Кабачки, тушковані в сметані

Кабачки, тушенные в сметанеЯкщо ви не знаєте, чим здивувати гостей, не витративши на приготування страви багато часу і сил, то є сенс звернути увагу на кабачки, тушковані в сметані. Це блюдо має неповторний смак, виходить ніжним, легким і при цьому досить ситним. Готувати його просто, часу це займає зовсім небагато. Є рецепти, які підходять на кожен день і дозволяють загасити кабачки в сметані до святкового столу.

Особливості приготування

До приготування страви з кабачків не можна ставитися недбало. Адже якщо зробити їх абияк, то навряд чи кого вони порадують своїм виглядом і смаком. Тому, приступаючи до приготування тушкованих кабачків, не завадить вивчити кілька правил.

  • Найсмачніші кабачки – молоді. Для деяких страв підходять тільки вони, хоча є рецепти, які дозволяють гасити більш крупні овочі. Слід мати на увазі, що навіть у тому випадку, якщо рецепт дозволяє використання переросли кабачків, але у вас є вибір, які взяти для приготування страви, перевагу краще віддавати молоденьким.
  • Молоді кабачки тушкують, не очищаючи їх від насіння і шкірки. А ось які переросли овочі необхідно очистити від того і іншого.
  • Не додавайте зайвої води при гасінні кабачків, так як вони самі містять достатньо рідини. Якщо переборщити з водою, то вони розмокнуть і стануть безформними. Апетитний зовнішній вигляд вони втратять і при перевищенні рекомендованого часу термообробки.

Рецепти приготування тушкованих у сметані кабачків не схожі один на інший, тому на інструкцію, зазначену в конкретному рецепті, слід звертати пильну увагу.

Загрузка...

Кабачки, тушковані в сметані з часником

Склад:

  • молоді кабачки – 0,6–0,7 кг;
  • часник – 3 зубчики;
  • морква – 100 г;
  • ріпчаста цибуля – 100 г;
  • свіжа кінза – 50 г;
  • рослинне масло – скільки потрібно для смаження;
  • сметана – 0,2 л;
  • сіль – за смаком.

Спосіб приготування:

  • Помийте кабачки наріжте шайбами шириною 0,7–0,8 див.
  • Обсмажте кабачки в маслі, злегка їх при цьому підсолюємо.
  • Кабачки покладіть в друшляк або на решітку, щоб з них скло зайве масло.
  • Наріжте невеликими кубиками очищену цибулю.
  • Поріжте тонкою соломкою або натріть моркву крупно.
  • На що залишився в сковороді олії обсмажте протягом 10 хвилин цибулю з морквою.
  • Додайте сметану, добре перемішайте.
  • Обсмажені з двох сторін кабачки покладіть в глибоку сковорідку, можна в ту ж саму, в якій їх обсмажували.
  • Змішайте з обсмаженими цибулею і морквою в сметані.
  • Поставте на слабкий вогонь сковороду з кабачками і тушкуйте 10 хвилин під кришкою. При необхідності кабачки обережно перемішуйте, намагаючись не пошкодити їх форму. Якщо помітите, що кабачки починають підгоряти, влийте 50 мл води, не більше.
  • Після закінчення зазначеного часу видавіть з допомогою спеціального преса на сковороду з кабачками часник, перемішайте і тушкуйте страву ще пару хвилин.
  • Зеленню кабачки посипте перед самою подачею до столу.
Дивіться також:  Помідори по-корейськи найсмачніші рецепти на зиму

Це один з найпростіших рецептів тушкованих у сметані кабачків, але простота приготування не робить страву несмачним. Кабачки, смажені з часником, буквально тануть у роті, так що готувати їх краще побільше.

Кабачки, тушковані в сметані з помідорами

Склад:

  • молоді кабачки – 0,6–0,7 кг;
  • помідори – 0,25 кг;
  • болгарський перець – 0,25 кг;
  • часник – 2 зубчики;
  • сметана – 150 г;
  • орегано – 15 г;
  • сіль, зелень, перець – за смаком;
  • рослинне масло – скільки буде потрібно.

Спосіб приготування:

  • Кабачки, помийте. Якщо вони достатньо великі, то очистіть їх і вийміть ложкою з них насіння. Наріжте кабачки великими брусками або кубиками.
  • Помідори помийте, видаліть у них плодоніжки, виріжте ущільнення біля них. Наріжте дуже гострим ножем, щоб не витікав сік, на невеликі кубики. Очищати помідори перед цим не обов’язково, хоча найбільш працьовиті господині роблять це, попередньо обдавши томати окропом.
  • У перців зріжте плодоніжки, приберіть з середини плодів насіння. Наріжте перець невеликими квадратами, розмір яких близько 10 мм або трохи менше.
  • У глибокій сковорідці розігрійте масло.
  • Покладіть в сковороду кабачки. Посипте їх невеликою кількістю солі, орегано та іншими приправами за смаком.
  • Поставте сковороду на середній вогонь і обсмажте кабачки з усіх боків, іноді перемішуючи їх, щоб вони обжарились рівномірно і не підгоріли.
  • Зменшіть вогонь і покладіть до кабачків болгарський перець і помідори. Тушкуйте овочі 10 хвилин на тихому вогні під закритою кришкою. Помідори виділять сік, тому підливати воду не потрібно.
  • У сметану видавіть часник. Залийте цією сумішшю лежать на сковороді овочі. Продовжуйте їх тушкувати ще 10 хвилин.

Тушковані по цьому рецепту кабачки смачні самі по собі і добре підходять як гарнір до страв з м’яса птиці.

Дивіться також:  Чим відрізняється полуниця від Вікторії

Кабачки, тушковані в сметані з шинкою і сиром

Склад:

  • кабачки (молоді краще) – 0,7 кг;
  • шинка – 0,3 кг;
  • сир – 100 г;
  • сметана – 0,2 л;
  • часник – 2 зубчики;
  • болгарський перець – 0,25 кг;
  • «кучерява» петрушки – 3-4 гілочки;
  • помідори черрі – 100 г;
  • рослинне масло – скільки піде на обсмажування;
  • сіль, чорний мелений перець – за смаком.

Спосіб приготування:

  • Кабачки вимити, при необхідності очистіть, видаліть насіння, наріжте кубиками не занадто маленького розміру (приблизно за півтора сантиметра).
  • Квадратиками поріжте очищений від насіння болгарський перець.
  • Шинку теж наріжте кубиками, але трохи меншими, ніж кабачки.
  • Сир натріть на дрібній тертці.
  • Часник роздушіть, пропустивши через прес.
  • Кабачки посипте сіллю і меленим перцем, перемішайте і викладіть на сковороду з розігрітим маслом. Обсмажте до появи тонкої скоринки.
  • Додайте перець і посмажте кабачки разом з ним 5 хвилин.
  • Додайте шинку і обсмажуйте всі ще 5 хвилин.
  • Сметану змішайте з часником і тертим сиром. Залийте цією сумішшю овочі з шинкою. Зменшіть вогонь, покладіть зверху кришку. Тушкуйте 10-15 хвилин.
  • Викладіть на блюдо або розкладіть по порційних тарілках. Прикрасьте петрушкою і часточками томатів.

Подавати зроблене за цим рецептом страву краще холодним, однак, навіть якщо ви не втримаєтесь і спробуєте його гарячим, розчаровані не будете.

Загрузка...

Фаршировані кабачки, тушковані в сметані

Склад:

  • кабачки молоді – 0,6–0,7 кг;
  • фарш м’ясний – 0,3–0,4 кг;
  • рис – 100 г;
  • ріпчаста цибуля – 0,2 кг;
  • яйце куряче – 1 шт.;
  • морква – 100 г;
  • сметана – 150 мл;
  • томатна паста – 30 г;
  • вода – 0,75 л;
  • сіль, чорний мелений перець, пряні трави – за смаком;
  • рослинне масло – скільки буде потрібно для обжарювання моркви і цибулі.
Дивіться також:  Які приправи додають в плов

Спосіб приготування:

  • Помийте кабачки, видалите кінчики, розрізати кожен кабачок упоперек на стовпчики висотою 5-7 см. З кожної частини обережно видаліть чайною ложкою насіння.
  • Подрібніть цибулю, половину відкладіть в сторону.
  • Натріть моркву і змішати з однією частиною цибулі.
  • Обсмажте морквяно-цибульну суміш в олії до придбання цибулею золотистого кольору.
  • Відваріть рис до напівготовності.
  • Рис змішайте з фаршем, обсмаженими овочами і свіжим цибулею, посоліть і поперчіть. Начиніть отриманим фаршем кабачки.
  • Змішайте з водою сметану і томатну пасту, залийте в каструлю з широким дном.
  • Поставте кабачки в каструлю.
  • Посипте все пряними травами і трохи підсолити.
  • Поставте каструлю на плиту і тушкуйте кабачки в сметані на тихому вогні 30-40 хвилин, залежно від розміру кабачків.

Подавати фаршировані кабачки добре з картопляним пюре або як самостійне блюдо. При цьому їх обов’язково потрібно полити сметанно-томатним соусом, в якому вони тушкувалися.

Тушковані в сметані кабачки – просте у приготуванні і разом з тим вишукане блюдо, яке можна їсти кожен день і не соромно запропонувати гостям.