Качка, тушкована в сметані

Утка, тушенная в сметанеНезважаючи на те що качку можна купити тільки на ринку або у великому магазині, інтерес господинь до цього м’яса не слабшає. Найчастіше качку смажать, тому що качатина при варінні дає дуже жирний бульйон.

Якщо качку правильно обробити, то з неї можна приготувати тушковані страви, які будуть не менш смачними, ніж популярна серед гурманів качка з яблуками.

При смаженні у великій кількості цибулі, моркви або помідорів качка виходить соковитою і смачною. Але господині готують качку не тільки з овочами, але і в сметані.

Качка, тушкована зі сметаною: тонкощі приготування

  • Зі сметаною краще готувати молоду качку, у якій м’яке, ніжне і не володіє запахом м’ясо.
  • Сметана має приємний вершковий смак, тому не варто забивати його масою пряних спецій. Цілком доречними будуть такі приправи, як кмин, часник, перець чорний мелений.
  • У страви з качки, тушкованої зі сметаною, додають цибулю, моркву, яблука, кабачки. Тобто такі овочі, які у вареному вигляді не володіють різким смаком.
  • Для додання невеликий пікантності сметану можна змішати з кетчупом в пропорції 2:1.
  • Щоб блюдо не вийшло сальним, не варто використовувати жирну сметану.

Качка, тушкована зі сметаною і яблуками

Інгредієнти:

  • качка – 1 кг;
  • цибуля ріпчаста – 3 шт.;
  • яблука тверді кисло-солодкі – 3 шт.;
  • сметана – 250 г;
  • сіль – за смаком;
  • перець чорний мелений – за смаком;
  • зелень петрушки.

Спосіб приготування

  • Качку вимийте, обсушіть паперовим рушником. Зріжте надлишки жиру. Поріжте тушку на порційні шматки.
  • Цибулю почистіть, промийте в холодній воді, розріжте навпіл, нашаткуйте соломкою.
  • Яблука вимийте, розріжте на чотири частини, виріжте насіннєві камери. Не зрізайте шкірку.
  • Покладіть качку на суху розігріту сковороду (або злегка змащену рослинним маслом) і обсмажте на сильному вогні з усіх боків.
  • Додайте цибулю, перемішайте. Спасеруйте до жовтуватого кольору. Влийте півсклянки гарячої води, злегка посоліть, покладіть перець, закрийте сковороду кришкою. Тушкуйте на малому вогні до м’якості м’яса – приблизно 40 хвилин.
  • Додайте яблука, залийте качку сметаною. Якщо сметана густа, розведіть її водою. Продовжуйте тушкувати при слабкому кипінні ще 30 хвилин. В цей час вміст сковороди не перемішуйте, інакше м’які яблука перетворяться на кашу.
  • Готову тушковану зі сметаною качку посипте подрібненою петрушкою.
Дивіться також:  Абрикосове вино

Качка, тушкована зі сметаною і морквою

Інгредієнти:

  • качка – 0,8 кг;
  • цибуля – 2 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • сметана – 250 г;
  • сіль – за смаком;
  • часник – 5 зубчиків;
  • перець – щіпка;
  • вода;
  • рослинне масло – 1 ч. л. (за бажанням).

Спосіб приготування

  • З підготовленої качки зріжте жир, а тушку поріжте на порційні шматки.
  • Обсмажте на сухій розжареній сковороді до рум’яної скоринки.
  • Цибулю, часник і моркву почистіть, вимийте. Цибулю поріжте півкільцями, моркву натріть на середній тертці, часник дрібно порубаєте ножем.
  • До смаженій м’ясу додайте цибулю, спасеруйте його до м’якості. Покладіть моркву, перемішайте, готуйте 5-10 хвилин.
  • Залийте вміст сковороди гарячою водою (потрібно приблизно 2 склянки), доведіть до кипіння, зменшіть вогонь. З закритою кришкою, тушкуйте качку 40 хвилин.
  • Додайте часник, перець, сіль, покладіть сметану, розподіливши її по всій поверхні. Знову закрийте посуд кришкою і тушкуйте ще півгодини.
  • Готову качку, тушковану зі сметаною, посипте подрібненою зеленню.

Качка, тушкована зі сметаною і капустою в мультиварці

Інгредієнти:

  • качка – 0,8 кг;
  • капуста – 400 г;
  • цибуля ріпчаста – 2 шт.;
  • сметана – 250 г;
  • сіль – за смаком;
  • чорний перець – щіпка;
  • рослинне масло – 1 ч. л.;
  • кмин – щіпка.

Спосіб приготування

  • Оброблену качку поріжте на невеликі шматки.
  • Капусту тонко нашаткуйте соломкою, видаляючи тверді прожилки.
  • Очищену цибулю поріжте півкільцями.
  • Чашу мультиварки змастіть рослинною олією, прогрійте в режимі «Смаження». Покладіть м’ясо, добре обсмажте з усіх боків. Додайте цибулю, перемішайте. Коли він теж обсмажиться, влийте гарячу воду. Вона повинна лише наполовину покрити м’ясо. Поміняйте програму на «Гасіння», готуйте 40 хвилин.
  • Покладіть капусту, сіль, кмин. Тушкуйте 10 хвилин. Перемішайте. Залийте сметаною. Не перемішуючи, готуйте до м’якості капусти.
  • Залиште на підігріві ще на 15 хвилин. Розкладіть в тарілки, посипте зеленню.
Дивіться також:  Можна використовувати йодовану сіль для консервації

Качка, тушкована зі сметаною і кетчупом

Інгредієнти:

  • качка – 1 кг;
  • цибуля ріпчаста – 2 шт.;
  • сметана – 250 г;
  • кетчуп – 100 г;
  • сіль – за смаком;
  • часник – 5 зубчиків;
  • імбир свіжий – 0,5 ч. л.;
  • перець червоний – щіпка.

Спосіб приготування

  • Качку вимийте, обсушіть, поріжте на порції.
  • Складіть в сковорідку, змащену олією. Перевертаючи, обсмажте до рум’яної скоринки.
  • Цибулю очистіть, дрібно поріжте, змішайте з м’ясом. Коли він підсмажиться, влийте трохи гарячої води, щоб вона покрила качку. На малому вогні тушкуйте 1 годину.
  • Змішайте сметану з кетчупом, викладіть в сковороду, перемішати з м’ясом. Посоліть, покладіть подрібнений імбир, перець, видавити через прес часник. Готуйте під кришкою ще 20-30 хвилин.
  • Готову качку, тушковану зі сметаною і кетчупом, посипте подрібненою зеленню.

Господині на замітку

Від надлишків жиру на качці можна позбутися наступним чином. Спочатку відваріть шматки качки в підсоленій воді до напівготовності, а потім обсмажте на олії, додавши цибулю, моркву та інші інгредієнти, які зазначені в рецепті.

Жирний бульйон можна використовувати для приготування соусу і підливи.