Як зціджувати грудне молоко руками (Інструкція з фото)

З появою малюка одне з головних завдань молодої мами полягає в налагодженні лактації, адже тільки грудне молоко здатне в повній мірі забезпечити дитину всіма необхідними речовинами для повноцінного росту і розвитку. Важливий навик в процесі грудного вигодовування — зціджування, правильне проведення якого допомагає полегшити стан грудей як на етапі «приходу» молока, так і в подальшому процесі годування, забезпечуючи регулювання його кількості і полегшуючи стан під час «застою».

 

Підготовка

Щоб процес зціджування пройшов легко і безболісно, жінці важливо правильно до неї підготуватися, стимулювати приплив молока в середньому за 15 хвилин до процедури.

Є кілька способів стимуляції:

  • прийом теплого душу з безпосереднім напрямом «легких» струменів води на молочні залози;
  • прикладання до грудей м’якого махрового рушника, змоченої в теплій воді;
  • чашка теплого напою (чаю, молока, компоту);
  • повільний масаж грудей без різких натискань.

Перед зціджуванням необхідно вимити руки з милом (краще — дитячим, без барвників і ароматизаторів), обполоснути сосок теплою водою.

Слід заздалегідь подбати про ємності, в яку буде збиратися молоко. Якщо передбачається подальше зберігання, краще вибирати скляні судини, обов’язково простерилізований їх перед зціджуванням. Якщо мета процедури — звільнити груди (без подальшого використання зцідженого молока), підійде будь-яка ємність з широким горлишком.

Бажано, щоб малюк перебував поруч, адже саме ніжні почуття, що викликаються при погляді на найдорожче в світі істота, його «смачний» запах і ніжне покряхтывание — сильні стимулятори припливу молока у груди жінки. Можна дати дитині одну грудь, сцеживая при цьому іншу. Якщо малюк далеко, варто взяти його фото або подати її миле личко.

Особливості

Щоб не нашкодити власному організму і лактационному процесу, перш ніж самостійно приступати до зціджування молока вручну, жінці важливо ознайомитися з особливостями даної процедури:

  • Рухи. При натисканні на груди вони повинні бути впевненими, але не болючими, оскільки неакуратність і грубість загрожує травмуванням тканин, і навіть лактостазом (застоєм молока). Показником правильності дій вважається вихід молока цівками. Не повинно бути жодних дискомфортних відчуттів.
  • Тривалість. Повне зціджування однієї грудей триває до 20-30 хвилин. Після того як груди буде здаватися порожній, потрібно зробити невелику перерву, після чого продовжити знову. Важливо розуміти, що зцідити молоко «до останньої краплі» неможливо, адже воно перебуває безперервно. Саме тому рекомендується впливати на молочну залозу виключно до її полегшення.
  • Сухість поверхні. При зціджуванні пальчики не повинні ковзати по грудях. Якщо поверхня шкіри (рук, грудей) стає вологою, під рукою варто тримати м’який рушник чи хустку з натуральної тканини, щоб відразу ж прибирати надлишки вологи. В іншому випадку на ніжній шкірі можуть виникнути подразнення, а якщо пальці зісковзують і тиснуть на сосок в момент надходження молока — ще й тріщини на ньому.
Дивіться також:  Як навчити дитину читати, методи навчання в домашніх умовах

Способи зціджування

Існує кілька способів, що дозволяють швидко зцідити грудне молоко.

Marmet

Завдяки цій популярній техніці процес зціджування проходить безпечно і ефективно. Виконується вона в кілька дій:

  • Після проведення підготовчих заходів, мама приймає зручну позу і розслабляється.
  • Заздалегідь підготовлену ємність розміщується на рівні грудей.
  • Однією рукою груди дотримується знизу, в той час як другий здійснюються погладжування від підстави молочної залози до соска.
  • Після своєрідного легкого масажу» здійснюється захоплення: утворюючи уявну букву «з», великий і вказівний палець поміщаються на межі ареоли вгорі і внизу соска відповідно. Інші пальчики як би підтримують груди.
  • Проводиться натискання на груди великим і вказівним пальцями, поступово сходяться в кільце і впливають на ареолу.

     

  • Повільно переміщаючись по колу, рухи ритмічно повторюються, внаслідок чого відбувається зціджування молока в ємність.

Показником правильності дій є вихід молока цівками, а не крапельками.

Тепла пляшечка

Це спосіб дозволяє зціджувати грудне молоко в пляшечку, не переливаючи його. Він підходить у випадку, коли в грудях є запалення, сосок напружений, а дотик викликає дискомфорт і біль, при цьому дитину прикласти до грудей немає можливості.

Дана техніка складається з декількох дій:

  • Пляшка із скла з шийкою, діаметр якого не менше 4 сантиметрів, опускається в гарячу воду для нагрівання, після чого горлечко остуджується.
  • Груди (безпосередньо ареола) змащують вазеліном.
  • Пляшка прикладається до грудей, сосок втягується всередину неї, чому молоко починає цівками текти в ємність.
  • Коли інтенсивність витікання зменшується, пляшечку прибирають.

Молоковідсмоктувач

Популярним способом сьогодні стало зціджування з допомогою молоковідсмоктувачів. Електричні, ручні, вакуумні, поршневі — варіантів маса. Одні стверджують, що користуватися такими пристосуваннями набагато зручніше і швидше, інші впевнені, що краще це робити руками. Перевірити це можна тільки на практиці.

Навіщо зціджувати

Чимало жінок задаються питанням щодо необхідності зціджування молока.

Лікарі пологових відділень рекомендують зціджувати після кожного годування, тоді як Всесвітня організація охорони здоров’я стверджує, що до даної процедури слід вдаватися лише в разі необхідності. Тому, якщо лактація налагоджена за всіма правилами, немає потреби спорожняти груди з допомогою зціджування.

Тим не менш, є випадки, коли без зціджування не обійтися:

  • Передчасні пологи. Незважаючи на те, що у недоношеного малюка немає смоктального рефлексу, маленьким організмом вже може засвоюватися цінне мамине молоко. Тому важливо, щоб він отримував його в потрібній кількості, нехай і не за допомогою ссання.
  • Слабкий смоктальний рефлекс у дитини, причинами виникнення якого, є вад розвитку центральної нервової системи. Щоб забезпечити крихітку необхідними поживними речовинами, слід зціджувати грудне молоко і годувати їм з ложечки або піпетки (використання пляшечки в даному випадку небажано, оскільки посилить проблему смоктання).
  • «Прихід» молока в перші дні після пологів. Густувате молозиво, володіє величезною цінністю для крихти, що зникає приблизно на 2-3 добу. На зміну йому приходить безпосередньо молоко. Оскільки мамин організм ще «не знає», яка кількість цінного продукту потрібно маляті, виробляється його досить багато. З-за цього незвична до процесу лактації груди твердне, набухає, а жінка відчуває почуття дискомфорту і навіть болю.
  • Недолік молока. Якщо виробляється недостатня кількість молока і дитина не наїдається, можна спробувати «перехитрити» організм, запустивши процес збільшення «виробництва» штучно, а саме: зціджувати грудне молоко після годування. Завдяки механізму вироблення, при якому кожне наступне годування приходить стільки, скільки було спожито в минулий раз, можна легко відрегулювати цей процес. Тим не менш, найкращим способом стимуляції лактації вважається максимально часте прикладання до грудей малюка.
  • Профілактика лактостазу (застій молока), причиною виникнення якого є закупорка молочного протоки і зупинка руху по ній молока. Зціджувати грудне молоко при застої потрібно обов’язково і якомога швидше, щоб зняти наростаюче напруження всередині молочної залози, що призводить до набряків, ущільнень, а після до почервоніння, біль і часто підвищення температури. Перш ніж зціджувати грудне молоко при лактостазі, потрібно легенько помасажувати груди і спробувати запропонувати її дитині, розташувавшись таким чином, щоб його підборіддя «дивився» в напрямку ущільнення. Завдяки смоктальним руху, малюк може «розворушити» закупорку і звільнити проток.
  • Вимушене припинення грудного вигодовування з причини: відсутність мами (вихід на роботу, хвороба); прийом мамою ліки, протипоказані при грудному вигодовуванні; заготовки грудного молока для тривалого зберігання (наприклад, на час відлучення, щоб малюк продовжував отримувати цінну рідину з пляшки). У перших двох випадках зціджуватися необхідно до усунення причин, що перешкоджають природному вигодовуванню, щоб зберегти процес лактації.

Що стосується заготівлі молока, важливо дотримуватися необхідні умови його зберігання (обов’язково в закритій ємності):

  • при кімнатній температурі не більше 8 годин;
  • у холодильнику — до 48 годин;
  • в морозилці (з окремою дверцятами) — до 4 місяців;
  • у морозильній камері — до півроку.
Дивіться також:  Попрілості у новонароджених: чим лікувати і як уникнути (Фото)