соняшникова олія – 40 г;
  • часник – 2 зубки.

Спосіб приготування

  • Рибу почистіть, розріжте черевце від анального отвору до голови, випатрайте. Голову не відрізайте, а значить, обов’язково видаліть зябра, інакше риба вийде гіркою. Тушки добре промийте.
  • Приготуйте маринад, змішавши соєвий соус, половину соняшникової олії, подрібнений часник, перець і приправу для риби.
  • В цьому маринаді витримайте рибу протягом однієї години.
  • Деко застелити фольгою, збризніть маслом. Викладіть рибу, яку також полийте олією.
  • Поставте в добре розігріту духовку і запікайте до рум’яної скоринки.

Карась, запечений з томатним соусом в духовці

Інгредієнти:

  • риба – 600 г;
  • сіль;
  • томатна паста – 20 г;
  • цибуля – 100 г;
  • коріандр – 5 м;
  • часник – 2 зубки;
  • морква – 100 г;
  • соняшникова олія – 30 г;
  • перець;
  • лимонний сік або оцет – 20 г;
  • цукор – 5 р.

Спосіб приготування

  • Рибу почистіть, випатрайте і добре промийте під проточною водою. Якщо будете готувати з головою, то обов’язково видаліть зябра.
  • Цибулю і моркву поріжте соломкою. Часник подрібніть ножем. Овочі перемішайте.
  • Змішайте в посуді лимонний сік (або оцет) з томатною пастою, цукром, соняшниковою олією, коріандром, сіллю і перцем.
  • У цій суміші замаринуйте рибу, ретельно обмазавши її з усіх сторін і витримавши в холодильнику годину.
  • Форму змастіть маслом, наповніть овочами. На них покладіть підготовлених карасів.
  • Поставте в добре розігріту духовку, запікайте 30 хвилин до появи рум’яної скоринки. Подавайте в формі.
Загрузка...

Карась, запечений з томатами і зеленню в духовці

Інгредієнти:

  • риба – 600 г;
  • помідори – 250 г;
  • приправа для риби – 5 м;
  • зелень петрушки – 1 пучок;
  • сіль;
  • соняшникова олія – 30 г;
  • лимонний сік – 20 мл
Дивіться також:  Кутаби з сиром і зеленню

Спосіб приготування

  • Змішайте олію, лимонний сік, приправу для риби сіль (якщо приправа несолона).
  • Підготовлену рибу обмажте маринадом і приберіть в холодильник на 1 годину.
  • Помідори поріжте тонкими скибочками, зелень вимийте, розріжте товсті стебла.
  • Форму застелити фольгою. Укладіть рибу. Всередину риби покладіть помідори і зелень (подрібнювати його не потрібно).
  • Полийте рибу маслом. Поставте в добре розігріту духовку, запікайте до появи рум’яної скоринки.

Карась, запечений в духовці у фользі

Інгредієнти:

  • карась – 2 шт.;
  • лимон – 1 шт.;
  • цибуля – 100 г;
  • соняшникова олія – 35 г;
  • морква – 120 г;
  • приправа для риби – 5 р.

Спосіб приготування

  • Карасів почистіть, випатрайте, промийте. Полийте соком лимона, натерти приправою для риби. Залиште маринуватися на 1 годину.
  • Цибулю поріжте півкільцями, моркву – скибочками.
  • На лист фольги покладіть цибулю і моркву. На овочі викладіть рибу. На рибу покладіть два гуртка лимона. Полийте рослинним маслом. Фольгу закрийте у вигляді конверта.
  • Запечатаних карасів покладіть на деко. Поставте в розігріту до 220° духова шафа. Запікайте 15 хвилин. Потім фольгу розгорніть і готуйте до появи на рибі рум’яної скоринки приблизно ще 20 хвилин.
  • Готову страву посипте подрібненою зеленню петрушки або кропу.

Господині на замітку

Дуже часто зустрічаються рецепти, в яких пропонують карася фарширувати. Така риба, звичайно, смачна, але, враховуючи велику кількість великих і маленьких кісточок, все ж краще овочі класти поруч. Адже при розбиранні готової риби на порції кісточки обов’язково потраплять в начинку. І якщо їдець їх не помітить, то може вдавитися.