Капуста тушкована — 10 рецептів дуже смачною тушкованої капусти

Привіт, привіт. Сьогодні з вами будемо вчитися правильно гасити свіжу білокачанну капусту. Це блюдо вважається дуже смачним і корисним, а також готується воно з найпростіших продуктів, які практично завжди є в наявності на будь-якій кухні.

Найчастіше капусту тушкують з морквою, цибулею. І саме цей варіант є ще і низькокалорійним. Але якщо ви не дотримуєтеся правильного харчування, то страва завжди можна урізноманітнити та зробити більш поживним, просто додавши м’ясо або сосиски.

Також така їжа вважається універсальною, так як вона може подаватися у вигляді окремого повноцінного страви, або виступати гарніром, наприклад до котлет. Ще дуже смачно їсти таку капустку разом з картопляним пюре.

Сам процес приготування займає не дуже багато часу і не вимагає особливих умінь. Проте все одно є деякі нюанси, які потрібно знати та виконувати. Адже замість соковитої капусти може вийти і суха. Тому давайте детальніше розберемося в технології приготування. Ну і звичайно ж різноманітимо класичні рецепти гасіння, додавши цікаві м’ясні і овочеві складові.

До речі, мало не забула, якщо у вас багатий урожай білокачанної, то обов’язково збережіть її на зиму, замаринуйте або заквасьте. Адже і з таких заготовок можна буде потім теж приготувати неймовірно солянку.

Капуста тушкована: готуємо смачно

Почну я з класичного рецепту. Це найпростіший спосіб приготування даної страви. Думаю, що Америку я вам не відкрию. Але для тих, хто вперше збирається зробити таку страву, буду точно корисною. Так що читайте уважніше.

Під час гасіння овочів утворюється неприємний запах. Для того, щоб його нейтралізувати, покладіть зверху шматочок чорного хліба, а коли він розмокне приберіть його за допомогою шумівки і покладіть новий шматок.

Або ж можете покласти в сковороду помиті волоські горіхи в шкаралупі.

Інгредієнти:

  • Капуста білокачанна — 1 качан;
  • Морква — 1 шт.;
  • Цибуля — 1 шт.;
  • Рослинна олія;
  • Вода;
  • Сіль, перець — за смаком.

Спосіб приготування:

1. З качана видаліть верхні листочки, сполосніть і просушіть. Потім нашаткуйте овоч на свій розсуд. Далі порізаний продукт залийте чистою водою і залиште хвилин на 20. Ця процедура позбавить від легкої гіркоти капусти.

2. Тепер візьміть моркву, очистіть і сполосніть її. Потім натріть на крупній тертці. Цибулю почистіть і подрібніть за допомогою ножа. Всі порізані овочі перекладіть в глибоку сковороду (не забудьте з капусти злити воду) і налийте трохи води.

3. Тушкуйте овочі під закритою кришкою на помірному вогні, періодично перемішуючи вміст.

4. Коли білокачанна стане м’якою і придбає коричневий відтінок, а також в рази зменшиться в розмірі, додайте сіль і перець, влийте рослинне масло. Добре все перемішайте і продовжуйте обсмажувати все до готовності на тому вогні.

Загрузка...

Тушкуємо капусту з сосисками на сковороді

Якщо ви хочете здивувати своїх коханих, то додайте до корисних овочів пікантні сосиски, спеції і помідори. І краще, якщо м’ясні інгредієнти будуть ще й різні, наприклад курячі та яловичі.

Обов’язково перед початком приготування знімайте з білокачанної верхні листочки. Якщо качан не потрісканий, то мити його не треба, якщо ж пошкоджений, то спочатку сполосніть і лише потім беріться до нарізки.

Інгредієнти:

  • Капуста — 1 кг;
  • Морква середня — 1 шт.;
  • Цибуля — 1 шт.;
  • Сік лимона — половинка;
  • Помідори — 400 гр.;
  • Сосиски гострі курячі — 350 гр.;
  • Копчені Сосиски яловичі — 350 гр.;
  • Паприка — 1 ст. ложка;
  • Орегано — 1 ч. ложка;
  • Рослинне масло — 1-2 ст. ложки;
  • Сіль, перець — за смаком (а можна і не додавати).
Дивіться також:  Овочеве рагу з кабачками і картоплею

Спосіб приготування:

1. Цибулю очистіть від лушпиння і пасеруйте його на рослинному маслі.

2. Коли він стане трохи золотистою, додати орегано і паприку.

3. Продовжуйте обсмажування протягом 1 хвилини.

4. Слідом введіть порізані помідори. Все добре перемішайте і обсмажуйте ще 5 хвилин.

5. А потім покладіть тонко нашатковану капусту і нарізану соломкою моркву. Відіжміть з половинки лимона сік і теж введіть його в загальну масу.

Білокачанну потрібно брати соковиту і свіжу, щоб в процесі приготування вона виділяла багато соку і в ньому тушкувалась. Якщо вам попався не соковитий вилок, при гасінні додайте трохи води.

6. Знову все перемішайте і накрийте сковороду кришкою. Залиште гаситися на 15 хвилин, при цьому не забувайте перемішувати. Вогонь повинен бути включений на потужності більше середнього. Потім додайте порізані сосиски і продовжуйте готування ще 10 хвилин.

7. По закінченню часу спробуйте вміст на смак і, якщо потрібно, то підсолити і поперчіть. Таку капусту класно подавати з печенной картоплею.

Рецепт тушкованої капусти з куркою

Ще добре капуста поєднується з грибами. А якщо додати курочку, то взагалі не страва, а шедевр вийде. Запевняю, така їжа піде з тарілок дуже швидко).

Не забувайте з білокачанної вирізати качани, вони не знадобляться.

Інгредієнти:

  • Капуста — 500 гр.;
  • Цибуля — 1 шт.;
  • Морква — 1 шт.;
  • Куряче філе — 150 гр.;
  • Королівські печериці — 150 гр.;
  • Томатна паста — 2 ст. ложки;
  • Соняшникова олія;
  • Перець чорний — за смаком;
  • Лавровий лист — 1-2 шт.;
  • Сіль — за смаком.

Спосіб приготування:

1. В першу чергу приготуйте куряче філе. Поріжте на порційні шматочки і обсмажте до готовності на рослинній олії. М’ясо птиці поперчіть за смаком.

2. Потім поріжте на півкільця цибулю, моркву натріть на крупній тертці або порізати на кубики, кружечки або соломкою. Додайте овочі до філе і продовжуйте обсмажувати все разом протягом 5 хвилин.

3. В цей час помийте гриби і поріжте на невеликі шматочки.

4. Порізані печериці перекладіть до курки і овочів, перемішайте вміст і продовжуйте гасити вміст на помірному вогні протягом 7 хвилин.

5. Далі додайте томатну пасту, посоліть і добре все перемішайте. Влийте трохи гарячої води.

6. Білокачанну ж тонко нашаткуйте і трохи пам’ятайте руками. Перекладіть на сковороду і налийте ще трохи рослинного масла.

7. Перемішайте отриману суміш і тушкуйте на середньому вогні 20-30 хвилин до готовності капусти. В кінці додайте лавровий листок.

В дане блюдо також можна додати кубики картоплі і готувати його разом з усіма іншими продуктами.

Як приготувати тушковану капусту в мультиварці редмонд

Останнім часом я люблю готувати цю страву в мультиварці. Адже це просто і дуже швидко. Вашій увазі хочу запропонувати переглянути відео сюжет. У ньому автор якраз розповідає про всі тонкощі приготування страви в мультиварці редмонд. Кому цікаво, обов’язково перегляньте.

Загрузка...

Готуємо дуже смачно капусту з ковбасою

Ось ще один спосіб приготування на ваше огляд. Все теж саме, але крім овочів додамо ще й варену ковбаску. Я так люблю готувати. Легко, швидко і з’їдається на ура!

Молода капуста тушкується на 10 хвилин менше, ніж стара.

Інгредієнти:

  • Капуста — 1 качан;
  • Цибуля — 1 шт.;
  • Варена ковбаса — 100 гр.;
  • Морква — 1 шт.;
  • Сіль — за смаком;
  • Рослинне масло — для смаження.
Дивіться також:  Сирники із сиру - 5 покрокових рецептів сирників на сковороді

Спосіб приготування:

1. Вилок промийте, видаліть верхні листочки і тонко нашаткуйте.

2. Морква ж натріть на крупній тертці.

3. Цибулю очистіть і поріжте на півкільця.

4. Змішайте всі овочі між собою. У сковороду налийте олію і помістіть в неї овочеву суміш.

5. Тушкуйте овочі під закритою кришкою до м’якості капусти. За необхідності можна додати трохи води.

6. В кінці додайте сіль і викладіть заздалегідь порізану на кубики ковбасу.

7. Все ретельно перемішайте і тушкуйте ще 5 хвилин. Також можете додати свої улюблені спеції.

8. Безпосередньо перед самою подачею на стіл посипте блюдо свіжою зеленню.

Капуста тушкована з свининою

А ось класний рецептик. Знайшла його зовсім недавно, але вже випробувала. Раніше ніколи так не готувала і даремно. Оригінальна технологія, хоча й проста. Спробуйте, думаю, вам теж сподобається.

Інгредієнти:

  • Капуста — 1,2 кг;
  • Цибуля — 2 шт.;
  • Свинина — 650 гр.;
  • Рослинне масло — 5 ст. ложок;
  • Кріп — 0,5 пучка;
  • Петрушка — 0,5 пучка;
  • Мелена паприка — 1 ст. ложка;
  • Перець мелений гострий — 0,5 ч. ложки;
  • Сметана 15% — 200 гр.;
  • Лавровий лист — 2 шт.;
  • Цукор — 1 ч. ложка;
  • Гірчиця — 1 ст. ложка;
  • Часник — 4 зубчики;
  • Вода — 0,5 л;
  • Сіль — за смаком.

Спосіб приготування:

1. Очистіть цибулю і наріжте його на тонкі четвертинки.

2. М’ясо промийте і просушіть, поріжте його на кубики.

3. Білокачанну поріжте тонкою соломкою.

4. На рослинному маслі обсмажте м’ясо до золотистого кольору.

5. Потім до м’яса додайте цибулю, гострий перець і паприку.

6. Все добре перемішайте і тушкуйте вміст до золотистого кольору цибулі.

7. Далі перекладіть м’ясо з цибулею в каструлю і залийте водою. Протушкувати продукти протягом 15 хвилин.

8. На іншій сковороді обсмажте капусту до золотистого кольору.

9. Тепер перекладіть обсмажену білокачанну до м’яса в каструлю. Подрібніть часник і відправте його теж в каструлю. Також додайте сметану, цукор, лавровий лист, гірчицю.

10. Все добре перемішайте і тушкуйте на помірному вогні протягом 10 хвилин.

11. В самому кінці посоліть і поперчіть страву за смаком. Додати промиту і подрібнену зелень кропу і петрушки. Вимкніть вогонь, закрийте каструлю кришкою. Залиште настоюватися хвилин на 20. Після чого подавайте до столу.

Варіант гасіння з картоплею і з кабачками

Якщо ви не знаєте, що приготувати на вечерю, тоді терміново читайте нижче описаний фото рецепт. Обіцяю, страва вгамує голод і різноманітить ваше меню.

Інгредієнти:

  • Кабачок — 150 гр.;
  • Картопля — 5 шт.
  • Капуста — 250 гр.;
  • Фарш свинячий — 150 гр.;
  • Цибуля — 1 шт.;
  • Сіль, перець — за смаком;
  • Сметана — 2 ст. ложки.

Спосіб приготування:

1. Ріпчасту цибулю очистіть і обсмажте на рослинному маслі разом з фаршем.

2. Далі до м’яса додати тонко нашатковану капусту, закрити кришкою і тушкуйте 10-15 хвилин.

3. Через 15 хвилин додайте очищений і порізаний на часточки кабачок.

4. Слідом додайте очищений і порізаний на кубики картоплю. Знову закрийте сковороду кришкою і тушкуйте масу 20 хвилин.

Дивіться також:  Курка з хрусткою скоринкою. Рецепти з фото

5. По закінченню часу додайте сметану, сіль і перець. Все добре перемішайте і тушкуйте ще 5 хвилин.

6. Після чого страва повністю готове до вживання!

Рецепт смачною тушкованої капусти на зиму в банку

Трохи відступлю від теми. Хоча це й не відступ. Готуємо все те ж блюдо, але щоправда їсти будемо його не відразу, а заготовимо на зиму. Як вам така ідея? По-моєму, просто клас!

Інгредієнти:

  • Білокачанна капуста пізнього сорту — 4 кг;
  • Ріпчаста цибуля — 1 кг;
  • Морква — 1 кг;
  • Помідори — 2 кг;
  • Солодкий перець — 2 кг;
  • Сіль — 100 гр.;
  • Цукор — 1,5 ст.;
  • Рослинне масло — 1 ст.;
  • Вода (окріп) — 1 ст.;
  • Оцет 9% — 1 стакан.

Спосіб приготування:

  1. З качана видаліть погані листочки і нашаткуйте овоч як можна тонше. Цибулю очистіть і поріжте на півкільця.
  2. Моркву очистіть і натріть на крупній тертці.
  3. Перець помийте, видаліть насіння і поріжте його на тонкі смужки. Помідори ж поріжте на кубики.
  4. Порізані овочі з’єднайте у великій посудині і додайте сіль, цукор. Влийте рослинне масло і окріп.
  5. Тепер відправте вміст на вогонь і тушкуйте 45-50 хвилин на невеликому вогні. Не забувайте періодично перемішувати масу. А за 5 хвилин до готовності влийте оцет.
  6. Після чого гарячу овочеву суміш перекладіть в стерильні банки і закрийте кришками. Остудіть і зберігайте в холодильнику.

Капуста тушкована з м’ясом в каструлі. Покроковий рецепт приготування

І ще одна варіація гасіння. У цьому способі пропоную додати томатну пасту і трохи спецій.

Щоб надати страві особливого смаку і густоту, додайте в нього, за 5 хвилин до готовності, попередньо обсмажену до коричневого кольору борошно на сковороді.

Інгредієнти:

  • Капуста білокачанна – половина качана;
  • М’ясо (свинина, яловичина) – 300-400 гр.;
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • Морква – 1 шт.;
  • Томатна паста – 2 ст. ложки;
  • Сіль – 0,5 ст. ложки;
  • Перець-горошок чорний – 10-15 шт.;
  • Лавровий Лист – 1-2 шт.;
  • Соняшникова олія.

Спосіб приготування:

1. Цибулю і моркву очистити. Цибулю дрібно поріжте, а моркву натріть на тертці. У сковороду налийте рослинного масло і починайте обсмажувати цибулю.

2. Слідом додайте моркву і пасеруйте овочі 2-4 хвилини.

3. Поріжте м’ясо на невеликі кубики і додати до цибулі з морквою. Обсмажуйте всі разом протягом 10-15 хвилин.

4. Після преложите м’ясо з овочами в каструлю з товстим дном. Нашаткуйте капусту і додайте до решти інгредієнтів в каструлю. Закрийте кришкою і починайте гасити овочі. Час гасіння становить 15-20 хвилин. За цей час кілька разів перемішуйте вміст.

5. За 5 хвилин до готовності додайте томатну пасту, сіль, перець. Все добре перемішайте.

6. В самому кінці покласти лаврові листочки і тушкуйте ще 2 хвилинки. Ось і все, ваша страва готова.

Цвітна капуста — тушкуємо швидко і смачно

Ну і пам’ятайте, що крім білокачанної, є і інші сорти капусти, які теж дуже смачні в тушкованому вигляді. І як варіант зробіть таким чином цвітну капусту. Хоча я її віддаю перевагу все ж робити тільки в клярі.

У будь-якому випадку, який би варіант приготування ви б не вибрали, запевняю, тушкована капуста вийде дуже смачною і сподобається всій вашій родині. Так що бажаю всім приємного апетиту і до нових зустрічей!